Makkelijke Pasta Recepten voor Twee Personen: Snel & Smaakvol in Minder dan Een Halfuur
Pasta is een van die gerechten die zowel doordeweeks als op zondagavond goed kunnen uitpakken. Of je nu een klassieker zoals spaghetti Bolognese wilt bereiden of iets lichts en romigs zoals tagliatelle met courgette en pesto, met de juiste recepten en een beetje kennis van smaken kun je in korte tijd een heerlijk warme maaltijd op tafel zetten. Deze verzameling makkelijke pastagerechten is speciaal samengesteld voor twee personen, met een beperkt aantal ingrediënten en een bereidingstijd van maximaal een halfuur. Ideaal voor wie na een lange werkdag toch nog iets lekkers wil bereiden zonder uren in de keuken te staan.
1. Pasta Pesto met Courgette
Dit gerecht is een absolute favoriet onder de makkelijke pastagerechten. Het is simpel, snel en smaakt heerlijk fris door de combinatie van pesto, courgette en crème fraîche. Bovendien kun je kiezen voor volkoren penne, wat iets gezonder is dan reguliere pasta.
Ingrediënten voor 2 personen
- Volkoren of reguliere penne (200 gram)
- Half potje pesto of verse pesto (zelfgemaakt is natuurlijk het lekkerst)
- Crème fraîche (2 eetlepels)
- 1 courgette
- Handje pijnboompitten
- Parmezaanse kaas (voor de afwerking)
Bereidingswijze
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter tot ze goudbruin en licht gekleurd zijn.
- Snijd de courgette in kleine blokjes en wok deze in olijfolie totdat ze beetgaar zijn.
- Kook de penne al dente en giet ze af zodra ze beetgaar zijn.
- Doe de pasta in een pan, voeg de courgette en het pesto toe, roer goed door elkaar.
- Voeg als laatste de crème fraîche toe en laat alles op laag vuur samensmelten.
- Serveer het gerecht op een bord en strooi Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten eroverheen.
2. Pasta Aglio e Olio
Aglio e Olio is een klassiek Italiaans gerecht dat meestal uit slechts een paar ingrediënten bestaat: knoflook, olijfolie en eventueel wat pittige rode peper. Toch smaakt het intens en krachtig, vooral wanneer je het bereidt met een goede kwaliteit olijfolie, zoals Griekse olijfolie.
Ingrediënten voor 2 personen
- Spaghetti (200 gram)
- 6 teentjes knoflook
- Verse rode peper of chili vlokken (optioneel)
- Olijfolie (een goede kwaliteit is aanbevolen)
- Parmezaanse kaas (voor afwerking)
- Optioneel: verse peterselie
Bereidingswijze
- Kook de spaghetti al dente en giet af zodra ze beetgaar zijn.
- Verwarm een koekenpan met een flinke hoeveelheid olijfolie.
- Voeg de fijngehakte knoflook en eventueel verse rode peper of chili vlokken toe aan de pan. Bak dit langzaam zodat de knoflook niet verbrandt en een rijke smaak ontwikkelt.
- Meng de gekookte spaghetti door de pan met knoflook en olijfolie.
- Serveer de pasta op een bord en voeg Parmezaanse kaas toe. Eventueel kun je wat fijngesneden peterselie strooien voor extra kleur en frisheid.
3. Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese is een klassieker die bijna iedereen kent. Het is een maaltijd die zowel kinderen als volwassenen vaak graag eten. Het recept is eenvoudig aan te passen voor vegetariërs door het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt of extra groenten.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram spaghetti (gebruik eventueel een spaghetti meter voor de juiste hoeveelheid)
- 250 gram half- of half rundergehakt of vegetarisch gehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 400 gram tomatenblokjes (uit blik of vers)
- 2 paprika’s
- 1 wortel
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- Snufje zout en peper
- Geraspte kaas (zoals Parmezaanse kaas)
Bereidingswijze
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit deze in een pan.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul. Als je een vegetarische versie wilt maken, kun je het gehakt overslaan of vervangen door vegetarisch gehakt.
- Kook de spaghetti al dente en giet af.
- Snijd de paprika’s en de wortel in kleine stukjes en voeg deze toe aan het gehakt. Laat alles even mee garen.
