6 Verrukkelijke Kippannetje Recepten voor Elke Gelegenheid

Een kippannetje is een klassieker in veel huishoudens: eenvoudig, heerlijk en snel te maken. Het is een gerecht dat perfect is als je wilt koken in één pan, zonder veel afwas. In dit artikel presenteren we je zes verschillende kippannetje recepten, elk met hun eigen smaakprofiel en ingredienten. We geven ook aan hoe je het gerecht aanpast aan jouw smaak en voorziet in variaties voor bijpassende sauzen, groenten of bijgerechten. Alle recepten zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en geschikt voor zowel dagelijkse maaltijden als speciale gelegenheden.

Wat is een Kippannetje?

Een kippannetje is een eenpansgerecht waarbij kip wordt gekookt met groenten, kruiden en eventueel een romige of droge saus. Het gerecht is erg veelzijdig en kan op verschillende manieren worden vervaardigd, afhankelijk van de smaak voorkeur van de kookende persoon of de beschikbare ingrediënten. Omdat je alles in één pan bereidt, is het een handige keuze als je weinig tijd hebt of een eenvoudig gerecht wilt maken. Het gerecht is ook ideaal voor het opmaken van restjes, zoals groenten of spekjes.

De volgende recepten tonen aan hoe je kippannetjes kunt variëren van licht romig tot smaakvol met paprika, of zelfs in een Chinees of Frans stijl. Je kunt kiezen voor klassiekers, zoals met pesto of champignons, of experimenteer met exotische ingrediënten zoals paprika, gember of sojasaus.

Frans Kippannetje

Een Frans kippannetje is een elegant gerecht dat perfect is als middag- of avondmaaltijd. De combinatie van kip, champignons, sjalotten en een romige wijnbouillonsaus maakt dit gerecht tot een smaakvolle en warme maaltijd. Het gerecht is goed voor vier personen en eenvoudig in de bereiding.

Ingrediënten

  • 4 kippendijen
  • 2 sjalotten
  • 200 gram champignons
  • 100 ml wijn
  • 1 bouillonblokje
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram spekblokjes
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Meng op een bord de bloem met het paprikapoeder.
  2. Dep de kippendijen droog met keukenpapier en wentel ze door het bloemmengsel. Klop de overtollige bloem eraf.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een hoge pan en bak de kip in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  4. Snijd de champignons in vieren en pel de sjalotten in halve ringen. Bak deze in de pan circa 1 minuut mee.
  5. Voeg wijn, bouillonblokje en een scheut water toe en laat circa 20 minuten met de deksel op de pan rustig koken.
  6. Verwarm een pan en bak de spekblokjes in circa 6 minuten krokant en gaar. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  7. Roer de spekblokjes door het kippannetje en breng het geheel op smaak met een beetje peper.

Tip

Serveer het gerecht met een frisse Franse salade bestaande uit peer, cherrytomaten, eikenbladsla en een dressing van azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.

Chinees Kippannetje

Een Chinees kippannetje is een snel gerecht dat smaakt als het uit een Chinese eetzaak komt. Het gerecht is ideaal voor een warme maaltijd met een scherp-warm karakter, en kan worden gemaakt met sojasaus, gember en waterkastanjes. Het gerecht is geschikt voor vier personen.

Ingrediënten

  • 400 gram kip, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sherry
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel gember, fijngehakt
  • 100 gram waterkastanjes
  • 1 paprika, in blokjes gesneden
  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel chilipoeder (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in blokjes en roer de maïzena, sojasaus, sherry en olie door elkaar.
  2. Bak de knoflook, gember, aubergine en waterkastanjes in circa 4-5 minuten in een pan.
  3. Voeg de paprika toe en bak 3-4 minuten mee.
  4. Voeg de kip toe en bak verder tot de kip goudbruin is.
  5. Voeg de overgebleven marinade toe en laat het gerecht met de deksel op de pan circa 3-4 minuten zachtjes koken.

Tip

Als je van scherp eten houdt, kun je in de laatste minuten een mespuntje chilipoeder toevoegen. Serveer het gerecht met rijst of bami, en eventueel wat kroepoek als bijgerecht. Een schijf gebakken ananas met vloeibare honing of karamelsaus is een heerlijk nagerecht.

Toscaans Kippannetje

Een toscaans kippannetje is een licht romig gerecht met een smaakvolle pestosaus. Het gerecht is ideaal voor een gezonde, eenvoudige maaltijd die snel klaar is. De combinatie van kip, groenten en pesto zorgt voor een heerlijke, frisse smaak. Het gerecht is goed voor vier personen en eenvoudig te maken.

