Eendenborst in de oven bereiden: Technieken, gerechten en smaakcombinaties

Het bereiden van eendenborst in de oven is een populaire techniek die het vlees zacht, saftig en smaakvol maakt. In tegenstelling tot frituren of souteuren, roosteren in de oven geeft de eendenborst een krakend vel en een perfect gaar binnen. In dit artikel worden verschillende recepten en technieken beschreven die je kunnen inspireren om eendenborst als hoofdgerecht te bereiden. De recepten zijn afkomstig uit betrouwbare bronnen en zijn aangepast aan de behoeften van zowel beginnende koks als ervaren culinisten.

De recepten die in dit artikel worden besproken, geven een duidelijk overzicht van de bereidingsstappen en smaakcombinaties die goed werken met eendenborst. Daarnaast worden ook tips gegeven over het voorbereiden van het vlees, het kiezen van begeleidende gerechten en het verbeteren van de smaak door kruiden en saus.

Eendenborst met sinaasappelsaus

Eendenborst met sinaasappelsaus is een klassieker die het rijke vlees van de eend goed accentueert. Deze combinatie van zoet en zuur brengt de smaak van het vlees naar voren. De bereiding is vrij eenvoudig en vereist weinig ingrediënten, maar levert toch een indrukwekkend resultaat op.

Bereiding van de eend

Gebruik een verse eendenborstfilet met vel. Voordat je het vlees begint te bereiden, laat het op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig en snel gaar wordt. Snijd het vetkant kruislings in, zonder het vlees te raken. Dit helpt bij het uitbakteren van het vet en voorkomt dat het vlees verkruimelt tijdens het koken.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eendenborst in de pan met de vetkant naar beneden. Laat het vet langzaam uitbakken tot het goudbruin en knapperig is. Draai de filet om en bak de andere kant kort, ongeveer 2 à 3 minuten. Haal de eendenborst uit de pan en wikkel hem losjes in aluminiumfolie. Laat het vlees rusten, wat ervoor zorgt dat het vocht zich gelijkmatig verspreidt en het vlees niet droog wordt.

Bereiding van de saus

Pers een sinaasappel uit en giet het sap in de pan. Voeg een theelepel honing, een scheutje balsamicoazijn en wat zout en peper toe. Laat het geheel inkoken tot een siroopachtige saus. Deze saus heeft een zoet-frisse smaak die goed aansluit bij het rijke vlees van de eend.

Snijd de eendenborst in dunne plakjes en giet de saus eroverheen. Serveer met aardappelpuree of geroosterde groenten. Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook erg visueel aantrekkelijk, wat het ideaal maakt voor een dinergerecht of een feestelijke maaltijd.

Gekruide eendenbouten uit de oven

Eendenbouten zijn een luxe variant van eendenborst en zijn ideaal om in de oven te bakken. Deze techniek vereist weinig tijd en inspanning, maar levert een gerecht op dat altijd indruk maakt. Gebruik een confit de canard of voorgegaarde eendenbout, zodat het vlees saftig en het vel krokant is.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de bouten droog en bestrooi ze met een mix van grof zout, versgemalen peper, tijm, rozemarijn en een snufje paprikapoeder. Deze kruiden geven het vlees een zachte, smaakvolle toets die goed aansluit bij het vette karakter van de eend.

Leg de bouten op een rooster of ovenschaal en bak ze 30 minuten, tot het vel krokant is en het vlees bijna uit elkaar valt. Tijdens het bakken lost het vet op en geeft het vlees een zachte textuur. Dit gerecht kan goed worden begeleid met krieltjes uit de oven, gestoofde rode kool of een frisse salade.

Aziatische eend roerbak met noedels

Zin in iets met pit? Dan is deze Aziatische roerbak met eend een goede keuze. Snel, licht en vol van smaak. Gebruik hiervoor eendenborstfilet zonder vel of restjes van eerder gebakken eend.

De bereiding van deze roerbak is snel en vereist weinig ingrediënten. Het vlees wordt in de pan gebakken en daarna samengevoegd met noedels, groenten en een smaakrijke saus. De Aziatische smaakcombinaties geven het vlees een lichte, exotische toets die goed aansluit bij de rijke smaak van de eend.

Krokant gebakken eend met rozemarijnaardappeltjes

Eendenborsten met rozemarijnaardappeltjes zijn een klassieke combinatie die goed aansluit bij het vlees van de eend. De rozemarijn geeft de aardappeltjes een zachte, smaakvolle toets die goed aansluit bij het vette karakter van de eend.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de aardappeltjes met de knoflook in een pan, giet er kokend heet water bij en laat het geheel 5 minuten koken. Giet de aardappels af en schep ze in een grote, ondiepe ovenschaal. Bestrooi het met rozemarijn en wat zout en peper.

