Gerechtsgids: 3 authentieke gevulde pijlinktvisrecepten voor het kerst- en kerstbuffet

Voor wie op zoek is naar een smaakvolle en visuele indrukwekkende gerecht die ideaal is voor het kerstbuffet, of een feestelijke maaltijd, zijn gevulde pijlinktvissen een uitstekende keuze. Deze gerechtjes combineren het zachte smaakprofiel van de inktvis met een hartige vulling en een saus die het geheel verfijnt. In dit artikel worden drie verschillende recepten voor gevulde pijlinktvis besproken, elk met hun eigen specifieke aanpak, ingrediënten en bereidingswijzen. Deze recepten zijn afkomstig van betrouwbare bronnen en bieden een kijkje in de diversiteit van bereidingsmethoden voor deze klassieke visgerecht.

De eerste variant is een Italiaanse opmaak waarbij de pijlinktvis wordt gevuld met een mix van zongedroogde tomaatjes, olijven en Parmezaanse kaas. De tweede receptie is een Griekse variant waarbij spinazie en feta een smaakvolle vulling vormen. De derde receptie is van Siciliaanse oorsprong en combineert Arabische invloeden zoals rozijnen, kappertjes en specerijen met de zachte smaak van de inktvis.

Elk recept biedt een unieke smaak- en textuurcombinatie, en alle bereidingen kunnen met eenvoudige keukenapparatuur worden gemaakt. In de volgende secties worden de ingrediënten, bereidingsstappen en tips voor het bereiden van deze gerechtjes gedetailleerd besproken.

Italiaanse gevulde pijlinktvis met tomatensaus

Een klassieke Italiaanse aanpak van gevulde pijlinktvis maakt gebruik van zongedroogde tomaatjes, olijven en Parmezaanse kaas als vulling, en een lichte tomatensaus als begeleiding. Deze variant is eenvoudig te bereiden en biedt een warme, hartige smaak die goed aansluit bij het kerstbuffet.

Ingrediënten

  • 1 pijlinktvis
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 groene olijven
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • ¾ eetlepel pijnboompitjes
  • ¾ eetlepel paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • ½ ei, losgeklopt
  • olijfolie
  • 1 à 2 cocktailprikkers

Aan de slag

Voor de saus

  1. Snipper de ui en fruit de helft in een beetje olijfolie tot ze glazig zien.
  2. Knijp een deel van het teentje knoflook erbij.
  3. Voeg de helft van de tomaten uit het blik toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus indikt.
  4. Het restant van de tomaten en het tomatenvocht gebruiken we verder niet.

Voor de vulling

  1. Fruit de overgebleven ui in een koekenpannetje met wat olijfolie.
  2. Knijp de rest van de knoflook erbij en voeg het restant van de zongedroogde tomaatjes toe.
  3. Fruit tot het lekker begint te ruiken en de ui glazig is.
  4. Voeg de olijven, het paneermeel en de pijnboompitjes toe en warm nog heel even door.
  5. Neem de pan van de pit en laat afkoelen.

Bereiding van de gevulde inktvis

  1. Maak de pijlinktvis schoon en spoel de tube goed onder koud stromend water. Dep met keukenpapier droog.
  2. Schep de Parmezaanse kaas, de peterselie en het losgeklopte ei door de vulling en vul de tube ermee.
  3. Maak de tube dicht met de cocktailprikkers.
  4. Giet de ingedikte tomatensaus over de bodem van een ovenschaaltje en leg de gevulde pijlinktvis erop.
  5. Verdeel wat saus over de inktvis en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven.
  6. Zet de temperatuur terug naar 180ºC en bak de inktvis in 20 minuten gaar.
  7. Neem de gevulde inktvis uit de schaal, snij in plakken, leg terug in de saus en serveer direct.

Tips

  • Door de zongedroogde tomatjes, olijven en Parmezaanse kaas vindt men dat de saus en vulling hartig genoeg zijn. Echter, men kan altijd wat zout toevoegen als men dat lekkerder vindt.
  • Deze inktvis is erg lekker met in de oven gebakken aardappels. Snij hiervoor een paar aardappels in wedges, leg in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bak in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven in 30 minuten gaar. Na 10 minuten draait men de temperatuur iets terug en plaatst men de pijlinktvis erbij.
  • Een lekkere variatie is het toevoegen van garnaal aan de vulling. Dit geeft extra smaak en textuur.

Griekse gevulde pijlstaartinktvis met spinazie en feta

De Griekse variant van de gevulde pijlstaartinktvis maakt gebruik van verse spinazie en feta als vulling. Deze combinatie biedt een lichte maar smaakvolle toets aan de zachte inktvis. De bereiding is eenvoudig en snel, waardoor het geschikt is voor het kerstbuffet of een lunchgerecht.

Ingrediënten

  • 3 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt (inclusief tentakels, die snijd je fijn)
  • 300g verse spinazie
  • 1 teen knoflook, geraspt (of heel fijn gehakt)
  • 1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
  • 2 el neutrale olie
  • 100g Griekse feta (bijvoorbeeld Dodoni)
  • 50g amandelen, fijn gehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el verse bieslook (fijn gesneden)
  • 2 el verse platte peterselie (fijn gesneden)
  • rasp van 1 citroen (boen die voor gebruik eerst goed schoon)
  • zout & ruim voldoende zwarte vers gemalen peper
  • satéprikkers

Aan de slag

  1. Fruit de knoflook en ui vijf minuten in de olie aan op medium vuur.
  2. Voeg in delen de spinazie toe en roerbak tot deze helemaal geslonken is.
  3. Doe alles in een zeef, laat goed uitlekken en als de spinazie is afgekoeld, knijp je met je handen alle vocht er zoveel mogelijk uit.
  4. Snijd de spinazie daarna kleiner.

