Klassiek Recept: Witte Asperges met Ei, Ham en Botersaus

Witte asperges met ei vormen een traditioneel gerecht dat vaak wordt bereid met ham of kipfilet en een botersaus. De bronnen beschrijven meerdere varianten van dit recept, waarbij asperges worden geschild, gekookt en gecombineerd met eieren die gekookt of gepocheerd zijn. Ingrediënten zoals roomboter, peterselie, citroensap en kruiden zoals daslook of bieslook worden frequent genoemd. De bereiding omvat het koken van asperges gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte, en eieren met specifieke kooktijden voor verschillende hardheden. Dit gerecht wordt geserveerd als hoofdgerecht, met opties voor garnering en variaties zoals het gebruik van gerookte ham of zalm. De asperges worden herkend aan hun glans, verse snijvlakken en het piepende geluid bij wrijven. Sausen worden gemaakt door boter te smelten met toevoegingen zoals aspergekookvocht, citroensap of kruiden. Voedingswaarden worden gespecificeerd voor bepaalde porties, met een energiegehalte van 430 kcal per persoon.

Bereiding van Witte Asperges

De voorbereiding van witte asperges begint met het schillen. Volgens de beschreven methoden wordt een dunschiller gebruikt om de asperges rondom te schillen, vanaf vlak onder het kopje naar beneden. De houtachtige onderkant wordt verwijderd door deze te breken of af te snijden, vaak maximaal 0,5 cm bij verse asperges direct van het land. Verse asperges worden herkend aan hun glans, niet-uitgedroogde snijvlakken en het piepende geluid dat ze maken als ze tegen elkaar worden gewreven.

Voor het koken wordt een grote pan of speciale aspergepan gebruikt, eventueel rechtopstaand. Asperges worden in ruim water met eventueel zout aangezet vanaf koud water. Kooktijden variëren: 10 minuten actief koken gevolgd door 10 minuten nagaren in het kookvocht, of ongeveer 15 minuten afhankelijk van de dikte. Na het koken worden de asperges uitgelekt op keukenpapier en op een schaal gelegd met de kopjes naar één kant.

In één beschrijving worden asperges gekookt in een pan met koud water gedurende 15 minuten. Een andere methode houdt 10 minuten koken aan, gevolgd door uittrekken van het vuur en 10 minuten laten staan. Hapjespannen of brede pannen worden aanbevolen als alternatief voor speciale aspergepannen.

Eieren Bereiden: Koken en Pocheren

Eieren vormen een essentieel onderdeel van het gerecht en kunnen op verschillende wijzen worden bereid. Gekookte eieren worden in een steelpannetje met water en zout gekookt, met specifieke tijden afhankelijk van de gewenste hardheid. Zachtgekookte eieren vereisen 3 minuten, halfzacht 5 minuten en hardgekookt 7-8 minuten of 10 minuten. Na koken worden ze geschrikt onder koud water, gepeld en verwerkt: fijngesneden, in blokjes, doormidden gesneden of door een zeef gedrukt tot eikruim.

Pocheren biedt een alternatief. Eieren worden in een ingevette siliconen bakvorm met een klein beetje water geplaatst. De vorm wordt in een pan met heet water gezet, afgedekt met folie of een bord, en zachtjes 10 minuten laten borrelen tot net gaar. Na afkoelen worden ze voorzichtig uit de vormpjes gelepeld. Gepocheerde eieren kunnen dienen in plaats van gekookte.

In varianten worden eieren gemengd met boter, ham en aspergekookvocht voor een sausige substantie. Voor zachtgekookte eieren van 5 minuten worden deze gepeld, door gesmolten boter gemengd met nootmuskaat en zout, en over de asperges geserveerd.

Hieronder een tabel met kooktijden voor eieren zoals beschreven:

Type Ei Kooktijd
Zachtgekookt 3 minuten
Halfzacht 5 minuten
Hardgekookt 7-8 minuten

Of voor hardgekookt: 10 minuten.