Intussen wordt de eendenborst voorbereid. Prik het vel van de eendenborsten meerdere malen in zonder het vlees te beschadigen. Leg ze met het vel omhoog in een kleine braadslee. Kneus 8 laurierblaadjes licht, zodat het aroma vrijkomt en wrijf het eendenvel hiermee in. Schuif dan bij elke eendenborst 2 van de gekneusde laurierblaadjes onder het vel. Bestrooi ze met wat zout en peper naar smaak en braad ze 5 minuten in de oven.

Sprenkel wat gesmolten vet uit de braadslee over de aardappeltjes in de ovenschaal. Braad de eendenborsten dan nog eens 20 minuten en rooster tegelijk de aardappeltjes ook 20 minuten, tot de eendenborsten en aardappeltjes gaar en goudbruin zijn. Keer de eendenborsten tussentijds nog tweemaal en voeg zo nodig wat eendenvet toe aan de aardappeltjes. Schenk het teveel aan vet uit de braadslee en verwijder de laurierblaadjes uit het vlees.

Garneer de eend met de 8 overgebleven, verse laurierblaadjes en zet de eend en aardappeltjes in de schalen op tafel. Serveer met de fris zure jam of gelei en gestoomde bloemkoolroosjes of een groene salade.

Geroosterde eendenborstfilet met gekaramelliseerde roodlof, vijgen en granaatappelpitjes

Deze variant van geroosterde eendenborstfilet is een smaakvol gerecht dat ideaal is voor een feestelijke maaltijd of een dinergerecht. Het vlees wordt samengevoegd met gekaramelliseerde roodlof, vijgen en granaatappelpitjes, wat een zachte, zoete toets geeft aan het gerecht.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de krieltjes erover. Pers de teen knoflook uit, leg tussen de krieltjes en besprenkel het geheel met olijfolie, zout en peper. Rooster de krieltjes 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Snij de vijgen en ui in parten, leg in een ovenschaal en verdeel de witte balsamicozijn, 4 eetlepels olijfolie, zout en peper erover. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.

Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Snij de velkant van de eendenborstfilets kruislings in. Bak de eendenborstfilets 3 minuten op de velkant, keer de filets om en bak nog 2 minuten. Verdeel de vijgenconfijt over de filets en pak de eendenborstfilets losjes in aluminiumfolie. Bak de filets nog 5 minuten in de oven en laat daarna 5 minuten rusten.

Halveer de granaatappel, tik met een houten lepel tegen de schil en vang de pitjes op in een kom.

Verwijder de harde achterkant van de roodlof. Verhit de boter met de rietsuiker in een koekenpan en bak de roodlof 5 minuten aan. Hak de basilicum en peterselie grof.

Snij de eendenborstfilets in plakken en serveer met de krieltjes, gekarameliseerde roodlof, vijgen en rode ui. Garneer het geheel met granaatappelpitjes en de verse groene kruiden.

Wilde eendenborst met bramensaus

Wilde eendenborst met bramensaus is een gerecht dat ideaal is voor een luchtigere maaltijd. Het vlees van de wilde eend is magerder dan dat van de gewone eend, wat het geschikt maakt voor een lichtere saus zoals bramensaus.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 3 x 3 cm. Doe ze in een ovenschaal. Snipper de ui en doe deze ook in de schaal. Besprenkel met 3 el olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster 30 min. in de oven.

Snijd intussen het vel van de eendenborsten kruislings in. Bestrooi de vleeskant met wat zout. Bak de eendenborstfilet op de velkant ca. 6 min op middelhoog vuur.

Leg de eendenborsten in een ovenschaal met de velkant naar boven en zet ze nog 10 min in de oven.

Schenk de wijn in de koekenpan en laat 3 min. inkoken. Schenk de wildfond erbij en laat weer 3 min. inkoken. Meng er de bramenjam door en kook nog 1 min. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Neem de eendenborst uit de oven. Laat 5 min. rusten en snijd het dan in plakjes. Leg ze in een waaier op 4 borden. Schep er de bramensaus over en garneer met verse bramen.

Stamp de zoete aardappel en ui tot grove puree en schep bij de eendenborst op de borden. Dit gerecht is ideaal als hoofdgerecht voor een lichte maaltijd of als onderdeel van een groter gerecht.

