Recept en bereiding van eieren in de Surinaamse stijl met jarabaka-kruidenmengsel

In de Surinaamse kookkunst speelt het gebruik van kruiden en gewassen een centrale rol. Invoed van Indian en Nederlands heeft geëindigd in een rijke mix van smaken en geuren. Eieren, een veelvoorkomend ingredient in veel keukens wereldwijd, vinden een bijzondere uitdrukking in de Surinaamse culinair traditie, onder andere via bereidingen waarin jarabaka en masala tot kruidgeur gebruikt worden.

Deze vorm van bereiding wordt beïnvloed door kruiden zoals garam masala of specifieke kruidenmengsels zoals jarabaka. Recepten met eieren waarin deze smaken worden verwerkt, zoals eieren in masala of jarabaka-dissel, brengen een pittige en aromatische variatie in de dagelijkse eierschotels. Surinaamse gerechten, zoals jarabaka vis met eieren, worden vaak geprezeerd om hun intense smaken en geur. Op zoek gaan naar inspiratie in deze kooktraditie levert een reeks recepten op die eieren centraal stellen en bereiden via typische Surinaamse kruidencombinaties.

In het volgende artikel wordt uitgebreid ingegaan op de bereiding van eieren met jarabaka- en masalabereidingen, waaraan voorbeelden uit diverse bronnen staan voor. Ook wordt beschreven hoe de Surinaamse kruidenmengsels zich tonen in eiersalades, kerrie- en surinamese pastettypen, waarbij zowel bereidingswijzen alsook ingrediënten aan bod komen.

Recept voor eieren in masala (kerrie ei)

Eieren in masala, ook wel aangeduid als kerrie eieren, zijn een typisch gerecht waarin eieren in een geurende kruidenmengsel worden gebakken. Deze bereiding maakt gebruik van kruiden zoals garam masala of een variatie hierop om de rauwe eieren te samentrekkken. Omdat deze combinatie van eieren en kruiden goed blijkt te functioneren, is het gerecht populair geworden in een aantal Surinaamse en Indiase keukens.

De ingrediënten voor het bereiden van eieren in masala zijn relatief eenvoudig en bestaan onder andere uit zonnebloem olie, eieren, gemaalde knoflook, tomatenpuree, zwarte peper, zout en suiker. Onderstaand worden stappen van de bereiding gespecificeerd:

  1. Bereid de eieren door ze in een laagje zonnebloem olie rondom te bakken. Zorg ervoor dat de eieren zacht blijven inwendig en zorgzaam worden gekeerd zodat ze gelijkmatig worden gegrild.
  2. Nadat de eieren zijn afgebakken, verwijder ze tijdelijk uit de pan.
  3. Fruit het uitje en gemaalde knoflook in dezelfde olie.
  4. Voeg hierna de kruiden (zoals garam masala of een variatie) toe en roer goed. Hierdoor onttrekken de kruiden hun geur.
  5. Eenmaal de 5 minuten van het kruidenstampen voorbij zijn, voeg tomatenpuree toe en bak dit nog even mee.
  6. Voeg de gebakken eieren terug toe tot in de pan en voeg vooraf afgekeken aardappeltaarten toe. Kook dit kort onder zacht vuur, zodat alle smaken samenwerken.
  7. Indien wenselijk kan aan het einde eventueel zout of andere smaakverruimende bestanddelen worden toegevoegd.

Dit gerecht is ideaal als schotels en kan opgediend worden met rijst, brood of zelfs een aardappelschotel. Bijvoorbeeld zoals in het traditionele gerecht van Indiase pastei met kip, kunnen eieren in masala als een apart gerecht of samengesteld bord dienen.

Surinaamse eiersalade in kruidenmengsel

Ook eiersalades, traditioneel een van de veelzijdigste schotelvormen, zijn in de Surinaamse variatie verwerkt met kruidenmengsels. Een van deze variaties vereist eieren, selderie, maïs, paprika en andere groenten. Het gebruik van kruiden als garam masala of chilipeper brengen pittige smaken met zich mee. Een van de voorbeelden vindt de kooktijd uitgebreid beschreven in bron [1]:

Ingredienten voor gerookte kip salade: - 200 gr gerookte kip - ½ krop ijsbergsla - 100 g maïs (uit blik) - 1 rode paprika - 3 eetlepels olie - 1 eetlepel azijn - Zout, suiker en zwarte peper naar smaak

Bereiding: 1. Snijd de gerookte kip in reepjes. 2. Was de ijsbergsla en snijd deze in reepjes of blokjes. 3. Laat het maïsblik uitlekken en snijd de rode paprika in blokjes. 4. Meng kip, sla, paprika en maïs in een grote kom. 5. Bereid de dressing door olie, azijn, zout, suiker en zwarte peper te vermengen. Klop dit zorgvuldig. 6. Schenk de dressing over de salade en meng aandachtig.

Hoewel dit recept geen eieren bevat, kun je het aanpassen door gekookte eieren toe te voegen. Dit wordt vaak aangeduid in recepten die eieren en kruiden combineren, waarmee het gerecht direct een extra textuur en smaak krijgt.

