Gnocchi: Makkelijke Recepten voor Iedere Keuken

Gnocchi is een veelzijdig en snel ingrediënt dat perfect past in een drukke week. Deze kleine deegkussentjes, die hun oorsprong vinden in de Italiaanse keuken, zijn verrassend veelzijdig, snel klaar en nemen smaken ontzettend goed op. Of je ze nu knapperig bakt in de pan, laat gratineren in de oven of verwerkt in een smeuïge saus, alle varianten zijn heerlijk. In dit artikel verkennen we de wereld van gnocchi, van basisbereiding tot diverse smaakvolle recepten die makkelijk te bereiden zijn.

Wat is Gnocchi?

Gnocchi zijn zachte, deegachtige bolletjes die lijken op pasta maar een andere samenstelling hebben. Traditionele gnocchi wordt gemaakt van aardappel en bloem, soms met ei of griesmeel erbij. Dit is de meest bekende variant, maar er bestaan ook vele variaties. Zo kun je bijvoorbeeld gnocchi maken van zoete aardappel, wat een zoetere smaak geeft die perfect combineert met herfstige gerechten.

Een andere bekende variant is de griesmeelgnocchi, ook wel gnocchi alla Romana genoemd. Deze wordt gebakken in plaats van gekookt en is gemaakt van griesmeel, melk en boter. Deze textuur biedt een andere smaakbeleving dan de traditionele aardappelgnocchi.

Gnocchi is zo'n ingrediënt dat je misschien niet elke week gebruikt, maar zo lekker dat dit Italiaanse ingrediënt vaker een plekje op tafel verdient. Het is een uitstekende basis voor een makkelijke doordeweekse maaltijd, of een easy weekendgerecht.

Hoe Maak Je Gnocchi?

Hoewel je gnoc kant en klaar kunt kopen in de supermarkt, is het ook relatief eenvoudig om zelf gnocchi te maken. Voor de traditionele gnocchi heb je kruimige aardappels nodig voor een luchtige textuur. Het proces omvat het koken van de aardappels, het purren, mengen met bloem (en eventueel ei), vormen van deegbolletjes en deze kort koken.

Voor een alternatieve versie kun je zoete aardappel gebruiken. Deze geeft een natuurlijke zoetheid aan de gnocchi en combineert goed met hartige ingrediënten. Het recept voor zoete aardappel gnocchi wordt als vegan optie beschouwd, omdat er meestal geen ei aan wordt toegevoegd.

Hoe Kook Je Gnocchi?

Gnocchi koken is super simpel. Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook; gebruik meestal ongeveer één theelepel zout per liter water. Voeg de gnocchi toe en wacht tot ze boven komen drijven. Dit is het teken dat ze gaar zijn. Meestal duurt dit maar 2 à 3 minuten.

Een veelgebruikte techniek na het koken is het even kort bakken van de gnocchi in een pan met wat olie voor een krokant korstje. Dit geeft een heerlijke textuurcontrast met de zachte binnenkant. Serveer de gebakken gnocchi vervolgens met wat verse kruiden en Parmezaan voor een eenvoudig maar smakelijk gerecht.

Makkelijke Gnocchi Recepten

Gnocchi is de perfecte basis voor diverse snelle en lekkere gerechten. Hieronder volgen een aantal makkelijke recepten die je binnen een half uur op tafel kunt zetten.

Gnocchi met Tomaat en Mozzarella uit de Oven

Een simpele maar bevredigende ovenschotel met gnocchi, tomatensaus, mozzarella en basilicum. Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 400g tomatensaus (passata) - 200g mozzarella, in blokjes - Verse basilicum - Olijfolie - Zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. 3. Meng de gnocchi met de tomatensaus in een ovenschaal. 4. Verdeel de mozzarella over de gnocchi. 5. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. 6. Bak 15-20 minuten in de oven, of tot de mozzarella gesmolten en goudbruin is. 7. Garneer met verse basilicum.

