Creatieve Recepten voor Suikerschelpen met Jos Poell Producten

Suikerschelpen zijn een populaire basis voor desserts en gebakken in de culinair kunst. Zij bieden een sappig, zoet onderdeel dat goed werkt als basis voor allerlei vulling en garnitures. In de wereld van culinair ontwerpen en presentatie zijn suikerschelpen een veelgebruikt element. Deze artikkel biedt een uitgebreide overzicht van recepten en technieken voor het bereiden van suikerschelpen met producten van Jos Poell, een bekende merk in de Nederlandse culinaire wereld. De recepten zijn verzameld vanuit diverse bronnen, waarbij de nadruk ligt op creativiteit, kwaliteit en smaak.

Deze suikerschelpen recepten variëren van eenvoudige versies met kokosmelk tot meer gecompliceerde combinaties zoals witte chocolade mousse en bramen coulis. In elk recept worden specifieke technieken toegepast, zoals het scheiden van kokosroom, het maken van ganache en het gebruik van spuitzakken met verschillende spuitmondjes. De artikkel is opgebouwd in logische onderdelen, waarin elk recept of techniek apart wordt beschreven, zodat de lezer een duidelijk overzicht krijgt van de mogelijkheden en uitvoering.

Inleiding

Suikerschelpen vormen een veelzijdig platform voor dessertcreaties. Zij kunnen worden gevuld met diverse vulling zoals room, mousse, coulis, en vruchten, en verder worden afgerond met garnitures zoals aardbeien, hazelnoten, en chocolade. In de bronnen die voor deze artikkel zijn gebruikt, worden verschillende recepten beschreven die gebruik maken van producten van Jos Poell. Deze recepten zijn ontworpen door verschillende culinair professionals en kokenenthusiastes, en bieden een rijke keuze aan ideeën voor het bereiden van suikerschelpen. De recepten zijn niet alleen smaakvol, maar ook technisch uitgewerkt, waarbij aandacht is besteed aan details zoals het scheiden van kokosroom, het maken van ganache en het gebruik van spuitzakken. De artikkel biedt een overzicht van deze recepten en technieken, zodat de lezer een duidelijk beeld krijgt van de mogelijkheden en uitvoering.

Suikerschelpen met Kokosslagroom

Een van de eenvoudigere recepten is het maken van suikerschelpen met kokosslagroom. In dit recept worden kokosmelk en poedersuiker gebruikt om een room te maken die vervolgens wordt gemengd met kruidnoten. De kokosroom wordt gescheiden van de kokosmelk door het blikje in de koelkast te laten staan en niet te schudden. Deze techniek zorgt ervoor dat de room bovenop de kokosmelk komt te staan. De room wordt vervolgens geklopt tot een dikke room, waarbij poedersuiker wordt toegevoegd. Deze room wordt gemengd met kruidnoten en verdeeld over de suikerschelpen. Vervolgens worden kruidnoten, chocolaatjes en passievrucht gebruikt als garnituur.

Ingrediënten

  • 4 suikerschelpen
  • 1 blikje vol vette kokosmelk (400 ml)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 4 chocolaatjes
  • 40 g kruidnoten (8 extra voor garniture)
  • 2 eetlepels AH kruidnootjespasta of Lotus speculoos
  • 1 passievrucht

Bereidingswijze

  1. Laat de kokosmelk een nacht in de koelkast staan zonder te schudden.
  2. Snij de kruidnoten in kleinere stukjes met een scherp mes.
  3. Scheid de kokosroom van de kokosmelk en klop de room tot een dikke room.
  4. Voeg poedersuiker toe en roer goed door.
  5. Meng de kruidnoten met de kokosroom en verdeel deze over de suikerschelpen.
  6. Smelt de kruidnootjespasta of speculoos in de magnetron en verdeel deze over de suikerschelpen.
  7. Leg chocolaatjes in de suikerschelpen en verdeel passievrucht over de suikerschelpen.

