Aardappelsalade met gerookte kip is een veelzijdig en geliefd gerecht dat zowel als lunch, bijgerecht bij een barbecue als volwaardige maaltijd geserveerd kan worden. Dit gerecht combineert de romige textuur van aardappelen met de rokerige smaak van kip en vaak andere ingrediënten zoals eieren, augurken of spek. De salade is eenvoudig te bereiden, kan van tevoren worden gemaakt en is geschikt om zowel koud als lauwwarm te serveren. In dit artikel worden verschillende recepten en variaties besproken, samen met tips voor het bereiden van de perfecte aardappelsalade.
Basisrecept: Aardappelsalade met Gerookte Kip, Ei en Augurk
Een klassieke variant van aardappelsalade met gerookte kip is de versie met eieren en augurken, zoals beschreven in het recept van Jumbo. Dit gerecht heeft een bereidingstijd van ongeveer 25 minuten en valt onder de categorie lunch- of brunchgerechten. Het recept is voor ongeveer 4 personen en bevat ongeveer 394 kilocalorieën per portie.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 1 gerookte kipfilet
- 3 zoetzure augurken
- 2,5 el augurkenvocht
- 4 el mayonaise
- 2 el mosterd
- 2 appels met rode schil
- 0,5 bakje tuinkers
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
Bereidingswijze
- Kook de eieren in 7 minuten hard. Snijd de aardappelen in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter. Kook de aardappelblokjes in water met zout in ongeveer 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af, laat goed uitlekken en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Pel intussen de eieren en halveer ze in de lengte.
- Meng in een kom alle ingrediënten, behalve de tuinkers en de eieren. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Schep de salade in een diepe schaal. Leg de eieren op de salade. Bestrooi met de tuinkers.
Een tip uit het recept is om voor een extra hartige smaak de salade op smaak te brengen met worcestersaus.
Voedingswaarde per portie
| Voedingsstof | Waarde |
|---|---|
| Energie | 394 kcal |
| Koolhydraten | 34 g |
| Eiwitten | 22 g |
| Vet | 18 g |
Variaties op het Thema
Traditionele Versie met Griekse Yoghurt
Een andere veelvoorkomende variant van aardappelsalade met gerookte kip is de versie met Griekse yoghurt, zoals beschreven op Lekker en Simpel. Dit recept is voor 2 personen en heeft een bereidingstijd van ongeveer 30 minuten.
Ingrediënten
- 1 gerookte kipfilet
- 400 gram aardappels
- 2-3 eieren
- 2 el mayonaise
- 3 el Griekse yoghurt
- Scheutje water
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 2 bosuien
- Snufje zout en peper
Bereidingswijze
- Maak de aardappels goed schoon en snijd ze in blokjes of partjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de aardappels (met de deksel erop) circa 20 minuten totdat ze zacht zijn. Roer zo nu en dan.
- Ondertussen kook je de eieren hard in ongeveer 8 minuten. Laat de eieren schrikken, pel ze en snijd ze in stukjes.
- Snijd de gerookte kipfilet en bosui in stukjes. Doe de mayonaise, yoghurt, scheutje water en kruiden in een bakje en meng alles door elkaar.
- Doe daarna de gerookte kip, stukjes aardappel, gekookte eieren, bosui en dressing in een grote kom en meng alles door elkaar.
- Bewaar de salade in de koelkast totdat je hem gaat serveren.
Deze aardappelsalade met kip is lekker als lunch met een broodje, of bijvoorbeeld bij een barbecue.
Versie met Spek en Crème Fraîche
Een hartige variant van de aardappelsalade is de versie met spek en crème fraîche, zoals beschreven op Familie over de kook. Deze salade is zowel koud als lauwwarm lekker en kan gerust een dag van tevoren worden klaargemaakt.
Ingrediënten
- 750 gram iets kruimige aardappelen, geschild en in kleinere stukken gesneden
- 1 bekertje (125 gram) crème fraîche
- 2 eetlepels Zaanse mayonaise
- 1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
- 1/2 bosje verse peterselie, fijn gehakt
- 1/3 bosje verse bieslook, fijn gehakt
- 100 gram plakjes gerookte ontbijtspek, in stukjes gesneden
- 3 eieren, hardgekookt
- 1 gerookte kip, in stukjes gesneden
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen gaar en spoel deze af met koud water.
- Meng de crème fraîche met 2 el Zaanse mayonaise en breng op smaak met een snuf peper, zout, chilivlokken en 1/3 tl knoflookpoeder.
- Bak de ontbijtspek krokant.
- Snijd de eieren in grotere stukjes.
- Meng de aardappels met de crème fraîche, rode ui, bieslook, peterselie, ei en de reepjes gerookte kip.
