50+ Leuke Recepten met Groene Asperges: Van Stamppot tot Salades

Groene asperges zijn een van de meest geliefde en veelzijdige lente-ingrediënten. Ze kunnen gekookt, gefrituurd, gegrild, gestoofd, of zelfs rauw worden gebruikt, wat ze een must-have maakt voor iedere keuken. In dit artikel presenteren we een reeks van 50+ lekkere en diverse recepten gemaakt met groene asperges, inclusief zowel traditionele gerechten als moderne twist. De recepten zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en bieden een kijkje in de technieken, smaken en bereidingen die je kunt toepassen in de keuken.


Groene Asperge Stamppot met Kaasblokjes

Een klassieke en eenvoudige bereiding van groene asperges is de stamppot. Deze variant met kaasblokjes is niet alleen gezond, maar ook buitengewoon smaakvol.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 kg groene asperges
  • 50 gr roomboter
  • 100 ml warme melk
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Peper en zout
  • 250 gr kruidenkaas
  • 5 gr bieslook

Instructies

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in een pan met water en zout tot ze gaar zijn.
  2. Stamp de aardappelen tot puree met een pureestamper en meng de roomboter en melk erdoor tot een romige consistente puree.
  3. Breek de harde onderkanten van de asperges af en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 centimeter.
  4. Hak de knoflook fijn en bak de asperges in olijfolie tot ze beetgaar zijn.
  5. Meng de asperges door de aardappelpuree.
  6. Snijd de kaas in kleine blokjes en hak de bieslook fijn. Roer dit als laatste door de stamppot.

Deze stamppot is een perfecte maaltijd voor gezinnen en een uitstekende manier om groene asperges op een warme en voldoende manier te gebruiken.


Gewokte Groene Asperges met Gember

Een andere populaire manier om groene asperges te bereiden is het wokken met gember en knoflook. Deze variant is ideaal voor iemand die graag iets exotischer en sneller wil eten.

Ingrediënten

  • 400 gram groene asperges
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 50 g gember
  • Boter of olie om te bakken
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus

Instructies

  1. Was de asperges en snijd ongeveer 2-3 cm van de onderkant af.
  2. Snijd de knoflook in dunne plakjes en schil de gember. Snijd deze vervolgens in reepjes.
  3. Verwarm de boter of olie in een wokpan.
  4. Wok de gember en knoflook tot deze lichtbruin zijn.
  5. Voeg de asperges toe en wok ze 1-2 minuten mee.
  6. Voeg de oester- en sojasaus toe en meng goed.

Dit gerecht is ideaal om te serveren met noodles of rijst, wat een volledige maaltijd creëert.


Salades met Groene Asperges

Asperges zijn niet alleen heerlijk warm, maar ook rauw. Ze kunnen worden gebruikt in salades voor een frisse en knapperige toegift.

Ingrediënten voor een groene aspergesalade

  • 400 g groene asperges
  • 100 g mozzarella
  • 50 g frambozen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico
  • Zout en peper
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  1. Was de asperges en snijd de harde onderkanten af.
  2. Snijd de asperges in kleine stukjes of gebruik een dunschiller om aspergelinten te maken.
  3. Meng de frambozen en geroosterde noten door de aspergestukjes.
  4. Snijd de mozzarella in blokjes of plakjes.
  5. Meng de dressing van olijfolie, balsamico, citroensap, zout en peper door de salade.

Een heerlijke zomergerecht of een lekkere bijgerecht bij een hoofdgerecht.


Aspergesoep met Kaasbrood

Aspergesoep is een klassieker en maakt een perfecte maaltijd met een warm kaasbrood.

Ingrediënten

  • 600 g groene asperges
  • 1 bolui
  • 1 liter bouillon
  • 50 gr kaas (bijvoorbeeld Beemster of kaasbrood)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Snijd de bolui in plakjes en voeg deze toe aan de asperges in een pan met bouillon.
  3. Laat alles sudderen tot de asperges en bolui gaar zijn.
  4. Meng de asperges met de bouillon en meng ze met een keukenmolen tot een vloeiende soep.
  5. Breng op smaak met knoflookpoeder, zout en peper.
  6. Serveer met een warm kaasbrood, perfect voor dipping.

Asperges met Blini's

Een lichte variant op het gebruik van groene asperges is het combineren met blini's, wat een Russische twist biedt.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 4 blini's
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel bieslook

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm.
  2. Kook of stoom de asperges tot ze beetgaar zijn.
  3. Meng de geraspte kaas en bieslook door de asperges.
  4. Serveer de asperges op de blini's en druipt er wat honing overheen.

Een frisse en eenvoudige maaltijd die perfect is voor een lunch of een borrelgerecht.


