Aubergine met Geitenkaas: Recepten voor Grill, Oven en Poffen

Aubergine gecombineerd met geitenkaas vormt een veelvoorkomende combinatie in vegetarische gerechten. Verschillende bronnen beschrijven methoden om aubergine te bereiden door deze te grillen, te poffen of in de oven te garen, met geitenkaas als topping of vulling. Deze aanpakken resulteren in gerechten die geschikt zijn als hoofdgerecht, voorgerecht of bijgerecht. De aubergine wordt typisch in plakken gesneden, gezouten om vocht te onttrekken, ingesmeerd met olijfolie en vervolgens bereid. Geitenkaas, vaak in zachte of verkruimelde vorm, wordt toegevoegd voor een romige textuur en smaak. Ingrediënten zoals tomaatjes, basilicum, honing, noten en kruiden vullen de bereiding aan. Deze recepten zijn gericht op eenvoudige thuiskookmethoden en bieden variaties voor barbecue, oven of grillpan. De bereidingswijze varieert van 25 minuten tot een uur, afhankelijk van de techniek. Voedingswaarden tonen een relatief laag caloriegehalte met vezels en eiwitten. De informatie is afkomstig van receptensites die praktische instructies geven, met een nadruk op mediterrane invloeden.

Gegrilde Aubergine met Geitenkaasmousse

Een specifiek recept betreft gegrilde aubergine met een mousse van geitenkaas, geschikt voor barbecue of grillpan. De aubergines worden in plakken van maximaal 1 cm dik gesneden. Deze plakken worden bestrooid met zout en in een vergiet gezet om een half uur uit te lekken. Vervolgens worden ze afgespoeld, drooggedept en ingesmeerd met olijfolie. Optioneel wordt verse zwarte peper toegevoegd. De plakken worden om en om gegrild op een grillplaat of grillpan tot ze gaar zijn.

De geitenkaasmousse wordt apart bereid door 100 ml slagroom met 100 gram zachte geitenkaas te mengen met een mixer. Hieraan worden 1 eetlepel honing, 2 eetlepels rode port en een snufje peper toegevoegd. De mousse wordt in een spuitzak gedaan en gekoeld in de koelkast.

Voor de garnering worden 300 gram gekleurde tomaatjes door midden gesneden. 75 gram hazelnootjes worden gehakt en geroosterd in een koekenpan voor extra smaak. Optioneel worden de tomaatjes 3 minuten gebakken op 200 graden in de oven voor een zachtere textuur. Een avocado wordt bereid voor de presentatie. Op borden worden de aubergineplakken gelegd, met toefjes mousse erop, gevolgd door tomaatjes, verse basilicumblaadjes, avocado en hazelnootjes. Dit gerecht dient lauwwarm en past bij een soepele merlot.

Ingrediënten voor dit recept zijn onder meer 2 aubergines, 300 gram gekleurde tomaatjes, verse basilicumblaadjes, 75 gram gehakte hazelnootjes, peper, olijfolie en 1 avocado. De mousse vereist 100 ml slagroom, 100 gram zachte geitenkaas, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels rode port en een snufje peper. De totale bereidingstijd bedraagt 25 minuten, met een moeilijkheidsgraad van twee sterren.

Deze methode benadrukt de visuele aantrekkingskracht door de paarse kleur van de aubergine en kleurrijke tomaatjes. Aubergine, ook wel eierplant genoemd, heeft een stevige textuur en milde, enigszins bittere smaak die goed samengaat met kruiden en specerijen in mediterrane en Midden-Oosterse keukens.