Romige Kippensoep met Gnocchi

Een hartverwarmende en vullende soep met stukjes kip, groenten en gnocchi in een romige bouillon.

Ingrediënten: - 1 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 2 wortels, in blokjes - 2 stengels bleekselderij, in blokjes - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 500g kippenblokjes - 1 liter kippenbouillon - 200ml room - 250g gnocchi - Verse peterselie, gehakt - Zout en peper

Bereiding: 1. Verhit de olijfolie in een grote pan. 2. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak tot ze zacht zijn. 3. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. 4. Voeg de kippenblokjes toe en bak tot ze gaar zijn. 5. Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. 6. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. 7. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper. 8. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen en voeg ze toe aan de soep. 9. Garneer met verse peterselie.

Gnocchi met Blauwe Kaas en Paddenstoelen

Een heerlijk herfstig gerecht met paddenstoelen, blauwe kaas, spinazie en natuurlijk de gnocchi.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 200g paddenstoelen, in plakjes - 100g blauwe kaas, verkruimeld - 200g verse spinazie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 2 el olijfolie - 50g boter - Verse peterselie - Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 2. Verhit olijfolie in een grote pan en bak de paddenstoelen tot ze goudbruin zijn. 3. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. 4. Voeg de spinazie toe en laat slinken. 5. Voeg de gnocchi toe en meng alles goed. 6. Voeg de boter toe en laat smelten. 7. Breng op smaak met zout en peper. 8. Garneer met verkruimelde blauwe kaas en verse peterselie.

Gnocchi in Pompoensaus

Een heerlijk vegetarisch maaltje van zachte gnocchi in een licht pittige pompoensaus.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 500g pompoen, in blokjes - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 400ml kokosmelk of room - 1 el olijfolie - 1 tl kerriepoeder - Verse basilicum - Zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper. 3. Rooster in de oven voor 20-25 minuten, tot de pompoen zacht is. 4. Kook ondertussen de gnocchi volgens de aanwijzingen. 5. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze zacht is. 6. Voeg de knoflook en kerriepoeder toe en bak nog een minuut. 7. Voeg de geroosterde pompoen toe en prak licht met een vork. 8. Giet de kokosmelk of erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. 9. Voeg de gekookte gnocchi toe en meng alles goed. 10. Garneer met verse basilicum.

Gegratineerde Gnocchi Ovenschotel

Een heerlijke met mozzarella gegratineerde gnocchi schotel in een romige paprikasaus uit de oven.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 1 paprika, in blokjes - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 400ml tomatensaus - 200ml room - 200g mozzarella, geraspt - 50g geraspte Parmezaan - Olijfolie - Zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 3. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui tot deze zacht is. 4. Voeg de paprika en knoflook toe en bak nog 5 minuten. 5. Voeg de tomatensaus en room toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. 6. Breng op smaak met zout en peper. 7. Meng de gnocchi met de saus in een ovenschaal. 8. Bestrooi met mozzarella en Parmezaan. 9. Bak 15-20 minuten in de oven, of tot het goudbruin is.

Gnocchi met Spinazie uit de Oven

Een romige ovenschotel met gnocchi en verse spinazie.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 300g verse spinazie - 200g ricotta - 100g geraspte Parmezaan - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - Olijfolie - Nootmuskaat - Zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 3. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook. 4. Voeg de spinazie toe en laat slinken. 5. Haal van het vuur en roer de ricotta en Parmezaan erdoor. 6. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. 7. Meng de gnocchi met de spinazieroom in een ovenschaal. 8. Bak 15-20 minuten in de oven.

Pompoengnocchi

Zoet en hartig, perfect voor herfstige gerechten.

Ingrediënten: - 500g zoete aardappelgnocchi (of zelf gemaakt) - 500g pompoen, in blokjes - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 200g spinazie - 2 el olijfolie - 50g walnoten, gehakt - Verse peterselie - Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. 3. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is. 4. Voeg de spinazie toe en laat slinken. 5. Voeg de gnocchi toe en meng alles goed. 6. Garneer met gehakte walnoten en verse peterselie. 7. Breng op smaak met zout en peper.