Asperges met Halloumi

Een heerlijk en luchtig gerecht is groene asperges met halloumi en kruide saus.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g halloumi
  • 50 ml olijfolie
  • 1 theelepel zaadjes (bijvoorbeeld kappertjes, peterseliezaad)
  • 1 theelepel knoflook
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm.
  2. Kook of stoom de asperges tot ze beetgaar zijn.
  3. Snijd de halloumi in plakjes en bak deze licht in olijfolie tot ze goudbruin zijn.
  4. Meng de zaadjes, knoflook, zout, peper en olijfolie tot een kruide saus.
  5. Serveer de asperges met halloumi en saus.

Asperges in Risotto

Risotto met asperges is een luxe, smaakvol gerecht dat niet te moeilijk is om te maken.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g risottareis
  • 1 bolui
  • 1 theelepel knoflook
  • 500 ml bouillon
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 1 theelepel boter
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Hak de bolui fijn en bak deze in wat olijfolie tot ze transparant zijn.
  3. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  4. Voeg de risottareis toe en meng goed, zodat de reis goed met de olie en bolui vermengd raakt.
  5. Voeg de bouillon in porties toe, steeds wachtend tot het vorige deel is opgenomen.
  6. Voeg de asperges toe en laat deze doorzijgen.
  7. Roer de boter en geraspte kaas door het gerecht en breng op smaak met zout en peper.

Een heerlijk, warme maaltijd voor lente-avonden.


Gegrilde Asperges met Burrata

Een moderne twist op groene asperges is het grilleren ervan en combineren met burrata of een andere zachte kaas.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g burrata
  • 50 ml olijfolie
  • 1 theelepel zaadjes (bijvoorbeeld kappertjes, peterseliezaad)
  • 1 theelepel knoflook
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes van 3-4 cm.
  2. Meng de olijfolie, zaadjes, knoflook, zout en peper tot een dressing.
  3. Roer de asperges door de dressing en breng ze op een grill of barbecue.
  4. Bak de asperges tot ze lichtbruin zijn.
  5. Serveer met een bolletje burrata.

Asperges in Cannelloni

Een Italiaanse twist op groene asperges is het gebruik ervan in cannelloni, vaak met kaas of vlees.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 500 g aardappelpuree
  • 200 g geraspte kaas
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in fijne reepjes.
  2. Meng de aardappelpuree, geraspte kaas, knoflook, olijfolie, zout en peper tot een vulling.
  3. Roer de asperges door de vulling.
  4. Vul de cannelloni met de vulling en bak of zet in de oven tot de randen goudbruin zijn.

Een heerlijk gerecht voor iemand die zowel groenten als kaas houdt.


Asperges met Makreel in Aardappelsalade

Een lichtere variant is het combineren van asperges met aardappelsalade en makreel.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 500 g aardappels
  • 200 g makreel
  • 50 ml olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de aardappels in blokjes en kook ze tot ze gaar zijn.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes van 1-2 cm.
  3. Meng de aardappels, asperges, makreel, olijfolie en citroensap tot een frisse aardappelsalade.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Quiche

Een heerlijke variant is het verwerken van asperges in een quiche.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 theelepel knoflook
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in fijne reepjes.
  2. Meng de eieren, melk, knoflook, geraspte kaas, zout en peper tot een quiche-mengsel.
  3. Voeg de asperges toe en meng goed.
  4. Bak de quiche in een vorm of serveer als individuele porties.

Asperges in Rosti

Een lekkere twist is asperges in een rosti-rondje, ideaal voor borrelgerechten of een lichte maaltijd.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de aardappels in plakjes of raspeer ze.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Meng de aardappels met de asperges, olijfolie, knoflook, zout en peper.
  4. Bak het mengsel tot een gouden rosti-rondje.

Asperges in Gremolata

Een kruide topping gemaakt van asperges is een lekkere manier om smaken te combineren.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in fijne reepjes.
  2. Hak de peterselie en knoflook fijn.
  3. Meng alles met olijfolie, zout en peper tot een kruide gremolata.
  4. Gebruik deze topping op gerechten zoals vis, pasta of aspergesoep.

Asperges in Vleesgerechten

Groene asperges kunnen ook perfect worden gecombineerd met vleesgerechten. Hieronder een recept voor varkensribstuk met asperges.

Ingrediënten

  • 1 varkensribstuk
  • 400 g groene asperges
  • 1 bolui
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes van 2 cm.
  2. Snijd de bolui in plakjes.
  3. Bak het varkensribstuk tot het goudbruin is.
  4. Voeg de asperges en bolui toe en stoom tot de asperges beetgaar zijn.
  5. Voeg oestersaus en sojasaus toe en meng goed.
  6. Breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Brood

Een heerlijke manier om asperges te gebruiken is het maken van kaasbrood.

