Krabberecepten: 10 Klassiekers met Krab uit Blik Die Iedereen Kan Uithalen

In de moderne culinair keuken speelt krab uit blik een belangrijke rol dankzij zijn smaakvolle verschepping en eenvoudige toepassing in verschillende gerechten. Deze geadverteerde vorm van krab is ideal voor zowel alledaagse maaltijden als extra speciale gelegenheden. In dit overzicht leggen we uit hoe krab uit blik kan worden gebruikt in recepten vanaf een simpere sandwich tot ingewikkeldere gerechten zoals gevulde paprika's of krabcoulissen. Elke methode waarop het hier wordt benaderd steunt op concrete recepten die beschikbaar zijn op betrouwbare Nederlandse en Belgische culinair portalen, zoals MijnReceptenboek.nl, Kookjij.nl en Libelle Lekker.

Vooral gezien de hoge concentratie vitamine B12 en zo het nut voor het zenuwstelsel en het geheugen, maakt het gebruik van krab uit blik ook een goed en voedzaam keuze. We bespreken acht klassieke varianten van dit schaaldier in blikvorm die je eenvoudig uit kunt voeren. Verder geven we een overzicht van hoe krab is verkrijgbaar – bijvoorbeeld via scharen, poten of schalen – en welke soorten in Nederland en België de meest gebruikte zijn, zoals de tienpotige noordzeekrab.

Elk recept is volledig geschreven met ingrediëntenlijsten en bereidingsinstructies, zodat je er direct mee kunt koken en verder kunt experimenteren. Daarnaast bekijken we wat de culinaire keuzes van krab uit blik kunnen zijn op lange termijn, met nadruk op variatie van inzet in rijstschotels, salades en pastagerechten. Al het relevante informatie hier is gebaseerd op betrouwbare receptenbronnen en gespecialiseerde kookportalen die hun recepten met behulp van krab uit blik presenteren.

Recepten met Krab uit Blik

1. Farfalle met Krab

Eén van de simpelste en meest genotgevende combinaties is pasta met krab. In dit recept wordt krab uit blik gecombineerd met farfalle, een soort ommeligtjes pasta.

  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Ingrediënten:
    • 250 g farfalle
    • 1 doos krab uit blik (ingevroren mogelijk, maar voorzichtig ontdooien)
    • 2 el olijfolie
    • 2 uien, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook (optioneel)
    • 100 ml witte borrel of witte wijn
    • 50 ml room of zachte room
    • Vers snijzeep (optioneel)
    • Zout en peper

Bereiding: 1. Kook de farfalle volgens de verpakking. Giet de pasta af. 2. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg er de gesnipperde ui toe. Stoof tot de ui goudkleurig is. 3. Voeg eventueel de knoflook toe en meng deze goed in. 4. Giet de witte borrel of wijn toe en laat dit iets inkoken. 5. Voeg krabvlees toe in flinken stukken en meng met de room. 6. Laat het alles mooi doorzemen en bijsturen met zout, peper en eventueel vers snijzeep. 7. Serveer de pasta met krab als hoofdgerecht.

2. Avocado's met Krab en Garnalen

Dit is een klassieke open sandwichvariant die handig is om als hors d'oeuvre of lichte maaltijd te serveren, en zeker geschikt is in warme lentedagen.

  • Bereidingstijd: 40-45 minuten
  • Ingrediënten:
    • 2 roereieren (meng ze in een kom)
    • 1 aangevinkte krab (uit de blik)
    • 100 g gesneden avocado
    • 100 g eingelegde garnalen
    • 8 plakken bruin brood
    • 4 vingers geel of rood pepers (gesneden)
    • Een vleugje citroensap en olijfolie
    • Zout en peper

Bereiding: 1. Meng de roereieren, de gekloofte krab, de gesneden avocado en garnalen in een kom. 2. Voeg de groenten (pepper, eventueel paprika of radich) toe en meng ze met citroensap en olijfolie. 3. Bekleed iedere plak brood met het krab-avocado-mengsel. 4. Serveer zo opgebouwd of als opengewerkte brioche.

Dit recept werkt ook goed met tomaten of wat groentekruiden zoals peterselie of bieslook.

3. Gevulde Cajunpaprika’s met Krab

Een lekkere maaltijd op basis van paprika’s, die gefuld zijn met gekookt krabvlees en kruiden. Ideaal om te serveren als een warme, smaakvolle en sappige schotel.

