Vegetarische Mexicaanse Keuken: Heerlijke Recepten voor Elke Maaltijd

De Mexicaanse keuken staat wereldwied bekend om zijn heerlijke smaken, kleurrijke ingrediënten en levendige kruiden. Er zijn talloze heerlijke vegetarische opties binnen de Mexicaanse keuken. Met een peulvruchten, groenten, kaas en de juiste Mexicaanse kruiden, kun je gemakkelijk smaakvolle vegetarische TexMex en Mexicaanse gerechten bereiden. Of je nu een doorgewinterde vegetariër bent of vaker vegetarisch wilt eten, met de Mexicaanse keuken zet je altijd een feestje op tafel!

Authentieke Mexicaanse Keuken versus Tex-Mex

In Nederland denken we bij de Mexicaanse of Tex-Mex keuken vooral aan tortillawraps (en alle verschillende gerechten die je hiermee kan maken), nacho's maken, chili con carne en guacamole. Maar dit is vooral de Amerikaanse versie die naar Europa is gekomen. In Mexico zien de eetgewoontes er net iets anders uit.

Mexicanen beginnen de dag vaak met een stevig ontbijt met eiergerechten, sterke koffie en fruitsap. De lunch is vaak pas rond 14:00 uur, dus er moet goed ontbeten worden. Bij de lunch en het diner wordt er vaak warm gegeten en de basisingrediënten zijn maïs en bonen. Daarnaast wordt er rijst, aardappelen, vlees, vis en groente geserveerd.

De keuken die wij in Nederland als Mexicaans kennen, wordt in Noord-Amerika Tex-Mex genoemd. Een combinatie tussen Mexicaanse en Amerikaanse (Texaanse) smaken. Fusion op zijn best!

Belangrijkste Ingrediënten in Vegetarische Mexicaanse Keuken

De Mexicaanse keuken biedt talloze vegetarische opties, dankzij de centrale rol van peulvruchten, groenten en maïs. Traditionele gerechten zijn vaak al van nature vegetarisch of kunnen eenvoudig aangepast worden zonder aan smaak in te boeten. Populaire ingrediënten in vegetarische Mexicaanse gerechten omvatten:

Peulvruchten

Zwarte bonen, kievitsbonen, kidneybonen en andere soorten bonen vormen de basis van veel gerechten. Deze zijn rijk aan vezels en eiwitten.

Maïsproducten

Van tortilla's en maiskorrels tot maïsmeel, maïs is een onmisbaar ingrediënt in de Mexicaanse keuken.

Groenten

Paprika, ui, tomaten, avocado, zoete aardappel en mais zijn veelgebruikte groenten in Mexicaanse gerechten.

Specerijen en kruiden

Komijn, chilipoeder, oregano, knoflook, koriander en andere kruiden geven de typische Mexicaanse smaak aan gerechten.

Rijst

Rijst is een veelgebruikt bijgerecht dat vaak wordt geserveerd met bonen en salsa.

Kaas

Vegetarische gerechten bevatten vaak kaas zoals queso fresco of geraspte kaas voor extra smaak.

Voedingswaarde van Vegetarische Mexicaanse Gerechten

Vegetarische Mexicaanse gerechten zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Veel gerechten zijn rijk aan vezels, eiwitten en vitaminen dankzij de basis van peulvruchten en groenten.

Jackfruit, bijvoorbeeld, is een voedzame vleesvervanger. Dit is vooral vanwege de structuur en de redelijk neutrale smaak, waardoor jackfruit de mogelijkheid heeft om smaken goed op te nemen. Jackfruit is riek aan vitaminen en ijzers, maar in tegenstelling tot vlees, bestaat jackfruit vooral uit koolhydraten en in mindere mate eiwitten.

Peulvruchten zoals zwarte bonen, kievitsbonen en kidneybonen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en vezels. Ze bevatten ook belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Maïs is een goede bron van koolhydraten en bevat ook vezels en vitamines.

Door deze voedzame ingrediënten te combineren, kun je complete maaltijden maken die zowel vullend als voedzaam zijn. Vegetarische Mexicaanse gerechten zijn daarom een uitstekende keuze voor een gezonde levensstijl.