Ingrediënten

  • 1 bol brede brood
  • 200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Beemster of kaasbrood)
  • 400 g groene asperges
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel bieslook
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Meng de geraspte kaas, knoflook, bieslook, zout en peper tot een kaasvulling.
  3. Roer de asperges door de kaasvulling.
  4. Meng het geheel door het brood en bak of zet in de oven tot het goudbruin is.

Asperges in Tortilla

Een Spaanse twist is het gebruik van asperges in een tortilla, vaak met ei.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 3 eieren
  • 1 bolui
  • 50 ml olijfolie
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in fijne reepjes.
  2. Hak de bolui fijn.
  3. Meng de asperges en bolui met de eieren en zet op een pan met olijfolie.
  4. Bak tot het ei volledig gaar is en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Traybake

Een gezonde en eenvoudige manier is het traybake van asperges met bijvoorbeeld kip of vis.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 2 kipfilets
  • 50 ml olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel zaadjes (bijvoorbeeld kappertjes, peterseliezaad)
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Meng de olijfolie, knoflook, zaadjes, zout en peper tot een dressing.
  3. Roer de asperges door de dressing en leg ze in een ovenblad.
  4. Leg de kipfilets erop en bak in de oven tot de kip gaar is.

Asperges in Gerechten met Varkensvlees

Een lekkere variant is groene asperges in varkensgerechten.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g varkensvlees (bijvoorbeeld varkensfilet)
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Bak het varkensvlees tot het goudbruin is.
  3. Voeg de asperges toe en stoom tot ze beetgaar zijn.
  4. Voeg oestersaus en sojasaus toe en meng goed.
  5. Breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Vis

Groene asperges zijn ook perfect te combineren met vis.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g kabeljauw of snoek
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Bak of stoom de vis tot het gaar is.
  3. Voeg de asperges en saus toe en meng goed.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Pasta

Een heerlijke manier is groene asperges in pasta-gerichten.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g pasta
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Kook de pasta volgens de aanwijzingen.
  3. Meng de pasta met de asperges en saus.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Aardappelen

Een eenvoudige, maar smaakvolle variant is groene asperges in aardappelgerechten.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 500 g aardappels
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de aardappels in blokjes en kook tot ze gaar zijn.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Meng de aardappels en asperges met saus.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Broccoli

Een lekkere combinatie is groene asperges met broccoli.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g broccoli
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de broccoli in bloemen.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Stoom of bak de groenten tot ze beetgaar zijn.
  4. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Bonen

Een gezonde en lichte combinatie is groene asperges met bonen.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g bonen
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de bonen in stukjes.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Stoom of bak de groenten tot ze beetgaar zijn.
  4. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Noten

Een heerlijke manier om asperges te gebruiken is het combineren met noten.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 50 g geroosterde noten
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de asperges in stukjes.
  2. Meng met geroosterde noten.
  3. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Peper

Een lekkere variant is groene asperges met chili of rode peper.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 1 rode peper
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de rode peper in plakjes.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Stoom of bak de groenten tot ze beetgaar zijn.
  4. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Tomaat

Een klassieke combinatie is groene asperges met tomaat.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g tomaat
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de tomaat in plakjes.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Stoom of bak de groenten tot ze beetgaar zijn.
  4. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Aardappelsalade

Een lichte en frisse manier is groene asperges in aardappelsalade.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 500 g aardappels
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de aardappels in blokjes en kook tot ze gaar zijn.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Asperges in Gerechten met Aardbei

Een verrassende combinatie is groene asperges met aardbeien.

Ingrediënten

  • 400 g groene asperges
  • 200 g aardbeien
  • 50 ml oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • Zout en peper

Instructies

  1. Was en snijd de aardbeien in plakjes.
  2. Was en snijd de asperges in stukjes.
  3. Meng met oestersaus en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.

Conclusie

Groene asperges zijn een veelzijdig en smaakrijk ingrediënt dat zich perfect leent voor zowel traditionele als moderne gerechten. Of je nu houdt van een klassieke stamppot, een frisse salade of een luxe risotto, er is zeker een recept dat bij jouw smaak past. Van stoof tot traybake, van koken tot grillen — de mogelijkheden zijn eindeloos. Door groene asperges op verschillende manieren te bereiden, kun je genieten van deze lente-ingrediënten het hele seizoen door en tegelijkertijd bewust koken en eten.


Bronnen

  1. Groene asperge stamppot met kaasblokjes
  2. Aspergerecepten van de boer
  3. 18x recepten met groene asperges van stoof tot traybake
  4. De lekkere recepten van onze chefs met verse asperges
  5. Soorten asperges

Related Posts