Scandinavisch kaneelbroodjes recept: Traditionele kanelbullar, kanelboller en kanel i svingene

Kaneelbroodjes zijn een klassieke lekkernij uit Scandinavie en zijn geliefd in Zweden, Denemarken en Noorwegen. Hoewel de naam en de vorm van deze zoete broodjes variëren per land, is de kern van het gerecht hetzelfde: een luchtig, zoet deeg gevuld met een mix van boter, suiker en kaneel. Deze broodjes zijn niet alleen lekker, maar ook visueel aantrekkelijk, en ze zijn ideaal om te delen tijdens een gezellige koffiepauze of als ontbijt. In dit artikel worden drie traditionele recepten voor kaneelbroodjes beschreven: de Zweedse kanelbullar, de Deense kanelboller en de Noorse kanel i svingene. Elke versie heeft haar eigen nuances, maar alle drie laten ze zien hoe een eenvoudig deeg met een smaakvolle vulling kan worden omgezet in een heerlijk gerecht.

Ingrediënten en bereidingswijze

Het recept voor kaneelbroodjes vereist een aantal basis-ingrediënten die in de meeste keukens te vinden zijn. De belangrijkste ingrediënten zijn boter, melk, gist, suiker, kaneel of kardemom, bloem en zout. Aanvullende ingrediënten zoals zonnebloemolie, eieren en parelsuiker kunnen worden gebruikt voor het bestrijken en garneren van de broodjes.

Recept voor Zweedse kanelbullar

De Zweedse kanelbullar is een klassieker die vaak wordt gemaakt voor bij de fika, de koffiepauze in Zweden. Deze broodjes zijn gevuld met een mix van boter, suiker en kaneel en worden vaak bestreken met een eimengsel en besprenkeld met parelsuiker of amandelschaafsel. Het recept van Ingrid Geel Nilsson van het cateringbedrijf Northern Delight is een veelgebruikte versie.

Ingrediënten

Voor ongeveer 38 stuks:

  • 125 g boter
  • 500 ml melk
  • 45 g verse gist
  • 85 g suiker
  • 2 tl gemalen kardemom
  • ½ tl zout
  • ca 875 g tarwebloem
  • Vulling: boter op kamertemperatuur/suiker/kaneel
  • Garnering: 1 ei, opgeklopt, voor het bestrijken van de bolletjes + parelsuiker of amandelschaafsel

Bereidingswijze

  1. Laat de boter smelten in een steelpan en voeg de melk toe. Laat het lauwwarm worden, ca 37 graden.
  2. Verkruimel de verse gist in een kom en roer de gist los met een beetje van het lauwwarme melk/botermengsel. Voeg de rest van het melk/botermengsel toe.
  3. Voeg de suiker en kardemom toe en roer goed.
  4. Voeg als laatste het zout en bijna alle tarwebloem toe. Bewerk tot een mooie deeg.
  5. Laat het deeg voor ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.
  6. Kneed het deeg door en deel het deeg op in twee stukken. Rol ieder deel voor zich uit met een deeg roller tot een rechthoek (met de lange zijde naar je toe) van ongeveer 45×30 cm. Het deeg moet ongeveer 0,5 cm dik zijn.
  7. Bestrijk het uitgerolde deeg met boter (op kamertemperatuur) en bestrooi met suiker. Bestrooi daarna rijkelijk met kaneel.
  8. Rol het deeg vanaf de korte zijde op en snij het in 8 rolletjes.
  9. Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek de broodjes af met een vochtige theedoek en laat ze nog eens 40 minuten rijzen.
  10. Bestrijk de broodjes met boter en bak ze 20 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de broodjes 10 minuten afkoelen op een rooster.

De Zweedse kanelbullar is een luchtige en zoete broodje dat perfect is bij een kop koffie of thee. De combinatie van boter, suiker en kaneel geeft het broodje een heerlijke smaak die typisch is voor de Zweedse keuken.

Recept voor Deense kanelboller

De Deense kanelboller is een variant op de Zweedse kanelbullar. Het broodje is ook gevuld met boter, suiker en kaneel, maar de bereidingswijze en de ingrediënten kunnen variëren. Het recept uit het kookboek "Een culinair bezoek aan Kopenhagen" van Christine Rudolph en Susie Theodorou is een veelgebruikte versie.

