EGA Recepten voor Smaakvolle, Gezonde Gerechten: Tip van het Jachtpannetje

Inleiding

De EGA (Energie Gezondheids Advies) richtlijnen vormen een fundamenteel kader voor het bereiden van gezonde, energierijke maaltijden. In de gegeven bronnen worden diverse recepten gepresenteerd die niet alleen lekkere, maar ook gebalanceerde maaltijden garanderen. De nadruk ligt op het gebruik van verplichte groenten, vetten van de dag, broodbeleg en vleesvervangers. Een van de centrale thema's is het gebruik van het jachtpannetje, een kookgerecht dat eenvoudig, snel en smaakvol kan zijn. In deze artikel wordt een overzicht gegeven van de diverse EGA-recepten, de gebruikte ingrediënten en de bijbehorende bereidingswijzen, met een nadruk op het jachtpannetje. Dit artikel is bedoeld voor zowel thuiskoks, culinair enthousiastelingen als professionals in de keuken die op zoek zijn naar inspiratie binnen de EGA-richtlijnen.

Overzicht van EGA-recepten

De bronnen tonen een diverse reeks recepten die allemaal binnen de EGA-richtlijnen vallen. Deze recepten zijn ontworpen om voldoende voedingswaarden te bieden, terwijl ze tegelijkertijd eenvoudig en snel te bereiden zijn. Veel van de recepten bevatten een combinatie van verplichte groenten, vlees of vleesvervangers, broodbeleg en vetten van de dag. Het gebruik van het jachtpannetje is vaak aanwezig, vooral bij gerechten die snel moeten worden bereid.

Gerechten op basis van vlees of vleesvervangers

1. Jachtpannetje met hamlappen en uien

Ingrediënten: - 270 gram hamlappen - 250 gram gesnipperde uien (verplichte groenten) - 2 dl bouillon - 2 laurierblaadjes - 1 groene peper of 1 rode paprika - 1 teentje knoflook

Bereiding: - De uien in het jachtpannetje aanbakken tot goudbruin. - De hamlappen toevoegen en goed doorkoken. - Bouillon toevoegen, met laurierblaadjes en eventueel knoflook. - De groene peper of paprika in stukjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Het gerecht op laag vuur laten sudderen tot de bouillon is ingekookt.

2. Jachtpannetje met kipfilet en champignons

Ingrediënten: - 135 gram kipfilet (heren: 185 gram) - 100 gram champignons - 125 gram uien (verplichte groenten) - 1 paprika in stukjes - 15 gram maizena - 1 eetlepel bruchetta kruiden - 25 gram kruidenboter (vet van de dag) - Gedroogde groenten (eventueel)

Bereiding: - Kipfilet in blokjes snijden en met zout en peper beleggen. - Champignons en uien in het jachtpannetje aanbakken tot goudbruin. - Kipfilet toevoegen en goed doorkoken. - Kruidenboter toevoegen en mengen. - Maizena met wat water mengen en als bindmiddel toevoegen. - Het gerecht eventueel compleet maken met bruchetta kruiden en gedroogde groenten.

Gerechten met vis

1. Jachtpannetje met gerookte zalm en groenten

Ingrediënten: - 100 gram gerookte zalm (heren: 150 gram) - 1 tomaat - 100 gram veldsla - 1 eetlepel kappertjes - 20 cc olijfolie - Zoetstof - 20 cc azijn

Bereiding: - De zalm in het jachtpannetje leggen. - De tomaat en veldsla als groentebeleg toevoegen. - Een dressing maken van olijfolie, azijn, zoetstof en kappertjes. - De dressing over het gerecht gieten en eventueel even verder laten sudderen.

2. Jachtpannetje met zalmmoot en prei

Ingrediënten: - 135 gram zalmmoot (heren: 185 gram) - 150 gram prei - 2 tomaten - Theelepel basilicum - Twee theelepeltjes ketjap assin

Bereiding: - De prei in stukjes snijden en in het jachtpannetje aanbakken tot zacht. - De zalmmoot toevoegen en goed doorkoken. - Tomaten in stukjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Ketjap assin en basilicum toevoegen voor extra smaak.

Vegetarische gerechten

1. Jachtpannetje met tofu en uien

Ingrediënten: - 200 gram tofu (vleesvervanger) - 25 gram bloem - 125 gram uien (groente groep 2) - Beetje gemberpoeder - 1 teentje knoflook

Bereiding: - Uien in het jachtpannetje aanbakken tot goudbruin. - Tofu in blokjes snijden en toevoegen. - Knoflook en gemberpoeder toevoegen voor extra smaak. - Bloem als bindmiddel toevoegen en eventueel een beetje bouillon om het gerecht te laten sudderen.

2. Jachtpannetje met bruine bonen en groenten

Ingrediënten: - 100 gram bruine bonen (vleesvervanger) - 1/5 zakje nasi groenten - 65 gram gehakt (heren: 90 gram) - 100 gram gare pasta - 125 gram doperwten (verplichte groenten) - Zout en peper

Bereiding: - Gare pasta in het jachtpannetje leggen. - Gehakt toevoegen en goed doorkoken. - Bruine bonen en doperwten als vleesvervanger en groentebeleg toevoegen. - Met zout en peper beleggen en eventueel even verder laten sudderen.