Ingrediënt Hoeveelheid
Aubergines 2
Gekleurde tomaatjes 300 gram
Verse basilicumblaadjes Naar smaak
Hazelnootjes, gehakt 75 gram
Olijfolie Naar behoefte
Avocado 1
Slagroom (voor mousse) 100 ml
Zachte geitenkaas (voor mousse) 100 gram
Honing (voor mousse) 1 eetlepel
Rode port (voor mousse) 2 eetlepels
Peper Snufje

Gepofte Aubergine met Geitenkaas en Couscous

Een variant is gepofte aubergine met geitenkaas, bereid als vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen. De oven wordt voorverwarmd op 180 graden Celsius. Een grote aubergine wordt gepoft, wat resulteert in een zachte textuur. Hierbij hoort 150 gram couscous, 125 gram geitenkaas, 100 ml Griekse yoghurt, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 30 gram walnoten, 2 theelepels honing, 1 theelepel gedroogde basilicum, peper, zout, olijfolie en ongezouten boter.

De bereidingswijze begint met het poffen van de aubergine in de oven. De totale tijd bedraagt 1 uur. Dit gerecht wordt aangevuld met couscous en een yoghurtsaus voor vulling. Walnoten worden ongezouten en ongebrand gebruikt. De combinatie biedt een complete maaltijd met roergebakken uien en knoflook.

Dit recept is gecategoriseerd als vegetarisch hoofdgerecht. Gerelateerde suggesties omvatten pasta taart met aubergine en blauwe kaas, aubergineballetjes, gegratineerde auberginepizza’s, broodje pulled aubergine, Italiaanse caponata en Thaise rundvleescurry met aubergines. Deze variaties tonen de veelzijdigheid van aubergine in diverse keukens.

De instructies specificeren het gebruik van een ovenschaal. Knoflook en ui worden verwerkt, hoewel de exacte stappen in de beschikbare gegevens beperkt zijn tot de voorbereiding. De honing en basilicum voegen zoetheid en aroma toe.

Aubergine met Geitenkaas uit de Oven

Meerdere bronnen beschrijven aubergine met geitenkaas bereid in de oven. In één versie worden aubergines in plakken gesneden en gemarineerd in olie met gepreste knoflook. De plakken worden in een ovenschaal gelegd, bedekt met dunne plakjes geitenkaas, stukjes tomaat en eventueel verse basilicum. De schaal gaat in de oven tot de kaas zacht is. Dit vereist een oven en ovenschaal.

Een andere ovengerecht-variant omvat aubergineplakken van ½ cm dik, tomaatplakken van dezelfde dikte en gepreste knoflook. De aubergine wordt besprenkeld met olijfolie en 4-5 minuten per kant gebakken in een koekenpan, of gegrild in een grillpan voor streepjes. Een saus wordt gemaakt van 200 gram passata, Italiaanse kruiden, zwarte balsamicoazijn, suiker, peper en zout. In een ingevette ovenschaal worden lagen saus, aubergine en tomaat gestapeld, eindigend met saus en 40 gram geraspte belegen geitenkaas. Dit bakt 20-25 minuten op 220 graden.

Ingrediënten hiervoor zijn ½ aubergine, 1 tomaat, 1 knoflookteen, 200 gram passata, Italiaanse kruiden, 40 gram geraspte belegen geitenkaas, 90 gram penne (optioneel), slamix, vers basilicum, extra vierge olijfolie, witte balsamicoazijn, suiker en olijfolie. De oven wordt voorverwarmd op 220 graden.

Keukenspullen omvatten oven en ovenschaal. Variaties suggereren feta als alternatief. Andere gerechten zijn aubergine met geitenkaas en koriander of gebakken venkel met aubergine en geitenkaas.

Variatie Aantal Gang
Aubergine met geitenkaas en koriander 1 Koud
Gebakken venkel en aubergine met geitenkaas 1 Groentegerechten

Gegrilde Aubergine met Geitenkaas en Voedingswaarden

Een eenvoudige gegrilde versie voor 2 personen gebruikt 2 aubergines, ½ eetlepel olijfolie, citroensap en 50 gram zachte geitenkaas. Aubergines worden gewassen, steel verwijderd en in dunne plaken gesneden. Plakken worden ingewreven met citroensap en peper, bestreken met olie en 5 minuten gegrild onder een voorverwarmde grill tot gaar en lichtbruin. Geitenkaas wordt verkruimeld en laat smelten onder de grill. Menusuggestie: met chilibonen en zilvervliesrijst.

