Verschillende lekkere recepten met courgette en paprika

Courgette en paprika zijn veelzijdige groenten die dankzij hun lichte smaak en kookbaarheid perfect zijn voor een breed spectrum aan gerechten. In dit artikel worden een aantal recepten en kooktechnieken besproken die gebruik maken van courgette en paprika. Deze recepten zijn niet alleen smaakvol, maar ook geschikt voor een variëteit aan maaltijden, van soepen tot pastagerichten en ovengerechten.

Courgettesoep

Een van de eenvoudigste en snelste manieren om courgette te bereiden is een soep. De courgettesoep uit bron [1] is een klassieke, vegetarische optie die makkelijk te maken is met een paar basisgroenten en kruiden. Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten en bereidingswijze.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden of dragon en dille
  • 100 ml ongeklopte en ongezoete slagroom of kookroom
  • 1 blokje groentebouillon
  • Olie

Bereidingswijze

  1. Was de courgette (niet schillen) en snijd in kleine blokjes.
  2. Pel en snij de ui in ringen en snijd de knoflook fijn.
  3. Fruit de ui en knoflook zacht in wat olie in ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg de in stukjes gesneden courgette toe en bak even mee samen met de kruiden.
  5. Los het bouillonblokje op in 500 ml water en voeg het toe aan de courgette. Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes doorkoken voor ruim 10-12 minuten.
  6. Haal van het vuur af en pureer de soep met een staafmixer.
  7. Verwarm de soep opnieuw met 75 ml slagroom en breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer met een beetje slagroom en eventueel wat bieslook of een kleingesneden bosuitje.

Courgette is van zichzelf nogal flauw, dus deze soep heeft wat kruiden nodig om smaak te geven. Het is een goedkope en voedzame optie die snel klaar is en geschikt is voor een lichte maaltijd.

Vegetarische pasta met courgette en paprika

Een andere eenvoudige, lekkere manier om courgette en paprika te bereiden is in combinatie met pasta. Het recept uit bron [2] is een vegetarische variant die snel klaar is en vol smaak zit. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten

  • 2 courgettes, in kleine blokjes
  • 1 gele paprika, in kleine blokjes
  • 1 bosje lenteui, in ringetjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst of geraspt
  • 2 handjes verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie en kervel)
  • 1 kopje pastawater
  • 1 bakje ricotta (250g)
  • Raspt van 1 citroen en sap van een helft
  • Zout en peper
  • 350g pasta

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta in gezouten water tot de gewenste rijpheid. Haal voor het afgieten een kopje van het pastavocht apart.
  2. Verhit neutrale olie in een hapjespan en bak de courgette en paprika op hoog vuur gedurende 5 minuten.
  3. Voeg de lenteui en knoflook toe en bak op iets zachter vuur gedurend 5 minuten.
  4. Voeg de ricotta, citroenrasp en sap toe en meng tot een romige saus. Voeg het kopje pastavocht toe om de saus te binden.
  5. Breng op smaak met zout en peper. Voeg voor het afwerken de verse kruiden toe.
  6. Schep alles goed om en serveer met de pasta. Garneer eventueel met extra kruiden.

Dit recept is ideaal als een doordeweeks gerecht dat vol smaak zit. Het is eenvoudig en snel klaar, en de combinatie van courgette, paprika en ricotta zorgt voor een romige, frisse smaak.

Gevulde courgettes

Gevulde courgettes zijn een klassieke manier om deze groente te bereiden. Het recept uit bron [3] is een variant waarbij rundergehakt wordt gebruikt als vulling, gecombineerd met paprika en pesto. Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten en bereiding.

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 rode paprika
  • 300g rundergehakt
  • 4 eetlepels rode pesto
  • 150g burrata
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  3. Bak het rundergehakt met de pesto en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe. Draai het vuur uit en voeg de paprika toe.
  4. Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Voeg het gedeelte van de courgette wat je eruit haalt toe aan de gehaktvulling.
  5. Leg de courgette helften met de uitgeholde kant naar boven in een ovenschaal en vul met het gehaktmengsel.
  6. Verdeel de burrata over de courgette helften.
  7. Gaar de courgettes circa 20 minuten in het midden van de oven of tot de burrata een goudbruine kleur heeft.
  8. Serveer met eventueel de overgebleven vulling.

Dit gerecht is ideaal voor een lunch of maaltijd met een smakelijk contrast tussen de zachte burrata en het gehakt. Het is snel klaar en past goed bij een zomerse maaltijd.

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten zijn een populaire manier om courgette en paprika te bereiden. Het recept uit bron [4] is een variant waarbij de groenten worden gegrild met rozemarijn en tijm, en gebruikt als basis voor een groentepate. Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten en bereiding.

