Aubergineschotels met Gehakt en Tomaat: Recepten en Bereidingstechnieken

Aubergine, gehakt en tomaat vormen een klassieke combinatie in diverse ovenschotels en stoofgerechten. Deze ingrediënten komen frequent voor in recepten die een balans bieden tussen zachte texturen, volle smaken en eenvoudige bereiding. De bronnen beschrijven variaties zoals gehaktballetjes in een rodewijnsaus met aubergine en tomaat, gevulde auberginehelften met gehaktsaus, stoofpotten met specerijen en een vegetarische ovenschotel met tomaat. Gemeenschappelijke elementen zijn het bakken van aubergineblokjes of -plakjes, het rul bakken van gehakt met ui en knoflook, en het sudderen met tomatenproducten. Kruiden zoals oregano, basilicum, paprikapoeder en komijn versterken de smaken. Bereidingstijden variëren van 45 minuten tot een uur, met ovengebruik voor een goudbruin resultaat. Deze schotels dienen als hoofdgerecht voor 4 personen en combineren comfortfood met mediterrane invloeden.

Aubergine-Gehaktschotel met Tomaat en Rodewijnsaus

Een gedetailleerde bereidingswijze voor een ovenschotel omvat het bereiden van kruidige gehaktballetjes, aubergineblokjes en tomatenplakken in een saus op basis van rode wijn en tomatenbasissaus. De ingrediëntenlijst bevat 500 gram gehakt, 1 aubergine in grove schuine stukken, 4 ontvelde tomaten in plakken, 1 ei, 1 geraspte kleine ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 dl rode wijn, 1 dl tomatenbasissaus, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels geraspte kaas, 2 eetlepels paneermeel voor de topping, 3 eetlepels paneermeel voor het gehakt, 200 gram rijst, cayennepeper, Tabasco, zout en olie.

De stappen beginnen met het koken van de rijst volgens de verpakking. Het gehakt wordt gemengd met ei, geraspte ui, knoflook, zout, cayennepeper en een paar druppels Tabasco. Daaruit worden kleine balletjes gevormd, die door paneermeel gerold worden en 20 minuten opstijven in de koelkast. Vervolgens worden ze bruin gebakken in boter en olie, waarna rode wijn en tomatenbasissaus worden toegevoegd voor 5 minuten sudderen. Aubergine en tomatenplakken worden toegevoegd voor een volledige schotel, afgetopt met paneermeel en kaas voor een krokant korstje in de oven.

Deze methode zorgt voor stevige balletjes die niet uit elkaar vallen tijdens het bakken, dankzij de opstijftijd. De rodewijnsaus integreert de smaken van gehakt, aubergine en tomaat, met cayennepeper en Tabasco voor pittigheid.

Gevulde Aubergine met Gehakt en Tomaat

Gevulde auberginehelften vormen een populaire variant, waarbij aubergines eerst worden voorgebakken in de oven. De ingrediënten omvatten 2 grote aubergines, 500 gram gehakt (runder-, lams-, varkens-, kip- of kalkoengehakt), 1 gesnipperde ui, 2 geperste teentjes knoflook, 400 gram gepelde tomaten, 1 rode paprika in blokjes, 100 gram geraspte kaas (mozzarella of Parmezaanse kaas), 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel gedroogde oregano, 1/2 theelepel gedroogde basilicum, zout en peper.

Bereiding start met voorverwarmen van de oven op 200 °C. Aubergines worden in de lengte gehalveerd, het vruchtvlees kruislings ingesneden, besprenkeld met olijfolie, zout en peper, en 20 minuten gebakken met snijkant omhoog. Ondertussen wordt in een koekenpan olijfolie verhit, gehakt rul gebakken, gevolgd door ui en knoflook. Gepelde tomaten, paprika, oregano, basilicum, zout en peper worden toegevoegd en 15 minuten gesudderd. Vruchtvlees uit de aubergines wordt verwijderd, fijngemaakt en aan de saus toegevoegd. De helften worden gevuld, bestrooid met kaas en 15-20 minuten terug in de oven gebakken tot goudbruin.

Rundergehakt wordt als klassiek en vol van smaak beschreven, lamsgehakt als rijk en zoet voor Midden-Oosterse varianten, varkensgehakt als mager met frisse kruiden, en kip- of kalkoengehakt als gezondere optie. Tips omvatten ontzouten van aubergine door 30 minuten met zout te bestrooien, spoelen en drogen om vocht en bitterheid te verminderen. Variaties suggereren toevoeging van courgette, champignons of wortel, of een vegetarische versie met linzen of quinoa. Andere combinaties zijn auberginelasagne door plakken aubergine als lasagnebladen te gebruiken.

