7 Recepten voor Kip in Pindasaus: Variaties, Ingrediënten en Bereidingswijze

Kip in pindasaus is een gerecht dat in veel huishoudens geliefd is vanwege de combinatie van zachte kip, romige saus en een subtiele mix van smaken. Het gerecht is eenvoudig te bereiden, snel klaar en kan met weinig variaties worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren of bereidingswijzen. In deze artikel bespreken we zeven verschillende recepten voor kip in pindasaus, afkomstig uit betrouwbare bronnen, en geven we overzichten van de ingrediënten, bereidingswijzen en aanbevolen serveerwijzen.

Inhoud

  1. Inleiding
  2. Recept 1: Gestoofde kip in pindasaus met pompoen en paprika
  3. Recept 2: Kip in romige pindasaus van Fatima
  4. Recept 3: Kip in pindasaus met roerbakgroenten en rijst
  5. Recept 4: Kip in pindasaus met atjar tjampoer
  6. Recept 5: Kip in pindasaus van Kookmutsjes
  7. Recept 6: Kip met pindasaus van Delhaize
  8. Recept 7: Kipfilet met pindasaus
  9. Conclusie
  10. Bronnen

Inleiding

Deze inleiding geeft een overzicht van de belangrijkste informatie uit de zeven bronnen die in deze artikel worden gebruikt. De recepten variëren van gestoofde kip in pindasaus met groenten tot kipfilet in een zwaarere pindasaus, waarbij sommige varianten specifieke ingrediënten zoals seroendeng, ketjap manis of zelfgemaakte atjar tjampoer gebruiken.

De meeste recepten vereisen kipdijfilet, pindakaas en groenten zoals paprika, ui of prei. Sommige recepten bevatten ook tomaten of kokosmelk, afhankelijk van de gewenste smaakrichting. De bereidingswijze varieert van snelle stoven tot langzaam stoven, met of zonder marineren. De bereidingstijd ligt tussen de 20 en 40 minuten, afhankelijk van de complexiteit van het gerecht.

Deze variaties maken het mogelijk om kip in pindasaus aan te passen aan verschillende smaakvoorkeuren en bereidingsmogelijkheden, van wekelijkse maaltijden tot speciale gelegenheden.

Recept 1: Gestoofde kip in pindasaus met pompoen en paprika

Bron: 1

Dit recept is gebaseerd op gestoofde kip in pindasaus met pompoen en paprika, waarbij de kip wordt gebakken en daarna in een pindasaus gestoofd. De saus wordt gemaakt met pindakaas, bouillon en groenten. De kip wordt eerst op smaak gebracht met tijm, korianderpoeder, chilivlokken, gember en knoflook voor extra smaak. De eindproductie wordt geserveerd met rijst en verrijkt met seroendeng en koriander.

Ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie
  • ½ flespompoen in blokjes van 2 cm
  • 1 rode paprika in stukken
  • 400 g kipdijfilets in blokjes
  • zout en peper
  • ½ bosje tijm blad grofgehakt
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 75 g gladde 100% pindakaas
  • 1 kippenbouillontablet verkruimeld
  • 4 cm gemberwortel geraspt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 350 g basmatirijst
  • 2 el seroendeng
  • 1/4 bosje koriander grofgehakt

Bereidingswijze

  1. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de groenten (pompoen en paprika) zacht.
  2. Beleg de kipdijfilets met zout, peper, tijm, korianderpoeder, chilivlokken, gember en knoflook en bak ze goudbruin aan.
  3. Maak een pindakaas-bouillonmengsel door de verkruimelde bouillontablet en pindakaas in warm water te mengen.
  4. Voeg het pindakaasmengsel toe aan de kip en groenten en breng het op kookpunt.
  5. Stoof het gerecht gedurende 15 tot 20 minuten tot de kip gaar is.
  6. Bereid de rijst en serveer met de gestoofde kip. Verrijk het gerecht met seroendeng en koriander.

Serveerwijze

Serveer het gerecht met witte of wilde rijst. De verrijking met seroendeng geeft het gerecht een extra smaakdimensie.

