15 Leukste Indiase Recepten voor Thuis: Van Butter Chicken Tot Naan

De Indiase keuken staat bekend om haar rijke smaken, geuren en kleuren, en is een ware schatkamer van gerechten die zowel hartverwarmend als smaakvol zijn. Of je nu een liefhebber bent van pittige curry's of liever iets milders hebt, er is voor iedereen wel een Indiase smaakexplosie te vinden. In deze gids delen we 15 van de meest geliefde en authentieke Indiase recepten, inclusief tips voor het koken, ingredienten en eventueel variaties die makkelijk thuis te bereiden zijn. Deze recepten zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en worden vaak als comfort food beschouwd door culinair enthousiasten en kokenaars.


De Belangrijkste Recepten uit de Indiase Keuken

De Indiase keuken is zeer divers. Afhankelijk van de regio, worden verschillende ingrediënten en bereidingsmethoden gebruikt. In Noord-India is de kruidentaart sterk, en wordt er veel gebruikgemaakt van room en tomaten. In Zuid-India is de keuken juist rijst-georiënteerd en worden groenten vaak met kokosmelk bereid. Ongeacht de regio, zijn de gerechten altijd rijk aan smaken en geuren.

Een aantal klassieke Indiase gerechten die wereldwijd geliefd zijn, zijn:

  • Butter Chicken: een romige tomaten-botersaus met gegrilde kip, afkomstig uit Noord-India.
  • Palak Paneer: een vegetarisch gerecht met paneer in een romige spinaziesaus.
  • Tikka Masala Kipspiesjes: zwoele kip in een smaakvolle saus, ideaal voor de barbecue.
  • Samosa: gefrituurde deeghapjes met een vulling van aardappels en specerijen.
  • Naan: een platbrood dat vaak geserveerd wordt met curry’s.
  • Aloo Mutter: aardappels met doperwten, een klassiek bijgerecht.
  • Raita: een yoghurtsaus die als bijgerecht of verfrissing fungeert.

Deze gerechten zijn niet alleen heerlijk, maar ook relatief eenvoudig te maken voor thuiskoks. Het koken volgens Indiase recepten vereist wel enige vertrouwdheid met specerijen, maar het is niet onmogelijk.


Populaire Indiase Recepten voor Thuis

1. Butter Chicken

Omschrijving: Butter chicken is een favoriet gerecht uit Noord-India. Het bestaat uit gegrilde kip in een romige tomaten-botersaus. De saus is zacht in smaak, wat het gerecht ideaal maakt voor mensen die niet van te pittige gerechten houden.

Ingrediënten: - 4 kipfilets - 2 teentjes knoflook (gepureerd) - 1 lepel gember (gepureerd) - 1 el garam masala - 1 tl zout - 1 tl suiker - 1 tl tamarinde - 1 el room - 1 tl boter - 2 tomaten (gepureerd) - 1 el koriander - 1 tl komijn

Bereidingswijze: 1. Mariner de kipfilets met knoflook, gember, garam masala, zout, suiker en tamarinde. Laat minimaal 2 uur rusten. 2. Bak de kipfilets in een pan tot ze goudbruin zijn. 3. Voeg boter toe en kook de tomatenpuree erdoor. 4. Voeg room toe en laat alles nog 5-10 minuten trekken. 5. Serveer het gerecht met basmatirijst of naan.

Tip: Voor extra smaak kan je de saus een nacht in de koelkast laten trekken.


2. Palak Paneer

Omschrijving: Dit vegetarische gerecht bestaat uit paneer in een romige spinaziesaus. Het is een voedzaam gerecht dat vaak geserveerd wordt met rijst of naan.

Ingrediënten: - 400 g spinazie (vers of in blik) - 2 teentjes knoflook (gepureerd) - 1 stok gember (gepureerd) - 1 tl komijn - 1 tl koriander - 1 tl garam masala - 4 paneerplakjes - 1 el boter - 1 el yoghurt - Zout naar smaak

Bereidingswijze: 1. Bak de knoflook en gember in boter tot ze goudbruin zijn. 2. Voeg komijn, koriander en garam masala toe en kook kort op. 3. Voeg de spinazie toe en laat trekken tot het zachter wordt. 4. Voeg yoghurt toe en laat de saus trekken. 5. Bak de paneerplakjes in een beetje olie tot ze goudbruin zijn. 6. Voeg de paneer toe aan de saus en serveer met rijst of naan.


3. Tikka Masala Kipspiesjes

Omschrijving: Deze kipspiesjes zijn gemaakt met een romige tikka masala saus en zijn ideaal om op de barbecue te bereiden.

Ingrediënten: - 500 g kipfilet, in stukjes - 2 teentjes knoflook (gepureerd) - 1 stok gember (gepureerd) - 1 el tamarinde - 1 el garam masala - 1 el suiker - 2 el yoghurt - 1 el boter - 1 el tomatenpuree - Zout naar smaak

Bereidingswijze: 1. Mariner de kipfilet met knoflook, gember, tamarinde, garam masala, suiker, yoghurt en zout. Laat minimaal 3 uur rusten. 2. Spits de kip op en bak op de barbecue of in een oven tot goudbruin. 3. Bereid de saus door boter, tomatenpuree en een beetje water aan te roeren. 4. Serveer de spiezen met de saus.


4. Vegetarische Samosa

Omschrijving: Samosas zijn gefrituurde deeghapjes met een vulling van aardappels en specerijen. Ze zijn ideaal als voorgerecht, borrelhapje of lunch.

