Vegetarische gerechten met Chinese kool: 5 recepten en bereidingswijzen

Chinese kool is een veelzijdige groente die zich uitstekend leent voor vegetarische gerechten. De bladeren zijn zacht, de stengels crunchig en de smaak subtiel maar krachtig. In deze tekst worden vijf verschillende vegetarische recepten met Chinese kool beschreven, inclusief bereidingswijzen, smaakcombinaties en eventuele variaties. Daarnaast worden algemene tips voor het koken met Chinese kool gegeven, zoals het snijden, het koken en het smoren.


Recept 1: Gekookte Chinese kool op z’n Hollands

Dit recept is ideaal voor een eenvoudig bijgerecht dat goed combineert met vlees, vis of een vegetarisch hoofdgerecht. De basis is gekookte Chinese kool die na het koken goed uitlekt en daarna smaakt wordt met boter, zout en nootmuskaat.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1,5 kg Chinese kool
  • 100 ml melk
  • 100 gram boter
  • Zout, peper, nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Snijd de Chinese kool in dikke reepjes.
  2. Kook de groente beetgaar in een pan vol warm water met een klein beetje zout. Kook ongeveer 7 tot 9 minuten en schep regelmatig door, aangezien de groente enorm slikt.
  3. Giet de Chinese kool goed af zodat er geen plasje water op het bord komt.
  4. Roer er meerdere klontjes boter door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Variatie:

Voor iets meer binding kan lichte roux gemaakt worden door boter te mengen met bloem en een scheutje melk. Dit geeft de kool een iets rijpere smaak.


Recept 2: Oosterse roerbakschotel met Chinese kool

Dit vegetarisch hoofdgerecht is geïnspireerd op Oosterse keuken en bevat knoflook, gember, paprika’s, cashewnoten en eieren. Het is ideaal voor iemand die zin heeft in iets verfrissend, kruidigs en knapperigs.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 paprika’s
  • 1 prei
  • 1,2 kg Chinese kool
  • 75 gram cashewnoten
  • 300 gram mie gaar
  • 1 ei
  • 3 tl ketoembar
  • 1 tl djinten
  • 2 tl cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak
  • Ketjap manis of oestersaus (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de knoflook en gember fijn. Snijd de paprika in blokjes, de prei in halve ringetjes en de Chinese kool in grove stukken.
  2. Bak de cashewnoten op halfhoog vuur in een koekenpan tot ze lichtbruin worden. Laat afkoelen.
  3. Verhit olie in een wok of braadpan en bak gember en knoflook kort aan.
  4. Voeg de prei toe en roerbak deze in 5 minuten beetgaar.
  5. Voeg de paprika’s toe en bak deze op hoog vuur mee.
  6. Voeg de Chinese kool toe en roerbak tot de groenten beetgaar zijn.
  7. Kook de mie gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg deze bij de groenten.
  8. Breek het ei boven de schotel en schep het door elkaar.
  9. Kruid af met ketoembar, djinten, cayennepeper, zout en peper naar smaak.
  10. Hak de cashewnoten grof en strooi deze erover.
  11. Roer eventueel ook wat ketjap manis of oestersaus door.

Serveertip:

Dit gerecht kan met een zelfgemaakte pindasaus geshakeerd worden, wat de smaak verder accentueert.


Recept 3: Heldere Chinese koolsoep

Dit is een lichte soep die ideaal is voor een voor- of lunchgerecht. De soep is gemaakt met groentebouillon, Chinese kool, wortel, champignons en taugé. De smaak is subtiel, fris en voedzaam.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 2 uien
  • 150 gram wortel
  • 400 gram Chinese kool
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 100 gram champignons of shiitake
  • 150 gram sugar snaps
  • 125 gram eiermie
  • 200 gram taugé
  • Zout en peper naar smaak
  • Bosuien in reepjes (garneer)

Bereidingswijze:

  1. Snijd gember, knoflook en uien fijn en bak deze zachtjes aan in een soeppan.
  2. Snijd de wortel in lucifertjes en voeg toe.
  3. Voeg de Chinese kool in reepjes toe en giet de bouillon erbij. Laat aankoken.
  4. Voeg champignons en sugar snaps toe en laat zachtjes doorkoken tot de groenten zacht zijn (ongeveer 10 tot 15 minuten).
  5. Voeg de eiermie toe en laat deze gaar worden volgens de verpakking.
  6. Voeg daarna de taugé toe en laat nog 1 minuut doorkoken.
  7. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met bosuien in reepjes.

Variatie:

Voeg eventueel ketjap of kokosmelk toe voor extra smaak. Voor wat pittigheid kunnen ook reepjes verse chilipeper gebruikt worden.


Recept 4: Salade van Chinese kool en grapefruit

Een frisse en lichte vegetarische salade met Chinese kool, grapefruit, lente-ui, koriander, munt en pinda’s. De dressing is gemaakt met rijstazijn, vissaus, suiker, limoensap en rode peper.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 6 parten Chinese kool
  • 2 grapefruits
  • 1 lente- of rode ui
  • Bosjes koriander en munt
  • 100 gram pinda’s
  • Rijstazijn
  • Vissaus
  • Suiker
  • Limoensap
  • Rode peper
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Maak de dressing door rijstazijn, vissaus, suiker, limoensap en rode peper in een pannetje aan te koken tot de suiker is afgelost. Laat 30 minuten afkoelen.
  2. Snijd de Chinese kool in grove stukken van ongeveer 5 cm en meng deze met de dressing. Laat minstens 15 minuten marineren.
  3. Snijd de grapefruits à vif en breng ze in handen om rommelige stukken te verkrijgen.
  4. Snijd de lente- of rode ui in fijne ringen.
  5. Hak de blaadjes koriander en munt grof en de pinda’s grof.
  6. Meng alle ingrediënten losjes door de Chinese kool en serveer.