Ingrediënten

  • 85 g rucola
  • Bonen (niet gespecifieerd)
  • Courgette
  • Aubergine
  • Paprika
  • Olijfolie
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Doe de bonen in een zeef en spoel schoon onder de kraan. Laat goed uitlekken.
  2. Pureer de bonen in de keukenmachine met de overige ingrediënten tot een gladde paté. Breng zo nodig verder op smaak.
  3. Laat een grillpan gloeiend heet worden op hoog vuur. Snijd de courgette en aubergine in pinkdikke plakjes.
  4. Halveer de paprika en verwijder het steeltje, zaadlijsten en zaadjes. Druk plat op je werkblad.
  5. Bestrijk alle groenten aan weerszijden met olijfolie en bestrooi met zout.
  6. Leg zo veel mogelijk plakjes courgette op de grillpan. Draai na 3 minuten om. Er moeten mooie grillstrepen zichtbaar zijn. Gril nog eens 2 minuten aan de andere zijde.
  7. Leg een paar takjes rozemarijn en tijm op de bodem van een kom. Plaats de gegrilde plakjes courgette erop en bedek opnieuw met rozemarijn en tijm. Doe de deksel op de kom.
  8. Grill de aubergine op dezelfde wijze als de courgette. Voeg toe aan de gegrilde plakjes courgette, bedek opnieuw met rozemarijn en tijm en dek af.
  9. Grill de paprika eerst met de schil naar boven. Gebruik een zware pan om de paprika plat op de grillpan te drukken. Snijd de paprika na het grillen in stukjes en voeg met rozemarijn en tijm toe aan de overige gegrilde groenten. Laat afgedekt afkoelen.

Deze gegrilde groenten zijn ideaal als basis voor een groentepate of als begeleiding bij een maaltijd. De combinatie van rozemarijn en tijm geeft extra smaak en aroma.

Courgette in verschillende varianten

Courgette is een veelzijdige groente die geschikt is voor een groot aantal gerechten. Bron [5] bevat een aantal inspiratiepunten voor het gebruik van courgette in verschillende maaltijden. Hieronder zijn enkele suggesties genoemd.

Salades met courgette

Courgette is een populaire ingrediënt in salades. Het artikel uit bron [5] bevat een aantal recepten voor courgettesalades, waarbij courgette vaak gegrild of gebakken wordt. Een voorbeeld is een courgettesalade met burrata en basilicumolie. Deze combinatie is ideaal als voorgerecht of lunchgerecht.

Courgette in combinatie met aardappelen

Een andere optie is een courgettesalade gecombineerd met aardappels en een basilicumolie-dressing. Deze combinatie is eenvoudig en smaakvol. De dressing kan ook gebruikt worden als smeer op pasta of pizza.

Courgette met kruiden

Courgette is ook een goede keuze voor een groentesalade met kruiden zoals peterselie en munt. De groenten worden vaak in plakjes gesneden en gemengd met kruiden en een eenvoudige olijfolie-dressing.

Chili con carne met courgette en paprika

Een andere variant is een chili con carne met courgette en paprika. Het recept uit bron [1] is een snelle variant die geschikt is voor een maaltijd met vlees. Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten en bereiding.

Ingrediënten

  • 350 gram gehakt
  • 1 pot bruine bonen
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika (rood, groen, oranje of geel)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1,5 theelepel chilipoeder
  • 1,5 eetlepel bruine suiker
  • 1,5 eetlepel bloem
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Bak het gehakt in een pan tot het gaar is.
  2. Voeg de uien en knoflook toe en bak deze meebakken tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de paprika en tomatenblokjes toe en meng goed.
  4. Voeg het chilipoeder, bruine suiker en bloem toe. Meng goed.
  5. Voeg de bruine bonen toe en breng op smaak met peper en zout.
  6. Laat het gerecht op klein vuur doorkoken tot de smaken goed kunnen ontwikkelen.

Dit gerecht is ideaal als een vleesgerecht met groenten en is geschikt voor een warme maaltijd. De combinatie van courgette en paprika geeft extra smaak en voedzamheid aan het gerecht.

Conclusie

Courgette en paprika zijn veelzijdige groenten die geschikt zijn voor een breed spectrum aan gerechten. Of je nu een soep, pasta, ovengerecht of gegrilde groenten wilt maken, er zijn talloze opties om deze groenten te gebruiken. De recepten in dit artikel tonen aan hoe eenvoudig en smaakvol het is om courgette en paprika in de keuken te gebruiken.

Van de eenvoudige courgettesoep tot de gevulde courgettes met burrata is er voor ieder smaakprofiel een gerecht. Bovendien is het meestal snel klaar en geschikt voor een variëteit aan maaltijden. Courgette en paprika zijn dus niet alleen voedzaam, maar ook erg smaakvol in combinatie met andere ingrediënten.

Bronnen

  1. Basishulp - Courgettesoep
  2. Susanaretz - Vegetarische pasta met courgette
  3. Uit de pan van San - Gevulde courgettes
  4. Foodtube - Gegrilde groenten met courgette
  5. Delicious Magazine - Courgette-recepten

Related Posts