Bloemkool in de keuken: Recepten, technieken en culinair gebruik

Bloemkool is een veelzijdige en voedzame groente die in de keuken een steeds grotere rol speelt. Met zijn milde smaak en brede toepassingsmogelijkheden is het een favoriet bij zowel vlees- als vegetarische gerechten. In dit artikel worden diverse recepten en bereidingsmethoden voor bloemkool besproken, zoals het maken van bloemkoolrijst, bloemkoolsteaks en bloemkoolnasi. Daarnaast worden tips gegeven over het koken van bloemkool in soepen, ovenschotels en curry’s. Alle recepten zijn gebaseerd op bronnen die betrouwbaar zijn en gericht zijn op kooktechnieken die eenvoudig en toepasbaar zijn in de thuiskokkeuken.

Bloemkool: een seizoenale groente

Bloemkool is meestal beschikbaar vanaf de lente tot begin november. Tijdens dit seizoen is het van Nederlandse bodem afkomstig, maar het is jaarrond verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een groente die goed op te slagen is en daarom het hele jaar door op tafel kan verschijnen. Een van de voordelen van bloemkool is dat het koolhydraten kan vervangen in recepten, zoals bij bloemkoolrijst, waarbij het koolhydraatarm is en geschikt is voor dieetgerechten of gezondere alternatieven.

Bloemkoolrijst maken

Een veelvoorkomende techniek bij het werken met bloemkool is het maken van bloemkoolrijst. Deze techniek is eenvoudig en snel uit te voeren. De bloemkool wordt gewassen, in kleine stukjes gesneden en in een blender of keukenmachine gemixt tot kleine korrels ontstaan. Deze korrels hebben een vergelijkbare textuur als rijst en kunnen gebruikt worden in verschillende gerechten, zoals als basis voor een curry, in een omelet of als bijgerecht.

Recept: bloemkoolrijst

Ingrediënten: - 1 grote bloemkool - 2 eetlepels olijfolie - 1 theelepel tamari of sojasaus - 1 theelepel ahornsiroop

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en was hem goed. 2. Plaats de bloemkool in een blender of keukenmachine en mix tot kleine korrels ontstaan. 3. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de Nasi & Co kruidenmix 1 minuut. 4. Voeg de bloemkoolkorrels en roerbakgroente toe en bak op halfhoog vuur. 5. In een andere koekenpan verhit wat olijfolie en bak tempehblokjes met tamari en ahornsiroop tot ze goudbruin zijn. 6. Combineer alles en serveer als basis voor een curry of met ei, kip of vis.

Bloemkoolsteaks

Een andere populariteit die bloemkool in de keuken heeft gekregen is het maken van bloemkoolsteaks. Deze techniek is een uitvinding van culinair professionals en is sindsdien ook populair geworden bij thuiskoks. Het idee is om een hele bloemkool of bloemkoolplakken in de oven te bakken tot ze gaar zijn en tegelijk knapperig blijven. Dit geeft een heerlijke textuur en smaak, die het mogelijk maakt om bloemkool als een soort ‘steak’ te serveren.

Recept: bloemkoolsteaks

Ingrediënten: - 1 kleine bloemkool - 2 theelepels harissa - 2 theelepels ras-el-hanout - 1 theelepel kaneel - 1,5 eetlepels honing (of dadelstroop voor vegan) - 2 eetlepels olijfolie - 1 kneepje citroensap - 1 handje amandelen - 1 handje rozijnen

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Meng harissa, ras-el-hanout, kaneel, honing, olijfolie, citroensap, zout en peper tot een marinade. 3. Snijd de bloemkool in plakken van ongeveer 1,5 cm breed. 4. Smeer de marinade over de bloemkoolplakken en leg ze op een bakplaat. 5. Bak in de oven gedurende ongeveer 25 minuten, of tot de bloemkool gaar is. Keer de plakken halverwege. 6. Rooster de amandelen in een droge pan tot ze bruine plekjes krijgen. 7. Laat de rozijnen uitlekken in heet water. 8. Serveer de bloemkoolsteaks met rozijnen en amandelen.

