Gestoofde kip recepten: 5 varianten voor elke smaak

Gestoofde kip is een klassieker op de Nederlandse keukentafel. Het gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook makkelijk te bereiden en geschikt om op te warmen. In deze artikel worden vijf verschillende recepten voor gestoofde kip gepresenteerd, elk met hun eigen karakteristieken en smaakrichtingen. Deze recepten zijn gebaseerd op bronnen die beschikbaar zijn via websites als Faja Lobi, Susanaretz, Heerlijke Happen, Foodinista en Boerderij Zuivel. Het artikel biedt een overzicht van de ingrediënten, bereidingstippen en eventuele variaties zodat koks de recepten aan kunnen passen aan hun eigen smaak of beschikbare ingrediënten.


Inleiding

Gestoofde kip is een gerecht dat zich goed leent voor zowel wekelijkse maaltijden als feestelijke gelegenheden. De bereiding is relatief eenvoudig, maar dankzij de combinatie van vlees, groenten en smaakmakers ontstaat er toch een indrukwekkend resultaat. In de Nederlandse keuken zijn verschillende stijlen van gestoofde kip populair, variërend van het klassieke stoofpotje met bier tot de exotischere varianten zoals het Arabisch kipstoofpotje of de Provençaalse kip. Deze variaties tonen aan dat gestoofde kip zich goed aanpast aan diverse culinaire invloeden en smaken.

Deze artikel biedt een gedetailleerde uitleg van vijf verschillende recepten voor gestoofde kip, met nadruk op bereidingstijd, moeilijkheidsgraad, benodigde ingrediënten en eventuele variaties. Elke recept is een aparte smaakervaring, en de kooktijden variëren van ongeveer 30 minuten tot 1,5 uur, afhankelijk van de complexiteit van de saus en het gebruik van groenten.


Recept 1: Gestoofde kip met woknoodles (bron: Faja Lobi)

Ingrediënten

  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • Uien (in halve ringen)
  • Knoflook (geperst)
  • Kippenbouten (in stukjes gesneden)
  • Nasi Trafasie (vers bereide roerbakmix)
  • Tomatenpuree
  • Chinese vijfkruidenpoeder
  • Trassie Trafasie
  • Tomaten (in stukjes gesneden)
  • Pinda Sambel Trafasie
  • Bruine suiker
  • Water

Bereiding

  1. Fruit uien en knoflook: Verhit 5 eetlepels zonnebloemolie in een pan. Voeg uien in halve ringen toe en fruit deze lichtbruin. Geperste knoflook toevoegen en even laten bakken.
  2. Bak kip: Kippenbouten in stukjes snijden en toevoegen aan de pan. Bak op matig vuur en deksel op de pan. Omscheppen zodat het vlees gelijkmatig goudbruin wordt.
  3. Voeg sausbestanddelen toe: Voeg Nasi Trafasie, tomatenpuree, Chinese vijfkruidenpoeder, Trassie Trafasie, stukjes tomaten, Pinda Sambel Trafasie en bruine suiker toe. Omscheppen en bak op matig vuur gedurende enkele minuten.
  4. Stoven: Voeg water toe en zet de pan met de deksel erop op het vuur. Stoven gedurende 25-30 minuten, af en toe omscheppend.

Serveertip

Serveer met Woknoodles Trafasie. Een extra smaakrijke optie is het gebruik van Zuurgoed Trafasie of Madam Jeanette sambal met aardappel.


Recept 2: Arabisch kipstoofpotje (bron: Susanaretz)

Ingrediënten

  • 750g kip (2 kippenpoten en 2 kippendijen, zonder bot)
  • 75g gele rozijnen
  • 75g gedroogde abrikozen (in reepjes)
  • 100ml vers sinaasappelsap
  • 2tl kurkuma
  • 2tl gemalen komijn
  • 1tl cayenne
  • 2tl kaneel
  • 2tl gemalen koriander
  • 1,5tl gemalen gember
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • Duimdik stuk verse gember, geraspt
  • 2 courgettes, in grove stukken
  • 1 prei, in ringen
  • 2 blikken tomatenblokjes (á 400g)
  • 400ml kippenbouillon
  • Zout en peper
  • Parelcouscous of couscous

Bereiding

  1. Voorbereiding van kip: Meng de specerijen en wrijf de kip daarmee in. Laat dit minimaal een uur intrekken.
  2. Braad kip: Verhit olie in een stoofpan en braad de kip rondom goudbruin. Haal de kip tijdelijk uit de pan.
  3. Fruit aromatika: Voeg extra olie toe en bak uien, knoflook en gember gedurende 6-8 minuten op medium vuur.
  4. Voeg specerijen en groenten toe: Voeg de rest van de specerijenmix, prei en courgette toe en bak even door.
  5. Stoven: Voeg de kip terug in de pan, samen met de tomatenblokjes, bouillon en gedroogde vruchten. Zet op hoog vuur aan de kook en laat daarna pruttelen gedurende 1 tot 1,5 uur.
  6. Serveer: Serveer met parelcouscous of rijst. Overblijfselen kunnen opgedept worden met vers Marokkaans of Turks brood.

