Versneld en smaakvol: 7 recepten voor pasta met garnalen

Pasta met garnalen is een populaire maaltijd die eenvoud en smaak in balans brengt. Het receptieer van pasta met garnalen is breed en varieert van het klassieke spaghetti met knoflook tot romige varianten met spinazie, pesto of kruiden. In deze artikel worden zeven verschillende recepten voor pasta met garnalen besproken, met ingrediënten, bereidingstijd en bereidingswijze. De recepten zijn afkomstig van diverse Nederlandse kookportalen en geven een overzicht van de diverse manieren waarop garnalen kunnen worden verwerkt in een pastagericht.

Pasta met garnalen is een gerecht dat snel is klaar, voedzaam is en geschikt is voor zowel een doordeweekse avondmaaltijd als een feestelijke gelegenheid. Garnalen zijn een bron van eiwit en zijn rijk aan mineralen zoals zink en selenium, terwijl pasta een bron is van koolhydraten. In sommige varianten worden extra ingrediënten toegevoegd zoals spinazie, tomaten of kruiden, die de smaak en het voedingswaarde van het gerecht verder verhogen. De bereidingstijd van deze recepten varieert van 15 tot 35 minuten, waardoor het een ideale keuze is voor iemand die snel een heerlijke maaltijd wil op tafel zetten.

Deze artikel presenteert de ingrediënten, bereidingstijd en bereidingswijze van elk recept, waarbij de aandacht ligt op de technieken die worden gebruikt, zoals het bakken van garnalen, het koken van pasta en het mengen van sauzen. Daarnaast worden eventuele tips en variaties vermeld, zoals het gebruik van pesto of citroensap. De recepten worden opgesplitst in duidelijke subsecties zodat de lezer snel de informatie kan vinden die relevant is voor hem of haar.

De gegevens zijn gebaseerd op zeven bronnen van Nederlandse kookportalen en geven een overzicht van de diverse manieren waarop pasta met garnalen kan worden bereid. Elk recept is uniek in termen van ingrediënten en bereidingswijze, maar allemaal delen de gemeenschappelijke kern van garnalen en pasta. De recepten zijn geschikt voor verschillende kookniveaus en kunnen worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren.


Recept 1: Pasta met garnalen en spinazie

Dit recept voor pasta met garnalen en spinazie is eenvoudig en snel klaar in 25 minuten. Het is een romig gerecht dat smaakt doordat spinazie en garnalen worden gecombineerd met crème fraîche. De ingrediënten zijn eenvoudig en voorkomen in de meeste keukens.

Ingrediënten: - 225 gram spinazie (ontdooid) - 1 ui - 1 teentje knoflook - 150 gram spaghetti - 125 ml crème fraîche - 200 gram rauwe garnalen - Olie om te bakken - Snuf peper en zout

Bereidingstijd: 25 minuten

Bereidingswijze: 1. Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Houd wat kookvocht over voor later gebruik. 2. Verhit een beetje olie in een pan en bak de garnalen 2 tot 3 minuten net gaar. Bestrooi met peper en zout terwijl ze bakken. Haal de garnalen uit de pan. 3. Snipper de ui en de knoflook en fruit deze aan in dezelfde pan. Voeg de spinazie toe en verwarm deze in de pan. 4. Roer de crème fraîche door de spinazie. Proef of de saus extra peper of zout nodig heeft. 5. Schep de gekookte spaghetti en de bakgarnalen erdoor. Warm nog een minuutje door. 6. Als de saus te dik is, voeg wat kookvocht toe. Serveer met eventueel wat pesto erdoor.

Tips: - De saus is romig en kan worden aangekleed met een beetje pesto voor extra smaak. - Garnalen zijn snel gaar, dus let op het bakkenstadium om te voorkomen dat ze te droog worden.


Recept 2: Pasta met garnalen en knoflook

Dit recept voor pasta met garnalen en knoflook is ideaal voor een doordeweekse avondmaaltijd. Het gerecht is smaakvol en eenvoudig, met ingrediënten die snel klaar zijn en goed te bereiden zijn.

