Leuke en lichte hapjes met Hollandse garnalen: recepten en technieken voor iedere gelegenheid

Hapjes met garnalen zijn een populaire keuze op allerlei feesten, bijeenkomsten of zelfs als een lichte maaltijd. Ze combineren het smaakvolle karakter van vis met de eenvoud en verscheidenheid van een snelle bereiding. In dit artikel worden verschillende recepten en technieken beschreven die gebruikt kunnen worden voor het maken van heerlijke garnalenhapjes. Al deze recepten zijn gebaseerd op de Hollandse garnaal, een zachte, zilte vis die zich goed leent voor zowel warme als koele toepassingen.

De recepten en bereidingsmethoden die hier worden besproken zijn afkomstig uit meerdere bronnen, waaronder blogs en receptsites, en zijn samengevat in een overzichtelijke vorm. Ze bieden niet alleen ideeën voor het maken van hapjes, maar ook instructies over hoe de ingrediënten te combineren en de gerechten te presenteren. De nadruk ligt op eenvoud, snelheid en het bereikbare karakter van de recepten, zodat ook amateur-koks deze gerechten zonder moeite kunnen uitvoeren.

In de volgende paragrafen worden de gerechten en bereidingstechnieken beschreven, inclusief de benodigde ingrediënten, bereidingsstappen en eventuele aanbevelingen voor variaties of toepassingen in andere gelegenheden. Ook worden aandachtspunten voor het schoonmaken en voorbereiden van de garnalen vermeld, aangezien dit vaak een belangrijke stap in de bereiding is.

Bladerdeeghapjes met garnaalsalade en kaassaus

Een populaire manier om garnalen te serveren in de vorm van hapjes is in bladerdeeg. Deze variant maakt gebruik van een verse garnaalsalade en een smaakrijke kaassaus. Het recept vereist onder andere bladerdeeg, mayonaise, yoghurt, peterselie, bloem, melk en kaas.

De bereiding begint met het voorbereiden van het bladerdeeg. De deegvormpjes worden op een bakplaat met bakpapier gelegd en de bodems licht met een vork ingeprikt. Vervolgens worden de hapjes in een voorverwarmde oven op 200 °C gebakken gedurende 15 minuten. Tijdens het bakken worden de garnalen schoongemaakt, waarbij eventuele schalen of staarten verwijderd worden.

De garnaalsalade wordt gemaakt door mayonaise, yoghurt en peterselie te mengen in een kom. De schoongemaakte garnalen worden voorzichtig door de mixering gehaald en op smaak gebracht met peper en zout. De salade wordt vervolgens in de koelkast gelegd voor 10 minuten, zodat de smaken kunnen doorwerken.

Tijdens het maken van de kaassaus wordt eerst bloem en vet (bijvoorbeeld boter of margarine) gemengd tot een roux ontstaat. Deze roux wordt een minuut gegaar, waarna melk geleidelijk wordt toegevoegd. Met een garde wordt de mixering voortdurend gemengd om klonten te voorkomen. Vervolgens wordt de geraspte kaas aan de mixering toegevoegd en verder gemengd tot de kaas volledig gesmolten is. De saus wordt op smaak gebracht met nootmuskaat.

De garnaalsalade en de kaassaus worden vervolgens samengevoegd in het bladerdeeghapje. Eerst wordt een klein beetje kaassaus over de garnaalsalade gegoten en daarna worden de hapjes afgerond met verse tuinkers. Deze combinatie van bladerdeeg, garnaalsalade en kaassaus biedt een smaakrijk en licht hapje dat goed past bij een cocktailparty of als voorgerecht op een feest.

Broccoli crème met garnalen

Een andere variant op een garnaalhapje is de broccoli crème met garnalen. Deze gerecht is ideaal als een amuse-gueule of als een lichte hap op een buffet. Het recept vereist onder andere broccoli, sjalotjes, olijfolie, kippenbouillon, kookroom en Hollandse garnalen.

De bereiding begint met het snipperen van de sjalotjes en het snijden van de broccoli in kleine roosjes. In een wokpan wordt olijfolie gevoegd, waarin de sjalotjes goudbruin worden gegaar in ongeveer 4 minuten. De broccoli roosjes worden daarna aan de wok toegevoegd en samengekookt met de bouillon. De bouillon verdampt gedurende 8 tot 10 minuten, waarna kookroom wordt toegevoegd en het mengsel nog 5 minuten zachtjes gekookt wordt.

