Leuke recepten met groene erwten voor zowel zomer als winter
Groene erwten zijn een veelzijdig ingrediënt dat goed kan worden ingezet in talloze gerechten, van warme soepen tot smeuïge rijstgerechten. In dit artikel worden verschillende recepten met groene erwten beschreven, inclusief bereidingswijzen, ingrediënten en tips voor het beste resultaat. De recepten zijn afkomstig uit betrouwbare bronnen en geven een duidelijk overzicht van de manieren waarop groene erwten kunnen worden verwerkt in de keuken. Het artikel richt zich zowel tot thuiskeuken, culinair enthousiastelingen als professionele koks.
Groene erwten zijn een klassieke ingrediënt in veel landen, maar ze worden vooral populairst in de lente en zomer, wanneer verse erwten beschikbaar zijn. Aan de andere kant zijn gedroogde of gefroren groene erwten beschikbaar het hele jaar door. Deze flexibiliteit maakt groene erwten tot een waar culinair juweeltje. De recepten die in dit artikel worden besproken, tonen duidelijk aan hoe groene erwten kunnen worden verwerkt in zowel traditionele als moderne gerechten.
Deze groene erwtensoepen en andere gerechten zijn niet alleen lekkere maaltijden, maar ook gezond. Ze bevatten veel voedingsvezels, vitamine C, vitamine A en andere essentiële voedingsstoffen. De recepten zijn eenvoudig te volgen en geschikt voor zowel ervaren koks als beginners.
Deze tekst is opgebouwd in verschillende secties, waarin elk recept apart wordt besproken, inclusief ingrediëntenlijsten en bereidingswijzen. Ook worden kooktechnieken en tips voor het bereiden van groene erwtensoep en andere gerechten uitgelegd.
Groene erwtensoep van Oogst1.nl
Een klassieke groene erwtensoep is eenvoudig te bereiden en smaakt bovendien heerlijk. De groene erwtensoep zoals deze op Oogst1.nl staat beschreven, is een recept dat eenvoudig in de keuken is te volgen en geschikt is voor vier personen.
Ingrediënten
- 150 g groene erwten
- 2 el olie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tl zout
- 1 takje verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
- 1 kleine zoete aardappel (ca. 150 g)
- 1 zoetzure appel
- 2 groentebouillontabletten
- 75 g roomkaas naturel
- 50 g amandelschaafsel
Bereidingswijze
De groene erwten moeten eerst worden gewassen en 8 tot 12 uur laten weken in ruim koud water. Vervolgens worden de erwten gekookt in schoon water, zonder zout, tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 35-40 minuten. De gaarheid moet worden gecontroleerd door de erwten te proeven. Als ze nog niet gaar zijn, kan de kooktijd wat worden verlengd.
De ui en de knoflook worden geschilde en fijngehakt. Vervolgens wordt de olie in een soeppan verhit. De ui en knoflook worden zachtjes geroosterd, zonder kleur te krijgen. De tijmbladjes worden losgemaakt of, in het geval van gedroogde tijm, simpelweg toegevoegd. Het mengsel wordt 5 minuten zachtjes geroosterd.
De zoete aardappel wordt geschilde en in stukjes gesneden. De zoetzure appel wordt ook geschilde, het klokhuis wordt verwijderd en de appel wordt in stukjes gesneden. Deze worden aan het ui-mengsel toegevoegd en samen gebakken voor ongeveer 1 minuut.
De erwten worden in een bolzeef uitgelekt en het kookvocht wordt opgevangen. Dit kookvocht wordt aangelengd tot ca. 1 liter. Het wordt samen met de erwten aan het ui-aardappelmengsel toegevoegd. Het geheel wordt al roerend aan de kook gebracht en gedurende 15 minuten zachtjes gekookt. Tijdens deze periode moet de aardappel op gaarheid worden gecontroleerd.
Daarna wordt de roomkaas toegevoegd en het mengsel wordt met een staafmixer of in een keukenmachine gepureerd. De smaak wordt afgesteld met peper en zout.
Het amandelmengsel wordt in een droge koekenpan geroosterd tot het bruin en krokant is. De soep wordt in borden geschepen en met het amandelgarnituur voltooid.
Samosa met groene erwten en aardappel
Een traditionele Indiase samosa is een heerlijke hap met een vulling van groene erwten en aardappel. Deze variant is geschikt voor wie op zoek is naar iets wat wat meer smaak en pit heeft dan een klassieke erwtensoep.
Ingrediënten voor de vulling
- Groene erwten (weektijd volgens verpakking)
- Aardappelblokjes (beetgaar gekookt in water met zout)
- Gedroogde groene spliterwten (gekookt in het water van de aardappelen)
- Uitgelekte erwten
- Oliemengsel voor het bakken van de vulling
- Garam massala
- Kerriepoeder
- Komijn
- Kurkuma
- Spaanse peper
- Korianderblaadjes
- Mosterdzaad
- Chilipoeder
Bereidingswijze
De groene erwten worden weekt, waarbij het beste resultaat wordt bereikt als ze ‘s nachts of een dag van tevoren worden geplaatst in koud water. De aardappelblokjes worden beetgaar gekookt in water met zout. De aardappelblokjes worden uit de pan gehaald en apart gezet.
