Wat is Aardpeer?
Aardpeer, ook wel bekend als Jeruzalem-artisjok, is een vaste plant uit de composietenfamilie en een wintergroente die ten onrechte minder bekend is. De knolletjes hebben een dunne schil en zijn zoet en aardachtig van smaak. Sommigen vergelijken de smaak met een artisjok doordat de smaak nootachtig over kan komen. Een groot voordeel is dat de dunne schil niet hoeft te worden verwijderd; alleen harde of uitgedroogde eindjes moeten worden weggesneden. Aardpeer kan rauw gegeten worden, gekookt, gebakken of, zoals in dit artikel, uit de oven bereid.
Voorbereiding van Aardpeer
Voordat u begint met het bereiden van aardpeer, is het belangrijk de groenten goed voor te bereiden. Omdat aardpeer vaak in de grond groeit, kan er zand tussen de knolletjes zitten. Het wordt aanbevolen de aardpeer ongeveer een kwartiertje in water te leggen, zodat het meeste zand loslaat. Vervolgens kunt u de aardpeer goed schrobben met een schuursponsje. Het is echt niet lekker als u nog zand tegenkomt terwijl u eet.
Snijd de voorbereide aardpeer in gelijke stukken voor een gelijkmatige garing in de oven. De grootte van de stukken kan variëren afhankelijk van het recept, maar over het algemeen worden stukken van ongeveer 3 centimeter aanbevolen. Voor sommige gerechten worden de aardperen ook in plakken of repen gesneden.
Basisrecept: Geroosterde Aardpeer
Dit basisrecept is een uitstekend startpunt voor iedereen die bekend wil raken met de smaak van geroosterde aardpeer. Het recept is eenvoudig en snel te bereiden.
Ingrediënten:
- 800 gram aardpeer
- Citroen
- Olijfolie
- Peterselie
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Snijd de aardpeer in stukken van ongeveer 3 centimeter.
- Snijd een citroen (met schil) in stukken van ongeveer 2 centimeter.
- Doe de aardpeer en de citroen in een ovenschaal en giet er een scheut olijfolie overheen.
- Kruid met zwarte peper en zout en meng dit goed door elkaar.
- Rooster de aardperen ongeveer twintig minuten in de oven op 170 graden.
- Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
- Bestrooi de aardperen met verse peterselie voor het opdienen.
Dit basisrecept is perfect als bijgerecht of als onderdeel van een grotere maaltijd. De geroosterde aardpeer heeft een zoete, nootachtige smaak met een zachte binnenkant.
Geroosterde Aardpeer met Knoflook en Kruiden
Voor een meer aromatische smaak kunt u het basisrecept uitbreiden met knoflook en kruiden.
Ingrediënten:
- 700 gr aardperen
- Olijfolie
- 8 teentjes knoflook
- 1 el rozemarijnzout*
- 2 takken tijm
- 1 klont roomboter
- Peper
- 1 el citroenrasp
* Rozemarijnzout is een mengsel van grof zeezout en fijgehakte rozemarijn.
Bereidingswijze:
- Leg de aardperen met schil in een bak met water. Laat ze daar ongeveer een kwartiertje in staan, zodat het meeste zand loslaat.
- Schrob ze dan goed schoon met een schuursponsje.
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Vet een ovenschaal in met olie of boter.
- Snijd de aardperen in stukken en leg ze in de ovenschaal samen met de ongepelde teentjes knoflook.
- Giet er wat olijfolie over en bestrooi met de rozemarijnzout en tijmblaadjes.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het in de hete oven.
- Rooster de aardperen ongeveer 45 minuten in de oven. Verwijder dan het aluminiumfolie en rooster ze verder tot ze krokant van buiten en zacht van binnen zijn.
- Haal de schaal uit de oven en leg een klont boter op de aardperen.
- Druk de knoflook uit de schil en rasp er wat citroenrasp boven.
- Meng alles goed door elkaar en lepel het dan in een serveerschaal.
- Draai als laatste nog wat peper uit de molen er boven.
Deze bereidingswijze resulteert in een intensere smaak door toevoeging van knoflook, rozemarijn en tijm. Het weken van de aardpeer zorgt ervoor dat er geen zand meer tussen de knolletjes zit, wat de eetervaring aangenamer maakt.
Aardpeer uit de Oven met Champignonroomsaus
Een andere heerlijke combinatie is geroosterde aardpeer geserveerd met een romige champignonroomsaus. Dit gerecht is ideaal als hoofdgerecht.
Ingrediënten:
- Aardpeer (ongeveer 800 gram)
- Olijfolie
- Zout en peper
- 1 kleine ui
- 1 doosje champignons
- 5 plakjes rookkaas
- 1 kuipje roomkaas
Bereidingswijze:
- Snijd de aardpeer in blokjes (met schil er nog op) en doe in een ovenschaal.