- Voeg de tomatenblokjes toe aan het mengsel en roer goed door elkaar.
- Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.
- Voeg de gekookte spaghetti toe en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de pasta met geraspte Parmezaanse kaas eroverheen.
4. Romige Tagliatelle met Gerookte Zalm
Een heerlijke variatie op de traditionele pasta met vis. Deze romige tagliatelle met gerookte zalm is in een mum van tijd klaar en vereist slechts een paar basisingrediënten. Het is een lichte maar romige maaltijd die ideaal is voor twee personen.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram tagliatelle
- 400 gram verse spinazie
- 150 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels crème fraîche
- Parmezaanse kaas (voor afwerking)
Bereidingswijze
- Kook de tagliatelle al dente en giet ze af.
- Bak de spinazie in een pan tot deze net begint te verwelken.
- Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan met spinazie.
- Voeg de crème fraîche toe aan de pan en roer goed door elkaar.
- Voeg de gekookte tagliatelle toe aan de pan en meng alles goed.
- Serveer op een bord en strooi Parmezaanse kaas over de pasta.
5. Pasta met Spekjes en Romige Spinazie Uit de Oven
Een gerecht dat na de bereiding nog beter smaakt op de tweede dag. Dit is een uitstekende optie als je iets wilt voorbereiden en de resterende porties later kunt opwarmen. Bovendien kun je het goed bewaren in de koelkast, zeker als het luchtdicht verpakt is.
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 gram tagliatelle of linguine (volkoren of linzenpasta zijn goede alternatieven)
- 2 uien
- 300 gram romige spinazie (diepvries)
- 250 gram cherrytomaatjes
- Handjevol pijnboompitten
- 150 gram spekjes
- Parmezaanse kaas (voor afwerking)
Bereidingswijze
- Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn.
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Snijd de uien in kleine stukjes en fruit ze in een aparte pan.
- Voorverwarm de oven op 200 graden Celsius.
- Meng de spekjes, de uitjes en de romige spinazie in een ovenschaal. Verwarm dit in de oven tot alles goed doorwarm is.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter.
- Voeg de gekookte pasta en de geroosterde pijnboompitten toe aan de spinazie en spekjes in de ovenschaal en roer alles goed door elkaar.
- Snijd de cherrytomaatjes in kwartjes en strooi ze als afwerking over de pasta.
- Serveer heet met een beetje Parmezaanse kaas eroverheen.
6. Pasta Carbonara
Een van de meest geliefde klassiekers uit de Italiaanse keuken is pasta carbonara. Het is een romig gerecht gemaakt met eenvoudige ingrediënten zoals eieren, spek, kaas en peper. Het is ideaal voor drukke dagen en kan binnen 20 minuten klaar zijn.
Ingrediënten voor 2 personen
- Spaghetti (200 gram)
- 150 gram spek of guanciale
- 2 eieren
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Zwarte peper
Bereidingswijze (afgeleid uit algemene pasta-methoden in de bronnen)
- Kook de spaghetti al dente en giet af.
- Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn.
- Meng in een kom de eieren met Parmezaanse kaas en een flinke hoeveelheid zwarte peper.
- Voeg de pasta toe aan de pan met spek en roer goed door elkaar.
- Voeg het ei-kaas mengsel toe aan de pan en zet het vuur laag. Meng goed zodat het ei niet stolt.
- Serveer met extra Parmezaanse kaas en peper.
7. Pasta Puttanesca met Tonijn
Pasta puttanesca is een pittige variant gemaakt met tomaten, kappertjes, olijven en chilipeper. Door tonijn toe te voegen krijgt het gerecht extra diepte en eiwitrijkheid, waardoor het een volwaardige maaltijd wordt.
Ingrediënten voor 2 personen
- Pasta naar keuze (bijvoorbeeld spaghetti of penne)
- 1 blikje tonijn (afgegoten)
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper of chili vlokken
- 1 blikje tomatenblokjes
- Kappertjes (een paar eetlepels)
- Olijven (zwart of groen, naar smaak)
- Olijfolie
- Verse peterselie (optioneel)
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook met de chilipeper.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat even sudderen.