Surinaamse pastettypen met eieren

Een bijzonder interessante Surinaamse variant op het gebruik van eieren is de zogenaamde pasteitutup. Deze ovenschotel maakt gebruik van kip, aardappelen en kerrie of andere kruiden en past dit samen onder een deksel om in de oven te worden gebakken. Ondanks het gebruik van kip in het recept, worden eieren meestal als schadelijk of te onverwacht gezien in deze bereiding. Nogmaals, in geval van toevoeging is het advies om zulks expliciet aan te duiden, zoals in het volgende voorbeeld:

Ingrediënten voor een surinaamse pastei met kip en eieren: - 500 gr kip - 2 aardappelen - 1 eetlepel garam masala of een Surinaamse kruidenmix - 1 groene pepertje of een andere groente - 1 theelepel kerrie - Zout, suiker naar smaak - 2 eieren, gekookt en in stukjes

Bereiding van de schotel: 1. Snijd de kip en aardappelen in blokjes. 2. Bereid een laag sausvorming met tomatenpuree, knoflook, maïs en wat olie. 3. Voeg de kip en aardappelen toe aan de saus en kook dit op een zacht vuur. 4. Wees zorgvuldig met afkoken. Gebruik zoveel water of bouillon als nodig om de stukjes niet droog te laten aanbranden. 5. Eenmaal de groenten zacht zijn, voeg de gekookte eieren als afwerking toe. Eventueel, meng ze even snel met een vork in de schotel zodat elk hapje eieren krijgt. 6. Bak dit in de oven of in een pan totdat het aan de rand een zachten korst ontwikkelt.

Deze surinaamse pastet wordt dan gewoonlijk gezien in maaltijden met een gezinnetje en is populaire vorm om te combineren met rijst, brood of zelfs een eierschotel als bijgerecht.

Surinaamse bereidingen met kerrieeieren

Een aantal van de traditionele Surinaamse recepten gebruikt ook kerrie- of jarabaka-kruiden voor het bereiden van eieren. Zaken zoals kerrieeieren, waarin eieren gebakken of op een andere manier verwerkt worden tot een schotel, worden populair door de bijpassende pittigheid en geur. Hieronder een voorbeeld van hoe eieren in kruiden in Surinaamse stijl worden toegewerkt:

  1. Kook eieren hard in 10 minuten.
  2. Snijd deze in blokken of stukjes.
  3. Bereid een pittige saus met kerrie, garam masala, tomatenpuree, knoflook, suiker en zout.
  4. Vermeng deze stekjes eieren met de saus en laat op zacht vuur doorkoken.
  5. Eventueel kan het gerecht opgeschept worden op rijst of brood.

Dit soort gerecht is niet alleen smaakvol maar ook eenvoudig en snel in bereiding, doordat eieren een snelle bron zijn van proteïne en voedzame elementen die in eenvoudige omstandigheden voor iedereen beschikbaar zijn.

Eierschotels in de Surinaamse stijl

De Surinaamse keuken kent diverse unieke bereidingswijzen waarin eieren centraal staan. Een belangrijk voorbeeld is de jarabaka vis met eieren, waarin zowel eieren als vis in kruidenmengsels, zoals jarabaka, worden verwerkt. Dit vereist:

  1. Voor een eenvoudige variatie: maak het kruidenmengsel (meestal jarabaka) en pas de bereiding van vis en eieren zodanig aan dat beide in hetzelfde baklepel of pan verwerkt worden.
  2. Zorg ervoor dat de kruiden eerst verwerkt worden tot een smaakrijke basis voordat de eieren of vis in de pan komt.
  3. Combineer vis en eieren in een eenvoudige schotel of gebruik ze als losdeel.

Surinaamse gerechten zullen vaak een kruidmengsel tonen dat van invloed is op de stijl, zoals zowel kerrie, kari of garam masala. In het geval van eierschotels is het gebruikelijk dat smaken zoals kerrie en garam masala centraal staan, waardoor een pittige of smeuïgere dimensie wordt toegevoegd.

Surinaamse eiersalade met kerrie

Een voorbeeld waarin een Surinaamse eiersalade specifieke kruiden nodig heeft is een eiersalade met eventuele toevoeging van kerrie. Dit kan worden gedaan via:

  1. Gebruik van eieren, gekookt en in blokjes.
  2. Bereiding van een kerrie-dressing zoals gemaakt uit kerrie, garam masala of een ander Surinaams kruidmengsel.
  3. Meng de blokjes eieren met deze saus en eventueel een beetje maïs, paprika of sla.

Deze variant is populair in Surinaamse en Surinaam-geïnspireerde schotels en wordt vaak afgewisseld met kerrie-olie of gewone kruiden. Vanwege de eenvoud en beschikbaarheid in boodschappen is de populariteit in verschillende Surinaamse en wereldwijde keukens te zien.

