Kabeljauw met Mosterdsaus: Verschillende Recepten en Kooktechnieken voor Een Lekkere Visgerecht

De combinatie van kabeljauw en mosterdsaus is een klassieker in de culinair wereld. Het smaakt zowel gezond als verfijnd, en is daardoor ideaal voor zowel gezin en gasten. In de onderstaande tekst worden verschillende recepten en technieken beschreven om kabeljauw met mosterdsaus te bereiden, gebaseerd op betrouwbare en gedetailleerde bronnen. De recepten variëren van gestoomde kabeljauw tot ovenschotels, en van traditionele Italiaanse varianten tot modernere Duitse of Nederlands-geïnspireerde gerechten.


Ovenschotel met Kabeljauw, Paprikapuree en Groene Groenten

Een van de populairste varianten is een ovenschotel met kabeljauw, waarbij de vis wordt gecombineerd met een smeuïge paprikapuree en groene groenten. Dit gerecht is eenvoudig in voorbereiding, smaakt gezond en is ideaal voor gezonde maaltijden op drukke dagen.

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:

  • 4 paprika’s, in grove stukken (kleur naar keuze)
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 500 g broccoli, in roosjes
  • 500 g kabeljauw, in blokjes
  • 75 g bloem
  • 75 g boter
  • 400 ml melk
  • 2-3 eetlepels grove Zaanse mosterd
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • 7 eetlepels Panko of paneermeel

Methode

  1. Roosteren van paprika’s:
    Leg de paprika’s op een bakplaat en rooster in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20 minuten tot ze zacht zijn. Verlaag de temperatuur naar 175°C.

  2. Aardappelen koken:
    Kook de aardappels in 15 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen. Pureer tot een gladde massa met een staafmixer.

  3. Paprikapuree:
    Voeg de gerookte paprika’s toe aan de aardappelpuree en meng goed.

  4. Mosterdsaus:
    Meng de bloem, boter, melk, mosterd en nootmuskaat tot een homogene saus. Proef en eventueel afwerken met zout en peper.

  5. Voorbereiding van kabeljauw:
    Meng de vis in blokjes met de saus. Bestrooi met paneermeel of Panko voor een extra knapperig effect.

  6. Ovenschotel samenstellen:
    Leg de groene groenten in de onderkant van een ingevette ovenschaal. Leg de kabeljauw erop en schonk er de mosterdsaus overheen.

  7. Backen:
    Plaats de schaal in de oven en bak gedurende 25-30 minuten tot de vis gaar is en de saus licht goudbruin is.

Dit gerecht kan vooraf worden bereid en op bewaard worden voor een snelle maaltijd later op de dag.


Gestoomde Kabeljauw met Geroerbakte Lente-ui en Oestersaus

Een andere techniek is het stomen van kabeljauw, waarbij de vis wordt gecombineerd met een lichte oestersaus en geroerbakte lente-ui. Deze manier van bereiden behoudt het vocht en de smaak van de vis en is ideaal voor diegenen die een lichtere maaltijd prefereren.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 2 kabeljauwlenden
  • 1 lente-ui, julienne gesneden en geweekt in ijswater
  • Gember
  • Chilipeper
  • Koolzaadolie
  • Oestersaus
  • Double deluxe sojasaus
  • Rijstwijn, zout, gemalen witte peper, maïzena

Methode

  1. Kruiden van de kabeljauw:
    Kruid de vis aan beide kanten met rijstwijn, zout, gemalen witte peper en maïzena.

  2. Stomen of roosteren:
    Plaats de kabeljauwlenden op een hittebestendig bord en stoom op middelhoog vuur gedurende 8-10 minuten. Alternatief kan de vis in folie worden gerookerd in de oven op 180°C gedurende 10 minuten.

  3. Saus maken:
    Doe de gember en chilipeper in een hittebestendige kom. Verhit koolzaadolie in een wok en voeg de lente-ui toe voor een krachtige smaak. Giet de olie over de gember en chilipeper en voeg de oestersaus en sojasaus erbij. Meng goed.

  4. Serveer:
    Schep de saus over de gestoomde vis en bestrooi met krulletjes lente-ui. Serveer direct met gestoomde paksoi en rijst.


Gezouten Kabeljauw met Tomaten en Olijfolie (Italiaanse Stijl)

In Toscane is een klassieke variant van gezouten kabeljauw een geliefd gerecht, vaak gecombineerd met kerstomaatjes en olie. Deze bereiding is typisch voor het zuiden van Italië en benadrukt de smaak van de vis en de frisheid van de groenten.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 400 g gezouten kabeljauw, geweekt
  • 200 g kerstomaatjes of tomaten uit blik
  • Olijfolie extra vierge
  • Knoflook
  • Peterselie
  • Peper
  • Bloem

Methode

  1. Voorbereiden van de vis:
    Verwijder de graten met een pincet en snij de vis in stukjes. Bestoven met bloem.

  2. Aanbakken:
    Bak de vis aan beide kanten in olijfolie tot het goudbruin is. Verwijder en leg op keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

  3. Saus maken:
    Bak kerstomaatjes in een pan met olijfolie, knoflook en peper. Laat de saus inkoken tot ze dikker wordt.