De broccoli crème wordt gemaakt door het mengsel met een staafmixer tot een smeuïg geheel te pureeren. Het mengsel wordt iets afgekoeld en op smaak gebracht met peper en zout. Vervolgens wordt de broccoli crème verdeeld over glaasjes en op de koelkast gelegd. Voor het serveren worden de Hollandse garnalen over de glaasjes verdeeld en bestrooid met gehakte bieslook.

Een interessante variant op deze broccoli crème is om de garnalen te vervangen door plakjes parma- of serranoham voor niet-visliefhebbers. Het gerecht is volledig voorbereidbaar vooraf, wat het ideaal maakt voor situaties waarbij tijd cruciaal is. Wanneer de kippenbouillon zelfgemaakt wordt, is het gerecht zelfs suikervrij. Dit maakt het geschikt voor mensen die letten op hun voeding of een bepaalde dieetrichting volgen.

Gegrilde knolselderij met beurre blanc en garnalen

Chef-kok Hugo Kennis presenteert een gerecht dat gegrilde knolselderij combineert met een frisse beurre blanc en Hollandse garnalen. Dit gerecht is een toepassing van een klassieker in de Franse keuken en wordt aangepast met de zilte smaak van de garnaal. Het recept vereist onder andere knolselderij, Hollandse garnalen en de ingrediënten voor de beurre blanc, zoals boter, witte wijn, zout en eventueel citroensap.

De knolselderij wordt eerst geschroept of op een grill gegrild tot de buitenkant krokant is en het binnenste zacht. De Hollandse garnalen worden op dezelfde manier gegrild of op een andere manier bereid, afhankelijk van de voorkeur. De beurre blanc wordt gemaakt door witte wijn in een pan te koken tot deze verdampt. Vervolgens wordt room of roomsaus toegevoegd en het geheel verder gegaar. De boter wordt langzaam aan het mengsel toegevoegd, terwijl het voortdurend wordt gemengd om een homogene saus te verkrijgen.

De knolselderij wordt op een schaal of bord geplaatst en met de beurre blanc overgoten. De gegrilde garnalen worden erbovenop gelegd en eventueel versierd met snippers groente of kruiden. Deze combinatie van knolselderij, beurre blanc en garnalen biedt een warme, rijke smaak die ideaal is als een hoofdgerecht of een lichte maaltijd.

Gnocchi in gepofte paprikasaus met garnalen

Chef-kok Hugo Kennis bereidt ook een gerecht aan dat bestaat uit gnocchi in gepofte paprikasaus met Hollandse garnalen. Gnocchi zijn kleine pasta’s die vaak van aardappelen worden gemaakt en goed passen in zowel warme als koele toepassingen. De paprikasaus is een variant op de traditionele pofte, waarbij de smaak van de paprika centraal staat en versterkt wordt door kruiden en eventueel een beetje room of kaas.

De bereiding van het gerecht begint met het poffen van de paprika. De paprika wordt in een oven of op een grill gegrild tot de huid verkoolt en loskomt. Vervolgens wordt de paprika uitgeschraapt en de binnenkant in kleine stukjes gesneden. In een pan wordt de paprikamixering gekookt met wat water of bouillon en eventueel kruiden zoals zout, peper of paprikapoeder. De mixering wordt gemengd tot een vloeibaanse saus ontstaat.

De Hollandse garnalen worden op een grill of in een pan gegaar, afhankelijk van de voorkeur. Vervolgens worden de gnocchi in de pofte geserveerd en de garnalen erbovenop gelegd. Dit gerecht is een warme, rijke combinatie van pasta, garnalen en paprikasaus die ideaal is als hoofdgerecht. Het is geschikt voor zowel gezinnen als individuen en kan op verschillende manieren aangepast worden, bijvoorbeeld door andere groenten toe te voegen of de saus iets lichter te maken.

Chorizo gamba met avocadocrème

Een andere variant op een garnaalhapje is de Chorizo gamba met avocadocrème. Deze combinatie van zilte garnalen en de smaakrijke chorizo maakt het gerecht uniek. Het recept vereist onder andere rauwe Hollandse garnaal, chorizo en een avocadocrème die gemaakt kan worden van rijpe avocado, zout, peper, citroensap en eventueel een beetje room of yoghurt.

De bereiding begint met het rijgen van de rauwe garnalen op spiesjes, waarbij de chorizo stukjes tussen de garnalen worden ingebracht. Een grillpan wordt op het vuur gezet en de spiesjes worden gegrild tot de garnalen roze en gaar zijn. Aangezien de chorizo vet afgeeft tijdens het grilproces, is het niet nodig om extra olie of vet toe te voegen.

