6 Bonensoep Recepten van Diversiteit tot Eenvoud
Bonensoep is een warme, heerlijke maaltijd die in veel culturen wordt gemaakt, van West-Europa tot Azië. Deze soep is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam en ideaal voor wintermaanden of als comfortfood. In dit artikel presenteren we zes verschillende bonensoep recepten, elk met unieke ingrediënten en bereidingswijzen, gebaseerd op betrouwbare bronnen. We leggen de essentiële stappen en tips uit, zodat zowel beginner als ervaren koken deze soep met succes kunnen maken.
Wat is bonensoep?
Bonensoep is een groentesoep die gemaakt wordt met bonen als hoofdingrediënt. Aanvullende ingrediënten kunnen variëren van groenten tot vlees of vis, afhankelijk van het recept en de culinair traditie. De bonen zijn rijk aan eiwit, vezels en micronutriënten, waardoor deze soep niet alleen lekker is, maar ook gezond. In veel koken zijn bonensoepen symbolisch voor wintermaaltijden of feestelijke gelegenheden.
Recept 1: Bonensoep met Spekjes (bron 1)
Een snel en smaakvol recept dat ideaal is voor een winteravond.
Benodigdheden
- 750 ml groentebouillon
- 250 gr bruine bonen uit blik (afspoelen voor gebruik)
- 1 ui
- 100 gr spekreepjes
- 1 prei
- 1 paprika
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl peterselie
- Snufje zout en peper
Bereidingswijze
- Snijd de ui, prei en paprika in kleinere stukken.
- Bak de spekreepjes in een soeppan met een beetje olie. Voeg na een paar minuten de groenten toe.
- Voeg kruiden, bouillon en bonen toe. Laat de soep koken voor ongeveer 10 minuten, terwijl je regelmatig roert.
- Zet het vuur uit en serveer de soep direct.
Tip
- Dit recept is ook vegetarisch mogelijk met vegetarische spekreepjes.
- De soep is klaar binnen 30 minuten.
Recept 2: Stevige Bruine Bonensoep (bron 4)
Een stevige variant met veel groenten en een zachte textuur.
Benodigdheden
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 prei
- 2 wortels
- 200 gr vastkokende aardappels
- 20 gr plantaardige boter
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 700 gr bruine bonen
- 1 liter groentebouillon
- Verse peterselie
- Kokosyoghurt (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de groenten in stukjes en verwarm de boter in een pan.
- Bak de ui en knoflook glazig, voeg daarna groenten toe en breek de paprikapoeder toe.
- Voeg de bonen en bouillon toe, kook 10 minuten en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de rest van de groenten toe en kook tot ze zacht zijn.
- Serveer met kokosyoghurt en verse peterselie.
Tips
- De soep kan bewaard worden in de koelkast voor 3 dagen of gefroren voor 2-3 maanden.
- Voor een extra smaak kan vegetarische worst of spek worden toegevoegd.
Recept 3: Nepalese Kwati (bron 3)
Een Aziatisch recept met gekiemde bonen en specerijen.
Benodigdheden
- 300 gr gedroogde bonen (9 verschillende soorten)
- 45 ml zonnebloem of koolzaadolie
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel fenegriekzaad
- 1 grote ui (fijngehakt)
- 2 eetlepels knoflook en gember (fijngehakt)
- 1 kaneelstokje
- 3 geplette kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 6 geplette kardemompeulen
- 6 kopjes water
- Garam masala
- Zout
Bereidingswijze
- Spoel de bonen en laat deze weken in water.
- Verhit de olie en bak de specerijen tot ze ruiken.
- Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak tot de ui glazig is.
- Voeg de gekiemde bonen, water, kruiden en bouillon toe. Laat 50-60 minuten pruttelen.
- Voeg garam masala en extra zout toe voor smaak.
- Serveer met chapati of papadums en garneer met peterselie of koriander.