  4. Voorbereiding van het gerecht:
    Voeg de kabeljauw toe aan de pan en kook alles 20 minuten door. Verwijder de knoflook en garneer met gehakte peterselie.

Dit gerecht is ideaal om te combineren met gerookte tomaatjes of een zachte witte wijn.


Kabeljauw met Mosterdsaus en Groene Groenten (Nederlandse Stijl)

Een andere versie van kabeljauw met mosterdsaus wordt vaak gecombineerd met groene groenten zoals broccoli, paprika en courgette. Deze ovenschotel is ideaal voor gezonde maaltijden en is eenvoudig in voorbereiding.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 500 g kabeljauw (vers of bevroren)
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 kleine courgette, in plakjes
  • 2 vleestomaten of romatomaten, in plakken
  • 200 g crème fraîche
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • Ingevet ovenschaal

Methode

  1. Voorbereiding van groenten:
    Kook de broccoliroosjes in zout water gedurende 1-2 minuten en haal ze eruit met een schuimspaan.

  2. Oven instellen:
    Verwarm de oven voor op 200°C.

  3. Groenten en vis samenstellen:
    Leg de broccoli in de ovenschaal. Voeg paprika, courgette en tomaten toe.

  4. Mosterdsaus maken:
    Meng crème fraîche, olijfolie, kerriepoeder, mosterd en paneermeel tot een saus.

  5. Kabeljauw kruiden en serveren:
    Kruid de vis met zout en peper. Leg de vis op de groenten en schonk er de saus overheen. Bak gedurende 30 minuten tot de vis gaar is en de saus goudbruin is.

Dit gerecht is ideaal als hoofdmaal en kan met rijst of grof brood worden gepresenteerd.


Kabeljauw met Mosterdsaus in Duitse Kokenstijl

Een andere bereiding, gebaseerd op een oud Duits kookboek, combineert kabeljauw met een smeuïge room-saus met mosterd en kruiden. Deze stijl benadrukt de rijke smaken van Duitse kokentraditie.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 1 kg lamsvlees of kabeljauw, in dobbelstenen gesneden
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 ansjovisjes, fijngehakt
  • 125 ml room
  • Verse basilicum

Methode

  1. Voorbereiden van vis of vlees:
    Bak de vis of het vlees in een braadpan met olie tot het goudbruin is.

  2. Saussamenstelling:
    Voeg ui, knoflook, wijn en kruiden toe aan de pan en laat alles 1 uur zachtjes stoven. Voeg eventueel bouillon toe.

  3. Mosterdsaus:
    Voeg partjes citroen, ansjovis, basilicum en kappertjes toe. Roer goed door en voeg de room toe. Laat de saus nog 10 minuten inkoken.

  4. Serveer:
    Serveer met boontjes met spek of gegrilde tomaatjes uit de oven.

Deze bereiding is ideaal voor een wintergerecht en kan met een fles rode wijn worden gepresenteerd.


Sambal-mosterdsaus voor Kabeljauw

Een innovatieve manier van bereiden is het combineren van kabeljauw met een sambal-mosterdsaus. Deze saus, gemaakt van pepers, sjalot, knoflook en gember, is ideaal om de vis te kruiden en smaak te geven.

Ingrediënten

  • Pepers, sjalot, knoflook, gember
  • Ketjap manis
  • Suiker
  • Limoensap

Methode

  1. Saus maken:
    Pureer de pepers, sjalot, knoflook en gember tot een homogene pasta. Voeg ketjap, suiker en limoensap toe en roer goed door.

  2. Bewaren en gebruiken:
    De saus kan in de koelkast worden bewaard voor minstens een maand.

  3. Combineer met kabeljauw:
    Kruid de vis met de sambal-mosterdsaus en meewokken met geblancheerde peulvruchten voor een smaakrijke maaltijd.


Conclusie

Deze diverse recepten laten zien hoe flexibel kabeljauw kan worden bereid in combinatie met mosterdsaus. Of je nu voor een ovenschotel, gestoomde vis of een Italiaanse stijl kiest, de smaak blijft altijd rijk en uitnodigend. Elk gerecht heeft zijn eigen kenmerken en technieken, maar allemaal benadrukken ze de smaak van de vis en de kracht van de mosterdsaus. Voor zowel gezin als gasten is er een recept dat past bij elke gelegenheid.


Bronnen

  1. Ovenschotel met vis, mosterdsaus en paprikapuree
  2. Gestoomde kabeljauw met geroerbakte lente-ui en oestersaus
  3. Recepten van Horst Scharfenberg
  4. Baccala alla Livornese – gezouten kabeljauw uit Livorno
  5. Kabeljauw met groene groenten

Related Posts