De groene spliterwten worden gekookt in het water van de aardappelen. Deze worden giet af zodra ze gaar zijn en uitlekken.
Vervolgens wordt een bakpan gebruikt om de vulling voor te bereiden. De ui, gember en knoflook worden aan gefruit in wat knoflook-olijfolie. Daarna worden de smaakstoffen zoals garam massala, kerriepoeder, komijn, kurkuma, Spaanse peper en korianderblaadjes toegevoegd.
De groene erwten en aardappelblokjes worden aan de bakpan toegevoegd. De vulling wordt op smaak afgesteld met mosterdzaad en chilipoeder. Er wordt een deksel op de pan gezet en de vulling wordt op matig vuur doorgekookt. Het mengsel wordt grof gemengd met een aardappelstamper. Vervolgens wordt het vuur uitgezet en de vulling wordt afgekoeld tot het kan worden gevuld in de samosa’s.
Ingrediënten voor het deeg
- Bloem
- Olijfolie
- Lauw water
Bereidingswijze voor het deeg
De bloem wordt in een kom geplaatst. Daarna wordt olijfolie toegevoegd, gevolgd door lauw water, beetje bij beetje, tot het deeg plakkerig is. Het deeg wordt gekneed tot een elastisch mengsel. Vervolgens wordt het deeg verdeeld in ongeveer 6 ballen, waarna de samosa’s gevuld en gefold kunnen worden.
Groene erwtensoep met aardappel, prei en knolselderij
Een andere variant van groene erwtensoep is de soep die op Gezondheidsnet.nl wordt beschreven. Deze soep is bereid met aardappel, prei en knolselderij en is geschikt voor vier personen.
Ingrediënten
- 400 gram groene erwten (geweld volgens gebruiksaanwijzing)
- 50 gram margarine
- 400 gram aardappels (geschild, gewassen, in blokjes)
- 3 preien (gewassen, fijngesneden)
- 1 kleine knolselderij (gewassen, geschild, in blokjes)
- 1 bosje bladselderij (fijngesneden)
- 2,5 dl melk
- 1 eetlepel peterselie (fijngesneden)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
De groene erwten worden gekookt in wat water met 30 gram boter, wat ongeveer 70 minuten duurt. Het kookvocht wordt door een zeef gegoten in een andere pan. De groene erwten worden gewrijfd door de zeef. Het kookvocht wordt aangelengd met water tot ongeveer drie liter en wordt aan de kook gebracht.
De aardappels, prei en knolselderij worden aan het kookvocht toegevoegd. Ook de bladselderij komt erbij, en de soep wordt eventueel op smaak gebracht met zout en peper. De soep wordt gedurende een half uur zachtjes gekookt op laag vuur en regelmatig doorgeroerd.
Als de soep goed gebonden is, worden er melk, de resterende boter en peterselie aan toegevoegd. De soep wordt zo snel mogelijk geserveerd.
Tip
De soep is lekkere met een snee roggebrood. Roggebrood bevat langzame koolhydraten en is rijk aan voedingsvezels, wat het een gezonde optie maakt bij dit gerecht.
Groene risotto met erwten
Groene risotto is een feestmaal dat goed past bij een zwoele zomeravond of een fijne lentedag. Het is een smeuïg en vullend gerecht dat eenvoudig te bereiden is en bovendien heerlijk smaakt.
Ingrediënten
- 150 gram asperges (uit de diepvries of verse)
- 100 ml plantaardige kookroom
- 2 el pesto
- 250 ml bouillon (250 ml water + ¼ bouillonblokje)
- 3 druppels citroensap
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl zwarte peper
- Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt)
- 1 el olie
- Optioneel voor garnituur: pijnboompitjes, verse basilicum, (vegan) feta of geitenkaas
Bereidingswijze
De asperges worden in kleine stukjes gesneden, en eventueel in de diepvries zijn ze al voorbereid. De pesto wordt toegevoegd voor extra smaak. De bouillon wordt voorbereid door het water en bouillonblokje te mengen.
De knoflook wordt geperst en in een pan met olie zachtjes geroosterd. De asperges, groene erwten uit de diepvries en pesto worden aan het mengsel toegevoegd. De bouillon wordt in porties aan het vuur gezet, en het mengsel wordt al roerend gekookt tot de rijst gaar is.
In de laatste vijf minuten worden de asperges en overgebleven groene erwten aan het vuur toegevoegd, evenals de pesto. De smaak wordt afgesteld met peper en citroensap.
Ten slotte wordt het laatste beetje bouillon aan het gerecht toegevoegd. Afhankelijk van het type risottorijst kan het gerecht wat meer vocht gebruiken, wat door de kok moet worden beoordeeld.
De pijnboompitjes worden in een koekenpan geroosterd en samen met de risotto geserveerd. Verse basilicum of (vegan) feta/geitenkaas kan eventueel als garnituur dienen. Eindelijk wordt er wat (vegan) Parmezaanse kaas over de rijst geraspt.
