Drie lekkere gehaktbrood recepten met ei: van Nederlands tot Indonesisch

Eieren zijn een veelgebruikt ingrediënt in verschillende varianten van gehaktbrood. In dit artikel worden drie verschillende recepten met eieren beschreven: een klassiek Nederlands gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham; een pittige variant met Indonesische kruiden; en een Sloveens inspiratie-gehaktbrood met tijm en peterselie. Deze recepten tonen aan dat gehaktbrood niet alleen smaakvol is, maar ook ruimte biedt voor creatieve variaties.

Deze recepten zijn geschikt voor zowel ervaren kokken als beginners en kunnen gemaakt worden in de oven of op het vuur. Ze tonen ook aan hoe eieren kunnen worden gebruikt als een smaakversterker en bindmiddel in gehaktbroden. De recepten bevatten duidelijke instructies en benodigdheden voor het maken van het gerecht, zodat lezers deze met gemak in hun keuken kunnen uitvoeren.

Nederlandse variant: Gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham

Een klassiek Nederlands gerecht is het gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham. Dit gerecht is ideaal voor gezamenlijke maaltijden en past goed bij de lente- of paasperiode. Het gehaktbrood is groot en heeft de vorm van een cake of brood. Het kan warm worden opgediend bij de avondmaaltijd of als een lunch op een broodje. Het gerecht kan tot 3 dagen bewaard worden, maar het vriezen wordt niet aanbevolen vanwege de aanwezigheid van kaas en ei, die de smaak en structuur van het brood kunnen beïnvloeden.

Ingrediënten

Voor 12 porties is het volgende nodig:

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 300 gram kippengehakt
  • 2 handjes geraspte belegen kaas
  • 200 gram plakken rauwe ham
  • 3 harde gekookte eieren
  • 1 rauw ei
  • 1 wortel
  • een handje verse bieslook
  • een handje verse peterselie
  • 2 eetlepels passata
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ui
  • snuf peper en zout

Bereiding

De moeilijkheid van het recept ligt op een schaal van 1 tot 5 bij punt 2. De tijdsduur voor de voorbereiding is ongeveer 30 minuten, met een bak- en oventijd van 80 minuten plus een keer kantelen. De benodigdheden om het recept te maken zijn een snijplank, mengschaal, hakmolen, mes, cakevorm van 16 cm, ovenplaat, bakpapier en spatels.

Eerst worden de eieren hardgekookt en afgekoeld. Vervolgens wordt de vulling voor het gehaktbrood gemaakt door de ui, wortel, peterselie en bieslook fijn te snijden en te mengen met paneermeel, peper en zout. Het rauwe ei en passata worden er aan toegevoegd. Vervolgens wordt de geraspte kaas toegevoegd en het gehakt er doorheen gekneed. De vulling moet gelijkmatig verdeeld worden door het gehakt.

De oven wordt op 180 graden voorverwarmd. De eieren worden gepeld en in het gehaktbrood geplaatst. Het brood wordt vervolgens in de oven gebakken. Nadat het brood gecookt is, wordt het opgekanteld zodat de onderkant ook goudbruin wordt. Na het kantelen wordt het brood nogmaals in de oven geplaatst voor 15 minuten, zodat het knapperig wordt.

Het gehaktbrood kan op verschillende manieren worden opgediend. Het is ideaal bij een maaltijd met het gezin of als lunch op een broodje. Het gerecht is ook geschikt voor het verstoppen van groente, wat het gezond maakt.

Indonesische variant: Gehaktbrood met ketjap en sambal

De Indonesische variant van het gehaktbrood is pittiger en geuriger. Deze variant bevat ketjap, sambal en pindakaas, wat de smaak van het brood versterkt. Het recept is ontworpen om de smaken van de Indo-keuken te combineren met de klassieke Nederlandse variant van het gehaktbrood.