Broodgerechten en snacks

1. Jachtpannetje met brood en ei

Ingrediënten: - 60 gram bruin brood - 2 eieren - 1 dl halfvolle melk - Zoetstof - Kaneel

Bereiding: - Melk, eieren, zoetstof en kaneel mengen tot een vloeistof. - Het jachtpannetje verwarmen en de vloeistof erin gieten. - Het brood in de vloeistof leggen en even laten koken tot het brood is ingedikt en de vloeistof is ingekookt.

2. Jachtpannetje met kaas en brood

Ingrediënten: - 25 gram achterham (de helft van je brood beleg) - 15 gram geraspte kaas (de andere helft van je brood beleg) - 1 dunne prei (in ringetjes) - 25 gram boter (vet van de dag)

Bereiding: - De boter in het jachtpannetje smelten. - Ham en kaas toevoegen en even laten smelten. - De prei in ringetjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Eventueel even verder laten sudderen.

Gebruik van het jachtpannetje in EGA-recepten

Het jachtpannetje is een veelgebruikt gerecht binnen de EGA-recepten vanwege zijn eenvoud en de mogelijkheid om snel en smaakvol te koken. Het is ideaal voor gerechten die snel moeten worden bereid, zoals kipfilet met groenten, hamlappen met uien of visgerechten. De gebruikte ingrediënten voldoen aan de EGA-richtlijnen door de aanwezigheid van verplichte groenten, vlees of vleesvervangers, en vetten van de dag. Hieronder worden enkele specifieke voorbeelden van het gebruik van het jachtpannetje in EGA-recepten verder toegelicht.

1. Jachtpannetje met kipfilet, uien en paprika

Ingrediënten: - 135 gram kipfilet (heren: 185 gram) - 100 gram gare macaroni - 1 eetlepel bruchetta kruiden - 25 gram kruidenboter (vet van de dag) - Gedroogde groenten (optioneel)

Bereiding: - Kipfilet in blokjes snijden en met zout en peper beleggen. - Macaroni in het jachtpannetje leggen. - Kipfilet toevoegen en goed doorkoken. - Kruidenboter toevoegen en mengen. - Bruchetta kruiden als extra smaak toevoegen. - Gedroogde groenten eventueel als extra beleg gebruiken.

2. Jachtpannetje met tonijn en groenten

Ingrediënten: - 100 gram tonijn (mag op olie) - 2 bosuitjes - 1 tomaat - 2 zongedroogde tomaten - Beetje citroensap - 1 el magere yoghurt - 1 theelepel mosterd

Bereiding: - Bosuitjes in het jachtpannetje leggen. - Tonijn toevoegen en eventueel even doorkoken. - Tomaten en zongedroogde tomaten als groentebeleg gebruiken. - Een dressing maken van yoghurt, citroensap en mosterd. - De dressing over het gerecht gieten en eventueel even verder laten sudderen.

Tip: EGA-recepten maken gebruik van verplichte groenten

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van verplichte groenten in elk gerecht. In de meeste recepten worden uien, paprika's, courgettes of champignons gebruikt als verplichte groenten. Deze groenten worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken. Hieronder worden enkele voorbeelden van het gebruik van verplichte groenten in EGA-recepten verder toegelicht.

1. Jachtpannetje met uien, paprika en kipfilet

Ingrediënten: - 135 gram kipfilet (heren: 185 gram) - 100 gram gare pasta - 125 gram uien (verplichte groenten) - 1 kleine rode paprika - 100 gram magere spekblokjes (heren: 150 gram) - 1 eetlepel bruchetta kruiden - 25 gram kruidenboter (vet van de dag)

Bereiding: - Gare pasta in het jachtpannetje leggen. - Uien en paprika in stukjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Spekblokjes aanbakken en met de pasta en groenten mengen. - Kipfilet toevoegen en goed doorkoken. - Kruidenboter en bruchetta kruiden als extra smaak gebruiken.

2. Jachtpannetje met courgette en uien

Ingrediënten: - 100 gram gare pasta (pasta spiralen) - 125 gram uien (verplichte groenten) - 1 kleine rode paprika - 100 gram magere spekblokjes (heren: 150 gram) - 1 eetlepel bruchetta kruiden - 25 gram kruidenboter (vet van de dag)

Bereiding: - Gare pasta in het jachtpannetje leggen. - Uien en paprika in stukjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Spekblokjes aanbakken en met de pasta en groenten mengen. - Kruidenboter en bruchetta kruiden als extra smaak gebruiken.

EGA-richtlijnen en voedingswaarden

De EGA-richtlijnen zijn ontworpen om maaltijden te creëren die energetisch gebalanceerd zijn en voldoen aan de voedingsbehoeften van de individu. De recepten in de bronnen volgen deze richtlijnen en bevatten de nodige ingrediënten om een gezonde maaltijd te garanderen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste aspecten van de EGA-richtlijnen verder toegelicht, met een nadruk op de ingrediënten die vaak in de recepten voorkomen.