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gebakken witlof en gratin van aardappel en knolselderij

Deze variant van gebakken eendenborst is een klassieker die goed aansluit bij het vette karakter van de eend. De portsaus geeft het gerecht een zachte, smaakvolle toets die goed aansluit bij het vlees van de eend.

Bereiding van de eendenborst

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Zorg dat de pan gloeiend heet is. Doe geen boter of olie in de pan. In het vel van de eendenborst zit genoeg vet. Leg de eendenborsten op de velkant in de pan. Bak het vlees 3 minuten op de velkant, tot het bruin kleurt. Bestrooi de vleeskant nu met wat kaneel. Dit geeft een licht zoete smaak en dat gaat heel goed bij de eend. Keer de eendenborsten om en bak nog eens 1 minuut op de vleeskant. Wil je je vlees minder rosé of heb je grotere eendenborsten? Bak dan iets langer.

Haal het vlees uit de pan en wikkel het losjes in aluminiumfolie. Laat de eendenborsten 15 minuten rusten.

Bereiding van de portsaus

Maak ondertussen de portsaus af. Gebruik hiervoor dezelfde pan, als waar je de eendenborsten in hebt gebakken. Voeg het portmengsel toe en laat 3 tot 5 minuten op zacht vuur inkoken. Roer de honing en balsamico azijn erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de saus en vang op in een pan of schaal. Verdeel er de roomboter door. Zo krijg je een mooi gebonden portsaus.

Kruidige eendenborst met koriander-muntsaus

Deze kruidige variant van eendenborst is een smaakvol gerecht dat ideaal is voor een feestelijke maaltijd of een dinergerecht. De koriander-muntsaus geeft het gerecht een zachte, smaakvolle toets die goed aansluit bij het vlees van de eend.

Bereiding

Maak eerst de koriander-muntsaus: combineer alle ingrediënten in een foodprocessor en maal alles tot een gladde saus. Je kunt hier ook een staaf mixer voor gebruiken. Zet de saus apart.

Meng de kaneel, knoflook, kruidnagel, gember, peper en zout in een klein kommetje door elkaar. Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de huidkant van beide eendenborstfilets. Masseer het kruidenmengsel in de filets, zorg dat er ook kruiden in de inkepingen in de huid komen.

Verhit een ovenbestendige koekenpan over middelhoog vuur (geen vet toevoegen) en bak de eendenborstfilets in de hete pan 3 minuten op de huidkant tot er veel vet uit de filets in de pan is gelopen. Keer de filets om en bak ze 1 minuut aan de andere kant. Zet vervolgens de pan in de oven en laat de filets nog 3 tot 5 minuten doorgaren. Haal de eendenborstfilets vervolgens uit de oven, leg ze op een bord en dek dit af met aluminiumfolie om ze te laten rusten. Bewaar de pan met het vet erin.

Verhit in de tussentijd 3 el kokosolie in een andere pan en bak hierin de plakjes bakbanaan aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verhit de pan met vet waarin de filets zijn gebakken opnieuw over middelhoog vuur en bak hierin snel de postelein tot deze net is geslonken (ca. 1 minuut). Verdeel de postelein over 2 borden, leg er een eendenborstfilet op en verdeel er de plakjes gebakken banaan overheen. Schep vervolgens wat van de koriander-muntsaus op de bakbanaan.

Conclusie

Het bereiden van eendenborst in de oven is een techniek die het vlees zacht, saftig en smaakvol maakt. De verschillende recepten die in dit artikel zijn besproken, geven een duidelijk overzicht van de bereidingsstappen en smaakcombinaties die goed werken met eendenborst. Of je nu een klassieke eendenborst met sinaasappelsaus bereidt of een exotische kruidige variant met koriander-muntsaus, het resultaat is altijd een smaakvol gerecht dat goed aansluit bij het vlees van de eend.

De technieken die zijn beschreven in dit artikel zijn afkomstig uit betrouwbare bronnen en zijn aangepast aan de behoeften van zowel beginnende koks als ervaren culinisten. Door het gebruik van kruiden, sauzen en begeleidende gerechten, is het mogelijk om eendenborst als hoofdgerecht te bereiden dat niet alleen smaakvol is, maar ook visueel aantrekkelijk.

Bronnen

  1. Geroosterde eendenborstfilet met gekaramelliseerde roodlof, vijgen en granaatappelpitjes
  2. De 3 simpelste gerechten met eend
  3. Krokant gebakken eend met rozemarijnaardappeltjes
  4. Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gebakken witlof en gratin van aardappel en knolselderij
  5. Kruidige eendenborst
  6. Wilde eendenborst met bramensaus

Related Posts