Gerechtelijke eendenborstfilet recepten: smaakvol en eenvoudig bereid
Eendenborstfilet is een luxere variant van een klassieke eendenborst. Het is een vleesstuk dat vrij is van de benen en meestal ook van de romp, en wordt vaak bereid in de Vietnamese stijl of met kruiden en sauzen uit de oosterse keuken. In dit artikel worden verschillende recepten en bereidingsmethoden voor eendenborstfilet uitgebreid besproken, met aandacht voor ingrediënten, bereidingsstappen, en het gebruik van kruiden en sauzen. De focus ligt op smaak, techniek en eenvoud van uitvoering, zoals beschreven in de bronnen.
Inleiding
Eendenborstfilet is een populaire keuze bij mensen die het smaakvolle vlees van de eend willen genieten zonder de moeite van het slachten of ontdoen van het hele dier. Het vlees is rijk aan vet, wat het smaakgehalte verhoogt, en de bereidingsmethoden variëren van bakken tot grillen, en zelfs roken. De meeste recepten vereisen weinig ingrediënten en eenvoudige technieken, waardoor het een uitstekende keuze is voor het thuisreceptie. In dit artikel worden verschillende recepten en technieken besproken, inclusief de Vietnamese stijl, de kruidige benadering en het gebruik van oosterse sauzen en groenten.
Recept: Eendenborst uit Vietnamese stijl
Een klassieke Vietnamese bereiding van eendenborstfilet is beschreven in het kookboek "Uit liefde voor Vietnam". Dit recept is uitgevoerd in 20 minuten en vereist weinig ingrediënten en eenvoudige technieken. Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijving van de ingrediënten en bereiding.
Ingrediënten
- 2 eendenborstfilets
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 el verse geraspte gember
- 1 el zonnebloemolie
- 2 tl fivespiceskruiden
- snuf zeezout
- IJsbergsla
- Koriander
- Munt
- Vissaus
- Gedroogde rode peper
- Limoen
Bereidingsstappen
- Meng in een kom de geperste knoflook, fijngesnipperde sjalot, gember, five spices en zeezout.
- Kerf de eendenborst in aan de kant met de huid en kruid ze in, in de kom om en om.
- Smeer de pan in met de zonnebloemolie en verhit de koekenpan.
- Leg de eend direct in de pan op de huid.
- Laat de pan langzaam heet worden en laat de eend op de huid 15 minuten in liggen.
- Vervolgens is de pan heet en is de eend gaan grillen. Draai de eend vervolgens om en laat deze nog 4 minuten grillen op de andere kant.
- Verdeel ondertussen op de schaal de slabladen, muntbladen en koriander. Maak hiermee slawraps.
- Maak een vinaigrette met de limoen, peper en visolie. Knijp de limoen uit, meng de visolie er doorheen en de peper.
- Snij de eend in dunnen plakjes en verdeel deze over de schaal.
- Serveer de schaal, laat iedereen de eendenborst wraps zelf rollen en dippen.
Recept: Gebakken eendenborstfilet met chutney
Een eenvoudig recept dat de smaak van de eendenborstfilet versterkt is het gebruik van een uien chutney. Dit recept vereist eenvoudige ingrediënten en technieken, en is geschikt voor beginners.
Ingrediënten
- 1 eendenborstfilet
- 1 ui
- 1 theelepel sherry azijn
- 1 theelepel jus de veau
Bereidingsstappen
- Doe de uien, jus de veau en sherry azijn in een pan en bak deze tot je een soort chutney compote krijgt.
- Doe de chutney in een bakje en zet dit opzij.
- Leg de eendenborstfilet op de vetlaag neer en haal het overtollige vet van de eendenborstfilet los met je vingers.
- Snij daarna het overtollige vet eraf.
- Maak met een scherp mes een aantal sneden in het vet van de eendenborstfilet, zodat het op dobbelsteentjes begint te lijken.
- Doe genoeg zout en peper over de eendenborstfilets voordat je ze gaat bakken in de pan.
- Doe de olie in de pan en laat het warm worden.
- Leg daarna de eendenborstfilets van je af op de vet kant in de pan.
- Draai de eendenborstfilets met een vleespincet om zodra de ene kant een mooie goudbruine kleur heeft.
- Gebruik de bolling van de pan om de zijkanten van de eend ook te bakken.
- Wanneer de eendenborstfilets aan beide kanten mooi goudbruin van kleur zijn, haal je ze uit de pan.
- Steek een vleesthermometer door het midden van de eendenborstfilet en laat het verder garen in de oven tot een kerntemperatuur van 55°.