Groene erwtensoep van De Groene Meisjes
De groene erwtensoep van De Groene Meisjes is een eenvoudig recept dat ideaal is voor een zomerkom. Het is een lichte, frisse soep die met wat groenten en kruiden een heerlijk gerecht oplevert.
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- 450 gram groene erwten, uit de vriezer
- 20 gram munt
- 20 gram basilicum
- 600 ml groenten bouillon
- 1 theelepel zout
- Verse peper
- Paar eetlepels sojayoghurt
- Wat citroensap
Bereidingswijze
De olie wordt in een soeppan verhit, en de ui en knoflook worden voor 5 minuten zachtjes geroosterd. Vervolgens worden 2/3 van de erwten, de bouillon, de helft van de munt, de helft van de basilicum en zout aan het vuur toegevoegd. De soep wordt aan de kook gebracht en gedurende 20 minuten zachtjes gekookt.
Het resterende deel van de erwten, de andere helft van de munt en basilicum worden aan het vuur toegevoegd. De soep wordt met een staafmixer of in een keukenmachine gepureerd. Door deze ingrediënten later toe te voegen, blijft de soep groen in kleur.
De soep wordt eventueel nog even verhit en in kommen geschonken. De sojayoghurt wordt met citroensap en wat zout gemengd en in een eetlepel in elke kom geplaatst.
De soep wordt geserveerd met peper, extra zout en wat olijfolie voor extra smaak.
Groene erwten en opslagadviezen
Groene erwten zijn beschikbaar in verschillende vormen, inclusief verse, gedroogde en gefrorene varianten. De opslag van groene erwten hangt af van de vorm waarin ze worden gekocht. Gedroogde erwten zijn bijvoorbeeld makkelijk op te slaan in een droog en donker milieu en blijven tot wel 3 tot 9 maanden houdbaar.
De bereidingswijze van groene erwten is belangrijk voor de smaak en tekstuur van het gerecht. Het is essentieel dat de erwten eerst worden wellen, voordat ze worden gekookt. Dit zorgt ervoor dat ze gaar worden en niet te hard blijven.
Het koken van groene erwten kan worden afgesteld op smaak, afhankelijk van het gerecht. Voor soepen is het vaak verstandig om de erwten zacht te koken, terwijl bij andere gerechten, zoals samosa of risotto, de erwten iets meer structuur kunnen behouden.
Tips voor het bereiden van groene erwtensoep
Zorg voor voldoende water: Het koken van groene erwten vereist voldoende water om ze gaar te maken. De kooktijd kan variëren, afhankelijk van de soort erwten en de gewenste structuur.
Controleer de gaarheid: Het is verstandig om de erwten tijdens het koken te proeven om te controleren of ze gaar zijn. De gaarheid kan variëren per partij.
Kies voor de juiste kruiden en smaakstoffen: De keuze van kruiden en smaakstoffen is essentieel voor de smaak van de soep. Tijm, knoflook, zout en peper zijn populaire keuzes, maar andere smaakstoffen zoals garam massala of kurkuma kunnen ook worden toegevoegd.
Rooster garnituur voor extra smaak: Garnituren zoals amandelschaafsel of pijnboompitjes kunnen worden geroosterd voor extra smaak en tekstuur.
Serveer op tijd: Soepen met groene erwten smaken het beste wanneer ze direct worden geserveerd. Het is verstandig om de soep zo snel mogelijk in borden te schenken, zodat de smaak en temperatuur optimaal zijn.
Bekijk de smaak voordat het gerecht wordt geserveerd: Het is verstandig om de smaak van het gerecht te controleren voordat het wordt geserveerd. Dit geldt ook voor soepen, waarbij zout, peper en eventueel citroensap kunnen worden aangesteld.
Conclusie
Groene erwten zijn een veelzijdig en smakelijk ingrediënt dat goed kan worden ingezet in verschillende gerechten, van soepen tot samosa en risotto. De recepten die in dit artikel zijn besproken tonen duidelijk aan hoe groene erwten kunnen worden verwerkt in zowel traditionele als moderne gerechten. Ze zijn eenvoudig te bereiden en geschikt voor zowel thuiskeuken als professionele keukens.
De groene erwtensoepen die zijn beschreven zijn niet alleen lekkere maaltijden, maar ook gezond en voedzaam. Ze bevatten veel voedingsvezels, vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen. De bereidingswijzen zijn eenvoudig te volgen en geschikt voor zowel ervaren koks als beginners.
Het is verstandig om groene erwten op te slaan in een droog en donker milieu, en ze eerst te wellen voordat ze worden gekookt. Het koken van groene erwten kan worden afgesteld op smaak, afhankelijk van het gerecht.
Deze tekst biedt een uitgebreid overzicht van recepten met groene erwten en tips voor het bereiden van deze gerechten. De recepten zijn afkomstig uit betrouwbare bronnen en geven een duidelijk overzicht van de manieren waarop groene erwten kunnen worden verwerkt in de keuken. Zowel culinair enthousiastelingen als professionele koks kunnen hier veel van leren.