Aubergineschotel met Tomaat, Gehakt en Parmezaan

Deze schotel benadrukt aubergineblokjes gebakken met gehakt en tomaten, afgewerkt onder de ovengrill. Ingrediënten zijn aubergines in blokjes, ui en knoflook gesnipperd en gepeld, rundergehakt, tomatenpuree, tomatenblokjes, olijfolie, geraspte parmezaan, peper, zout en rucola voor afwerking.

Stappen: Aubergines schoonmaken en in blokjes snijden, ui en knoflook voorbereiden. Olijfolie verhitten in een stoofpan of diepe koekenpan, aubergineblokjes bakken tot ze kleuren en zachter worden, ui en knoflook glazig bakken. Rundergehakt rul en bruin bakken, tomatenpuree en -blokjes toevoegen, 15 minuten sudderen met deksel schuin op de pan. Op smaak brengen met peper en zout. Ovengrill voorverwarmen, schotel bestrooien met parmezaan, 5 minuten grillen en afwerken met rucola.

De topcombinatie van aubergine en tomaat wordt hier geaccentueerd, met parmezaan voor een kaaskorst.

Aubergine Stoof met Gehakt

Een stoofvariant gebruikt blokjes aubergine van 2 cm, 500 gram gehakt, 1 gesnipperde ui, 3 fijngesneden teentjes knoflook, 500 gram tomatenblokjes, 1 paprika in blokjes, 70 gram tomatenpuree, 1 groentebouillonblokje, 350 ml water, handje fijngesneden verse peterselie. Specerijen: 2 theelepels oregano, 2 theelepels paprikapoeder, 1,5 theelepel komijnpoeder, 1,5 theelepel korianderpoeder, 1/3 theelepel kaneel, chilivlokken, zwarte peper en optioneel zout.

Bereiding: Aubergineblokjes 30 minuten met 1 tl zout laten staan, vocht afgieten. Gehakt goudbruin bakken in olie tot vocht verdampt, eventueel overtollig vocht afgieten. Ui, paprika, knoflook, tomatenpuree en specerijen toevoegen en kort meebakken. Tomatenblokjes, bouillonblokje en water toevoegen voor sudderen. Peterselie erover strooien bij serveren.

De specerijenmix met komijn, koriander en kaneel geeft een Midden-Oosters profiel.

Vegetarische Aubergine met Tomaat uit de Oven

Voor een vegetarische optie zonder gehakt: 2 aubergines in dunne plakjes of blokjes, 2 stevige ontvelde en ontpitte tomaten in blokjes, 2 bosuitjes in ringetjes, 100 g grof gehakte gedroogde tomaatjes op olie, 1 bos grof gehakte peterselie, 1 bolletje mozzarella in plakjes, 2 eetlepels olie. Per portie: 280 kcal, 7 g eiwit, 24 g vet, 10 g koolhydraten. Italiaans bijgerecht voor 4 personen, 45 minuten.

Oven voorverwarmen op 200 °C. Aubergine bruin bakken in olie op hoog vuur in 3 minuten. Tomatenblokjes mengen met uiringetjes, gedroogde tomaatjes, peterselie, zout en peper. Ovenschaal invetten, aubergine erin scheppen, tomatenmengsel erover, mozzarella erop. 25 minuten bakken tot goudbruin en gaar.

Vergelijking van Ingrediënten en Voedingswaarden

Aspect Aubergine-Gehaktschotel [1] Gevulde Aubergine [3] Aubergine Stoof [4] Vegetarisch [5]
Aubergine hoeveelheid 1 stuk, grove stukken 2 grote, halveerd 2 stuks, 2 cm blokjes 2 stuks, plakjes/blokjes
Gehakt 500 g 500 g (variabel) 500 g Afwezig
Tomaten 4 ontveld plakken + saus 400 g gepeld 500 g blokjes + puree 2 stevig + 100 g gedroogd
Kaas 2 el geraspt 100 g geraspt Afwezig Mozzarella plakjes
Kruiden/Specerijen Cayenne, Tabasco Oregano, basilicum Oregano, komijn, kaneel etc. Peterselie
Voedingswaarde (per portie) Niet gespecificeerd Niet gespecificeerd Niet gespecificeerd 280 kcal, 7g eiwit, 24g vet, 10g kh

Deze tabel illustreert gemeenschappelijke elementen zoals aubergine en tomaten, met variaties in gehakt en kruiden. De vegetarische versie biedt specifieke voedingsgegevens.