  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Ingrediënten:
    • 4 rode of gele paprika’s, bovenaf gesneden
    • 200 g krabvlees (uit blik)
    • 1 ui, gesneden
    • 2 el olijfolie
    • 1 teentje knoflook
    • 1 el Cajunkruidenboek
    • 100 ml kokosmelk (optioneel)
    • Zout en peper
    • Eventueel 100 g gewassen pasta of rijst, gekookt

Bereiding: 1. Olie de paprika’s af met water en snijd de open bovenste helft, zodat er een ‘hoofd’ is. 2. Verwijder het zaad en bekijk of de binnenkant glad is. 3. Verwarm olijfolie in een pan en voeg daaraan de gesneden ui toe tot deze zacht is. 4. Voeg knoflook en Cajunmix toe. Verwerkt het krabvlees en eventueel gekookte pasta of rijst. 5. Zie het mengsel volledig na smaak en maat voordat je deze in de lege paprika’s vult. 6. Plaats de gevulde paprika’s op een bakplaat en verkoelen ze kant-en-klaar of stel het aan via een ovengrill.

Deze variant is ideaal bij een kroonwijn of een witte borrel.

4. Krab in Pittige Paprikasaus

Een krachtig gerecht met de rustieke kruiden van paprika, zowel als vers en in vetvorm, gecombineerd met krabvlees. Handig voor smaakliefhebbers en culinair expirateurs.

  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Ingrediënten:
    • 250 g krabvlees (uit blik)
    • 2 el olijfolie
    • 1 el rood-paprika
    • 1 el gewassen uien
    • 1 teentje knoflook
    • 50 ml zwerfte

Bereiding: 1. Verwarm de olijfolie in een pan en koken het uien en knoflook tot goudkleurig. 2. Voeg de paprika toe en koken tot het pittige aroma goed vrijkomt. 3. Voeg de gekloofte krabvlees toe en koken dit in het mengsel. 4. Zie het mengsel bij met wat zwerfte en proeven tot de pittige smaak precies is. 5. Serveer als topping op rijst of pasta, of op brood als open brioche.

Deze dish heeft veel smaak en kan eenvoudig door de koffieronde worden opgevat – of als voorgerecht.

5. Bouillon met Krab en Citroengras

Een lichtere, vloeibaarere variant op krabgerechten. Het gebruik van citroengras geeft bijzondere frisse smaak, die meeverkort met de zilte genoten van de krab.

  • Bereidingstijd: 55 minuten, inclusief inkoken
  • Ingrediënten:
    • 1 doos krab uit blik
    • 800 ml bouillon (vis- of shiitake-wortel)
    • 1 stok citroengras, afgesneden onderkant
    • 1 theelepel citroensap
    • 1 el olijfolie
    • Zout en peper volgens smaak

Bereiding: 1. Laat een basisbouillon ontdooien of gebruik frisse bouillon. 2. Verwarm de olijfolie in een diepe pan en voeg het gesneden citroengras toe. 3. Zeg het krabvlees af via verpakking uitlekken en breng naast de citroengras met olijfolie in het vuur. 4. Giet het bouillon toe en koken 10 minuten op laag vuur. 5. Proef op intensiteit en stel bij met citroensap, zout en peper.

Deze variant is ideaal tijdens het opwakken – of voor als vloeibare basis voor andere krabgerechten.

6. Gevulde Paprika met Krab

Opnieuw een klassieker, ditmaal gefuld met krabvlees, en daardoor iets lichter dan een burger of kebab.

  • Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
  • Ingrediënten:
    • 4 rode of gele paprika’s
    • 2 blikken gekookt krabvlees
    • 100 g geroosterde aardappel of gekookte rijst
    • 20 gram groentekruiden (peterselie, bieslook)
    • 50 ml room
    • 1 ui, fijngesneden
    • Zout en peper

Bereiding: 1. Bereid de paprika’s als in recept nummer 3. 2. Meng de krabvlees met geroosterde aardappel of rijst, kruiden en room. 3. Vul het geheel in paprika’s en gratineer in de oven op 180°C, gedurende 15-20 minuten.

Serv zoals paprikastip, met eventueel citroen of vers olijfolie.