Chocosoesjes Suikerschelp

Een ander recept is het maken van chocosoesjes suikerschelpen. In dit recept worden stracciatella room, slagroom, mascarpone, en pure chocolade gebruikt om een ganache te maken die vervolgens wordt gebruikt om de suikerschelpen te vullen. De ganache wordt gemaakt door de slagroom aan te koken en deze over de in stukken gebroken chocolade te gieten. De ganache wordt afgekoeld en vervolgens over de aardbeien gegoten. De suikerschelpen worden vooraf bedekt met een dun laagje pure chocolade en worden daarna gevuld met de ganache. Vervolgens worden de suikerschelpen gedecoreerd met witte chocoladeslierten en eventueel aardbeien en hazelnoten.

Ingrediënten

Voor de stracciatella room:
- 125 ml slagroom
- 35 gram mascarpone
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1-2 eetlepels suiker
- 25 gram pure chocolade

Voor de slagroom:
- 125 ml slagroom
- 1-2 eetlepels suiker
- 40 gram mascarpone

Voor de ganache:
- 50 gram slagroom
- 50 gram pure chocolade

Overige:
- 12 chocoladesoesjes
- 6 gebaksschelpen
- 50 gram pure chocolade

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van de ganache. Breng de slagroom aan de kook.
  2. Breek de pure chocolade in stukken en giet de hete slagroom over de chocolade.
  3. Doe het deksel op het bakje en laat het 5 minuten staan.
  4. Roer door tot een gladde ganache.
  5. Laat de ganache afkoelen.
  6. Voorzien de gebaksschelpen van een dun laagje pure chocolade. Smelt hiervoor 50 gram pure chocolade.
  7. Giet de afgekoelde ganache voorzichtig over de aardbeien.
  8. Zet de taartjes even in de koelkast om de ganache op te laten stijven.
  9. Decoreer met de overige aardbeien en hazelnoten.

Oreo – Witte Chocolade Mousse Gebaksschelpen

Een meer ingewikkeld recept is het maken van Oreo – witte chocolade mousse gebaksschelpen. In dit recept worden Oreo koekjes gebruikt om de mousse te vullen en te decoreren. De witte chocolade wordt gesmolten en gemengd met slagroom om een mousse te maken. De Oreo koekjes worden gekruimeld en gebruikt als afwerking. De mousse wordt gespruit in een spuitzak en verdeeld over de gebaksschelpen. De suikerschelpen worden gedecoreerd met Oreo koekjes en eventueel aardbeien.

Ingrediënten

  • 6 suikerschelpen
  • 75 gram pure chocolade
  • 6 Oreo koekjes
  • 115 gram (vegan) witte chocolade
  • 150 gram slagroom of Alpro Soya om op te kloppen

Bereidingswijze

  1. Verkruimel 3 Oreo koekjes tot grote kruimels.
  2. Maak chocoladekrullen door met een dunschiller langs de zijkant van een chocoladereep te schaven.
  3. Breek de andere 3 Oreo’s door de helft.
  4. Smelt de pure chocolade en spreid het uit over de gebaksschelpen.
  5. Bestrooi rijkelijk met de Orekruimels.
  6. Smelt de witte chocolade en laat het iets afkoelen.
  7. Klop de slagroom lobbig.
  8. Voeg een beetje slagroom toe aan de witte chocolade en spatel het voorzichtig door elkaar.
  9. Voeg nu de overige slagroom toe en spatel ook dit erdoor.
  10. Schep dit mengsel in een spuitzak of boterhamzakje en verdeel dit over 2 gebaksbodems.
  11. Leg hier wat bramen op en bestrooi eventueel met wat gehakte pistachenoten.

Tompouce Gebaksschelpen

Een eenvoudiger recept is het maken van Tompouce gebaksschelpen. In dit recept worden suikerschelpen gevuld met banketbakkersroom en slagroom. De banketbakkersroom wordt gemaakt door melk en mix voor banketbakkersroom te mengen en te laten indikken. De slagroom wordt geklopt met klop-fix en gespruit op de gebaksschelpen. De suikerschelpen worden gedecoreerd met mini tompouces.