Ingrediënten

Voor 12 stuks:

  • 3,5 dl volle melk
  • 2 kaneelstokjes of 6 kardemompeulen, grof gekneusd
  • 200 g boter, in blokjes
  • 500 g durumbloem
  • 225 g suiker
  • 7 g instantgist
  • 2 eetl. kaneel- of kardemompoeder
  • 1/2 theel. zout
  • 2 theel. zonnebloemolie
  • voor het invetten: 1 eidooier losgeklopt met 2 eetl. melk
  • 2-3 eetl. parelsuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk, kaneelstokjes en 50 g boter. Doe de bloem, 75 g suiker, de gist en 1 theelepel kaneel in een staande tafelmixer met deeghaak. Voeg het zout toe en meng alles. Haal de kaneelstokjes uit de melk en schenk die erbij.
  2. Kneed het deeg tot een bal en leg het in een met olie ingevette kom; rol het door de kom, zodat het bedekt raakt met de olie. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  3. Roer 1 theelepel kaneel door 150 g suiker.
  4. Sla de lucht uit het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 35 x 45 cm. Leg het met de lange kant naar je toe en besmeer met de kaneelboter.
  5. Vouw het bovenste derde deel van het deeg naar onderen en dan het onderste derde deel naar boven.
  6. Snijd het deeg in twaalf repen van 3,5 x 11 cm en elke reep in de lengte bijna helemaal doormidden.
  7. Draai de twee ‘benen’ elk drie keer, zodat je een gedraaide knoop krijgt. Stop de uiteinden onder het broodje.
  8. Leg de broodjes op twee met bakpapier beklede bakplaten. Dek ze af en laat ze rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  9. Bestrijk de broodjes met het invetmengsel en bak ze gaar in de oven.
  10. Bestrooi met parelsuiker na het afkoelen.

De Deense kanelboller is een luchtig en zoet broodje dat goed past bij een kop koffie of thee. De bereidingswijze is iets ingewikkelder dan die van de Zweedse kanelbullar, maar de uiteindelijke resultaat is een heerlijke lekkernij die vaak op feestdagen of bij speciale gelegenheden wordt geserveerd.

Recept voor Noorse kanel i svingene

De Noorse kanel i svingene is een variant op de kaneelbroodjes die vaak in Noorwegen wordt gemaakt. De naam varieert per regio, maar de smaak is altijd hetzelfde: een combinatie van boter, suiker en kaneel in een luchtig deeg. Het recept van Bakeriet i Lom is een veelgebruikte versie.

Ingrediënten

  • 125 g boter
  • 500 ml melk
  • 45 g verse gist
  • 85 g suiker
  • 2 tl gemalen kardemom
  • ½ tl zout
  • ca 875 g tarwebloem
  • Vulling: boter op kamertemperatuur/suiker/kaneel
  • Garnering: 1 ei, opgeklopt, voor het bestrijken van de bolletjes + parelsuiker of amandelschaafsel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de boter, suiker en melk in een pannetje. Laat 5 minuten afkoelen totdat het mengsel lauwwarm is.
  2. Meng in plaats van water het lauwwarme mengsel door het bakmeel uit de bakmix. Voeg de kaneel toe.
  3. Kneed 10 minuten met de hand of met een mixer met deeghaken.
  4. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek in een schone kom, afgedekt met plasticfolie.
  5. Bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg uit met een deegroller in een rechthoekige lap.
  6. Meng voor de vulling boter, suiker en kaneel in een kommetje en verdeel over de lap deeg. Bestrooi tot slot met de suikerklontjes en rol vanaf de korte zijde op.
  7. Snij de broodrol in 8 rolletjes en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek de broodjes af met een vochtige theedoek en laat nog eens 40 minuten rijzen.
  8. Bestrijk de broodjes met boter en bak ze 20 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de broodjes 10 minuten afkoelen op een rooster.

De Noorse kanel i svingene is een luchtige en zoet broodje dat goed past bij een kop koffie of thee. De bereidingswijze is vergelijkbaar met die van de Zweedse kanelbullar, maar het gebruik van kardemom in plaats van kaneel geeft het broodje een unieke smaak.

Conclusie

Kaneelbroodjes zijn een klassieke lekkernij uit Scandinavie en zijn geliefd in Zweden, Denemarken en Noorwegen. Hoewel de naam en de vorm van deze broodjes variëren per land, is de kern van het gerecht hetzelfde: een luchtig, zoet deeg gevuld met een mix van boter, suiker en kaneel. De drie recepten die in dit artikel zijn beschreven – de Zweedse kanelbullar, de Deense kanelboller en de Noorse kanel i svingene – tonen elk hun eigen nuances, maar alle drie laten ze zien hoe een eenvoudig deeg met een smaakvolle vulling kan worden omgezet in een heerlijk gerecht.

Kaneelbroodjes zijn ideaal om te delen tijdens een gezellige koffiepauze of als ontbijt. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook visueel aantrekkelijk, en ze kunnen worden gemaakt in verschillende vormen en varianten. Of je nu een luchtig Zweeds kanelbullar, een gedraaide Deense kanelboller of een Noorse kanel i svingene wilt maken, elk recept levert een heerlijke lekkernij op die waarschijnlijk zal worden gewaardeerd door iedereen die het proeft.

Bronnen

  1. Recept kanelbullar: Zweedse kaneelbroodjes
  2. Traditionele Deense kaneelbroodjes
  3. Het Noorse kookboek: Kaneelbroodjes
  4. Huisgemaakte kaneelbroodjes recept

Related Posts