Ingrediënten: - 200 g bloem - 50 g boter - 1 eetlepel zout - 1 eetlepel water - 200 g aardappelen (gepeld en gekookt) - 1 teentje knoflook (gepureerd) - 1 tl komijn - 1 tl garam masala - 1 tl zout - 1 el olie (voor frituren)

Bereidingswijze: 1. Mix bloem, boter, zout en water tot een deeg. Laat deeg 30 minuten rusten. 2. Rooster knoflook, komijn en garam masala in olie. 3. Meng gekookte aardappelen met de geroosterde kruiden en zout. 4. Rol het deeg uit tot dunne plakjes en snijd in vorm van halve maan. 5. Vul de deegplakjes met aardappelpaste en vouw de uiteinden. 6. Frituur de samosas in heet olie tot ze goudbruin zijn.


5. Aloo Mutter

Omschrijving: Aloo mutter is een klassiek Indiase bijgerecht van aardappels met doperwten. Het is niet pittig, maar wel smaakvol en eenvoudig te maken.

Ingrediënten: - 200 g aardappelen (gepeld en in stukjes) - 200 g doperwten - 1 teentje knoflook (gepureerd) - 1 stok gember (gepureerd) - 1 tl komijn - 1 tl koriander - 1 tl zout - 1 el olie

Bereidingswijze: 1. Bak knoflook en gember in olie tot ze goudbruin zijn. 2. Voeg komijn en koriander toe. 3. Voeg aardappels en doperwten toe en kook tot ze zacht zijn. 4. Voeg zout toe naar smaak en serveer.


6. Naan

Omschrijving: Naan is een Indiase platbrood dat vaak geserveerd wordt met curry’s. Het is makkelijk te maken in de pan en kan met verschillende varianten geserveerd worden.

Ingrediënten: - 300 g bloem - 10 g gist - 1 el suiker - 10 g zout - 200 ml water - 25 g boter (gesmolten)

Bereidingswijze: 1. Mix bloem, gist, suiker, zout en water tot een deeg. Laat deeg 1 uur rijzen. 2. Roll deeg uit tot plakjes en bak in een pan tot ze goudbruin zijn. 3. Serveer met kip of curry.

Varianten: - Knoflooknaan: voeg 1 teentje knoflook en 1 el boter toe aan het deeg. - Kaasnaan: voeg 50 g kaas aan het deeg toe.


7. Raita

Omschrijving: Raita is een yoghurtsaus die vaak geserveerd wordt als bijgerecht of verfrissing. Het helpt om de smaken van curry’s te neutraliseren.

Ingrediënten: - 200 g yoghurt - 1 teentje knoflook (gepureerd) - 1 tl garam masala - 1 tl komijn - 1 tl zout - 1 eetlepel water - Koriander naar smaak

Bereidingswijze: 1. Mix yoghurt, knoflook, garam masala, komijn, zout en water tot een vloeiende saus. 2. Strooi wat koriander erover en serveer met curry of naan.


8. Chana Masala

Omschrijving: Chana masala is een gerecht van gekookte erwten in een smaakvolle saus. Het is een klassiek gerecht in Noord-India en vaak geserveerd met rijst of naan.

Ingrediënten: - 200 g droge erwten (gepeld en gekookt) - 1 teentje knoflook (gepureerd) - 1 stok gember (gepureerd) - 1 tl tamarinde - 1 el garam masala - 1 el tomatenpuree - 1 el boter - Zout naar smaak

Bereidingswijze: 1. Bak knoflook en gember in boter tot ze goudbruin zijn. 2. Voeg tamarinde, garam masala en tomatenpuree toe. 3. Voeg gekookte erwten toe en kook tot alles goed gemengd is. 4. Voeg zout toe naar smaak en serveer.


9. Dhal

Omschrijving: Dhal is een gerecht van gekookte peulvruchten en is een klassieker in de Indiase keuken. Het is voedzaam en eenvoudig te maken.

Ingrediënten: - 100 g dhal (gepeld) - 1 teentje knoflook (gepureerd) - 1 stok gember (gepureerd) - 1 tl garam masala - 1 tl koriander - 1 tl zout - 400 ml water of bouillon

Bereidingswijze: 1. Kook dhal in water of bouillon tot het zacht is. 2. Bak knoflook en gember in een pan. 3. Voeg garam masala en koriander toe. 4. Voeg de gekookte dhal toe en mix tot een romige saus. 5. Voeg zout toe naar smaak en serveer.


Tips voor het Koken van Indiase Gerechten

  • Specerijen: Gebruik altijd verse specerijen, want deze verliezen snel hun smaak. Garam masala, koriander, komijn en tamarinde zijn essentieel.
  • Voorbereiding: Veel Indiase gerechten vereisen een marinade of langzaam koken om de smaken goed te ontwikkelen.
  • Bijgerechten: Serveer curry’s en sauzen altijd met rijst of naan. Raita of chutney zijn ook goede begeleiders.
  • Pittigheid: Begin met weinig pittigheid en stel de smaak aan naar smaak.

Waarom is de Indiase Keuken Zo Populair?

De Indiase keuken is wereldwijd populair dankzij haar rijke smaken en geuren. Het koken met kruiden en specerijen geeft de gerechten een unieke karakteristiek. Bovendien zijn veel gerechten eenvoudig te maken en voedzaam. De Indiase keuken is ook erg toonaangevend in de culinaire wereld, met gerechten zoals butter chicken en samosa die in vele landen als culinair hoogtepunt worden beschouwd.


Bronnen

  1. 15 X Indiase Recepten
  2. Recipe-Cuisine/Indiaas
  3. 15x Recepten uit de Indiase Keuken
  4. Indiase Recepten
  5. Authentieke Indiase Recepten
  6. De Indiase Keuken

Related Posts