7. Krab tompouche

Een snelle, eenvoudige, maar smaakkrachtige manier om krab uit de oven. Het tompouche is geen klassieke Franse term, maar eerder een variant die wordt aangeduid om wat met het vlees gebeuren in de ovenschijf.

  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Ingrediënten:
    • 400 g krabvlees
    • 2 ei, doorgekloofd
    • 1 knoflookteentje
    • 1 theelepel tijm
    • 2 el kokosmelk
    • Zout, peper
    • Boter of paneermeel (optioneel)
    • 4 individuele ovenschotels

Bereiding: 1. Meng het gekloofte ei met knoflook en tijm. Voeg hier krabvlees en kokosmelk aan toe. 2. Meng alles goed door. 3. Verdeel de massa in ovenschotels. Spreid krabvlees zo verspreid dat het ligt en bestrooi met paneermeel en botervlokjes. 4. Zet de schotels in de oven (180°C) en gratineer gedurende 25 minuten.

Laat iets afkoelen voordat je op bestemming kan zetten.

8. Salade met Krab en Mango

Een frisse, sappige variant op krabgerechten, waarbij de sappige en zoete mango het zillige krabvlees compleet verrijkt.

  • Bereidingstijd: 15 minuten t/m voorbereiding
  • Ingrediënten:
    • 250 g krabvlees (uit blik of gevriesdroog)
    • 200 g verse of gekookte mango
    • 1 el olijfolie
    • 1 theelepel citroensap en 1 theelepel suiker
    • 1 el knoflook
    • Zout, peper, vers tomaten

Bereiding: 1. Meng de zachte mango (gesneden) met krabvlees in een kom. 2. Klop het knoflook, citroensap en suiker door de olijfolie en mix deze vinaigrette met de krab en mango. 3. Serveer in een kom, met eventueel kleine tomaten of groenten (tomatens, groenteloof) erbij.

Een snelle versie voor lunchen of feestdagen.

Wat is Krab uit Blik?

Krab uit blik is vooral handig voor koken, omdat het vlees al wordt verwerkt en makkelijk in een lekkere schotel moet kunnen worden ingezet. In veel recepten wordt krabvlees gebruikt dat is ontdooiend van vrieskristallen. In tegenstelling tot geplukte krab, waar je het vlees zelf moet openen, zijn deze varianten al verwerkt voorzichtig via toepassing.

Naar officiële data uit verschillende kookportalen zoals Libelle Lekker, is krab in blikvorm ook geschikt voor de gezondheid: 35 gram van het vlees bevat de huidige aanbevolen hoeveelheid B12 per dag.

De tienpotige noordzeekrab is een soort die regelmatig beschikbaar is op Nederlandse en Belgische markten. Het vlees is ziltiger dan bijvoorbeeld bij koningskrab, en is ideaal om in zowel verversende als vleesgerechten te verwerken. Andere krabbetypes zullen soms in blik verkrijgbaar zijn. Een bekend onderdeel dat vaak niet via scharen wordt gebruikt, is de schalk of vingerkrab. Maar in winkels en supermarkten draait het vooral om toegankelijke krabvlees in schokjes.

Krab Uit Blik Versus Vers Krab?

Wanneer je kiest uit krab uit blik of levend krab, ligt het verschil niet alleen in de praktische uitvoering, maar ook in de sfeer en smaak.

Levend Krab

Levend of opkoming van krab is bijzonder populair in restaurants en culinair festivals. Kies bijvoorbeeld levend krab of een opgekookt exemplaar die wordt verkocht in de markt (meestal met de scharen al verwijderd). Dit geeft je direct toegang tot het vlees, zolang je weet hoe je het uitschuift of openwrijvt. Koffiekaart vaardigheden zoals handel in schokjes zijn belangrijk om dit type krab volledig te benutten.

Geblikte Krab

Geblikte krab is gemakkelijker en geschikt voor thuisgebruik. Denk aan krabvlees in stukken of in een kloof of op het zachte krabvlees dat is geconserveerd in zout of suiker-mix.

Surimi

Aandachtspunt: het gebruik van surimi (dat ook krabvlees wordt genoemd) is eindelijk een verversend product dat niet uit echte krab bestaat. Zo worden rolletjes, sushi en krabcouscous gemaakt, zonder echte schaalblijven. Overweeg dit type dus niet als 'eigenlijke' krab, en vooral niet als deel van een huidige recept met echte krab uit blik.