- Voeg de tonijn, kappertjes en olijven toe aan de pan en meng goed door de pasta.
- Serveer met eventueel peterselie en Parmezaanse kaas.
8. Snelle Pasta met Gamba’s
Gamba’s of garnalen geven een zeevruchtenachtige pittigheid aan pasta en zijn makkelijk te gebruiken, vooral wanneer je ze invries. Dit is een van de snelle opties die je kunt maken als je wat vis of schaalvruchten in huis hebt.
Ingrediënten voor 2 personen
- Pasta naar keuze (200 gram)
- 200 gram gamba’s (vers of ingevroren)
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Zout, peper
- Citroensap (optioneel)
- Peterselie (optioneel)
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook kort aan.
- Voeg de gamba’s toe en bak ze kort door tot ze roze kleuren en gaar zijn.
- Meng de pasta door de pan.
- Voeg citroensap, zout, peper en eventueel peterselie of Parmezaanse kaas toe.
9. Orzo met Oesterzwammen en Citroenricotta
Orzo is een pasta die lijkt op rijst en is ideaal voor lichte, vegetarische gerechten. Gecombineerd met oesterzwammen en citroenricotta is dit een frisse, romige maaltijd die perfect past bij een zomerse avond.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram orzo
- 200 gram oesterzwammen
- 100 gram ricotta met citroensmaak
- Olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de orzo al dente en giet af.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen met knoflook tot ze gaar zijn.
- Meng de ricotta door de pan met zwammen.
- Voeg de gekookte orzo toe en roer goed.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
10. Pasta All’Arrabiata (Vegan of Vegetarisch)
Arrabiata is een pittige tomatensaus gemaakt met knoflook en chilipeper. Het is een snel gerecht dat je makkelijk kunt maken zonder vlees, wat het geschikt maakt voor veganisten of vegetariërs.
Ingrediënten voor 2 personen
- Pasta naar keuze (200 gram)
- 400 gram tomatenblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 chilipeper
- Olijfolie
- Italiaanse kruiden
- Zout en peper
- (Optioneel) Planten- of geraspte kaas
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Fruit de knoflook en chilipeper in olijfolie.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat een paar minuten sudderen.
- Voeg Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
- Meng de pasta door de saus en serveer eventueel met kaas.
11. Pasta Alfredo met Kip
Pasta alfredo is een romig gerecht met boter, room en Parmezaanse kaas. Het is meestal gemaakt met fettuccine, maar je kunt ook andere pasta’s gebruiken. Door kip toe te voegen wordt het een volwaardige avondmaaltijd.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta (fettuccine is klassiek, maar spaghetti of penne werken ook goed)
- 200 gram kipfilet (of vegetarisch alternatief)
- 2 eetlepels boter
- 100 ml room
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- Eventueel: knoflook en peterselie
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Bak de kip in boter tot deze gaar en licht geroosterd is.
- Voeg de room toe aan de pan en laat samen met de Parmezaanse kaas een romige saus ontstaan.
- Meng de pasta door de saus.
- Breng op smaak met zout en peper. Eventueel kun je wat knoflook of peterselie toevoegen.
12. Pasta met Citroen en Tonijn
Een eenvoudige, lichte pasta met tonijn en citroen. Ideaal voor warme dagen of wanneer je iets fris wilt eten zonder veel inspanning.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram spaghetti of penne
- 1 blikje tonijn (afgegoten)
- 1 citroen (sap en rasp)
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Fruit de knoflook in olijfolie.
- Voeg de tonijn toe aan de pan.
- Voeg citroensap en -rasp toe aan de pan.
- Meng de pasta door de saus en breng op smaak.
- Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
13. Pasta met Kip en Pesto
Dit gerecht combineert de krachtige smaak van pesto met sappige kip. Het is een variatie op de klassieke pasta pesto, maar dan met eiwitrijke toevoeging.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta (penne, tagliatelle of spaghetti)
- Half potje pesto of zelfgemaakte pesto
- 200 gram kipfilet of vegetarisch alternatief
- Olijfolie
- Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Bak de kip in olijfolie tot gaarheid is bereikt.
- Meng de pesto door de pasta.
- Voeg de gebakken kip toe aan de pan.
- Roer alles goed door elkaar en serveer met Parmezaanse kaas.