De avocadocrème wordt gemaakt door de rijpe avocado in kleine stukjes te snijden en deze met een garde of mixertje tot een smeuïg geheel te breken. Zout, peper en citroensap worden aan de mixering toegevoegd en eventueel wat room of yoghurt om de saus iets lichter te maken.

De gegrilde Chorizo gamba wordt geserveerd met een plakje of een schep van de avocadocrème. Dit gerecht is een heerlijk hapje dat goed past bij een lichte maaltijd of een tapas-avond. Het is geschikt voor mensen die zowel vis als vlees eten en biedt een smaakrijke combinatie van zilte en pikante smaken.

Garnalen piri-piri

Een klassieke variant op een garnaalgerecht is de piri-piri. Deze gerecht maakt gebruik van rauwe Hollandse garnaal, die op smaak wordt gebracht met knoflook, rode pepers, pimenton en olijfolie. Het recept vereist onder andere 600 gram rauwe garnaal, 8 teentjes knoflook, 4 rode pepers, pimenton, gedroogde oregano en olijfolie.

De bereiding begint met het schoonmaken van de garnaal. De staartjes worden verwijderd en het darmkanaal wordt eraf gehaald. De garnaal wordt daarna drooggeveegd met keukenpapier. In een kom wordt pimenton gemengd met gedroogde oregano en 2 eetlepels olijfolie. Het mengsel wordt apart gezet. De rode pepers worden fijngehakt en eventueel de zaadjes worden verwijderd voor minder pittige smaak. De knoflookteentjes worden gepelt en geplet.

In een pan wordt de resterende olijfolie opgewarmd en de geplette knoflook en rode peper worden aan de pan toegevoegd. Het vuur wordt laag gezet en de knoflook wordt langzaam gegaar gemaakt in 7 tot 10 minuten. Tijdens het garen wordt er op gelet dat de knoflooktanden niet verbranden. Bij noodzaak kan een vlamverdeler onder de pan worden geplaatst om de hitte gelijkmatig te verdelen.

De garnaal wordt aan de pan toegevoegd en wordt gegaar gebakken in ongeveer 3 tot 5 minuten. Vervolgens wordt het pimentonmengsel aan de pan toegevoegd en verder gemengd. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout en peper. Het is ideaal geserveerd met een frisse groene salade, rijst of brood om de saus in te dippen.

Gekruide garnaalsalade met bladerdeeghapjes

Een eenvoudige maar smaakrijke variant op een garnaalhapje is een garnaalsalade in bladerdeeghapjes. Deze combinatie van bladerdeeg, garnalen en een kruidige mixering biedt een licht en toch satte hapje. Het recept vereist onder andere bladerdeeg, Hollandse garnaal, mayonaise, yoghurt, peterselie, zout, peper en eventueel andere kruiden zoals nootmuskaat of tijm.

De bereiding begint met het voorbereiden van het bladerdeeg. De deegvormpjes worden op een bakplaat met bakpapier gelegd en de bodems worden met een vork ingeprikt om opblazen te voorkomen. De hapjes worden in een voorverwarmde oven op 200 °C gebakken gedurende 15 minuten.

Tijdens het bakken worden de Hollandse garnaal schoongemaakt en eventueel de staartjes of schalen verwijderd. In een kom wordt mayonaise gemengd met yoghurt en peterselie. De schoongemaakte garnaal wordt voorzichtig door het mengsel gehaald en op smaak gebracht met zout en peper. De garnaalsalade wordt vervolgens in de koelkast gelegd voor 10 minuten, zodat de smaken kunnen doorwerken.

De garnaalsalade wordt daarna in de bladerdeeghapjes geschepen en eventueel versierd met extra kruiden of groente. Deze variant is een eenvoudige maar smaakvolle manier om garnaal in bladerdeeg te serveren. Het is geschikt voor een cocktailparty of als een voorgerecht op een feest.

Sissende garnaal in gloeiende olie

Een simpel maar heerlijk gerecht is de sissende garnaal in gloeiende olie. Deze variant is afkomstig uit de Spaanse keuken en maakt gebruik van rauwe Hollandse garnaal, knoflook, rode pepers en gloeiende olie. Het recept vereist onder andere 600 gram rauwe garnaal, 4 teentjes knoflook, 1 rode peer, zout, peper en gloeiende olie.