- Bestrooi met de krokant gebakken ontbijtspek.
- Breng eventueel extra op smaak met wat peper, zout en/of chilivlokken.
Deze aardappelsalade met gerookte kip, spek, ei en verse kruiden zit bomvol smaak. Je kunt de aardappelsalade ook prima als bijgerecht bij een barbecue serveren. Voor een grote groep eters is het ideaal om een dubbele portie te maken.
Curryversie
Een interessante twist op de traditionele aardappelsalade is de curryversie, zoals beschreven op Cafetaria Jasmijn. Deze kerrie aardappelsalade met gerookte kip is geïnspireerd op de aardappelsalade met gerookte kip en spek. Deze salade kan als bijgerecht worden geserveerd bij een barbecue, maar ook prima als middag- of avondeten.
Ingrediënten
- 1 kilo iets kruimige aardappelen, geschild en in kleinere stukken gesneden
- 1 stuk gerookte kipfilet, in stukjes gesneden
- 3 eieren
- 125 gram crème fraîche
- 2 flinke eetlepels Zaanse mayonaise
- 2 flinke theelepels kerriepoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 2 flinke theelepels gedroogde peterselie
- 1 theelepel kurkuma
- 1 rode peper, fijngehakt
- 2 stengels bosui, fijngehakt
- Handje verse bieslook, fijngehakt
Bereidingswijze
De bereidingswijze voor deze curryversie is niet volledig gedetailleerd in de bron, maar het is waarschijnlijk vergelijkbaar met de andere recepten. De aardappelen worden gekookt en in stukjes gesneden, de eieren worden hardgekookt en in stukjes gesneden, en de gerookte kip wordt in stukjes gesneden. Vervolgens worden alle ingrediënten gemengd met een dressing van crème fraîche, mayonaise en de kruiden en specerijen.
Deze kerrie aardappelsalade is super simpel om te maken en ontzettend lekker. Je kunt deze salade als bijgerecht serveren als je gaat barbecueën, maar je kunt deze salade ook prima als middag- of avondeten serveren. Hij is heerlijk met geroosterd brood. Je kunt eventueel de aardappels fijn prakken om op je broodje te kunnen smeren.
Versie met Mierikswortel en Dragon
Een andere variant is de aardappelsalade met gerookte kip zoals beschreven op Albert Heijn. Deze versie bevat mierikswortel en dragon (tarragon) in de dressing.
Ingrediënten
- Aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- Gerookte kipfilet
- Zure room
- Mayonaise
- Mierikswortel
- Dragon (tarragon)
- Waterkers
Bereidingswijze
- Schil en snijd de aardappelen in blokjes, kook ze in weinig water met zout in ongeveer 8 minuten beetgaar en giet af.
- Meng de zure room met de mayonaise, mierikswortel, dragon en breng op smaak met peper.
- Schep de helft van de dressing door de aardappelblokjes en laat de salade afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snijd de kipfilet in reepjes en schep door de aardappelen.
- Bewaar de salade afgedekt in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Schep voor het serveren de rest van de dressing en de waterkers door de salade.
Dit recept is voor 4 personen, heeft een bereidingstijd van ongeveer 20 minuten en bevat ongeveer 360 kilocalorieën per portie.
Tips voor het Bereiden van de Perfecte Aardappelsalade
Keuze van de Aardappels
Uit de verschillende recepten blijkt dat verschillende soorten aardappelen worden gebruikt voor aardappelsalade met gerookte kip. Sommige recepten specificeren "vastkokende aardappelen" (bron 1), terwijl andere "iets kruimige aardappelen" noemen (bron 3 en 4). De keuze van de aardappelsoort kan de textuur van de salade beïnvloeden. Vastkokende aardappelen behouden hun vorm beter, terwijl iets kruimige aardappelen een romigere textuur kunnen geven als ze fijn worden geprakt.
Kooktechnieken voor Aardappelen
De verschillende recepten geven verschillende kookmethoden voor de aardappelen: - Sommige recepten adviseren om de aardappelen in blokjes te sneden en ze in water met zout te koken tot ze beetgaar zijn (bron 1 en 5). - Een ander recept adviseert om de aardappels in olie te bakken met de deksel erop (bron 2). - Weer een ander recept raadt aan om de aardappelen te koken en ze daarna af te spoelen met koud water (bron 3).
De keuze van de kooktechniek kan de textuur en smaak van de aardappelen beïnvloeden. Het is belangrijk om de aardappelen niet te lang te koken, zodat ze niet te zacht worden en hun vorm behouden in de salade.
