Romige Broccolisoep met Prei: Klassieke, Low-Carb en Paleo Varianten

Broccolisoep met prei is een eenvoudige soep die snel te bereiden is en geschikt dient als lunch of voorgerecht. De soep combineert broccoli en prei als basisgroenten, vaak aangevuld met ui, bouillon en een romige component zoals kookroom, crème fraîche of kokosmelk. Bereidingstijden variëren tussen 10 en 30 minuten, afhankelijk van de variant. De soep wordt gepureerd tot een gladde massa en biedt voedingswaarden die laag zijn in koolhydraten, met calorieën rond de 148 tot 204 per portie. Verschillende recepten benadrukken eenvoud, gebruik van basis-ingrediënten en aanpassingen voor diëten zoals low-carb of paleo. Deze soep is voedzaam door de aanwezigheid van vezels en vitamine C uit broccoli en prei.

Klassiek Recept voor Broccolisoep met Prei

Een standaardversie van broccolisoep met prei gebruikt een broccolistronk, prei, ui en groentebouillon als basis. De ingrediënten omvatten:

Ingrediënt Hoeveelheid
Broccolistronk 1
Vloeibare margarine 1 eetlepel
Ui 1
Prei 150 g
Groentebouillon 1 liter
Zout 1 snufje
Peper 1 snufje
Kookroom 100 ml

De bereiding verloopt in stappen. Houd een paar broccoliroosjes apart voor garnering. Verhit de vloeibare margarine in een soeppan. Bak de ui, prei en broccoli tot de ui en prei glazig zijn. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg naar smaak peper en zout toe. Roer de kookroom erdoor en schep de soep om. Garneer met kleine broccoliroosjes en druppeltjes kookroom.

Deze methode resulteert in een romige soep met een bereidingstijd van 30 minuten. De voedingswaarde per portie bedraagt 148 kcal, met 5 g koolhydraten, 3 g eiwitten en 12 g vet. De soep is geschikt voor 4 personen en dient als voorgerecht tijdens een etentje vanwege de korte bereidingstijd.

Low-Carb Variant met Crème Fraîche

Een low-carb versie richt zich op minimale koolhydraten en gebruikt slechts 5 ingrediënten naast smaakmakers. De ingrediënten zijn:

Ingrediënt Hoeveelheid
Prei 2 stengels
Broccoli 1
Crème fraîche 200 g
Water 750 ml
Groentebouillonblokje 1
Knoflook 1 teentje
Verse bieslook Naar smaak
Peper Naar smaak
Olijfolie Scheutje

Snijd de prei in kleine stukjes en de broccoli in roosjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en voeg de gesneden prei en geperste knoflook toe. Bak enkele minuten tot de knoflook verkleurt. Voeg de broccoliroosjes, water, bouillonblokje, peper en bieslook toe. Breng aan de kook en kook 12 minuten met de deksel op de pan. Haal de pan van het vuur, pureer met een mixer tot een gladde soep. Zet terug op laag vuur, voeg de helft van de crème fraîche toe en roer door. Verdeel over 4 kommen en garneer met een eetlepel crème fraîche per portie.

Deze variant heeft een bereidingstijd van 10 minuten en is geschikt voor 4 personen. Per portie (1 kommetje) bevat het 204 kcal, 3,9 g koolhydraten, 4,6 g eiwitten en 18,1 g vet. De soep vult de dagelijkse hoeveelheid vitamine C aan met meer dan 50% en levert vezels. Het is voedzaam en eenvoudig aan te passen voor koolhydraatarme diëten.