De bereiding begint met het schoonmaken van de garnaal. De staartjes worden verwijderd en het darmkanaal wordt eraf gehaald. De garnaal wordt drooggeveegd met keukenpapier. In een kom wordt knoflook gemengd met een rode peer, zout en peper. Het mengsel wordt gemalen tot een smeuïge mixering.

In een pan wordt gloeiende olie opgewarmd tot het punt waarbij het heet genoeg is om de garnaal direct te bakken. De garnaal wordt in de pan gegaar gebakken in ongeveer 3 tot 5 minuten. Vervolgens wordt de knoflook-mixering aan de pan toegevoegd en verder gemengd. Het gerecht wordt op smaak gebracht met extra zout en peper.

De sissende garnaal wordt geserveerd in de gloeiende olie, waarbij de smaak van de knoflook en de zilte smaak van de garnaal samenkomen. Het is een heerlijke tapas-variant die goed past bij een lichte maaltijd of een feest. Het gerecht is geschikt voor mensen die zowel vis als kruiden in hun dieet toestaan.

Garnaalpaté

Een creatieve toepassing van de Hollandse garnaal is een garnaalpaté. Deze paté maakt gebruik van rauwe garnaal, boter, zout, peper en eventueel kruiden zoals peterselie of tijm. Het recept vereist onder andere 500 gram rauwe garnaal, 100 gram boter, zout, peper en eventueel groente of kruiden.

De bereiding begint met het schoonmaken van de garnaal. De staartjes en schalen worden verwijderd en het darmkanaal wordt eraf gehaald. De garnaal wordt drooggeveegd met keukenpapier. In een pan wordt boter opgewarmd tot het smelt en het mengsel wordt afgekoeld.

De rauwe garnaal wordt aan het botermengsel toegevoegd en wordt gemengd tot een vloeibaanse mixering. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel kruiden. De garnaalpaté wordt geserveerd met crostini, brood of groente om het gerecht lichter te maken. Het is een heerlijke paté die geschikt is voor een cocktailparty of als een smaakrijke variant op een traditionele paté.

Garnaalsalade met beurre blanc

Een klassieke combinatie is een garnaalsalade met beurre blanc. Deze gerecht maakt gebruik van rauwe Hollandse garnaal en een smeuïge beurre blanc, die gemaakt wordt van witte wijn, boter en kruiden. Het recept vereist onder andere 500 gram rauwe garnaal, 100 gram boter, 100 ml witte wijn, zout, peper en eventueel citroensap.

De bereiding begint met het schoonmaken van de garnaal. De staartjes en schalen worden verwijderd en het darmkanaal wordt eraf gehaald. De garnaal wordt drooggeveegd met keukenpapier. In een pan wordt witte wijn opgewarmd tot het punt waarbij het verdampt. Vervolgens wordt boter aan het mengsel toegevoegd en wordt het voortdurend gemengd tot een smeuïge saus ontstaat.

De garnaal wordt aan de beurre blanc toegevoegd en wordt eventueel verder gemengd. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel citroensap. De garnaalsalade met beurre blanc wordt geserveerd op een schaal of bord en eventueel versierd met groente of kruiden. Het is een heerlijke combinatie van zilte garnaal en smeuïge saus die geschikt is voor een cocktailparty of een lichte maaltijd.

Garnaalhapjes in kroonvorm

Een creatieve variant op een garnaalhapje is een kroonvorm. Deze hapje maakt gebruik van bladerdeeg of pasta als basis en bevat rauwe Hollandse garnaal. Het recept vereist onder andere bladerdeeg of pasta, rauwe garnaal, kaas, zout, peper en eventueel kruiden.

De bereiding begint met het voorbereiden van het bladerdeeg of pasta. De deegvormpjes worden op een bakplaat gelegd en in een oven gebakken tot ze krokant zijn. De rauwe garnaal wordt schoongemaakt en eventueel de staartjes of schalen worden verwijderd. De garnaal wordt drooggeveegd met keukenpapier.

In een kom wordt kaas gemengd met zout, peper en eventueel kruiden. De schoongemaakte garnaal wordt aan het mengsel toegevoegd en verder gemengd tot een homogene mixering. Het gerecht wordt in de bladerdeegvormen geschepen en eventueel versierd met extra kruiden of groente. De hapjes worden in een oven gegaar gebakken tot de kaas gesmolten is en de bladerdeeg krokant is.

De garnaalhapjes in kroonvorm zijn een smaakrijk en licht hapje dat geschikt is voor een cocktailparty of als een voorgerecht op een feest. Het is geschikt voor mensen die zowel vis als kaas in hun dieet toestaan en biedt een smaakrijke combinatie van zilte en rijke smaken.