Ingrediënten

Voor 12 porties is het volgende nodig:

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 300 gram kippengehakt
  • 200 gram plakken rauwe ham
  • 3 harde gekookte eieren
  • 1 rauw ei
  • 1 wortel
  • een handje verse bieslook
  • een handje verse peterselie
  • 2 eetlepels passata
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ui
  • snuf peper en zout
  • sambal
  • ketjap
  • pindakaas
  • korianderpoeder
  • komijnpoeder

Bereiding

De bereiding van het Indonesische gehaktbrood is vergelijkbaar met de Nederlandse variant, maar met de toevoeging van sambal, ketjap en pindakaas. De ui, knoflook en gember worden fijn gehakt en gemengd met paneermeel, korianderpoeder en komijnpoeder. Vervolgens worden de eieren, sambal, pindakaas en ketjap er aan toegevoegd. Het gehakt wordt er doorheen gekneed en de vulling moet gelijkmatig verdeeld worden.

De oven wordt op 180 graden voorverwarmd. Het gehaktbrood wordt in de oven gebakken voor 50 minuten op 190 graden. Vervolgens wordt het brood opgekanteld en nogmaals in de oven geplaatst voor 15 minuten. Na het kantelen wordt het brood nogmaals in de oven geplaatst voor 15 minuten, zodat het knapperig wordt.

Het Indonesische gehaktbrood kan op verschillende manieren worden opgediend. Het is ideaal bij een maaltijd met het gezin of als lunch op een broodje. Het gerecht is ook geschikt voor het verstoppen van groente, wat het gezond maakt.

Sloveense variant: Gehaktbrood met tijm en peterselie

De Sloveense variant van het gehaktbrood bevat tijm en peterselie, wat de smaak van het brood versterkt. Het recept is ontworpen om de smaken van de Sloveense keuken te combineren met de klassieke Nederlandse variant van het gehaktbrood.

Ingrediënten

Voor 12 porties is het volgende nodig:

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 300 gram kippengehakt
  • 200 gram plakken rauwe ham
  • 3 harde gekookte eieren
  • 1 rauw ei
  • 1 wortel
  • een handje verse bieslook
  • een handje verse peterselie
  • 2 eetlepels passata
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ui
  • snuf peper en zout
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • bosje verse peterselie
  • paar takjes verse tijm
  • 3 tl Hongaars paprikapoeder
  • 2 tl dijon mosterd
  • zout en peper
  • 60 ml runderfond

Bereiding

De bereiding van het Sloveense gehaktbrood is vergelijkbaar met de Nederlandse variant, maar met de toevoeging van tijm en peterselie. De peterselie en tijm worden fijn gehakt en gemengd met de gebakken ui en knoflook. Vervolgens wordt het gehakt er doorheen gekneed en de vulling moet gelijkmatig verdeeld worden. Het gehaktbrood wordt vervolgens in de oven gebakken.

De oven wordt op 180 graden voorverwarmd. Het gehaktbrood wordt in de oven gebakken voor ongeveer 1 uur. Vervolgens wordt het brood opgekanteld en nogmaals in de oven geplaatst voor 15 minuten. Na het kantelen wordt het brood nogmaals in de oven geplaatst voor 15 minuten, zodat het knapperig wordt.

Het Sloveense gehaktbrood kan op verschillende manieren worden opgediend. Het is ideaal bij een maaltijd met het gezin of als lunch op een broodje. Het gerecht is ook geschikt voor het verstoppen van groente, wat het gezond maakt.

Conclusie

Gehaktbrood is een veelgebruikt gerecht in Nederland en kan op verschillende manieren worden bereid. Eieren zijn een veelgebruikt ingrediënt in verschillende varianten van gehaktbrood. In dit artikel zijn drie verschillende recepten beschreven: een klassiek Nederlands gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham; een pittige variant met Indonesische kruiden; en een Sloveens inspiratie-gehaktbrood met tijm en peterselie. Deze recepten tonen aan dat gehaktbrood niet alleen smaakvol is, maar ook ruimte biedt voor creatieve variaties.

Bronnen

  1. Gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham
  2. Indonesisch gehaktbrood
  3. Sloveens gehaktbrood

Related Posts