Vullen van de inktvis

  1. In een kom gaat de feta, gehakte noten, bieslook, peterselie, citroenrasp, oregano, fijn gehakte tentakels, zout en genoeg zwarte peper.
  2. Doe daar de spinazie bij en meng alles goed door elkaar.
  3. Vul hiermee de holtes van je schone pijlstaartinktvis. Hou genoeg ruimte aan de bovenkant over, zodat je die kunt vastzetten met een satéprikker (knip die waar nodig bij, zodat ‘ie even groot is als de inktvis breed is aan de bovenkant).

Bereiding van de gegrilde inktvis

  1. Vet de buitenkant van de inktvis lichtjes in met olie en verhit een grote koekenpan op hoog vuur.
  2. Bak hierin de inktvis, aan weerszijde maximaal drie minuten, totdat ze mooi goudbruin is en de binnenkant goed warm is.
  3. Niet té lang bakken, want daar wordt de inktvis taai van.
  4. Serveer met een lekkere Griekse salade en (oven)frietjes.

Siciliaanse gevulde inktvis met cherrytomatensaus

De Siciliaanse variant van de gevulde inktvis is beïnvloed door Arabische smaken en maakt gebruik van rozijnen, kappertjes, specerijen en noten als vulling. Deze inktvis is zowel smaakvol als indrukwekkend en is ideaal voor het kerstbuffet of een feestelijke maaltijd.

Ingrediënten

  • 4-6 inktvisjes
  • 2 eetlepels donkere rozijnen, geweld
  • 2 eetlepels pijboompitten
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • 70 gram panko of broodkruim
  • 3 ansjovis filets geprakt
  • 3 eetlepels venkelloof plus 1 eetlepel voor garnering
  • 1 theelepel kappertjes uitgelekt
  • een snuf gemalen kaneel
  • een snuf ‘vers’ geraspte nootmuskaat
  • een snuf chilipepers gemalen
  • zeezout en peper naar smaak
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels visbouillon / bij fond 1 eetlepel en 3 eetlepels water
  • 400 gram cherry tomaten in kwarten gesneden
  • 200 gram gehakte tomaten, eventueel uit blik
  • 100 gram zwarte olijven, ontpit en grof gehakt

Bereiding van de gevulde inktvis

Voor de vulling

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rooster in een pan de pijnboompitjes lichtbruin, dit duurt ongeveer 2 minuten.
  3. Schenk vervolgens de wijn en visbouillon bij de panko of broodkruim. Laat dit even wellen totdat je een mooie ‘vaste’ substantie krijgt. Als het te nat blijft, doe je er nog wat extra broodkruim of panko bij. Dit gaat de basis worden van je vulling, dus die mag niet te nat zijn anders loopt hij straks uit de inktvis.
  4. Voeg 2/3 van de rozijnen, 2/3 van de ansjovis, 2/3 van de venkelloof en 2/3 van de kappertjes en 2/3 van de pijnboompitten toe (het restant heb je nodig voor de saus).
  5. Voeg vervolgens de kaneel en nootmuskaat toe en kneed door tot een mooie vulling. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Gebruik een ovenschaal en smeer de bodem in met 2 eetlepels olijfolie. Vul de inktvisjes en leg ze met de onderkant op de ovenschaal. Gril deze 10 minuten in je voorverwarmde oven. Eventueel kan je de bovenkantjes nog even aanbranden onder de grill van je oven of met een crème brulée brander even kort bruinen.

Voor de saus

  1. Verhit in een pannetje 3 eetlepels olijfolie en voeg de chilipeper en het restant van de ansjovis en kappertjes toe en bak dit even kort aan.
  2. Vervolgens voeg je de tomaten en cherrytomaatjes toe en laat dit 15 minuten indikken terwijl je blijft roeren zodat je een mooie dikke saus krijgt.
  3. Voeg het restant van de venkelloof, pijnboompitjes en rozijnen toe en breng eventueel nog op smaak met peper en saus.

Serveren

  1. Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de saus toe.
  2. Serveer los op een bordje of serveer in de schaal.
  3. Garneer met het overgebleven venkelloof.

Samenvatting

De drie varianten van gevulde pijlinktvissen die in dit artikel zijn besproken, tonen elk hun eigen smaak- en textuurcombinatie. De Italiaanse variant biedt een hartige smaak met tomatensaus, de Griekse variant is licht en groen met spinazie en feta, en de Siciliaanse variant brengt Arabische invloeden zoals rozijnen, kappertjes en specerijen in de vulling. Elk recept is eenvoudig te bereiden en geschikt voor het kerstbuffet of een feestelijke maaltijd. De ingrediënten en bereidingswijzen zijn duidelijk uitgelegd, waardoor ook beginners er gemakkelijk mee kunnen beginnen.

Deze gerechtjes combineren de zachte smaak van de inktvis met hartige vullingen en smaakvolle sauzen. Zij zijn geschikt als hoofdgerecht of als toetje op het kerstbuffet. De bereidingen zijn snel en eenvoudig, waardoor men ze op het laatste moment nog kan maken. Daarnaast zijn ze visueel indrukwekkend en smaken uitstekend. Met deze recepten kan men een kerstbuffet of feestelijke maaltijd volledig afronden.

Bronnen

  1. Gevulde pijlinktvis op Italiaanse wijze
  2. Vis van de maand januari: gevulde pijlstaartinktvis met spinazie en feta
  3. Siciliaanse gevulde inktvis met cherrytomatensaus

Related Posts