14. Pasta met Geroosterde Paprika’s en Kaas
Een lichte, romige pasta met een zachte kaassmaak en de zoete, geroosterde toets van paprika.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta (zoals farfalle of penne)
- 2 paprika’s (geel en rood)
- 100 gram romige kaas (zoals mascarpone of geraspte goudse kaas)
- Olijfolie
- Zout, peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Rooster de paprika’s in de oven of in een pan tot de huid loskomt.
- Meng de geroosterde paprika’s met de romige kaas in een pan.
- Voeg de gekookte pasta toe en roer goed.
- Serveer met Parmezaanse kaas.
15. Pasta met Spinazie, Ricotta en Pesto
Een romige maar lichte combinatie van spinazie, ricotta en pesto. Ideaal voor wie iets verzorgds wil eten zonder te veel vet.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta (zoals penne of tagliatelle)
- 200 gram verse spinazie
- 100 gram ricotta
- Half potje pesto
- Parmezaanse kaas (voor afwerking)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Fruit de spinazie kort in een pan.
- Meng de ricotta en pesto tot een romige saus.
- Voeg de pasta en spinazie toe aan de saus en roer goed door elkaar.
- Serveer met Parmezaanse kaas.
16. Pasta met Pompoen en Gorgonzola
Een herfstige variant van pasta waarbij zoete pompoen combineert met scherpe gorgonzola. Het is romig en rijk van smaak, maar toch eenvoudig te bereiden.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta
- 200 gram pompoen (gepeld en in blokjes)
- 100 gram gorgonzola of blauwe kaas
- Olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Rooster de pompoenblokjes in de oven met olijfolie en zout tot ze gaar zijn.
- Fruit de knoflook in een pan en voeg de gorgonzola toe tot een romige saus ontstaat.
- Voeg de pasta en pompoen toe aan de saus en roer goed door.
- Serveer met Parmezaanse kaas.
17. Pasta met Champignons en Knoflook
Een eenvoudige maar smaakvolle pasta waarbij champignons en knoflook centraal staan. Ideaal voor vegetariërs of als lichte maaltijd.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta (zoals spaghetti of penne)
- 300 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
- Zout, peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook even kort aan.
- Voeg de champignons toe en bak tot ze zacht zijn en hun vocht hebben afgegeven.
- Meng de pasta door de pan en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met Parmezaanse kaas.
18. Pasta met Mozzarella, Tomaten en Basilicum
Een lichte, mediterrane pasta die erg makkelijk is te maken. Het is een variant op Caprese, maar dan in pastavorm.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta
- 150 gram mozzarella (in blokjes of balletjes)
- 200 gram cherrytomaatjes
- Basilicumblaadjes
- Olijfolie
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden en meng met mozzarella en basilicum.
- Meng alles met de pasta.
- Voeg olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
19. Pasta met Lintjes, Gorgonzola en Perzik
Een verrassende combinatie van groenten, blauwe kaas en fruit. Deze pasta is rijk van smaak en ideaal voor zomeravonden.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta
- 200 gram lintjes (groene bonen)
- 100 gram gorgonzola
- 1 perzik (of blikperzik)
- Olijfolie
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Blancheer de lintjes in kokend water.
- Snijd de perzik in blokjes.
- Meng de pasta, lintjes, perzik en gorgonzola in een pan.
- Voeg olijfolie toe en breng op smaak.
- Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
20. Pasta met Erwtjes en Citroen
Een lichte, frisse pasta met groene erwten en citroensmaak. Het is een perfecte vegetarische keuze voor wie wat kleur en frisheid wil in de maaltijd.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram pasta (zoals tagliatelle of penne)
- 150 gram erwten (vers of diepvries)
- 1 citroen (sap en rasp)
- Olijfolie
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de pasta al dente.
- Kook of stoom de erwten.