- Bestrooi met peper en zout en giet er een scheut olijfolie overheen.
- Hussel de aardperen door elkaar zodat alle stukjes door de olie gehaald zijn.
- Plaats de ovenschaal 30 minuten in de oven, op 200 graden.
- Snipper de ui. Snij de champignons in plakjes.
- Roerbak de ui totdat deze glazig wordt.
- Voeg de champignons toe en roerbak deze op hoog vuur totdat de champignons bruin worden.
- Voeg de rookkaas toe en de roomkaas. Warm goed door.
- Serveer de aardperen met de champignonroomsaus.
Dit gerecht is een volwaardige maaltijd die perfect past bij de herfst- en wintermaanden. De combinatie van de zoete, nootachtige smaak van de aardpeer met de romige saus creëert een rijke smaakbeleving.
Ovenschotel van Aardperen met Crème Fraîche en Parmezaan
Voor een meer verfijnde oven schotel kunt u dit recept proberen. Het combineert aardpeer met een romige saus en een krokante topping van broodkruimels.
Ingrediënten:
- 1 kilo aardperen
- 2 sneetjes wit of bruin brood
- 1 citroen
- 2-3 teentjes knoflook
- 300 ml crème fraîche
- Zakje geraspte Parmezaanse kaas
- Handje tijm (vers of gedroogd)
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Maak van de boterhammen broodkruimels door ze circa 4 minuten in de voorverwarmde oven te leggen en daarna te verkruimelen. Doe de broodkruimels in een kommetje.
- Schil de aardperen met een dunschiller, evt. kun je de schil erom heen laten. Als je hiervoor kiest, was de aardperen dan goed.
- Snij de aardperen in repen van circa 0,5 cm-1 cm en doe ze in een kom.
- Pers de citroen uit en doe het sap in de kom bij de aardperen.
- Pel en hak de teentjes knoflook en voeg het ook toe aan de aardperen.
- Hak de verse tijm en doe de helft van de tijm bij de aardperen, houdt de rest van de tijm apart.
- Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de crème fraîche toe aan het mengsel, roer goed en doe het in een ovenschaal.
- Meng de broodkruimels, de rest van de tijm en de overgebleven Parmezaanse kaas met wat peper en zout naar smaak.
- Strooi het broodkruim over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over.
- Bak de aardperen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Het gerecht is klaar wanneer de aardperen zacht zijn en de broodkruimels mooi goudbruin.
- Lekker om te serveren in combinatie met een groene salade.
Deze ovenschotel is een uitstekend hoofdgerecht dat perfect past bij een groene salade. De combinatie van romige crème fraîche, pittige Parmezaan en knapperige broodkruimels geeft een textuurcontrast dat de zoete smaak van de aardpeer perfect aanvult.
Aardpeer met Pastinaak in de Oven
Voor een nog complexere smaakbeleving kunt u aardpeer combineren met pastinaak, een andere zoete wortelgroente. Dit gerecht is perfect bij gebraden vlees.
Ingrediënten:
- 4 grote of 8 kleine pastinaken
- 12 aardperen
- 12 teentjes knoflook in de schil
- 12 roze sjalotten
- Grof zeezout
- Grof gemalen peper
- Verse tijm
- 3 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze:
- Schil de pastinaak en de aardperen en snij ze in stukken.
- Leg de groenten in een ovenschaal, samen met 12 teentjes ongepelde knoflook en de gepelde en in vier gesneden sjalotten.
- Kruid met grof zeezout, grof gemalen peper en verse tijm.
- Besprenkel met de olijfolie, hussel door elkaar en laat in ongeveer een uur gaar worden in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Dit gerecht is perfect als bijgerecht bij gebraden vlees, maar kan ook als vegetarische hoofdmaaltijd geserveerd worden. De combinatie van aardpeer en pastinaak creëert een complexe, aardse smaak die verrijkt wordt door de knoflook en sjalotten.
Ovenschotel met Aardpeer (uit het kookboek "Abundance" van Alys Fowler)
Dit recept is ontleend aan het kookboek "Abundance" van Alys Fowler en biedt een andere benadering van een aardpeer ovenschotel.
Ingrediënten:
- 750 gr aardperen
- 300 ml groentebouillon
- 150 ml slagroom
- 1 teentje knoflook
- 6 à 10 blaadjes salie
- 80 gr oude kaas
- Beetje gemalen broodkruim
Bereidingswijze:
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- De aardperen schillen en in de bouillon 8 min koken.
- Giet ze af. Snij ze in plakjes en doe ze in een beboterde oven schaal.
- Meng knoflook, salie, de helft van de kaas en zout en peper door de slagroom.
- Giet dit over de aardperen.
- Doe de rest van de kaas en de broodkruim erover en bak in een half uur de gratin gaar en bruin.
Deze ovenschotel heeft een romigere textuur door de toevoeging van bouillon en slagroom, wat resulteert in een r