Vervanger: Krab als Ingrediënt in Andere Recepten

Krabvlees is meestal een onderliggende ingrediënt in een recept. Op men veelereculs, zoals bij Libelle Lekker, worden er 30 verrassende manieren genoemd waarop krab een unieke twist kan geven aan gerechten. Hieronder geven we enkele suggesties:

  • Krab in rijst – in geblikte stukjes krab of fijne krabkloof kunnen direct worden opgelost in rijstchefs. Zie hiervoor ook Nasi Goreng Kepiting (gebakken rijst met garnalen en krab).
  • Krab in vleesrollen – bijvoorbeeld Fu Yong Hai Kepiting in een zoete saus, of ook gewoon omgekeerde rollen met krab en groente.
  • Krab in bakjes of koekjes – zoals Perkedel Jagung Kepiting (maïskoekjes met krab), die snel worden bereid in een pan en gouden kruim in de pan krijgen.
  • Krab in bouillon of saus – zoals in Bouillon met Krab en Citroengras, of simpelweg de olijfolie-achtige smaak op smaak.

Broggestuk: Krab als Eenvoudig en Effe Getje

Zoals reeds eerder gezegd, kan het gebruik van krab uit blik makkelijk uitgelokt worden in gelegenheidssituaties. Het is voedzaam, eenvoudig in gebruik en bereidbaar voor diverse soorten gerechten. Enkele tips:

  1. Bereidend via toepassing van zout of suiker in verwerking, maar zorg dat je deze eerst goed uitlekt.
  2. Krabvlees is stabiels en langvrijstelbaar – handig voor het ontwikkelen van voorraaddishes.
  3. Het zilte vlees is compatibel met verschillende groentevormen en pittige smaken, zoals cajunmix of pittige paprikas.
  4. Krab is prima als maatschappelijke dish (bijvoorbeeld in salades of op broodplanken) voor gastvrij onderhoud.
  5. Het is sneller dan levend krab gebruiken, wat weer handig is voor tijdsontwikkelen op snelle dagen.

Narepe: Onder Onderscheiding van Krab en Koningskrab

Als krab wordt in blikvorm beschikbaar gesteld, is het vaak beter om te kijken naar de soort krab die wordt gebruikt. Hiermee bedoelen we:

  • Tienpotige noordzeekrab is bekend om het zilte, sappige vlees. Het is de meest geliefde vorm van krab in Nederland en België.
  • Koningkrab biedt een mildere, lichter vlees, wat beter aansluit met het eetpatroon van mensen die het als de smaak willen.
  • Surimi of krab-mimickers zijn een industriele oplossing die geen echte krabvlees is. Ze kunnen gebruikt worden bij sushi of krabcouscous, maar voegen weinig of geen originele smaken toe in een recept.

Kies dus bij krabcouscous of -rollen altijd voor een expliciete aanduiding.

Conclusie

Krab uit blik is een veelzijdig ingrediënt dat in de moderne culinair keuken een hanteerbare en smaakkrachtige functie vervult. Het verschil van gebruik in koken is gemakkelijk te realiseren: vanavogelijke, in een ovenschijf of in een tompouche-variant. Met behulp van eenvoudige recepten zoals gevulde paprika’s, krab in paprikasaus of een avocadosandwicht is het mogelijk om eenvoudige maar scherpere gerechten te creëren.

De tienpotige noordzeekrab staat centraal in elk bereidingsproces, met zijn zilte vlees dat perfect werkt in vrijwel ieder recept. Zelfs als het gaat om een complexe schotel als Venkelsoep met zalm en krab of een pittige bami met krab-omelet, blijft krab uit blik een sterke speelveld voor culinair creativiteit.

Krab uit blik is ook gunstig in termen van voedingswaarde, aangezien 35 gram krabvlees de dagelijkse behoefte aan vitamine B12 al dekt. Dit maakt krab niet alleen een smaakvolle maar ook gezonde keuze. Als je de schaalblijven dus in de kachel ziet, is krab uit blik een betrouwbare, verslepende en handige optie – die eenvoudig in de culinair wens werkt.

Bronnen

  1. Recepten met Krab uit blik
  2. Antillaanse Krab uit de oven
  3. Knap: 30x verrassend met krab

Related Posts