- Meng in een pan de pasta, erwten, citroensap, -rasp en olijfolie.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
Samenvatting van Ingrediënten en Gerechten
Om je te helpen bij het snel inschatten welke recepten geschikt zijn voor welke gelegenheid, volgt hieronder een overzicht van de gerechten met hun belangrijkste ingrediënten.
| Recept | Pasta | Vlees/vis | Groente | Romige saus | Vegetarisch mogelijk |
|---|---|---|---|---|---|
| Pasta pesto met courgette | Penne | Nee | Courgette | Crème fraîche | Ja |
| Pasta aglio e olio | Spaghetti | Nee | Knoflook, peper | Nee | Ja |
| Spaghetti Bolognese | Spaghetti | Gehakt (of vegetarisch gehakt) | Ui, knoflook, paprika, wortel | Nee (tomatensaus) | Ja |
| Romige tagliatelle met gerookte zalm | Tagliatelle | Gerookte zalm | Spinazie | Crème fraîche | Nee |
| Pasta met spekjes en spinazie uit de oven | Tagliatelle of linguine | Spek | Ui, cherrytomaatjes, spinazie | Crème fraîche | Nee |
| Pasta carbonara | Spaghetti | Spek | Nee | Eier en kaas | Nee |
| Pasta puttanesca met tonijn | Pasta naar keuze | Tonijn | Knoflook, tomaten, olijven, kappertjes | Nee | Ja |
| Orzo met oesterzwammen en citroenricotta | Orzo | Nee | Oesterzwammen | Ricotta | Ja |
| Pasta all’arrabiata | Pasta naar keuze | Nee | Tomaten, knoflook, chili | Nee | Ja |
| Pasta alfredo met kip | Fettuccine | Kip | Nee | Boter, room, kaas | Nee |
Tijdsindicaties en Efficiëntie
Alle bovenstaande recepten zijn bereidbaar binnen een halfuur, wat ze ideaal maakt voor snelle maaltijden na een lange dag. Sommige gerechten, zoals de pasta met spekjes en spinazie uit de oven, zijn ook geschikt om vooruit te maken en de volgende dag weer te verwarmen. Pasta blijft meestal goed bewaren in de koelkast, zeker wanneer je deze luchtdicht verpakt. De meeste pasta’s zijn 3 tot 5 dagen houdbaar, zolang ze goed afgesloten zijn.
Tips voor Snel en Efficiënt Koken
- Gebruik ingevroren groenten: Spinazie en oesterzwammen zijn perfect bruikbaar uit de diepvries, zowel qua smaak als qua bereidingstijd.
- Rooster pijnboompitten van tevoren: Je kunt pijnboompitten makkelijk geroosterd in kleine porties bewaren in een potje, zodat je ze direct kunt gebruiken.
- Maak pesto zelf: Verse pesto is makkelijk te maken met basilicum, pijnboompitten, olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas. Het smaakt vaak beter dan potje-pesto.
- Gebruik basisgroenten: Ui, knoflook, tomaten en paprika zijn veelzijdige ingrediënten die in vrijwel elk recept kunnen worden toegevoegd.
- Wees flexibel met pasta-variëteiten: Afhankelijk van wat je in huis hebt, kun je kiezen tussen penne, spaghetti, tagliatelle of zelfs orzo.
Nutriënten en Gezondheid
Pasta is een koolhydraatrijke basis, die goed functioneert als energieleverancier. Door het combineren met groenten, magere proteïnen (kip, vis) en beperkte hoeveelheden vet (zoals olijfolie of crème fraîche) kun je een evenwichtige maaltijd creëren. Kies voor volkoren- of linzenpasta als je op zoek bent naar extra vezels en eiwitten.
Conclusie
Makkelijke pastagerechten zijn ideaal voor wie snel iets lekkers wil eten zonder veel inspanning. Of je nu van een romige saus houdt of liever iets pittigs of vegetarisch, deze verzameling van 20 gerechten biedt voor ieder wat wils. Met een bereidingstijd van maximaal een halfuur en een beperkt aantal ingrediënten zijn deze pastagerechten perfect geschikt voor doordeweekse avonden. Ze zijn bovendien vaak aanpasbaar naar vegetarische of veganistische varianten, wat ze nog veelzijdiger maakt.
Zorg dat je altijd wat basisproducten in huis hebt, zoals pasta, olijfolie, pesto, Parmezaanse kaas, tonijn en een paar groenten. Dan kun je elk moment snel een heerlijk gerecht op tafel zetten zonder naar de winkel te hoeven.