Romige Gnocchi met (Vega) Kip en Tomaat

Een smaakvol eenpansgerecht dat snel op tafel staat en ideaal is voor een doordeweekse comfortfood maaltijd.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 300g kipfilet, in blokjes (of vega kipalternatief) - 400g gepelde tomaten - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 200ml room - 200g spinazie - 2 el olijfolie - Verse basilicum - Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 2. Verhit olijfolie in een grote pan en bak de kipblokjes goudbruin. 3. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de zacht is. 4. Voeg de gepelde tomaten toe en laat 10 minuten pruttelen. 5. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper. 6. Voeg de spinazie en gekookte gnocchi toe en laat nog 2 minuten verwarmen. 7. Garneer met verse basilicum.

Gnocchi met Gerookte Zalm en Spinazie

Een elegant en snel gerecht met zalm en spinazie.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 200g gerookte zalm, in stukjes - 200g verse spinazie - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - Sap van een halve citroen - Verse dille - Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 2. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook. 3. Voeg de spinazie toe en laat slinken. 4. Voeg de gekookte gnocchi toe en meng alles goed. 5. Voeg de gerookte zalm toe en verwarm kort mee. 6. Besprenkel met citroensap en garneer met verse dille. 7. Breng op smaak met zout en peper.

Vegan Zoete Aardappel Gnocchi

Een heerlijke vegan optie die je ook zelf kunt maken.

Ingrediënten: - 500g zoete aardappelgnocchi (of zelf gemaakt) - 400g gepelde tomaten - 1 rode paprika, in blokjes - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 200ml kokosmelk - 2 el olijfolie - Verse basilicum - Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui tot deze zacht is. 3. Voeg de knoflook en paprika toe en bak nog 5 minuten. 4. Voeg de gepelde tomaten toe en laat 10 minuten pruttelen. 5. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. 6. Voeg de gekookte gnocchi toe en meng alles goed. 7. Garneer met verse basilicum. 8. Breng op smaak met zout en peper.

Tray Bake met Gnocchi, Gegrilde Groenten en Burrata

Een makkelijke ovenmaaltijd waarbij de oven het werk doet.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 1 courgette, in plakjes - 1 aubergine, in plakjes - 1 rode paprika, in blokjes - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 200g cherrytomaten - 100g burrata - 2 el pesto - Verse basilicum - Zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Meng de groenten met olijfolie, knoflook, zout en peper. 3. Leg op een bakplaat en rooster 15 minuten. 4. Voeg de gnocchi en cherrytomaten toe en rooster nog 10-15 minuten. 5. Haal de tray bake uit de oven. 6. Verdeel de pesto over het gerecht. 7. Breek de burrata erboven en garneer met verse basilicum.

Gnocchi met Pompoen en Cherrytomaten

Krokante gnocchi met geroosterde pompoen, gepofte cherrytomaten en een romige tomatensaus.

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 500g pompoen, in blokjes - 200g cherrytomaten - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 400ml tomatensaus - 2 el olijfolie - Verse basilicum - Zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Leg de pompoenblokjes en cherrytomaten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper. 3. Rooster in de oven voor 20-25 minuten. 4. Kook ondertussen de gnocchi volgens de aanwijzingen. 5. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze zacht is. 6. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. 7. Voeg de tomatensaus toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. 8. Voeg de geroosterde pompoen, cherrytomaten en gekookte gnocchi toe. 9. Garneer met verse basilicum.

Gnocchi met Witte Asperges

Een romig en seizoensgebonden lentegerecht met tuinerwtjes, Parmezaanse kaas en peterselie. Klaar in 30 minuten!