Bloemkoolnasi

Bloemkoolnasi is een lekkere variant op traditionele nasi, waarbij rijst wordt vervangen door bloemkool. Deze bereidingsmethode is koolhydraatarm en geschikt voor gezonde diëten. Het recept is eenvoudig uit te voeren en kan snel op tafel staan.

Recept: bloemkoolnasi

Ingrediënten: - 1 grote bloemkool - 1 wok - 1 koekenpan - Eventueel: satésaus, gebakken uitjes

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en was hem goed. 2. Plaats de bloemkool in een blender of keukenmachine en mix tot kleine korrels ontstaan. 3. Verhit olijfolie in de koekenpan en bak de Nasi & Co kruidenmix 1 minuut. 4. Voeg de bloemkoolkorrels en roerbakgroente toe en bak op halfhoog vuur. 5. In een andere koekenpan verhit wat olijfolie en bak tempehblokjes met tamari en ahornsiroop tot ze goudbruin zijn. 6. Combineer alles en serveer als basis voor een curry of met ei, kip of vis.

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep is een warme en voedzame optie, die eenvoudig te bereiden is. Een lekkere variant is bloemkoolsoep met gorgonzola, waarbij de zachte kaas smaak geeft aan de soep.

Recept: bloemkoolsoep met gorgonzola

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 1 theelepel gorgonzola - 1 theelepel knoflook - 1 theelepel citroensap - 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkoul in kleine stukjes. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook tot het goudgeel is. 3. Voeg de bloemkool toe en laat 5 minuten sudderen. 4. Voeg water toe tot de soep de gewenste dichtheid heeft. 5. Voeg gorgonzola toe en meng goed. 6. Pers citroensap boven de soep en serveer warm.

Ovenschotel met bloemkool en gekruid gehakt

Een andere optie voor het gebruik van bloemkool is het maken van een ovenschotel met bloemkool en gekruid gehakt. Dit gerecht is ideaal voor een doordeweeks diner en is eenvoudig uit te voeren.

Recept: ovenschotel met bloemkool en gekruid gehakt

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 200 g gekruid gehakt - 1 theelepel tijm - 1 theelepel rozijnen - 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool in kleine stukjes. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak het gekruid gehakt tot het goudbruin is. 3. Voeg de bloemkool en tijm toe en laat 10 minuten sudderen. 4. Voeg rozijnen toe en meng goed. 5. Serveer warm met wat brood of rijst.

Bloemkoolcurry

Bloemkoolcurry is een heerlijke en voedzame optie voor een lichtere maaltijd. Het recept is eenvoudig uit te voeren en geschikt voor zowel vegetariërs als vleeseters.

Recept: bloemkoolcurry met cashewnoten

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 1 wortel - 1 theelepel gele curry - 1 theelepel knoflook - 1 theelepel kokosmelk - 1 theelepel bouillon - 100 g kikkererwten - 100 g doperwten - 50 g cashewnoten

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool en wortel in kleine stukjes. 2. Verhit olie in een wok of braadpan en roerbak de wortel met de gele curry 2 minuten. 3. Voeg de bloemkool toe en bak 2 minuten mee. 4. Pers knoflook boven de groente en breng op smaak met zout en peper. 5. Blus af met kokosmelk en bouillon en laat 15 minuten sudderen. 6. Voeg kikkererwten en doperwten toe en laat nog 5 minuten sudderen. 7. Hak de cashewnoten grof en strooi over de curry. 8. Serveer warm met rijst of brood.

Bloemkoolcouscous

Bloemkoolcouscous is een koolhydraatarme variant op couscous, waarbij bloemkool in kleine stukjes wordt gesneden en gebakken tot een couscous-achtige textuur. Dit gerecht is geschikt als basis voor een salade of als bijgerecht.