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet, in reepjes gesneden
  • 100 gram sperziebonen
  • 200 gram penne pasta
  • 100 gram tomaten
  • 1 eetlepel rode pesto
  • 100 gram kookroom
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Punt de sperziebonen en snijd ze in stukjes van 2 centimeter. Kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  2. Kook de penne volgens de instructies op de verpakking. Spoel koud.
  3. Kruid de kipreepjes met peper, paprikapoeder en een beetje zout.
  4. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de kipreepjes op hoog vuur rondom bruin.
  5. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze aan de pan.
  6. Meng de rode pesto met de kookroom en giet deze bij de kip en sperziebonen.
  7. Voeg de tomatenblokjes en penne toe. Warm alles goed door.
  8. Breng het gerecht verder op smaak met peper en eventueel zout.

Tip

Je kunt mini penne kopen, wat goed mengt met de romige pestosaus. Serveer het gerecht met een frisse groente-salade.

Kip in 't Pannetje

Een kip in 't pannetje is een klassieker in de Nederlandse keuken. Het gerecht is ideaal voor doordeweekse avonden, omdat het snel is en weinig afwas oplevert. Je kunt het gerecht eenvoudig aanpassen aan jouw smaak en beschikbare ingrediënten.

Ingrediënten

  • 400 gram kippendijfilets
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • 400 gram krieltjes
  • 1 courgette
  • 2 paprika’s (rood en groen)
  • 1 prei
  • 1 takje basilicum
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepels pesto
  • 25 gram boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de kippendijfilets in blokjes en bestrooi met peper en zout.
  2. Kook de krieltjes 8-10 minuten in water met zout. Giet af en zet opzij.
  3. Snijd de ui in parten, de prei in ringen, de courgette in halve maantjes en de paprika’s in stukjes. Hak de zongedroogde tomaten grof en pers de knoflook uit.
  4. Bak de spekblokjes in een ruime droge koekenpan of wok tot ze knapperig zijn.
  5. Voeg de kipblokjes toe met een klontje boter en bak tot ze goudbruin en gaar zijn.
  6. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak 2 minuten mee.
  7. Schep de krieltjes, paprika, courgette en zongedroogde tomaten in de pan en gaar alles 15-20 minuten op laag vuur.
  8. Breng op smaak met peper en zout. Roer vlak voor het serveren de pesto door het gerecht. Bestrooi met wat verse blaadjes basilicum.

Tip

Het gerecht is ideaal om restjes mee op te maken. Geen courgette maar wel champignons? Ook top. Serveer het direct uit de pan, en geef eventueel een frisse salade bij.

Kippannetje met Paprika en Spinazie

Een kippannetje met paprika en spinazie is een licht romig, warme maaltijd die goed is voor vier personen. Het gerecht is geïnspireerd op kip paprikash, een simpel Hongaars gerecht. De combinatie van paprika, kokosolie en spinazie zorgt voor een heerlijke, troostende smaak.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 6 theelepels Hongaarse paprika
  • 3 theeleples zeezout
  • 1 theelepel peper
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 (425 gram) blik kokosmelk
  • 85 gram (losjes) babyspinazie

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de kipfilets met paprika, zeezout en peper.
  2. Verhit kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  3. Voeg knoflook en de kip toe. Bak de kip aan beide zijden goudbruin.
  4. Besprenkel met kokosmelk. Dek de pan af en bak verder op middellaag vuur tot de kip na 8 tot 10 minuten gaar is.
  5. Leg de kip op een bord en doe de spinazie in de pan. Bak 30 seconden tot 1 minuut tot de spinazie wat geslonken is.
  6. Zet het vuur af en doe de kip terug in de pan.
  7. Serveer en eet smakelijk!

Tip

Je kunt het gerecht extra romig maken door een klontje boter of een scheutje room te toevoegen. Serveer met rijst of brood.

Romig (Vega) Kippannetje

Een romig (vega) kippannetje is ideaal voor een comfortgerecht. Het gerecht is eenvoudig te maken en kan worden aangepast aan vegetarische of vega eetgelden. Het gerecht is geschikt voor vier personen en eenvoudig in de bereiding.