Dressing en Kruiden
De dressing is een essentieel onderdeel van de aardappelsalade en kan sterk variëren tussen de verschillende recepten: - Enkele recepten gebruiken een combinatie van mayonaise en mosterd (bron 1). - Andere gebruiken een mix van mayonaise en Griekse yoghurt (bron 2) of mayonaise en crème fraîche (bron 3, 4 en 5). - Sommige recepten voegen specifieke kruiden toe zoals Italiaanse kruiden (bron 2), verse kruiden zoals peterselie en bieslook (bron 3), of kerriepoeder en andere specerijen (bron 4). - Het recept van Albert Heijn bevat mierikswortel en dragon in de dressing (bron 5).
De keuze van dressing en kruiden kan de smaak van de salade aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om de dressing op smaak te brengen met zout en peper, en eventueel met extra ingrediënten zoals worcestersaus (bron 1) of chilivlokken (bron 3).
Toevoegingen en Variaties
Naast de basisingredienten kunnen verschillende toevoegingen worden gebruikt om de smaak en textuur van de aardappelsalade te verrijken: - Eieren worden in bijna alle recepten gebruikt en worden meestal hardgekookt en in stukjes of helftjes gesneden. - Augurken, zowel zoetzure augurken als augurkenvocht, worden in sommige recepten gebruikt voor een zure toets (bron 1). - Appels met rode schil kunnen een zoete en frisse smaak toevoegen (bron 1). - Verse kruiden zoals peterselie, bieslook en bosui kunnen een frisse smaak toevoegen (bron 2, 3 en 4). - Spek kan een krokante en hartige smaak toevoegen (bron 3). - Waterkers kan als garnering worden gebruikt (bron 5).
De keuze van toevoegingen kan afhangen van persoonlijke voorkeur en de beschikbare ingrediënten. Het is belangrijk om de toevoegingen in de juiste hoeveelheden te gebruiken, zodat de smaken in balans blijven.
Bewaren en Serveren
De meeste recepten benadrukken dat de aardappelsalade met gerookte kip van tevoren kan worden gemaakt en in de koelkast bewaard kan worden (bron 2, 3 en 5). Dit geeft de smaken de tijd om goed te mengen en te ontwikkelen. Sommige recepten adviseren om de salade afgedekt in de koelkast te bewaren, zodat de smaken goed kunnen intrekken (bron 5).
De salade kan koud of lauwwarm worden geserveerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur (bron 3). Hij kan als lunch, bijgerecht bij een barbecue of als volwaardige maaltijd worden geserveerd (bron 2, 3 en 4).
Voedingswaarde en Dieetoverwegingen
Uit de verschillende recepten blijkt dat aardappelsalade met gerookte kip een voedzijk gerecht is, met een redelijk hoog caloriegehalte. Het recept van Jumbo bevat bijvoorbeeld ongeveer 394 kilocalorieën per portie, met 34 gram koolhydraten, 22 gram eiwitten en 18 gram vet (bron 1). Het recept van Albert Heijn bevat iets minder calorieën, namelijk 360 kilocalorieën per portie (bron 5).
De voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de verhoudingen ervan. Het gebruik van Griekse yoghurt in plaats van mayonaise kan het vetgehalte verminderen (bron 2). Het toevoegen van veel verse groenten en kruiden kan de voedingswaarde verbeteren.
Voor mensen met dieetbeperkingen kunnen aanpassingen worden gemaakt: - Voor een lactosevrije versie kan Griekse yoghurt worden gebruikt in plaats van mayonaise of crème fraîche. - Voor een veganistische versie kan mayonaise worden vervangen door een plantaardige alternatief, en kan de gerookte kip worden vervangen door een vega-variant of extra groenten. - Voor een koolhydraatarme versie kan het aardappelgehalte worden verminderd en kunnen extra groenten worden toegevoegd.
Conclusie
Aardappelsalade met gerookte kip is een veelzijdig en geliefd gerecht dat op vele manieren bereid kan worden. Of je nu kiest voor de klassieke versie met augurken, een hartige variant met spek, een pittige curryversie of een romige versie met mierikswortel, het is een gerecht dat eenvoudig te bereiden is en van tevoren gemaakt kan worden. De sleutel tot een succesvolle aardappelsalade ligt in de keuze van de juiste ingrediënten, het zorgvuldig koken van de aardappelen, het op smaak brengen van de dressing en het balanceren van de verschillende smaken.
Met de tips en variaties in dit artikel kun je je eigen perfecte aardappelsalade met gerookte kip maken, afgestemd op jouw smaakvoorkeuren en de beschikbare ingrediënten. Of je het nu serveert als lunch, bijgerecht bij een barbecue of als volwaardige maaltijd, aardappelsalade met gerookte kip is gegarandeerd een succes.