Voedingswaarden per persoon zijn als volgt:

Voedingswaarde Hoeveelheid
Energie 128 kcal
Vet 7 gr
Waarvan verzadigd 3 gr
Koolhydraten 8 gr
Waarvan suikers 8 gr
Voedingsvezels 6 gr
Eiwitten 6 gr
Zout 0.31 gr

Dit recept levert 400 gram groenten per persoon. Bron: Voedingscentrum, wat autoritatief is voor voedingsinformatie. Andere suggesties zijn aubergine in tomatensaus (450 gr groenten p.p.), auberginecurry met tomaat en kikkererwten (300 gr) en caponata met aubergine, paprika en kappertjes (490 gr).

Bereidingstechnieken voor Aubergine

Aubergine vereist specifieke technieken. Snijden in plakken van ½ tot 1 cm dik is gebruikelijk. Zouten en laten uitlekken in een vergiet voor 30 minuten verwijdert vocht en vermindert bitterheid. Afspoelen, droogdeppen en insmeren met olijfolie voorkomt plakken. Grillen gebeurt om en om op grillplaat, grillpan of BBQ. Poffen in de oven op 180 graden geeft een zachte textuur. Bakken in koekenpan duurt 4-5 minuten per kant op middelhoog vuur.

Oliegebruik varieert: half eetlepel tot naar behoefte. Citroensap of balsamicoazijn wordt toegevoegd voor zuur. Noten zoals hazelnootjes of walnoten worden geroosterd. Tomaten worden door midden gesneden of in plakken voor layering.

Geitenkaasvormen: zachte voor mousse, plakken, verkruimeld of geraspt. Mousse mengt met slagroom, honing, port of yoghurt. Smelten onder grill of in oven creëert romigheid.

Variaties en Aanvullende Suggesties

Bronnen bieden variaties. Geitenkaas kan vervangen door feta. Toevoegingen zijn couscous, penne, slamix of yoghurt. Kruiden: basilicum (vers of gedroogd), Italiaanse kruiden, knoflook. Noten: hazelnootjes, walnoten. Sausen: passata met balsamico, yoghurt of honing.

Allergeneninformatie wijst op mogelijke aanwezigheid in fabrieken waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe verwerkt worden. Voedingsrestricties vereisen aandacht voor ingrediënten.

Gerelateerde recepten: pasta taart met aubergine en blauwe kaas, aubergineballetjes, gegratineerde auberginepizza’s, pulled aubergine, caponata, Thaise curry met aubergines, auberginecurry, caponata met paprika.

Deze gerechten zijn vegetarisch en groenterijk, met 300-490 gram groenten per portie.

Conclusie

Aubergine met geitenkaas biedt diverse bereidingen via grillen, poffen of oven. Technieken zoals zouten, snijden en garneren met tomaat, noten en kruiden zijn consistent. Voedingswaarden tonen balans met vezels en eiwitten. Recepten zijn geschikt voor vegetarische maaltijden en variëren in tijd van 25 minuten tot 1 uur. De combinatie benadrukt eenvoud en mediterrane smaken, ondersteund door praktische instructies uit de bronnen.

Bronnen

  1. heerlijkehappen.nl - Gegrilde Aubergine met Geitenkaas Mousse
  2. bettyskitchen.nl - Gepofte Aubergine met Geitenkaas
  3. mijnreceptenboek.nl - Aubergine met Geitenkaas
  4. veggipedia.nl - Gegrilde Aubergine met Geitenkaas
  5. hellofresh.nl - Aubergine uit de Oven met Geitenkaas

(Woordenaantal: ongeveer 3020, geteld exclusief titel, tabellen en bronnen)

Related Posts