Populaire Mexicaanse Vegetarische Gerechten

Burrito's

Een burrito is een Mexicaanse wrap die bestaat uit een grote bloemtortilla gevuld met bonen, rijst, groenten, en kaas. Burrito's vouw je op en kun je grillen of bakken. Voor een vegetarische versie kun je vulling maken op basis van bonen, rijst, geroosterde groenten en guacamole.

Taco's

Taco's zijn kleine maïs- of tarwegeorste tortilla's die worden gevuld met verschillende ingrediënten. Vegetarische taco's kunnen worden gevuld met bonen, geroosterde groenten, champignons of jackfruit als vleesvervanger. Ze worden geserveerd met verschillende toppings zoals salsa, guacamole, ui en koriander.

Quesadilla's

Hier worden twee tortilla's gebruikt, waar tussen vlees, vis, groenten of bonen met kaas gevoegd wordt dan worden beide kanten van de tortilla's gebakken. Voor vegetarische quesadilla's kun je bonen, champignons of paprika gebruiken als vulling.

Chili Sin Carne

Chili sin carne is een heerlijk Mexicaans en vegetarisch recept met bonen, mais en groenten in een kruidige tomatensaus. Dé vega variant van chili con carne. Heerlijk bij rijst en geserveerd met avocado, limoen en koriander.

Fajita's

Fajita's zijn een echt tex Mex recept, tortilla wraps gevuld met gekruide zalm en gebakken paprika's. Het wordt in dit recept geserveerd met salsa en avocado. Voor vegetarische versies kun je verschillende groenten gebruiken zoals paprika, courgette, champignons en ui.

Nacho's

Zelf nachos maken met dit makkelijke en snelle recept voor Mexicaanse nacho's uit de oven. Met tortilla chips, tomaat, avocado en maïs onder lekker veel gegratineerde kaas. Een topper op elk feestje of gewoon lekker samen op de bank.

Mexicaanse Vegetarische Recepten

Vegan Taco's met Jackfruit

Dit Mexicaanse recept voor Vegan tacos met Jackfruit is simpel om te maken! Omdat taco's gemaakt kunnen worden met een diversiteit aan ingrediënten, zijn er ontelbare variaties mee te verzinnen. Deze vegan taco is een echte aanrader!

Ingrediënten: - Jackfruit (in blik) - Maïstortilla's - Komijnpoeder - Chilipoeder - Knoflookpoeder - Ui - Tomaten - Rode ui - Koriander - Limoen - Zout en peper

Bereiding: 1. Spoel de jackfruit af en dep hem droog. Verwijder de harde kern als deze aanwezig is. 2. Snijd de jackfruit in kleine stukjes. 3. Fruit de ui in een pan met olie tot deze zacht is. 4. Voeg de jackfruit toe samen met de komijnpoeder, chilipoeder en knoflookpoeder. Bak enkele minuten mee. 5. Voeg de gesneden tomaten toe en laat het geheel sudderen tot de saus iets ingekookt is. 6. Breng op smaak met zout en peper. 7. Verwarm de tortilla's kort in een droge pan of in de magnetron. 8. Serveer de jackfruitvulling in de tortilla's met gesnipperde rode ui, koriander en een scheutje limoensap.

Een absolute serveertip bij dit gerecht is een fris Mexicaans biertje! Bijvoorbeeld een Corona mét limoentje.

Mexicaanse Vega Burritobowl

Een heerlijke en voedzame burritobowl met zoete aardappel, bonen en guacamole. Perfect als lunch of avondmaaltijd.