Ingrediënten

  • 6 suikerschelpen
  • 250 ml slagroom
  • 125 ml melk
  • 12 mini tompouces
  • 4 gram klop-fix
  • suiker naar smaak
  • 30+15 gram mix voor banketbakkersroom

Bereidingswijze

  1. Mix de melk met 30 gram mix voor banketbakkersroom met een garde door elkaar.
  2. Laat het even staan om in te dikken.
  3. Verdeel de banketbakkersroom in de gebaksschelpen.
  4. Mix 150 ml slagroom met 15 gram mix voor banketbakkersroom lobbig.
  5. Laat het even staan om in te dikken.
  6. Verdeel dit over de 6 gebaksschelpen.
  7. Klop de overige slagroom met de klop-fix stijf.
  8. Spuit op iedere gebaksschelp wat slagroom.
  9. Decoreer de gebaksschelpen met twee mini tompouces.

Pure Choco Ganache Schelpen met Aardbei en Hazelnoot

Een ander recept is het maken van pure choco ganache schelpen met aardbei en hazelnoot. In dit recept wordt pure chocolade gebruikt om een ganache te maken die vervolgens wordt gevuld met aardbeien en hazelnoten. De ganache wordt gemaakt door slagroom aan te koken en deze over de in stukken gebroken chocolade te gieten. De ganache wordt afgekoeld en vervolgens over de aardbeien gegoten. De suikerschelpen worden gedecoreerd met hazelnoten en eventueel aardbeien.

Ingrediënten

  • 6 suikerschelpen
  • 50 gram hazelnootpasta
  • handje geroosterde hazelnoten
  • 12 (of meer) grote aardbeien
  • 125 gram pure chocolade
  • 125 gram slagroom of Alpro Soya om op te kloppen

Bereidingswijze

  1. Hak de hazelnoten wat fijner.
  2. Breng de slagroom aan de kook.
  3. Breek intussen de pure chocolade in kleine stukken en doe het in een kom.
  4. Giet de hete slagroom over de pure chocolade.
  5. Leg een bord op de kom en laat het zo 5 minuten staan.
  6. Roer door tot er een gladde ganache ontstaat.
  7. Laat de ganache afkoelen tot hij wat dikker wordt.
  8. Maak de hazelnootpasta iets warmer in een pannetje met heet water of in de magnetron, zodat hij wat smeerbaarder wordt.
  9. Verdeel een flinke theelepel hazelnootpasta over de bodem van de gebaksschelpen.
  10. Bestrooi met wat fijngehakte hazelnoten.
  11. Snij 6 aardbeien door midden en leg op de bodem van iedere gebaksschelpen twee halve aardbeien.
  12. Giet de afgekoelde, iets dikker geworden ganache voorzichtig over de aardbeien.
  13. Zet de taartjes even in de koelkast om de ganache op te laten stijven.
  14. Drizzle overgebleven hazelnootpasta over de ganache.
  15. Decoreer met de overige aardbeien en hazelnoten.

Suikerschelpen met Toblerone Mousse en Bramen Coulis

Een meer gecompliceerd recept is het maken van suikerschelpen met Toblerone mousse en bramen coulis. In dit recept wordt Toblerone puur gebruikt om een mousse te maken die vervolgens wordt gevuld met bramen coulis. De Toblerone wordt gesmolten en gemengd met geklopte slagroom om een mousse te maken. De bramen coulis wordt gemaakt door bramen met water en zoetstof te koken en te prakken met een vork. De coulis wordt vervolgens over de suikerschelpen gegoten. De suikerschelpen worden gedecoreerd met witte chocoladeslierten.

Ingrediënten

Voor de toblerone mousse:
- 1 reep Toblerone puur (100 g)
- 200 ml slagroom
- 1 blaadje gelatine

Voor de bramen coulis:
- 120 g bramen (doosje diepvries)
- paar drupjes zoetstof
- 3-4 el water

Overige:
- 1 verpakking suikerschelpen

Bereidingswijze

Voor de Toblerone mousse:
1. Smelt de Toblerone au bain marie.
2. Klop de slagroom lobbig.
3. Spatel de gesmolten chocolade door de slagroom en schep in een spuitzak.
4. Laat minstens 30 minuten opstijven voor gebruik.