Recept 3: Kip op Provençaalse wijze (bron: Heerlijke Happen)

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • Nduja (Italiaanse smeerbare worst)
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Knoflook
  • Uien
  • Olijfolie
  • Tomatensaus
  • Witte wijn (optioneel)
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Smijteren: Smeer de kip met Nduja in en laat dit intrekken.
  2. Bak aromatika: Verhit olijfolie in een pan. Bak uien en knoflook tot goudbruin. Voeg tijm en rozemarijn toe.
  3. Voeg kip toe: Voeg de kip toe en bak rondom goudbruin.
  4. Meng saus: Voeg tomatensaus en eventueel een scheut witte wijn toe. Laat pruttelen op matig vuur.
  5. Stoven: Zet de deksel op de pan en laat gedurende ongeveer 30-40 minuten stoven.
  6. Serveer: Serveer de kip op Provençaalse wijze met rijst of brood.

Recept 4: Kip stoofpotje met bier (bron: Foodinista)

Ingrediënten

  • 400g kipfilet
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 wortelen
  • 250g champignons
  • 1 blik of flesje Stout bier
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 plakjes ontbijtkoek
  • 2 appels
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Zout en peper
  • Klontje roomboter

Bereiding

  1. Bereid basis: Snipper uien en knoflook en verhit boter in een stoofpan. Glaceer de uien met knoflook en voeg bruine suiker toe.
  2. Breek bouillonblokjes: Midden in de pan breek de bouillonblokjes en roerbak mee.
  3. Bak kip: Snijd kip in stukjes en voeg toe aan de pan. Bestrooi met bloem en breng op smaak met zout en peper.
  4. Blus met bier: Voeg het bier en appelstroop toe. Meng alles goed door.
  5. Stoven: Zet de deksel op en laat pruttelen op laag vuur gedurende 1 uur.
  6. Serveer: Serveer met gegratineerde aardappelpuree. Optioneel kan appelmoes met peer als erbij gerecht dienen.

Recept 5: Hongaarse gestoofde kip (bron: Boerderij Zuivel)

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 25g boerenroomboter
  • 4 eetlepels bakolijfolie
  • 2 zoete witte uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 4 tomaten
  • Scheut witte wijn
  • 100ml volle boerenyoghurt
  • 4 takjes platte peterselie

Bereiding

  1. Bak kip: Bestrooi kip met zout, peper en paprikapoeder. Verhit boerenroomboter en olie in een pan. Bak de kip goudbruin en breng over in een stoofpan.
  2. Bak groenten: Pel en snipper uien en knoflook. Bak deze tot goudbruin. Voeg paprikastukken toe en bak even door.
  3. Voeg tomaten en wijn toe: Voeg tomaten (grof gesneden) toe en bak nog even. Voeg witte wijn toe en breng op smaak.
  4. Stoven: Breng alles aan de kook en laat gedurende ca. 30 minuten stoven.
  5. Meng yoghurt: Meng het overige paprikapoeder met de boerenyoghurt en breng op smaak met zout en peper. Schep de yoghurtmix over het gerecht.
  6. Serveer: Serveer met peterselie en eventueel gekookte aardappelen, rijst of broccoli.

Samenvatting

Gestoofde kip is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor diverse culinaire stijlen. In deze artikel zijn vijf verschillende recepten gepresenteerd, elk met hun eigen smaken en ingrediënten. De variaties gaan van het klassieke stoofpotje met bier tot de exotische Arabische en Hongaarse varianten. Ongeacht welk recept gekozen wordt, gestoofde kip is een gerecht dat zowel vlees als groenten bevat en zich goed leent voor opwarmen of opeten de volgende dag.

De bereidingstijden variëren van 30 minuten tot 1,5 uur, afhankelijk van de complexiteit van de saus en het gebruik van groenten. De moeilijkheid van de recepten is in de meeste gevallen laag tot gemiddeld, wat betekent dat ook minder ervaren koks het gerecht zonder problemen kunnen maken.


Conclusie

Gestoofde kip is een klassieker die zich goed aanpast aan diverse smaken en culinaire invloeden. De recepten die in deze artikel zijn gepresenteerd tonen aan dat het gerecht zich niet alleen eenvoudig laat bereiden, maar ook smaakvol is. Of het nu om een stoofpotje met bier, een Arabisch kipstoofpotje of een Hongaarse variant gaat, gestoofde kip is altijd een vermakelijke keuze voor elke tafel. Met de juiste ingrediënten en bereidingswijze is het mogelijk om een heerlijke maaltijd te bereiden die zowel gezond als smaakvol is.


Bronnen

  1. Faja Lobi - Woknoodles met gestoofde kip
  2. Susanaretz - Arabisch kipstoofpotje
  3. Heerlijke Happen - Kip op Provençaalse wijze bereid
  4. Foodinista - Kip stoofpotje met bier
  5. Boerderij Zuivel - Hongaarse gestoofde kip

Related Posts