Recept 5: Chinese koolsalade met geitenkaas en bieslook

Een zachte en lichte salade die gemaakt is van Chinese koolbladeren, aardappels, wortels en geitenkaas. De groenten worden geraspt en de koolbladeren worden gebruikt als vormgevend element.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 grote buitenbladeren Chinese kool
  • 300 gram aardappels
  • 1 wortel
  • 100 gram geitenkaas
  • Bieslook
  • Tijm
  • Zout
  • Boter

Bereidingswijze:

  1. Pluk en was de buitenbladeren van de Chinese kool.
  2. Kook water in een koekepan en laat de bladeren 3 minuten meekoken. Giet af en laat uitlekken.
  3. Verhit boter in de afgedroogde pan en smoreer aardappelblokjes en wortels onder deksel tot ze gaar zijn.
  4. Snijd het binnenste van de Chinese kool fijn en laat slinken met de aardappelblokjes en wortels. Zout naar smaak.
  5. Meng alles met de geitenkaas.
  6. Vorm een klaverblad van de gekookte koolbladeren en scheppel het aardappelmengsel in het midden.
  7. Doorwarm op hoog vuur in open pan tot de kaas licht smelt.
  8. Bestrooi met bieslook en tijm en serveer.

Tips voor het koken met Chinese kool

Chinese kool is een groente die goed reageert op verschillende bereidingswijzen. Hieronder worden enkele tips gegeven voor het koken, roerbakken, stoven, stomen en maken van soepen met Chinese kool.

1. Koken

Koken is een veelgebruikte methode in Nederland. Gebruik een pan met een klein laagje water en zout. Snijd de groente in dikke reepjes of stukken en kook deze beetgaar in 7 tot 9 minuten. Giet de groente goed af zodat er geen plasje water op het bord komt.

2. Roerbakken of wokken

Chinese kool kan goed gebruikt worden in roerbakken of wokken. Snijd de groente in grove stukken en bak deze kort aan in olie. Voeg eventueel knoflook of gember toe voor extra smaak. De groente kan ook vooraf geslikt worden zodat ze minder vocht afgeeft.

3. Stoven

Stoven is een rustige methode die zorgt voor een zachte textuur. Doe wat olie in een lage, brede pan en roerbak de reepjes of stukjes kool kort op halfhoog vuur. Voeg dan de deksel toe en laat rustig stoven in 10 tot 15 minuten. Eventueel kunnen bouillon of kruiden toegevoegd worden.

4. Stomen

Stomen is een gezondere methode die de smaak en voedingswaarden behoudt. Snijd de groente in stukken en laat deze stomen in een stoompan of oven. Dit zorgt voor een zacht resultaat.

5. Soep maken

Chinese kool is ideaal voor heldere of dikke soepen. Kook de groente beetgaar en voeg deze toe aan groente- of kippenbouillon. Voor extra smaak kunnen knoflook, gember of kerriepoeder gebruikt worden.


Smakencombinaties met Chinese kool

Chinese kool combineert goed met een verscheidenheid aan ingrediënten en kruiden. De smaak is subtiel, maar de groente kan versterkt worden met kruiden, specerijen en vloeistoffen.

Ingrediënten:

Chinese kool smaakt goed met ei, taugé, tomaat, pompoen, ui, pinda’s, geschaafde amandelen, haloumi, prei en wortel. Deze combinaties zorgen voor een variatie aan smaken en texturen.

Kruiden en specerijen:

Voor smaak kunnen gember, venkelzaad, komijnzaad, asafoetida, koriander, kurkuma en een rood pepertje gebruikt worden. Een klein beetje citroensap versterkt de vertering en maakt de kool beter verteerbaar.

Vloeistoffen en salse:

Chinese kool kan gemarineerd worden in zure of zoete salseën. Voor een lichte dressing kunnen rijstazijn, vissaus, suiker, limoensap en rode peper gebruikt worden. Voor een rijkere smaak is ketjap of ketjap manis geschikt.


Conclusie

Chinese kool is een veelzijdige groente die zich goed leent voor vegetarische gerechten. Het is zowel eenvoudig als creatief te bereiden, of het nu gaat om een koekepan, een wok, een soeppan of een saladebord. Met de juiste ingrediënten en bereidingswijzen kan Chinese kool op meerdere manieren genoten worden, zowel als bijgerecht als hoofdgerecht. De smaakcombinaties zijn rijk en variabel, zodat er voor iedereen wat is. Of het nu een klassieke Hollands bereiding is of een Oosterse roerbakschotel, Chinese kool blijft een verfrissende en voedzame keuze op tafel.


Bronnen

  1. Groentegroente.nl
  2. Ronniedewinter.nl
  3. Groentenabonnement.nl
  4. Jannydemoor.nl

Related Posts