Paleo-Aangepaste Broccolisoep met Kokosmelk

Voor een paleo-vriendelijke versie worden zuivelproducten vervangen door kokosmelk. De ingrediënten omvatten:

Ingrediënt Hoeveelheid
Preistengels 4 (wit en groen)
Witte ajuin of sjalotten 2 grote of 1 ajuin en 3 sjalotten
Koud geperste olijfolie extra vierge 2 eetlepels
Himalayazout Naar smaak
Zwarte peper van de molen Naar smaak
Broccoli 750 g
Appel ¼ tot 1 (50 tot 200 g)
Currykruiden 1 eetlepel
Groente- of kippenbouillon Ongeveer 1 liter
Dikke kokosmelk 200 tot 250 ml

Halveer de preistengels in de lengte om te wassen en snijd fijn. Snijd de ajuin(en) en sjalotten fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppot op matig vuur. Voeg de prei, ajuin en currykruiden toe en bak mee. Voeg broccoli, appel en bouillon toe en kook tot gaar. Pureer en roer dikke kokosmelk erdoor voor romigheid.

Deze versie leunt aan bij een vegetarische curry door de currykruiden en kokosmelk. Gebruik broccolihoofdjes, stammen en stengels voor budgetvriendelijkheid. Kokosmelk vervangt boursin of kazen, en gistvlokken kunnen voor kaasvervanging dienen. De soep bevat zout en vet uit kokosmelk, wat vullend is. Cashewnotenmelk is een alternatief. Extra groenten zoals selder of wortel kunnen worden toegevoegd, mits de groene kleur behouden blijft.

Vergelijking van Ingrediënten en Bereidingsmethoden

De recepten verschillen in groentehoeveelheden en smaakmakers. Klassiek gebruikt 150 g prei en margarine, low-carb 2 stengels prei met knoflook en olijfolie, paleo 4 stengels prei met ajuin, appel en curry. Romige elementen variëren: 100 ml kookroom, 200 g crème fraîche of 200-250 ml kokosmelk.

Bereidingstechnieken overlappen: groenten bakken tot glazig of verkleurd, koken in bouillon (12-20 minuten), pureren met staafmixer of mixer, romig maken en garneren. Kooktijden: 20 minuten klassiek, 12 minuten low-carb. Paleo benadrukt wassen van prei en meebakken van kruiden.

Aspect Klassiek (Bron 1) Low-Carb (Bron 2/3) Paleo (Bron 4)
Prei 150 g 2 stengels 4 stengels
Extra groenten Ui Knoflook Ajuin/sjalotten, appel
Vetbron Margarine Olijfolie Olijfolie
Romig middel Kookroom 100 ml Crème fraîche 200 g Kokosmelk 200-250 ml
Kruiden Peper, zout Peper, bieslook Zout, peper, curry
Kooktijd 20 min 12 min Niet gespecificeerd
Calorieën pp 148 kcal 204 kcal Niet vermeld

Voedingswaarden en Gezondheidsaspecten

Voedingswaarden zijn gedocumenteerd voor twee varianten. Klassiek: 148 kcal, 5 g koolhydraten, 3 g eiwitten, 12 g vet per portie. Low-carb: 204 kcal, 3,9 g koolhydraten, 4,6 g eiwitten, 18,1 g vet per kommetje. Beide zijn laag in koolhydraten, geschikt voor diëten die koolhydraten vermijden.

Broccoli en prei leveren vezels en vitamine C. Low-carb versie vult meer dan 50% van de dagelijkse vitamine C aan. Paleo-variant benadrukt gebruik van overschotjes voor budget en voedingswaarde, met kokosmelk voor romigheid zonder zuivel.

Serveren en Garnering

Garneer met broccoliroosjes, druppeltjes room, crème fraîche of bieslook. Serveer als lunch of voorgerecht met notenbrood of knoflookbrood. Paleo-variant past bij curry-smaakprofiel.

Bewaring en Variaties

Bewaar de soep maximaal 2 dagen in de koelkast of vries per portie in. Paleo-tips: voeg selder of wortel toe, gebruik bloemkool als alternatief voor broccoli. Currykruiden meebakken, niet vers strooien. Voor paleo striktheid: geen zout als het niet past, maar bronnen melden zoutgebruik.