Voorbeeld recept: Eiersalade met kerrie (Surinaams)

Ingrediënten: - 4 eieren - 2 eetlepel garam masala of een Surinaamse kruidenmix met kerrie - 3 eetlepel oli (zonnebloem of rijstolie) - 1 eetlepel azijn - 50 gr kerriemengsel - 1 theelepel zout - 1 theelepel suiker - 1 theelepel zure room of yoghurt (optioneel) - 50 gr bloemige groente (bijvoorbeeld paprika of broccoli)

Bereiding: 1. Kook de eieren hard en laat eventueel afkoelen. 2. Meng garam masala, kerrie en azijn in een kleine kom. 3. Voeg tomatenpuree of eventueel zure room aan de saus toe en meng tot de eieren kruidenrijk worden. 4. Knijp de eieren los terwijl je ze met een vork snot op de tafel of in een saladekom. 5. Voeg de gemaakte saus toe en meng tot elk ei-stukje bedekt is. 6. Indien gewenst, voeg bloemige groenten toe en serveer als schotel.

Dit gerecht is eenvoudig in bereiding en wordt zowel geschikt gezien als gezond als ook pittig. Onderstaand is een kleine opsomming van Surinaamse eiersalades.

Naam Kenmerken
Surinamese Eiersalade Met kruidenmengsel, zure room en paprika voor smaak
Eieren in Kerrie Met specifieke kerrie-olie en aardappels
Eieren in Garam Masala Rijk aan pittigheid met kruiden

Alternatieve Surinaamse schotels met eieren

Naast de basiseierschotels zoals die hierboven besproken zijn, zijn er een aantal alternatieve varianten die eieren gebruiken in een iets complexere bereiding. Onderstaand worden zo'n paar ideeën gegeven, gebaseerd op Surinaamse inspiratie:

1. Surinaamse Omelet met kruiden

Een omelet die Surinaamse invloeden vertoont, zou kunnen bestaan uit:

Ingrediënten: - 2 eieren - 2 lepels kerrie-olie - ½ theelepel garam masala - ½ doorgesneden witte uien

Bereiding: 1. Mix de eieren met een beetje zout. 2. Vermeng de garam masala met de olie. 3. Bak de uien in de kerrie-olie totdat deze zacht is. 4. Voeg de gemengde eieren toe aan de pan en laat op medium vuur koken tot de omelet een stevig formaat heeft aangenomen. 5. Serveer direct met brood of rijst.

2. Surinamese Eierkoeken

Een interessant alternatief voor de klassieke Nederlandse eierkoeken is de Surinaamse variant, waarin kruiden aangevuld worden. Denk hier aan zowel een basis met tomatenpuree, kerrie of zelfs een mix van alle kruiden. De volgende stappen bieden eveneens een soortgeldige bereiding:

  1. Meng de eieren die nodig zijn met een beetje zout.
  2. Voeg olie of vloeistof toe tot het mengsel rauw maar slappe blijft.
  3. Spoel het pan met een beetje olie, waarin je eventueel kerrie-olie kunt vermengen.
  4. Schep de eieren en tomatenpuree in de pan.
  5. Eenmaal aangegaan, rol de koeken in en bak tot alle kanten bruin zijn.

Zowel van deze varianten is makkelijk overkoepelbaar in een kokschaal als de eieren met kruiden of Surinaamse smaken combineren. Dit maakt het gerecht geschikt om snel te bereiden in de week of een bijzonder gerecht te worden tijdens feestdagen.

Kruiden en hun toepassing in Surinaamse eierschotels

Kruidgebruik is cruciaal in veel Surinaamse maaltijden. In het geval van eieren kan dit gebeuren op een paar manieren:

1. Eieren als basis

In Surinaamse gerechten zoals kari of jarabaka worden eieren vaak opgenomen of gebruikt als een verrijkende component. Gebruik van tomatenpuree en garam masala is gebruikelijk in Surinaamse keukens, waarvan de combinatie veeleisend is voor het eierschijnsel.

2. Kruiden in directe uitwerking

Voor eieren in directe kruidbehandeling kan de olie of omelet vooraf behandeld worden met kerriesaus of garam-masala. Voor eevoudige eierschotels is deze methode vooral geschikt.

3. Kruiden als smaakverruimend element

Surinamese kruiden zoals masala of jarabaka zijn ook handig voor het smakenbestaande gerecht. In een eierschotel kunnen de kruiden als de afwerking of als een zachte ondergrond dienen voor de bereiding.

In het volgende korte overzicht geeft een vergelijking aan van Surinaamse kruidenmengselen:

Kruidmengsel Toepassing in eierschotels
Jarabaka Gebruik als basis of smaakrijke ondergrond
Garam Masala Gebruik als kruidencomponent in eierschotels
Kerriesaus Toepassing als een afwerking in sauszijde
Gemaalde Knoflook Gebruik in basis of saussaus
Toepassing van Surinaamse groenten Groenten als paprika of maïs tonen vorm in verschillende varianten

Deze kruidenmengsels kunnen zowel aanwezig zijn als aanpassing van Surinaamse bereidingswijzen. Deze flexibiliteit maakt eierrecepten uniek en interessant.

Bronnen

  1. MBS Blog - Gerookte kip salade
  2. Chatak Matak - Jarabaka Vis
  3. Mooierecepten.nl - Eieren in masala
  4. Leurerecepten.nl - 15 x recepten met eieren

Related Posts