Ingrediënten: - 400 gram grote garnalen - 400 gram spaghetti - 5 tenen knoflook - 1 rode chilipeper - 1 snuf paprikapoeder - 4 eetlepels olijfolie - 1 klontje boter - 1 snuf zout - Verse peterselie - 250 gram cherrytomaten (aan de tak)

Bereidingstijd: 35 minuten

Bereidingswijze: 1. Verhit de oven op 200 graden. Leg de cherrytomaten in een ovenschaaltje en besprenkel met een kwart van de olijfolie. Zet de oven op voor ongeveer 10 minuten. 2. Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten beetgaar. Giet af en houd wat kookvocht over. 3. Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak de rode chilipeper fijn. Doe deze samen in een kom met de garnalen en de resterende olijfolie. Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder. 4. Verhit de boter in een pan en voeg de garnalen, knoflook en olie toe. Bak deze 5 minuten. Voeg een klein beetje fijngehakte verse peterselie toe. 5. Voeg de gekookte spaghetti toe en schep deze door de garnalen. Voeg wat kookvocht toe en mix goed door zodat de smaken goed kunnen afgeven. 6. Serveer de pasta met garnalen en knoflook met de ovens cherrytomaten.

Tips: - De cherrytomaten zijn voor extra smaak en voedingswaarde. - Het gebruik van knoflook en boter verhoogt de smaakintensiteit.


Recept 3: Pasta pesto met garnalen

Pasta pesto met garnalen is een Italiaanse smaakvolle maaltijd die makkelijk is en snel klaar is. Dit gerecht is geschikt voor zowel de hele familie als voor iemand die alleen eet. Het recept benadrukt de gebruik van gepelde garnalen en groene pesto.

Ingrediënten: - 300 gram spaghetti - 3 tenen knoflook - Een scheutje olijfolie - 500 gram rauwe gepelde garnalen - 6 eetlepels groene pesto - 150 gram cherrytomaten

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereidingswijze: 1. Kook water en voeg de spaghetti toe als het water kookt. Kook beetgaar. 2. In de tussentijd snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook op middelhoog vuur. 3. Voeg de garnalen toe en bak deze 4 minuten. Snijd de cherrytomaten in vieren. 4. Meng de gekookte spaghetti met pesto en de klein gesneden cherrytomaten. Schep de knoflook en garnalen voorzichtig door de pasta. 5. Serveer warm.

Tips: - Gebruik gepelde garnalen voor het gemak bij het eten. - Pesto verhoogt de smaak en voegt een groene tint toe aan het gerecht.


Recept 4: Romige pasta met garnalen

Dit romige pasta met garnalen is een eenvoudige, maar smaakvolle maaltijd die snel is klaar in 20 tot 25 minuten. Het gerecht is gebaseerd op kruidenroomkaas en tomaat, wat het romiger en voller maakt.

Ingrediënten: - 150 gram pasta - 100 gram garnalen - 1 teen knoflook - 1 ui - 100 gram kruidenroomkaas - 1 of 2 tomaten - 50 gram rucola

Bereidingstijd: 20–25 minuten

Bereidingswijze: 1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. 2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in stukjes. 3. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui, knoflook en garnalen een paar minuten. 4. Voeg de kruidenroomkaas toe en meng alles goed door elkaar. 5. Voeg de gekookte pasta toe en mix goed door zodat de smaken goed kunnen afgeven. 6. Serveer met stukjes tomaat en rucola.

Tips: - Kruidenroomkaas verhoogt de smaak en maakt de saus romiger. - Rucola is een gezondheidsvoordeel en verhoogt de smaak.


Recept 5: Pasta met Hollandse garnalen

Dit recept voor pasta met Hollandse garnalen benadrukt het gebruik van visbouillon, wat het gerecht extra smaak geeft. Het recept benadrukt ook het belang van het pellen van garnalen en het bereiden van een visbouillon.

Ingrediënten: - 1 pond ongepelde garnalen (of 150–200 gram gepelde garnalen) - 400 gram kleine venusschelpen - 2 venkelknollen, in dunne reepjes - 1 courgette, in kleine blokjes - 1 eetlepel neutrale olie - 250 ml visbouillon - 1 citroen, de rasp - 350 gram linguini of spaghetti - Een scheutje extra vierge olijfolie - Zout en peper

Bereidingstijd: 25 minuten

Bereidingswijze: 1. Maak de visbouillon volgens het recept en zorg dat die klaar staat. Zorg ook dat de groente is gesneden en een pan gezouten water is gekookt. 2. Kook de pasta in 8–10 minuten al dente. 3. Bak de venkel en courgette in de olie 3–4 minuten aan. 4. Voeg de visbouillon, garnalen en citroenrasp toe. Meng alles goed door elkaar. 5. Voeg de gekookte pasta toe en mix goed door. 6. Serveer met een scheutje extra vierge olijfolie, zout en peper.