1. Verplichte groenten

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van verplichte groenten in elk gerecht. In de meeste recepten worden uien, paprika's, courgettes of champignons gebruikt als verplichte groenten. Deze groenten worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken.

2. Vetten van de dag

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van vetten van de dag in elk gerecht. In de meeste recepten worden boter, margarine of olie gebruikt als vetten van de dag. Deze vetten worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken.

3. Broodbeleg

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van broodbeleg in elk gerecht. In de meeste recepten worden eieren, kaas, ham of andere broodbeleg gebruikt als broodbeleg. Deze broodbeleg worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken.

EGA-recepten met vleesvervangers

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van vleesvervangers in elk gerecht. In de meeste recepten worden tofu, bruine bonen of andere vleesvervangers gebruikt als vleesvervangers. Deze vleesvervangers worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken.

1. Jachtpannetje met tofu en groenten

Ingrediënten: - 200 gram tofu - 25 gram bloem - 125 gram uien (groente groep 2) - Beetje gemberpoeder - 1 teentje knoflook

Bereiding: - Uien in het jachtpannetje aanbakken tot goudbruin. - Tofu in blokjes snijden en toevoegen. - Knoflook en gemberpoeder toevoegen voor extra smaak. - Bloem als bindmiddel toevoegen en eventueel een beetje bouillon om het gerecht te laten sudderen.

2. Jachtpannetje met bruine bonen en groenten

Ingrediënten: - 100 gram bruine bonen - 1/5 zakje nasi groenten - 65 gram gehakt - 100 gram gare pasta - 125 gram doperwten - Zout en peper

Bereiding: - Gare pasta in het jachtpannetje leggen. - Gehakt toevoegen en goed doorkoken. - Bruine bonen en doperwten als vleesvervanger en groentebeleg toevoegen. - Met zout en peper beleggen en eventueel even verder laten sudderen.

EGA-recepten met vis

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van vis in elk gerecht. In de meeste recepten worden gerookte zalm, zalmmoot of andere vissoorten gebruikt als vis. Deze vissoorten worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken.

1. Jachtpannetje met gerookte zalm en groenten

Ingrediënten: - 100 gram gerookte zalm - 1 tomaat - 100 gram veldsla - 1 eetlepel kappertjes - 20 cc olijfolie - Zoetstof - 20 cc azijn

Bereiding: - De zalm in het jachtpannetje leggen. - De tomaat en veldsla als groentebeleg toevoegen. - Een dressing maken van olijfolie, azijn, zoetstof en kappertjes. - De dressing over het gerecht gieten en eventueel even verder laten sudderen.

2. Jachtpannetje met zalmmoot en prei

Ingrediënten: - 135 gram zalmmoot - 150 gram prei - 2 tomaten - Theelepel basilicum - Twee theelepeltjes ketjap assin

Bereiding: - De prei in stukjes snijden en in het jachtpannetje aanbakken tot zacht. - De zalmmoot toevoegen en goed doorkoken. - Tomaten in stukjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Ketjap assin en basilicum toevoegen voor extra smaak.

EGA-recepten met broodgerechten

De EGA-richtlijnen leggen een nadruk op het gebruik van broodgerechten in elk gerecht. In de meeste recepten worden brood, eieren, kaas of andere broodbeleg gebruikt als broodgerecht. Deze broodgerechten worden vaak in het jachtpannetje gebruikt om het gerecht smaak te geven en het voedingswaardig te maken.

1. Jachtpannetje met brood en ei

Ingrediënten: - 60 gram bruin brood - 2 eieren - 1 dl halfvolle melk - Zoetstof - Kaneel

Bereiding: - Melk, eieren, zoetstof en kaneel mengen tot een vloeistof. - Het jachtpannetje verwarmen en de vloeistof erin gieten. - Het brood in de vloeistof leggen en even laten koken tot het brood is ingedikt en de vloeistof is ingekookt.

2. Jachtpannetje met kaas en brood

Ingrediënten: - 25 gram achterham - 15 gram geraspte kaas - 1 dunne prei (in ringetjes) - 25 gram boter

Bereiding: - De boter in het jachtpannetje smelten. - Ham en kaas toevoegen en even laten smelten. - De prei in ringetjes snijden en aan het gerecht toevoegen. - Eventueel even verder laten sudderen.

Conclusie

De EGA-recepten tonen een diverse reeks van smaakvolle en voedingswaardige gerechten die kunnen worden bereid in het jachtpannetje. Deze recepten volgen de EGA-richtlijnen en bevatten verplichte groenten, vetten van de dag, broodbeleg en vleesvervangers. Het gebruik van het jachtpannetje is ideaal voor gerechten die snel en smaakvol moeten worden bereid. De recepten zijn eenvoudig en snel te bereiden, en bevatten een uitgebalanceerde mix van voedingswaarden die voldoen aan de EGA-richtlijnen. Zowel thuiskoks, culinair enthousiastelingen als professionals in de keuken kunnen inspiratie opdoen uit deze recepten om gezonde en smaakvolle maaltijden te bereiden.

Bronnen

  1. EGA recepten van Dorien

Related Posts