Bereidingstips voor Aubergine en Gehakt

Ontzouten is cruciaal: aubergineblokjes of -plakken 30 minuten met zout bestrooien, spoelen en drogen om vocht en bitterheid te onttrekken. Dit geldt voor stoof- en gevulde varianten. Gehakt bakken tot rul en goudbruin, vocht verdampen of afgieten voor stevige textuur. Sudderen met deksel schuin op de pan behoudt vocht terwijl smaken intrekken. Oven voorverwarmen op 200 °C voor gelijkmatige garing en korstvorming. Experimenteren met gehaktsoorten: runder voor volheid, lam voor zoetheid, kip voor lichtheid. Toevoegingen zoals paprika, champignons of courgette vergroten variatie. Voor gevulde aubergine vruchtvlees fijnhakken en aan saus toevoegen voor cohesie.

In stoofpotten specerijen kort meebakken voor aromavrijgave. Rijst als bijgerecht koken volgens verpakking. Grillen met parmezaan of kaas voor snelle korst. Rucola of peterselie voor frisheid bij serveren.

Gedetailleerde Receptbeschrijvingen en Aanpassingen

Volledig Recept: Aubergine-Gehaktschotel met Tomaat

Ingrediënten (4 personen):

  • 500 gram gehakt
  • 1 aubergine, in grove schuine stukken
  • 4 tomaten, ontveld en in plakken
  • 1 ei
  • 1 kleine ui, geraspt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl tomatenbasissaus
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • 2 eetlepels paneermeel (topping)
  • 3 eetlepels paneermeel (gehakt)
  • 200 gram rijst
  • Cayennepeper, Tabasco, zout, olie

Stappen:

  1. Rijst koken.
  2. Gehakt mengen met ei, ui, knoflook, zout, cayenne en Tabasco.
  3. Balletjes vormen, door paneermeel rollen, 20 min koelkast.
  4. Balletjes bruin bakken in boter en olie.
  5. Rode wijn en saus toevoegen, 5 min sudderen.
  6. Aubergine en tomaten toevoegen, aftoppen met paneermeel en kaas, oven in tot krokant.

Volledig Recept: Gevulde Aubergine

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 gram gepelde tomaten
  • 1 rode paprika, blokjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl basilicum
  • Zout, peper

Stappen:

  1. Oven 200 °C, aubergines halveren, insnijden, olie, zout, peper, 20 min bakken.
  2. Gehakt bakken met ui, knoflook.
  3. Tomaten, paprika, kruiden toevoegen, 15 min sudderen.
  4. Vruchtvlees uithollen, fijnhakken, toevoegen aan saus.
  5. Vullen, kaas erop, 15-20 min bakken.

Aubergine Stoof met Gehakt

Ingrediënten:

  • 2 aubergines, 2 cm blokjes
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 gram tomatenblokjes
  • 1 paprika, blokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 350 ml water
  • Peterselie
  • Specerijen: oregano, paprikapoeder, komijn, koriander, kaneel, chili, peper

Stappen:

  1. Aubergine zouten 30 min, vocht afgieten.
  2. Gehakt bakken tot goudbruin.
  3. Ui, paprika, knoflook, puree, specerijen meebakken.
  4. Tomaten, bouillon, water toevoegen, sudderen.
  5. Peterselie erover.

Deze recepten overlappen in basisstappen zoals bakken en sudderen, maar verschillen in vorm (balletjes, gevuld, stoof) en kruiden.

Voedings- en Textuuraspecten

De vegetarische schotel levert 280 kcal per portie met 7 g eiwit, geschikt als bijgerecht. Gehaktvarianten voegen eiwitten toe door runder- of lamsgehakt. Aubergine absorbeert sauzen na ontzouting, tomaten zorgen voor vochtigheid. Kaas smelt tot goudbruin korstje. Sudderen integreert smaken, grillen verkort tijd.

Conclusie

Aubergineschotels met gehakt en tomaat bieden veelzijdige opties, van balletjes in rodewijnsaus tot gevulde helften en specerijenstoofpotten. Gemeenschappelijk zijn aubergineontzouting, gehakt bakken en tomatensudderen. Vegetarische varianten tonen aanpassingsmogelijkheden. Deze gerechten, voor 4 personen in 45-60 minuten, combineren texturen en smaken effectief, met tips voor variatie en perfectie.

Bronnen

  1. Aubergineschotel met gehakt en tomaat
  2. Aubergineschotel met tomaat, gehakt en parmezaan
  3. Aubergine met gehakt recept snel makkelijk heerlijk
  4. Aubergine stoof met gehakt
  5. Aubergine tomaat oven

Related Posts