Tips: - Het gebruik van visbouillon verhoogt de smaak en geeft extra diepte aan het gerecht. - Citroenrasp voegt frisse smaak toe.


Recept 6: Knoflook pasta met garnalen

Knoflook pasta met garnalen is een eenvoudig, maar smaakvol gerecht dat snel klaar is. Het recept benadrukt het gebruik van knoflook, boter en kruiden voor extra smaak.

Ingrediënten: - 200 gram spaghetti - 100 gram (roerbak)garnalen - 15 gram boter - 1 ui - 3 tenen knoflook - 1 theelepel paprikapoeder - 1 theelepel rozemarijn - 1 theelepel oregano - Snuf zout en peper - Eventueel halve rode peper, chili vlokken of verse kruiden

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereidingswijze: 1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. 2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. 3. Doe de boter in een pan samen met een scheutje olijfolie. 4. Fruit de ui en knoflook aan en bak ondertussen de garnalen mee. 5. Voeg na ongeveer 5 minuten, als de garnalen niet meer doorzichtig zijn, de kruiden toe en bak een minuut mee. 6. Voeg ongeveer 4 eetlepels kookvocht van de pasta toe aan de pan en meng dan de (afgegoten) spaghetti erdoor. 7. Serveer de knoflook pasta met garnalen met wat parmezaanse kaas en eventueel nog wat chili vlokken en verse kruiden.

Tips: - Parmezaanse kaas verhoogt de smaak en voegt een extra laag toe. - Chili vlokken zijn optioneel, maar verhogen de pittigheid.


Recept 7: Pasta met garnalen uit Zoutkamp

Dit recept voor pasta met garnalen uit Zoutkamp benadrukt het gebruik van verse ingrediënten en citroensap voor frisse smaak. Het is een eenvoudig gerecht dat snel is klaar en ideaal is voor een lichte maaltijd.

Ingrediënten: - 250 gram verse spaghetti - 150 gram garnalen uit Zoutkamp - 2 tenen knoflook - 2 sjalotjes - 1 bosje verse krulpeterselie - 1 handvol zeekraal - 2 eetlepels extra vergine olijf olie - 1 citroen - Peper en zout

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereidingswijze: 1. Snij de knoflook en de sjalotjes fijn. 2. Kook de pasta beetgaar. 3. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de sjalotjes. 4. Snij ondertijd de peterselie grof. 5. Voeg de pasta, garnalen, peterselie, citroensap en zeekraal toe aan de knoflook en de sjalotjes. Meng het geheel goed door. 6. Voeg peper en zout en een flinke scheut extra vergine olijfolie toe en serveer met een partje citroen.

Tips: - Zeekraal voegt extra smaak toe en is een gezondheidsvoordeel. - Citroensap verhoogt de frisheid van het gerecht.


Conclusie

Pasta met garnalen is een veelzijdig gerecht dat eenvoudig is te bereiden en smaakvol is. De zeven recepten die in deze artikel zijn besproken tonen aan dat er diverse manieren zijn om garnalen te verwerken in een pastagericht. Van het klassieke spaghetti met knoflook tot romige varianten met spinazie, pesto of kruiden, elk recept heeft zijn eigen smaakprofiel en bereidingswijze. De bereidingstijden zijn meestal kort, waardoor het een ideale keuze is voor een doordeweekse avondmaaltijd. De ingrediënten zijn eenvoudig en voorkomen in de meeste keukens, wat het gerecht toegankelijk maakt voor iedereen. Door extra ingrediënten zoals pesto, citroensap of kruiden toe te voegen, kan het gerecht worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren. In alle recepten wordt de aandacht besteed aan het bereiden van garnalen, het koken van pasta en het mengen van sauzen. De recepten zijn geschikt voor verschillende kookniveaus en kunnen worden aangepast aan individuele smaak en voedingswensen.


Bronnen

  1. Pasta met garnalen en spinazie
  2. Pasta met garnalen en knoflook
  3. Pasta pesto met garnalen
  4. Romige pasta met garnalen
  5. Pasta met Hollandse garnalen
  6. Knoflook pasta met garnalen
  7. Pasta met garnalen uit Zoutkamp

Related Posts