Garnaalhapjes met rijst

Een eenvoudige maar smaakvolle variant op een garnaalhapje is een garnaalsalade met rijst. Deze gerecht maakt gebruik van rauwe Hollandse garnaal, rijst, groente en eventueel kruiden. Het recept vereist onder andere 500 gram rauwe garnaal, 200 gram rijst, 100 gram groente, zout, peper en eventueel kruiden.

De bereiding begint met het koken van de rijst volgens de instructies op de verpakking. De rauwe garnaal wordt schoongemaakt en eventueel de staartjes of schalen worden verwijderd. De groente wordt in kleine stukjes gesneden en eventueel gekookt of gebakken.

In een kom wordt de rijst gemengd met de schoongemaakte garnaal en de groente. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel kruiden. De garnaalsalade met rijst wordt geserveerd op een schaal of bord en eventueel versierd met extra groente of kruiden. Het is een heerlijke combinatie van zilte garnaal, rijst en groente die geschikt is voor een lichte maaltijd of een feest.

Garnaalhapjes met avocado

Een lichte variant op een garnaalhapje is een garnaalsalade met avocado. Deze gerecht maakt gebruik van rauwe Hollandse garnaal en rijpe avocado. Het recept vereist onder andere 500 gram rauwe garnaal, 2 rijpe avocado’s, zout, peper en eventueel citroensap.

De bereiding begint met het schoonmaken van de garnaal. De staartjes en schalen worden verwijderd en het darmkanaal wordt eraf gehaald. De garnaal wordt drooggeveegd met keukenpapier. De avocado’s worden in kleine stukjes gesneden en eventueel gekookt of gebakken.

In een kom wordt de schoongemaakte garnaal gemengd met de avocado’s. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel citroensap. De garnaalsalade met avocado wordt geserveerd op een schaal of bord en eventueel versierd met extra groente of kruiden. Het is een heerlijke combinatie van zilte garnaal en smeuïge avocado die geschikt is voor een lichte maaltijd of een feest.

Garnaalhapjes met groenten

Een eenvoudige maar smaakvolle variant op een garnaalhapje is een garnaalsalade met groenten. Deze gerecht maakt gebruik van rauwe Hollandse garnaal en een mix van groenten zoals tomaat, komkommer, paprika en groene biet. Het recept vereist onder andere 500 gram rauwe garnaal, 200 gram groente, zout, peper en eventueel kruiden.

De bereiding begint met het schoonmaken van de garnaal. De staartjes en schalen worden verwijderd en het darmkanaal wordt eraf gehaald. De garnaal wordt drooggeveegd met keukenpapier. De groente wordt in kleine stukjes gesneden en eventueel gekookt of gebakken.

In een kom wordt de schoongemaakte garnaal gemengd met de groente. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel kruiden. De garnaalsalade met groente wordt geserveerd op een schaal of bord en eventueel versierd met extra groente of kruiden. Het is een heerlijke combinatie van zilte garnaal en smeuïge groente die geschikt is voor een lichte maaltijd of een feest.

Conclusie

Hapjes met Hollandse garnaal zijn een veelzijdige en smaakvolle optie voor zowel feesten als lichte maaltijden. De recepten die in dit artikel zijn beschreven tonen aan dat garnaal op verschillende manieren bereid kan worden, van klassieke gerechten zoals piri-piri en sissende garnaal tot creatieve varianten zoals garnaalpaté of garnaalsalade met rijst of avocado.

De keuze van het gerecht hangt af van de gelegenheid, de smaakvoorkeuren en de beschikbare ingrediënten. Het is belangrijk om de garnaal goed schoon te maken en eventueel de schalen of staartjes te verwijderen. Ook de keuze van de saus of mixering is cruciaal voor de smaak van het gerecht.

De recepten die in dit artikel zijn besproken zijn allemaal eenvoudig uit te voeren en geschikt voor zowel amateur-koks als ervaren koks. Ze bieden een smaakrijk en licht alternatief voor traditionele hapjes en kunnen met gemak aangepast worden aan persoonlijke smaakvoorkeuren.

Bronnen

  1. Bladerdeeghapje met verse garnaalsalade en kaassaus
  2. Broccoli crème met garnalen
  3. Recepten met Hollandse garnaal
  4. Chorizo gamba met avocadocrème
  5. Garnalen piri-piri
  6. Sissende garnaal

Related Posts