Tips
- De gekiemde bonen kunnen worden gemaakt door ze eerst te weken en daarna op te warmen.
- Het recept is ideaal om voor groepen te maken.
Recept 4: Bruine Bonensoep met Spekblokjes (bron 2)
Een klassieke variant met extra smaak door spekblokjes.
Benodigdheden
- 500 gr bruine bonen (gedroogd)
- 150 gr spekblokjes
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 400 gr soepgroenten (grof)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 laurierblad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 liter groentebouillon
- 1 rookworst (in plakjes)
- Verse selderij, zout en peper
Bereidingswijze
- Wek de bruine bonen een nacht lang.
- Bak de spekblokjes in een pan en voeg daarna de ui en knoflook toe.
- Voeg de groenten, bouillon en bonen toe. Laat koken tot de bonen gaar zijn.
- Pureer een deel van de soep en meng weer met de rest, zodat de soep dik wordt.
- Voeg de rookworst toe en serveer met verse selderij.
Tips
- De soep is beter op de tweede dag.
- Deze soep is ideaal met sneetjes brood of kaasstengels.
Recept 5: Witte Bonensoep (bron 5)
Een witte variant gemaakt met witte bonen en tomaten.
Benodigdheden
- 1 prei
- 150 gr champignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- 200-250 gr witte bonen
- 500 ml tomatensap
- 1 blik tomatenpuree
- 750 ml water
- 1 bouillonblokje
- Peterselie
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Was en week de witte bonen 8 uur in water. Kook daarna in zout water tot ze gaar zijn.
- Snijd de prei in ringen, de champignons en bleekselderij in blokjes.
- Bak de ui en knoflook glazig in olijfolie. Voeg de groenten toe en bak mee.
- Voeg tomatensap, tomatenpuree, gekookte witte bonen, water en bouillonblokje toe.
- Laat pruttelen voor 30 minuten en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met peterselie en dikke broodplakken met roomboter.
Tips
- Voor vleesliefhebbers kan rookworst of spek worden toegevoegd.
- Let op de allergenen in het bouillonblokje (selderij, lactose, soja, etc.).
Recept 6: Bruine Bonensoep met Rundvleesbouillon (bron 6)
Een rijke variant met veel groenten en een vleesige smaak.
Benodigdheden
- 500 gr gedroogde bruine bonen
- 2 grote uien
- 200 gr zuurkoolspek (kleine reepjes)
- 2 knoflooktenen
- 1/2 knolselderij
- 2 aardappels
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 blik tomatenpuree
- 4 bouillonblokjes
- 2,5 l kokend water
- 2-3 tl sambal
- Worcester
- 1 rookworst (in plakjes)
Bereidingswijze
- Wek de bonen 12 uur lang in water.
- Snijd de groenten in stukjes en bak de zuurkoolspek en uien.
- Voeg de rest van de groenten toe, evenals de tomatenpuree en bouillonblokjes.
- Giet het kokend water toe en laat 1-2 uur koken.
- Voeg sambal, Worcester en rookworst toe voor extra smaak.
- Serveer direct.
Tips
- Voor snellere soep kan een snelle bonensoep worden gekocht.
- De smaak verbetert na een nacht in de koelkast.
Conclusie
Bonensoep is een klassieker die in vele vormen wordt gemaakt, van een eenvoudige variant met spekjes tot een rijke, groentenrijke soep of zelfs een exotische Aziatische versie zoals de Nepalese Kwati. De essentiële ingrediënt is de bonen, die gezond en voedzaam zijn. De bereidingswijzen variëren per kooktraditie, maar het eindresultaat is steeds een warme, vullende maaltijd die geschikt is voor alle leeftijden. Of je nu vegetarisch eet of vlees lust, er is een bonensoep voor je. Bovendien is de soep goed bewaard en kan gemakkelijk worden gefroren. Door de verschillende recepten en smaken is bonensoep een gerecht dat niet alleen gezond is, maar ook een plezier in de keuken biedt.