Een totaal andere smaak: deskundigen drongen aan om tomaten op één plaats op te slaan
Veel mensen slaan tomaten op de verkeerde plaats, waardoor ze zacht en bloemig zijn, en verwent hun zoete, rijke smaak.
U zult weten:
- Waar moeten tomaten op de juiste wijze worden opgeslagen?
- Waarom kunt u tomaten niet in de koelkast bewaren
Veel mensen slaan tomaten op de verkeerde plaats, waardoor ze zacht en bloemig zijn, en verwent hun zoete, rijke smaak.
Ondanks de bekende smaak en eenvoud zijn tomaten onderwerp van controverse geweest. Eerst bespraken ze of het een fruit of een groente was, en nu bleek dat je hun smaak kunt bederven door een gebruikelijke opslagfout.
Kookblogger Pete, bekend als Early Pete op TikTok, heeft dankzij zijn tips en recepten 504.000 volgers verzameld. In een virale video beweerde hij dat bijna veel mensen tomaten verkeerd opslaan, wat hun smaak bederft.
Pete voegde eraan toe dat als tomaten beginnen te bederven, ze in de koelkast kunnen worden geplaatst om de houdbaarheid te verlengen, maar voor het koken, laat ze opwarmen tot kamertemperatuur.
BBC Wetenschap bevestigt Pete's punt. Een 2016 studie in de VS ontdekte dat het koelen van tomaten gedurende een week de activiteit vermindert van genen die enzymen coderen die nodig zijn voor de synthese van vluchtige stoffen - ze geven tomaten een complexe en zoete smaak en aroma.
Uit een studie van 2013 is gebleken dat tomaten die bij 4 occidiostaticaC werden opgeslagen, een sterke daling van de concentraties van vluchtige stoffen lieten zien; na 30 dagen opslag bij die temperatuur daalde de totale concentratie met 66%. Zij stelden vast dat lagetemperatuuropslag bijzonder negatieve gevolgen had voor tomatenaroma's, terwijl 20° C opslag, integendeel, leidde tot een toename van de productie van vluchtige stoffen.