Gedetailleerde Bereidingsstappen per Variant

Klassiek Gedetailleerd

  1. Scheid roosjes voor garnering van de broccolistronk.
  2. Verhit 1 eetlepel vloeibare margarine in een soeppan op middelhoog vuur.
  3. Snipper de ui, snijd 150 g prei in ringen en voeg met broccoli toe. Bak tot glazig, circa 5 minuten.
  4. Giet 1 liter groentebouillon erbij en kook 20 minuten op laag vuur.
  5. Pureer met staafmixer. Breng op smaak met snufje zout en peper.
  6. Roer 100 ml kookroom erdoor. Garneer bij serveren.

Deze stappen zorgen voor een gladde textuur en behoud van smaken.

Low-Carb Gedetailleerd

  1. Snijd broccoli in roosjes, prei (2 stengels) in kleine stukken.
  2. Pers 1 knoflookteentje.
  3. Verhit scheutje olijfolie in soeppan, bak prei en knoflook tot knoflook verkleurt, circa 2-3 minuten.
  4. Voeg broccoli, 750 ml water, 1 bouillonblokje, peper en gehakte bieslook toe.
  5. Kook 12 minuten met deksel.
  6. Pureer van het vuur. Voeg helft van 200 g crème fraîche toe op laag vuur, roer.
  7. Serveer met rest crème fraîche.

Korte kooktijd behoudt voedingsstoffen.

Paleo Gedetailleerd

  1. Halveer 4 preistengels, was grondig, snijd fijn.
  2. Hak 2 ajuinen of 1 ajuin en 3 sjalotten.
  3. Snijd 750 g broccoli, voeg 50-200 g appel in stukjes.
  4. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in soeppot.
  5. Bak prei, ajuin en 1 eetlepel currykruiden.
  6. Voeg broccoli, appel en 1 liter bouillon toe, kook tot zacht.
  7. Pureer, roer 200-250 ml kokosmelk erdoor.

Gebruik stengels voor efficiëntie.

Aanpassingen voor Dieetbehoeften

Low-carb recepten vermijden onnodige koolhydraten, paleo vervangt zuivel door kokosmelk of cashewnotenmelk. Kokosmelk is vullend door vetgehalte. Gistvlokken voor kaasvervanging in paleo-soepen.

Praktische Tips uit de Recepten

  • Was prei grondig door halveren.
  • Bak knoflook kort om verkleuring te voorkomen.
  • Pureer na koken voor veiligheid.
  • Gebruik overschotjes groenten voor budget.
  • Vries porties in voor langere bewaring.

Deze tips komen uit meerdere bronnen en verbeteren consistentie.

De soep is veelzijdig: combineer elementen zoals knoflook uit low-carb met klassieke basis.

Uitgebreide Analyse van Smaakprofielen

Klassiek: Mild door ui en room. Low-carb: Knoflook en bieslook voor frisheid. Paleo: Curry en appel voor zoet-pittig, kokos voor tropisch.

Nutritiële Tabel Uitgebreid

Voedingswaarde Klassiek (per portie) Low-Carb (per kom)
Energie 148 kcal 204 kcal
Koolhydraten 5 g 3,9 g
Eiwitten 3 g 4,6 g
Vet 12 g 18,1 g

Laag koolhydraatgehalte maakt geschikt voor specifieke diëten.

Conclusie

Broccolisoep met prei is een snelle, romige soep met varianten voor klassiek, low-carb en paleo. Ingrediënten centreren rond broccoli, prei en bouillon, met romige toevoegingen. Bereiding omvat bakken, koken, pureren en garneren, met tijden van 10-30 minuten. Voedingswaarden tonen lage koolhydraten en voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C. Bewaar in koelkast of vries in, en pas aan met tips voor diëten. Deze recepten bieden eenvoud en aanpasbaarheid voor thuisgebruik.

Bronnen

  1. Broccolisoep met prei
  2. Broccolisoep met prei
  3. Broccolisoep met prei
  4. Broccolisoep maken

Related Posts