Ingrediënten: - 500g gnocchi - 500g witte asperges - 200g tuinerwtjes - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 100g geraspte Parmezaan - Verse peterselie - Sap van een halve citroen - Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen. 2. Schil de witte asperges en kook ze in zout water gaar. 3. Kook de tuinerwtjes apart in zout water. 4. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook. 5. Voeg de gekookte gnocchi, asperges en tuinerwtjes toe. 6. Meng alles goed en verwarm kort mee. 7. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. 8. Garneer met geraspte Parmezaan en verse peterselie.

Gnocchirecepten in Tabeloverzicht

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste gnocchirecepten uit dit artikel, inclusief bereidingstijd en moeilijkheidsgraad.

Recept Bereidingstijd Moeilijkheidsgraad Hoofdingrediënten
Gnocchi met Tomaat en Mozzarella uit de Oven 30 minuten Makkelijk Gnocchi, tomatensaus, mozzarella
Romige Kippensoep met Gnocchi 35 minuten Makkelijk Gnocchi, kip, groenten, room
Gnocchi met Blauwe Kaas en Paddenstoelen 25 minuten Makkelijk Gnocchi, paddenstoelen, blauwe kaas, spinazie
Gnocchi in Pompoensaus 40 minuten Makkelijk Gnocchi, pompoen, kokosmelk/room
Gegratineerde Gnocchi Ovenschotel 35 minuten Makkelijk Gnocchi, paprika, mozzarella
Gnocchi met Spinazie uit de Oven 30 minuten Makkelijk Gnocchi, spinazie, ricotta
Pompoengnocchi 30 minuten Makkelijk Zoete aardappelgnocchi, pompoen, spinazie
Romige Gnocchi met (Vega) Kip en Tomaat 30 minuten Makkelijk Gnocchi, kip, tomaten, room, spinazie
Gnocchi met Gerookte Zalm en Spinazie 20 minuten Makkelijk Gnocchi, gerookte zalm, spinazie
Vegan Zoete Aardappel Gnocchi 30 minuten Makkelijk Zoete aardappelgnocchi, tomaten, paprika, kokosmelk
Tray Bake met Gnocchi, Gegrilde Groenten en Burrata 40 minuten Makkelijk Gnocchi, groenten, burrata, pesto
Gnocchi met Pompoen en Cherrytomaten 35 minuten Makkelijk Gnocchi, pompoen, cherrytomaten
Gnocchi met Witte Asperges 30 minuten Makkelijk Gnocchi, witte asperges, tuinerwtjes

Tips voor het Bereiden van Gnocchi

  1. Kooktechniek: Gnocchi kookt zeer snel. Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de gnocchi toe. Zodra ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Dit duurt meestal maar 2 à 3 minuten.

  2. Extra krokant: Voor een extra krokant korstje kun je de gekookte gnocchi kort bakken in een pan met wat olijfolie. Dit geeft een heerlijke textuur.

  3. Vrizen: Gnocchi is uitstekend te bewaren. Je kunt gekookte gnocchi invriezen voor later gebruik. Zorg ervoor dat je ze eerst goed afkoelt voordat je ze in de vriezer doet.

  4. Variaties in ingrediënten: Traditionele gnocchi wordt gemaakt van aardappel en bloem, maar je kunt ook variëren met zoete aardappel, witte bonen of kikkererwten voor een andere smaak en voedingswaarde.

  5. Sauscombinaties: Gnocchi combineert goed met diverse sauzen. Denk aan klassiekers zoals tomatensaus, romige sauzen met room of kokosmelk, of simpele combinaties met olijfolie, knoflook en kaas.

  6. Grilleren: Gnocchi is ook uitstekend te grillen. Besprenkel de gekookte gnocchi met olijfolie en grill tot ze goudbruin en krokant zijn.

  7. Combinaties met groenten: Gnocchi combineert goed met diverse groenten. Probeer eens geroosterde groenten zoals paprika, aubergine en courgette, of seizoensgebonden groenten zoals asperges of pompoen.

Gnocchi als Basis voor Creatieve Maaltijden

Gnocchi is zo veelzijdig dat het een uitstekende basis vormt voor creatieve maaltijden. Dankzij de neutrale smaak neemt het de smaken van andere ingrediënten goed op, waardoor je eindeloos kunt variëren.