Recept 2: Kip in romige pindasaus van Fatima

Bron: 2

Dit recept is bekend vanwege de romige pindasaus die gemaakt wordt met pindakaas, azijn, ketjap, honing, sesamolie en sambal. De kip wordt vooraf bepoederd met maizena en zout/peper, waarna deze geroosterd wordt in een wok met groenten en saus. Dit gerecht is snel klaar en geschikt voor een eenvoudige avondmaaltijd.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gr. kipdijfilet, in stukjes
  • 2 el maizena
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika, in strookjes
  • 1 gele paprika, in strookjes
  • 2 stengels bosui, in stukken
  • handvol pinda’s, gehakt

Voor de pindasaus:

  • 150 gr. pindakaas
  • 100 ml warm water
  • 2 el azijn
  • 2 el ketjap
  • 2 el honing
  • 2 el sesamolie
  • 1 el sambal
  • 2 knoflookteentjes, geperst

Bereidingswijze

  1. Meng de pindasausbestanddelen in een maatbeker en zet apart.
  2. Meng de kipstukjes met maizena, zout en peper in een kom.
  3. Verhit de zonnebloemolie in een wok en bak de kip aan beide kanten goudbruin.
  4. Voeg de groenten toe en bak tot ze iets zachter zijn.
  5. Voeg de pindasaus en gehakte pinda’s toe en kook gedurende 2 minuten.
  6. Serveer het gerecht met rijst.

Serveerwijze

Serveer met rijst en extra gehakte pinda’s. Dit gerecht is geschikt als avondmaaltijd of lunch.

Recept 3: Kip in pindasaus met roerbakgroenten en rijst

Bron: 3

Dit recept combineert kip in pindasaus met roerbakgroenten en rijst. Het gerecht is snel klaar (30 minuten) en geschikt voor een gezonde optie, vooral omdat de rijst kan worden aangepast naar wilde of zilvervliesrijst. De saus wordt gemaakt met kokosmelk, ketjap manis, sweet chilisaus en pindakaas.

Ingrediënten

Kip in pindasaus:

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 100 milliliter kokosmelk
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sweet chilisaus
  • 2 flinke eetlepels pindakaas
  • 600 gram Kippendijen in grote stukken gesneden
  • snuf peper en zout

Rijst met roerbakgroenten:

  • 1 zak Thaise roerbakgroenten (200 gram)
  • 300 gram rijst naar keuze

Bereidingswijze

  1. Verhit een scheut olie in een pan en bak de ui, knoflook en rode peper fijn.
  2. Voeg de kokosmelk, ketjap manis, sweet chilisaus en pindakaas toe.
  3. Voeg de kip toe en roer tot de saus zich goed verwerkt.
  4. Bereid de rijst en roerbakgroenten apart.
  5. Serveer alles samen.

Serveerwijze

Serveer het gerecht met rijst en eventueel zelfgemaakte patat voor een variatie.

Recept 4: Kip in pindasaus met atjar tjampoer

Bron: 4

Dit recept is van Ewald en omvat een zelfgemaakte atjar tjampoer. Het gerecht is bedoeld voor 10 personen en vereist marineren van de kip. De saus bevat pindakaas, ketjap manis, sambal oelek en gember, en de eindproductie wordt geserveerd met gekookte rijst of friet.

Ingrediënten kip

  • 2 kg kippendijfilets
  • 1 eetlepel kipkruiden
  • 4 tenen knoflook
  • 200 ml ketjap manis
  • 10 gr. gemberpoeder
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels laos
  • 2-4 theelepels sambal oelek
  • Neutrale olie

Ingrediënten pindasaus

  • 1 flinke ui
  • 3 tenen knoflook
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel laos
  • 200 ml ketjap manis
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 pot pindakaas (350 gr.)
  • Zout en peper
  • 400 ml water + evt meer
  • 50 gr. kokosrasp

Serveerbij

  • kroepoek, gebakken uitjes, sambal, seroendeng, atjar tjampoer
  • gekookte rijst, pistolets of friet

Bereidingswijze

  1. Snijd de kipdijen in blokjes en kruid met kipkruiden.
  2. Maak een marinade van knoflook, ketjap, gemberpoeder, korianderzaad, laos en sambal oelek.
  3. Laat de kip marineren gedurende 1 nacht of minstens een paar uur.
  4. Bak de kip in porties aan in een braadpan.
  5. Voor de saus, snijd de ui en frituur in dezelfde pan.
  6. Voeg pindakaas, ketjap, sambal, gember en kokosrasp toe.
  7. Serveer met rijst, friet of pistolets.