Ingrediënten en Porties

De ingrediëntenlijsten variëren per recept, maar overlappen in basiscomponenten. Voor 4 personen worden vaak 2 kg witte asperges, 6 middelgrote scharreleieren, 100-125 gram ongezouten roomboter, verse krulpeterselie, citroensap, peper, zout en vlees zoals 200 gram flinterdun gesneden kipfilet of ham genoemd. Kleinere porties omvatten 1 kg asperges, 4 eieren, 125 gram boter, 2 eidooiers, peterselie, bieslook en citroensap. Andere recepten specificeren 6 witte asperges, 2 eieren, 6 dunne plakjes ham, 50 gram boter en 6 blaadjes daslook of groene kruiden.

Vleesopties zijn dunne plakjes ham gevormd tot roosjes, licht gerookte rauwe ham, zachte beenham of kipfilet. Kruiden zoals peterselie (fijn gesneden), bieslook, daslook of dille worden toegevoegd voor frisheid. Optioneel nootmuskaat of aspergekookvocht.

Een voorbeeldrecept voor asperges met gepocheerd ei en ham (voor kleinere portie):

Ingrediënten: - 6 witte asperges - 2 eieren - 6 dunne plakjes ham - 50 gr boter - 6 blaadjes daslook of andere groene kruiden

Botersaus en Eiermengsel

De botersaus wordt bereid door roomboter op laag vuur te smelten. Varianten omvatten toevoeging van 1 eetlepel citroensap, peper en zout per 4 personen. In een andere methode worden 2 eidooiers, fijn gesneden peterselie, bieslook en citroensap gemengd. Een derde variant bakt ham en fijngesneden eieren in boter, geblust met 2-4 eetlepels aspergekookvocht voor een sausige substantie.

Het eiermengsel wordt vaak als eikruim bereid: hardgekookte eieren (10 minuten) gepeld, in stukken gesneden en door een zeef gedrukt met de bolle kant van een lepel. Peterselie wordt fijn gesneden en erdoor gemengd. Dit wordt over de asperges verdeeld.

Gesmolten boter wordt over de asperges en eiermengsel geschonken, met garnering van nootmuskaat, versgemalen peper of verse peterselie. Voor koud serveren wordt daslookmayonaise aanbevolen in plaats van botersaus.

Serveren en Presentatie

Asperges worden na uitlekken op borden of een schaal gelegd, met kopjes naar één kant. Ham of kipfilet wordt over het midden verdeeld, vaak gevormd tot roosjes of in stukjes. Het eiermengsel gaat in de breedte over de asperges voor een feestelijke presentatie. Botersaus wordt erover geschonken, met de rest ernaast geserveerd.

Peterselie geeft een frisse finishing touch en kan vervangen worden door dille bij vis zoals gerookte zalm. Ham wordt naast geserveerd in sommige varianten.

Variaties en Bijgerechten

Meerdere variaties worden beschreven. In plaats van gepocheerde eieren kunnen zachtgekookte eieren gebruikt worden. Ham kan licht gerookt en rauw zijn voor meer pit, of vervangen door kipfilet. Geen hollandaisesaus, maar puur met boter, ei en ham. Voor visliefhebbers past gerookte zalm met dille.

Bijgerechten zijn krieltjes of gebakken aardappels, gewassen en in de schil 20 minuten gekookt, nagestoomd. Aardappelen worden na stomen gebruikt. Proteïne toevoegen met vis, vlees of vega-opties.

Voor koud serveren: daslookmayonaise. Andere aspergerecepten zoals soep, quiche met witte en groene asperges, of met zalm worden genoemd, maar blijven binnen het seizoensrecept.

Voedingswaarden

Voor een portie van asperges met ei en botersaus voor 4 personen worden de volgende voedingswaarden opgegeven:

  • Energie: 430 kcal
  • Koolhydraten: 13 g (waarvan suikers 5 g)
  • Natrium: 720 mg
  • Eiwit: 24 g
  • Vet: 30 g (waarvan verzadigd 17 g)
  • Vezels: 7 g

Deze waarden gelden voor het recept met 2 kg asperges, 6 eieren, 100 g boter en kipfilet.