Een leuke techniek is het maken van tray bakes. Hierbij combineer je gnocchi met diverse groenten, kruiden en eventueel vlees of vis in één bakplaat. De oven doet het werk, wat ideaal is voor een doordeweekse maaltijd. Je kunt bijvoorbeeld gnocchi combineren met gegrilde groenten zoals courgette, aubergine en paprika, afmaken met een lekkere pesto en afwerken met Burrata.

Ook in soepen doet gnocchi het uitstekend. Een romige kippensoep met gnocchi is hartverwarmend en vullend. De gnocchi neemt de smaken van de soep op en voegt een lekkere textuur toe.

Voor een snelle maaltijd kun je ook kiezen voor een eenpansgerecht. Romige gnocchi met kip en tomaat is hier een goed voorbeeld. Bereid alles in één pan, van het bakken van de kip tot het toevoegen van de saus en de gnocchi. Dit bespaart tijd en afwas.

Seizoensgebonden Gnocchirecepten

Gnocchi is een uitstekende basis voor seizoensgebonden gerechten. In de herfst kun je genieten van pompoengnocchi, een combinatie van zoete aardappelgnocchi met geroosterde pompoen en specerijen.

In de lente is gnocchi met witte asperges een klassieker. Deze romige pasta combineert de zachte smaak van gnocchi met de delicate smaak van verse witte asperges en tuinerwtjes.

In de zomer kun je kiezen voor lichtere gerechten zoals gnocchi met gerookte zalm en spinazie, of een frisse salade met koude gnocchi, verse groenten en een lichte dressing.

In de winter zijn hartige, romige gerechten zoals gegratineerde gnocchi ovenschotels of gnocchi met paddenstoelen en blauwe kaas perfect om de kou te verdrijven.

Gnocchi voor Dieetwensen

Gnocchi is ook een uitstekende keuze voor diverse dieetwensen. De traditionele gnocchi is vegetarisch, maar er zijn ook vegan opties. Zoete aardappelgnocchi is van nature vegan, mits er geen ei aan is toegevoegd.

Voor een glutenvriete optie kun je glutenvrij meel gebruiken in plaats van tarwebloem. Er zijn tegenwoordig ook kant-en-klare glutenvrije gnocchi verkrijgbaar in de supermarkt.

Voor een koolhydraatarm dieet kun je kiezen voor gnocchi gemaakt van kikkererwtenmeel of witte bonenmeel. Deze varianten bevatten minder koolhydraten en meer eiwitten dan traditionele gnocchi.

Conclusie

Gnocchi is een veelzijdig en snel ingrediënt dat perfect past in een drukke week. Deze kleine aardappelkussentjes kun je op allerlei manieren bereiden: van bakken in de pan tot gratineren in de oven of gebruiken voor een salade. De recepten in dit artikel laten zien dat gnocchi eenvoudig te bereiden is, met simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt.

Of je nu kiest voor een klassieker als gnocchi met tomatensaus en mozzarella, of voor een meer uitdagend gerecht als tray bake met gegrilde groenten en burrata, gnocchi biedt altijd een lekkere maaltijd. De veelzijdigheid van gnocchi maakt het een uitstekende basis voor diverse smaken en seizoensgebonden ingrediënten.

Probeer eens een van de recepten uit en ontdek zelf waarom gnocchi zo geliefd is in de Italiaanse keuken en wereldwijd. Met de tips en variatiemogelijkheden uit dit artikel kun je eindeloos genieten van dit heerlijke ingrediënt.

Bronnen

  1. Lekker & Simpel - Gnocchi
  2. Cafetaria Jasmijn - Gnocchi recept makkelijk
  3. Leuke Recepten - 12 x gnocchi recepten
  4. Delicious Magazine - Gnocchi recepten 30 minuten
  5. Jaimy's Kitchen - 8 x gnocchi recepten

Related Posts