Serveerwijze

Dit gerecht is geschikt als hoofdgerecht met gekookte rijst of friet.

Recept 5: Kip in pindasaus van Kookmutsjes

Bron: 5

Dit recept is bedoeld voor 3 personen en vereist voorbereiding van kipdijfilets in blokjes. De kip wordt vooraf gebakken en daarna gekookt in een romige pindasaus. Het gerecht is geschikt als avondmaaltijd met gestoomde groenten en rijst.

Ingrediënten

  • Kippendijen in blokjes
  • Zout en peper
  • Groenten naar keuze (niet gespecificeerd)

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in blokjes en beleg met zout en peper.
  2. Bak de kip goudbruin aan in een pan.
  3. Maak een pindasaus en stof de kip erin.
  4. Serveer met gestoomde groenten en rijst.

Serveerwijze

Serveer het gerecht met gestoomde groenten en rijst voor een heerlijke avondmaaltijd.

Recept 6: Kip met pindasaus van Delhaize

Bron: 6

Dit recept is eenvoudig en snel klaar. Het vereist een kip, preiwit, tomaten, uien, pindakaas, bouillon, arachideolie en knoflook. Het gerecht is bedoeld voor 4 personen en kan snel worden gemaakt in een pan.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kip
  • 1 preiwit
  • 250 g tomaten
  • 2 uien
  • 3 kl pindakaas
  • 3,5 dl warm water
  • 1 blokje gevogeltebouillon
  • 2 el arachideolie
  • 1 teentje knoflook
  • peper

Bereidingswijze

  1. Bak de kip aan in arachideolie.
  2. Voeg de prei, uien, tomaten en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  3. Voeg pindakaas en bouillon toe en kook tot de saus is verkruimeld.
  4. Serveer met rijst of brood.

Serveerwijze

Serveer het gerecht met rijst of brood voor een eenvoudige maaltijd.

Recept 7: Kipfilet met pindasaus

Bron: 7

Dit recept is gebaseerd op kipfilet in pindasaus, waarbij de kipfilet wordt gemarineerd in een mengsel van sambal, ketjap en honing. De saus wordt gemaakt met pindakaas, azijn, ketjap, sambal en knoflook. Het gerecht wordt geserveerd met rijst en seroendeng.

Ingrediënten

  • Kipfilet
  • Sambal oelek
  • Ketjap manis
  • Honing
  • Azijn
  • Pindakaas
  • Knoflook

Bereidingswijze

  1. Marineer de kip in sambal, ketjap en honing.
  2. Verwarm sambal in een wok en voeg bruine suiker toe.
  3. Roer tot de suiker is opgelost en voeg azijn en ketjap toe.
  4. Voeg knoflook toe en roer tot het is verwerkt.
  5. Voeg pindakaas toe en breng op smaak.
  6. Voeg water toe naar keuze van dikte.
  7. Bak de kip gaar en voeg de saus erbij.
  8. Strooi seroendeng erover.

Serveerwijze

Serveer met rijst en seroendeng voor een extra smaakdimensie.

Conclusie

Kip in pindasaus is een veelzijdig gerecht dat geschikt is voor zowel eenvoudige avondmaaltijden als ingewikkeldere varianten met specifieke sauscombinaties of zelfgemaakte bijgerechten zoals atjar tjampoer. De ingrediënten variëren per recept, maar de kern blijft: zachte kip, romige pindasaus en eventueel groenten of rijst.

Deze artikel heeft zeven verschillende varianten van kip in pindasaus besproken, elk met hun eigen bereidingswijze en ingrediënten. Door deze recepten te volgen of aan te passen, kan iedere kookenthusiast of professionele chef een gerecht maken dat past bij hun smaakvoorkeuren, tijdsbeschikbaarheid en bereidingsstijl.

Bronnen

  1. Miljuschka.nl - Gestoofde kip in pindasaus met pompoen en paprika
  2. Uitdekeukenvanfatima.nl - Kip in romige pindasaus
  3. Familieoverdekook.nl - Kip in pindasaus met roerbakgroenten en rijst
  4. RTL.nl - Recept Ewalds kip-pindasaus met atjar tjampoer
  5. Kookmutsjes.com - Recept kip in pindasaus
  6. Delhaize.be - Recept Kip met pindasaus
  7. Mijnreceptenboek.nl - Kipfilet met pindasaus

Gerelateerde berichten