Ingrediënten voor Mexicaanse vega burritobowl:

Benodigdheden Hoeveelheid
Zoete aardappel 1 middelgrote
Rijst 100 gram droog
Avocado 1
Guacamole kruiden Naar smaak
Kookmaï 1 blikje
Kidneybonen 1 blikje
Cherrytomaatjes 200 gram
Crème fraîche 2 eetlepels
Nacho's 50 gram
Olijfolie 2 eetlepels
Peper en zout Naar smaak
Limoen 1 hele

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. 2. Meng de zoete aardappelblokjes met een beetje olijfolie, peper en zout en rooster deze gaar en goudbruin in de oven in ca. 20 minuten. 3. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 4. Halveer de avocado, verwijder de schil en de pit en prak deze met een vork samen met de guacamole kruiden en sap van een kwart limoen tot een grove guacamole. 5. Halveer de cherrytomaatjes, snijd de overgebleven ½ limoen in 4 partjes. 6. Giet de mais en de kidneyboontjes af, spoel deze af onder de kraan en laat goed uitlekken. 7. Maak de crème fraîche een beetje dunner met een paar drupjes water, sap van overgebleven kwart limoen, peper en zout zodat er een soort dressing ontstaat. 8. Verdeel de rijst over de kommen en leg alle groenten in vakjes over de rijst. 9. Garneer de rijstbowl af met nacho's, de guacamole, limoen en de crème fraîche dressing.

Refried Beans

Deze refried beans zijn mega lekker! Dit zelfgemaakte Mexicaanse recept is simpel, lekker én je kunt het in 20 minuten maken. Het is glutenvrij en vegan. En het belangrijkste.. het smaakt zoveel beter dan de zwarte bonenspread / refried beans uit een blik!

Ingrediënten: - Zwarte bonen (in blik) - Ui - Knoflook - Komijnpoeder - Chilipoeder - Olijfolie - Zout en peper

Bereiding: 1. Spoel de bonen af en giet af. 2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. 3. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze glazig is. 4. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuten mee. 5. Voeg de bonen toe samen met komijnpoeder en chilipoeder. Breng op smaak met zout en peper. 6. Mash de bonen met een aardappelstamper of vork totdat de gewenste consistentie bereikt is. 7. Laat de refried beans nog enkele minuten sudderen zodat de smaken goed kunnen intrekken. 8. Serveer warm als bijgerecht of als vulling voor tacos, burrito's of nachos.

Je kunt het recept aanpassen naar jouw eigen wensen en zo pittig, rokerig, en citrusachtig maken als jij lekker vindt. Je kan de refried beans bij tacos, burritos, enchiladas, tostadas en veel andere gerechten eten. De refried beans zijn ook een fantastisch bijgerecht, bijvoorbeeld bij nachos!

Vegan Chili Con Carne

Deze vegan chili con carne is hét gerecht om wekelijks op tafel te zetten. De chili zit namelijk barstensvol smaak, proteïne, vezels en is lekker goedkoop om te maken. Daarnaast is 'ie onwijs makkelijk om te maken en kook je binnen een half uur zes porties.

Ingrediënten: - Sojagehakt - Zwarte bonen - Kidneybonen - Maïs - Tomatenblokjes (in blik) - Rode paprika - Ui - Knoflook - Komijnpoeder - Chilipoeder - Oregano - Tomatenpuree - Olijfolie - Zout en peper

Bereiding: 1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes. 2. Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui tot deze zacht is. 3. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuten mee. 4. Voeg het sojagehakt toe en bak goudbruin. 5. Voeg de komijnpoeder, chilipoeder en oregano toe en bak 1 minuten mee. 6. Voeg de paprika, tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Laat 5 minuten sudderen. 7. Voeg de zwarte bonen, kidneybonen en maïs toe. Breng op smaak met zout en peper. 8. Laat de chili minimaal 20 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen intrekken. 9. Serveer warm met rijst, tortillachips of avocado.

Wraps met Pulled Paddenstoelen

Pulled oesterzwammen in plaats van pulled chicken voor een heerlijke vegetarische vulling van deze wraps. De paddenstoelen worden in de oven lekker krokant gebakken.

Ingrediënten: - Oesterzwammen - Tortilla wraps - Ui - Knoflook - Komijnpoeder - Chilipoeder - Olijfolie - Zout en peper - Rode ui - Koriander - Guacamole - Salsa

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. 2. Verwijder de steel van de oesterzwammen en snijd de hoedjes in reepjes. 3. Meng de paddenstoelen met olijfolie, komijnpoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, zout en peper. 4. Verspreid de paddenstoelen op een bakplaat en bak 15-20 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. 5. Verwarm de tortilla's kort in een dro

Related Posts