Recept: bloemkoolcouscous

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 4 eetlepels olijfolie - 1 teentje knoflook - 1 paprika - 1 courgette - 1 abrikoos - 1 ui - 2 eetlepels olijfolie - 1 theelepel specerijen - 1 handje kruiden - 1 handje amandelen

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool in roosjes en hak fijn tot een couscous structuur. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook tot het goudgeel is. 3. Voeg de bloemkool toe en bak kort op hoog vuur. 4. Laat de bloemkool afkoelen en besprenkel met citroensap en olijfolie. 5. Snijd paprika en courgette in kleine blokjes en abrikoos in kleine stukjes. 6. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui tot het goudgeel is. 7. Voeg specerijen, paprika en courgette toe en bak tot de groente nog knapperig is. 8. Voeg abrikoos toe en warm mee. 9. Hak de kruiden en amandelen en meng met de groenten en bloemkool. 10. Breng op smaak met zout, peper en eventueel citroensap en olijfolie. 11. Serveer als salade of bijgerecht.

Bloemkool in soepen

Bloemkool is ook een populaire ingrediënt in soepen. Een heerlijke variant is knolselderij en bloemkool soep met gepofte knoflook. Deze soep is eenvoudig uit te voeren en geschikt voor het hele jaar.

Recept: knolselderij en bloemkool soep

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 1 knolselderij - 1 theelepel gepofte knoflook - 1 theelepel citroensap - 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool en knolselderij in kleine stukjes. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de gepofte knoflook tot het goudgeel is. 3. Voeg de bloemkool en knolselderij toe en laat 10 minuten sudderen. 4. Voeg water toe tot de soep de gewenste dichtheid heeft. 5. Voeg citroensap toe en serveer warm.

Bloemkool in ovenschotels

Een andere optie voor het gebruik van bloemkool is het maken van ovenschotels. Deze gerechten zijn ideaal voor een doordeweeks diner en eenvoudig uit te voeren.

Recept: krieltjes ovenschotel met bloemkool

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 1 krieltjes - 1 broccoli - 1 kipgehakt balletjes - 1 theelepel olijfolie - 1 theelepel zout - 1 theelepel peper

Bereidingswijze: 1. Snijd de bloemkool, krieltjes en broccoli in kleine stukjes. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de kipgehakt balletjes tot ze goudbruin zijn. 3. Voeg de groenten toe en laat 10 minuten sudderen. 4. Breng op smaak met zout en peper. 5. Serveer warm met wat brood of rijst.

Bloemkool in mac and cheese

Bloemkool kan ook gebruikt worden in gerechten zoals mac and cheese. Hoewel de hoeveelheid bloemkool beperkt is, is het een lekkere optie voor een lichtere maaltijd.

Recept: mac and cheese met bloemkool

Ingrediënten: - 1 bloemkool - 100 g pasta - 1 theelepel kaas - 1 theelepel olijfolie - 1 theelepel zout - 1 theelepel peper

Bereidingswijze: 1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Snijd de bloemkool in kleine stukjes. 3. Verhit olijfolie in een pan en bak de bloemkool tot het zacht is. 4. Meng de pasta en bloemkool met kaas en breng op smaak met zout en peper. 5. Serveer warm.

Conclusie

Bloemkool is een veelzijdige en voedzame groente die in de keuken een steeds grotere rol speelt. Het kan gebruikt worden in diverse gerechten, zoals rijst, steaks, soepen, ovenschotels en curry’s. De bereidingsmethoden zijn eenvoudig en geschikt voor thuiskoks. Of je nu vegetarisch eet of vlees eet, bloemkool is een heerlijke en voedzame optie die op tafel kan verschijnen. Met de recepten en tips uit dit artikel kun je bloemkool op een creatieve manier gebruiken en genieten van zijn milde smaak en voedzame eigenschappen.

Bronnen

  1. 9 x bloemkool recepten
  2. Recepten bloemkoolnasi
  3. Bloemkool couscous
  4. Bloemkoolsteaks met ras el hanout en rozijnen
  5. Bloemkoolcurry met cashewnoten

Related Posts