Tips voor Perfecte Bereiding

Versheid controleren: glans, verse snijvlakken, piepend geluid. Asperges één keer rondom schillen bij directe levering. Gebruik aspergepan of hapjespan. Voor eieren: siliconen vormpjes invetten voor pocheren. Ham tot roosjes vormen. Aardappelen in schil koken. Ei en ham bakken in boter met aspergekookvocht. Nootmuskaat raspen bij zacht ei-botermengsel. Seizoensperiode: midden maart tot midden juni.

Uitgebreide Receptbeschrijvingen

Recept 1: Asperges met Gepocheerd Ei en Ham

Ingrediënten (kleinere portie): - 6 witte asperges - 2 eieren - 6 dunne plakjes ham - 50 g boter - 6 blaadjes daslook of groene kruiden

Bereidingswijze: 1. Schil de asperges en breek harde onderkanten af. Kook zoals beschreven. 2. Pocheer of kook eieren: voor pocheren in ingevette siliconen vormpjes met water, 10 minuten in heet water. 3. Smelt boter op laag vuur. 4. Vorm ham tot roosjes. 5. Laat asperges uitlekken, leg op borden.

Recept 2: Witte Asperges met Ei

Ingrediënten (voor 4 personen): - 1 kg witte asperges - 4 eieren - Zout - Peterselie (vers, naar smaak) - 125 g ongezouten roomboter - 2 eidooiers - 1 el fijn gesneden peterselie - ½ el fijn gesneden bieslook - Citroensap - Peper en zout

Bereidingswijze: 1. Kook eieren 3-8 minuten afhankelijk van hardheid. 2. Schil asperges, breek kontje af. 3. Kook asperges. 4. Bereid saus met boter, eidooiers, kruiden, citroensap.

Recept 3: Asperges met Ei (Cafeteria-stijl)

Schil asperges, kook 15 minuten. Kook eieren 8 minuten hard. Bak ham en ei in boter, blus met aspergekookvocht. Serveer over asperges.

Recept 4: Asperges met Ei en Botersaus (AH)

Ingrediënten (4 personen): - 2 kg witte asperges - 6 middelgrote scharreleieren - 5 g verse krulpeterselie - ½ citroen - 100 g ongezouten roomboter - 200 g flinterdun kipfilet - 1 mespunt gedroogde nootmuskaat

Bereidingswijze: 1. Kook asperges 10 min., nagaren 10 min. 2. Kook eieren 10 min. hard, zeef tot eikruim met peterselie. 3. Smelt boter met citroensap, peper, zout. 4. Leg asperges op schaal, kipfilet erover, botersaus en eikruim, nootmuskaat.

Seizoenscontext en Traditie

Dit gerecht is een klassieker tijdens het aspergeseizoen van midden maart tot midden juni. Het wordt als toprecept beschouwd, eenvoudig puur met boter, ei en ham. Variaties houden het simpel zonder complexe sauzen zoals hollandaise.

Conclusie

Witte asperges met ei, vaak gecombineerd met ham of kipfilet en botersaus, vormen een klassiek hoofdgerecht met gestandaardiseerde bereidingen. Asperges worden geschild en 10-15 minuten gekookt, eieren gekookt of gepocheerd met tijden van 3-10 minuten, en saus gemaakt van gesmolten boter met kruiden of kookvocht. Tips benadrukken versheid en eenvoudige presentatie. Voedingswaarden wijzen op een gebalanceerde maaltijd met 430 kcal per portie. De consistentie over bronnen bevestigt de betrouwbaarheid van deze methoden voor thuiskoks.

Bronnen

  1. Culinea.nl - Asperges met gepocheerd ei en ham
  2. Eefkooktzo.nl - Witte asperges met ei
  3. Cafetariajasmijn.nl - Asperges maken met ei
  4. AH.nl - Asperges met ei en botersaus

Related Posts