Ingrediënten

  • 400 gram kipstukjes (of vega kip)
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 3 tenen knoflook
  • 200 gram champignons
  • 100 gram roomkaas
  • 1 eetlepel bouillonpoeder
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel peper
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel olie
  • 1 klontje boter

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de kipstukjes met kerriepoeder en bak ze rondom goudbruin in een koekenpan in wat olie en een klontje boter. Haal uit de pan en zet even apart.
  2. Verwarm de oven alvast voor op 190 °C.
  3. Snijd de ui en prei en bak ze in wat olie glazig.
  4. Pers de knoflook erboven uit en schep om. Snijd de champignons in plakjes en laat alles 5 minuten zachtjes garen.
  5. Voeg de gebakken kipstukjes toe. Roer de roomkaas erdoor en laat smelten.
  6. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, bouillonpoeder en versgemalen peper.
  7. Verdeel de romige kip over de pannetjes of schaaltjes en vouw een stukje aluminiumfolie er als een dekseltje omheen. Bak ze 15 minuten in de oven.
  8. Serveer met een schaaltje kruidige bloemkoolrijst.

Tip

Je kunt het gerecht extra feestelijk maken door een scheutje witte wijn toe te voegen. Voeg eventueel wat (vega) spekjes of worst toe voor extra smaak.

Overzicht van de Recepten

Om snel overzicht te krijgen van de ingrediënten en bereidingstijden van de verschillende kippannetje recepten, is hieronder een tabel opgesteld.

Receptnaam Bereidingstijd Personen Hoofdingrediënten
Frans Kippannetje 30 minuten 4 Kipdijen, champignons, sjalotten, spek
Chinees Kippannetje 25 minuten 4 Kip, sojasaus, gember, waterkastanjes
Toscaans Kippannetje 20 minuten 4 Kipfilet, penne pasta, tomaten, pesto
Kip in 't Pannetje 35 minuten 4 Kippendijfilets, krieltjes, paprika, pesto
Kippannetje met Paprika 20 minuten 4 Kipfilets, paprika, kokosmelk, spinazie
Romig (Vega) Kippannetje 30 minuten 4 Kipstukjes, champignons, roomkaas, bouillon

Tips voor het Koken van Kippannetjes

Bij het maken van kippannetjes zijn er een aantal tips en trucs die je kunnen helpen om het gerecht nog heerlijker te maken. Hier zijn enkele handige tips:

  1. Voorbereiding is essentieel: Snijd alle groenten en kook de kip alvast voor je de pan op het vuur zet. Dit bespaart tijd tijdens het koken.
  2. Gebruik smaakkrachtige ingrediënten: Zoals pesto, bouillon of knoflook, kunnen ze extra smaak geven aan het gerecht.
  3. Gebruik kwaliteitsolie: Olijfolie of kokosolie zorgen voor een extra smaak en vetgehalte.
  4. Gebruik de juiste pan: Een hoge pan is ideaal voor het garen van groenten en kip, terwijl een koekenpan of wok handig is voor het bakken van kip en spek.
  5. Zorg voor evenwicht in smaken: Kombineren van zout, peper, zure smaken zoals citroen of azijn en zoete smaken zoals honing of kokosmelk zorgt voor een ronde smaak.
  6. Serveer fris: Serveer het gerecht direct na het koken voor de beste smaak en textuur.

Variaties en Aanpassingen

Een kippannetje is een gerecht dat je eenvoudig kunt aanpassen aan jouw smaak of beschikbare ingrediënten. Hier zijn enkele variaties die je kunt proberen:

  • Vegetarische of vega variant: Gebruik in plaats van kip vega kip of legumes zoals sojablokjes of lentepoten.
  • Exotische smaken: Voeg ingrediënten toe zoals kardemom, koriander of citroensaus voor een exotische twist.
  • Lichte variant: Gebruik in plaats van roomkaas of kookroom fijne kaas of gewoon een beetje zout en peper.
  • Extra groente: Voeg extra groenten toe zoals broccoli of courgette voor een gezonder gerecht.
  • Speciale gelegenheden: Voeg een beetje champagne of witte wijn toe voor een extra smaakvolle maaltijd.

Conclusie

Een kippannetje is een veelzijdig gerecht dat goed is voor zowel dagelijkse maaltijden als speciale gelegenheden. De zes recepten die in dit artikel worden gepresenteerd tonen aan hoe je het gerecht kunt variëren van licht romig tot smaakvol met paprika, of zelfs in een Chinees of Frans stijl. Elk gerecht is eenvoudig te maken en kan worden aangepast aan jouw smaak en beschikbare ingrediënten. Met deze recepten kun je zeker genieten van een heerlijke, smaakvolle maaltijd zonder veel moeite.

Of je nu een eenvoudige, gezonde maaltijd wilt of iets wat extra smaakvol is, er is altijd een kippannetje gerecht dat past bij jouw smaak en behoeften. Kook met plezier!

Bronnen

  1. Frans kippannetje
  2. Chinees kippannetje
  3. Toscaans kippannetje
  4. Kip in 't pannetje
  5. Kippannetje met paprika en spinazie
  6. Romig (vega) kippannetje

Related Posts