Voor de bramen coulis:
1. Zet 1 blaadje gelatine in koud water.
2. Doe de bramen met het water en de zoetstof in een steelpan.
3. Laat het zachtjes koken tot de bramen zacht zijn.
4. Prak daarna alles met een vork.
5. Knijp de gelatine uit en haal de pan met bramen van het vuur.

  1. Verdeel de Toblerone mousse over de suikerschelpen.
  2. Giet de bramen coulis over de mousse.
  3. Decoreer met witte chocoladeslierten.

Suikerschelpen met Appel-Rozijnenvulling

Een eenvoudiger recept is het maken van suikerschelpen met appel-rozijnenvulling. In dit recept wordt appel, rozijnen, kaneel, en custard gebruikt om een vulling te maken die vervolgens wordt gevuld met amandelspijs en slagroom. De appel-rozijnenvulling wordt gemaakt door geschilde appels te mengen met rozijnen, custard, kaneel en suiker. De amandelspijs wordt gemaakt door amandelmeel, kristalsuiker, en bitteramandel extract te mengen met water. De suikerschelpen worden gevuld met de appel-rozijnenvulling en amandelspijs, en worden gedecoreerd met slagroom en eventueel passievrucht.

Ingrediënten

Voor de appel-rozijnenvulling:
- 125 gram geschilde appels
- 7 gram custard
- 25 gram rozijnen
- 1 gram kaneel
- 150 ml water
- suiker naar smaak

Voor de amandelspijs:
- 45 gram amandelmeel
- 45 gram kristalsuiker
- paar druppels (bitter)amandel extract
- 1/2 – 1 theelepel water

Voor de afwerking:
- 6 gebaksschelpen
- 125 ml slagroom
- 1/2 zakje klop-fix
- suiker naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng geschilde appels met rozijnen, custard, kaneel en suiker.
  2. Meng amandelmeel, kristalsuiker, bitteramandel extract en water tot een amandelspijs.
  3. Verdeel de appel-rozijnenvulling over de gebaksschelpen.
  4. Meng amandelspijs en verdeel deze over de gebaksschelpen.
  5. Klop slagroom met klop-fix en verdeel deze over de gebaksschelpen.
  6. Decoreer eventueel met passievrucht.

Suikerschelpen met Enchanted Cream of Slagroom

Een eenvoudig recept is het maken van suikerschelpen met enchanted cream of slagroom. In dit recept wordt enchanted cream of slagroom gebruikt om een vulling te maken die vervolgens wordt gemengd met passievruchtzaadjes, klein gesneden mango en abrikozen marmelade. De vulling wordt verdeeld over gebaksbodems en gedecoreerd met aardbeien en hazelnoten.

Ingrediënten

  • 1 pakje gebaksbodems
  • 2 passievruchten
  • 1 mango
  • 2 eetlepels abrikozen marmelade
  • Enchanted cream of slagroom

Bereidingswijze

  1. Maak de enchanted cream of slagroom zoals voorgeschreven op verpakking.
  2. Meng passievruchtzaadjes met klein gesneden mango en abrikozen marmelade.
  3. Doe een laagje enchanted cream of slagroom in de gebaksbodems.
  4. Bedek de helft van de room met het vruchtenmengsel.
  5. Decoreer eventueel met aardbeien en hazelnoten.

Conclusie

Suikerschelpen zijn een veelzijdig element in de culinaire wereld, die kunnen worden gebruikt als basis voor allerlei desserts en gebakken. De recepten die in deze artikkel zijn beschreven, tonen aan dat suikerschelpen niet alleen eenvoudig te bereiden zijn, maar ook smaakvol en creatief kunnen worden gepresenteerd. De gebruikte producten van Jos Poell maken het mogelijk om deze recepten te bereiden met kwaliteit en smaak. De recepten variëren van eenvoudige versies met kokosmelk tot meer gecompliceerde combinaties zoals witte chocolade mousse en bramen coulis. De artikkel biedt een overzicht van deze recepten en technieken, zodat de lezer een duidelijk beeld krijgt van de mogelijkheden en uitvoering. Zowel culinair professionals als kokenenthusiastes kunnen inspiratie opdoen uit deze recepten en deze toepassen in hun eigen keuken.

Bronnen

  1. Jos Poell recepten
  2. Jos Poell recepten

Related Posts