Recept: Gebakken eendenborstfilet met oosterse saus
Een ander recept dat uitstekend smaakt is het gebruik van oosterse groenten en een saus gemaakt van ketjap, honing en kruiden. Dit recept is geschikt voor 4 personen en vereist weinig ingrediënten.
Ingrediënten
- 4 eendenborstfilets
- 600 gram Oosterse wokgroenten
- Vers gemalen peper en zeezout
- 100 ml Ketjap Manis
- 40 ml honing
- 12 gram 5-Spice kruidenpoeder
- 3 ml citroensap
Bereidingsstappen
- Haal de eendenborstfilets een uur voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Leg de eendenborstfilets op een snijplank met de vet/huid kant naar boven.
- Snijd de vet/huid kant in een ruitpatroon in met een scherp mes met ca. 1 cm. tussenruimte. Let op! snijd alleen het vet in en snij niet in het rode vlees.
- Draai de filets om en voorzie de vleeskant met zeezout en vers gemalen peper.
- Verhit een koekenpan totdat deze goed heet is zonder boter of olie.
- Leg nu de eendenborstfilets met de vel/huid kant in de hete pan en bak deze in 5-6 minuten knapperig. Blijf het vlees rustig heen en weer bewegen in de pan.
- Draai de filets om en bak de andere zijde voor 5-6 minuten gaar.
- Haal het vlees uit de pan en houdt deze warm in aluminiumfolie op een warm bord. Bewaar het vet.
- Maak ondertussen de saus klaar: giet het vet uit de koekenpan in een steelpan en voeg toe de ketjap, honing, kruiden en citroensap. Laat dit zachtjes warm worden totdat de honing is opgelost.
- Wok de oosterse groenten op hoog vuur beetgaar.
- Snijd de eendenborstfilets in mooie dunne plakjes en serveer met de Oosterse groenten.
Recept: Eendenborst met sinaasappelsaus
Een klassieke combinatie die uitstekend werkt met eendenborstfilet is sinaasappel. Het zoet-frisse van citrus haalt het beste in de rijke smaak van eend naar boven. Dit recept vereist eenvoudige ingrediënten en technieken, en is geschikt voor beginners.
Ingrediënten
- 1 verse eendenborstfilet met vel
- 1 sinaasappel
- 1 theelepel honing
- 1 scheutje balsamicoazijn
- Zout en peper
- Aardappelpuree of geroosterde groenten (optioneel)
Bereidingsstappen
- Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen.
- Snijd het vet kruislings in, zonder het vlees te raken.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eend met de vetkant naar beneden in de pan.
- Laat het vet langzaam uitbakken tot het goudbruin en knapperig is.
- Draai dan de filet om en bak de andere kant kort (zo’n 2 à 3 minuten).
- Haal de eend uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie.
- Pers een sinaasappel uit en giet het sap in de pan.
- Voeg een theelepel honing, een scheutje balsamicoazijn en wat zout en peper toe.
- Laat het geheel inkoken tot een siroopachtige saus.
- Snijd de eendenborst in dunne plakjes en giet de saus eroverheen.
- Serveer met aardappelpuree of geroosterde groenten.
Recept: Gekruide eendenbouten uit de oven
Een andere manier om eendenborstfilet te bereiden is met kruiden en een oven. Dit recept vereist kruiden, een oven en een pan, en is geschikt voor 4 personen.
Ingrediënten
- 2 eendenborstfilets
- Kaneel - 1 tl
- Knoflookpoeder - ½ tl
- Kruidnagel - ¼ tl
- Gemberpoeder - ¼ tl
- Peper - ¼ tl
- Zout - ¼ tl
- Winterpostelein - 200g
- Bakbanaan - 1, erg rijp, gepeld en in plakjes van ca. ½ cm dik gesneden
- Kokosolie - 3 el
- Koriander - ¼ cup, fijngehakt (ca. 8 gram)
- Munt - ¼ cup, fijngehakt (ca. 8 gram)
- Extra Vierge Olijfolie - 2 el
- Coconut Aminos - 1 el
- Citroensap - 1 tl
- Honing - ½ tl
Bereidingsstappen
- Haal de eendenborstfilets uit de koelkast en de verpakking, en laat ze af gedekt op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Maak eerst de koriander-muntsaus: combineer alle ingrediënten in een foodprocessor en maal alles tot een gladde saus. Je kunt hier ook een staaf mixer voor gebruiken. Zet de saus apart.
- Meng de kaneel, knoflook, kruidnagel, gember, peper en zout in een klein kommetje door elkaar.
- Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de huidkant van beide eendenborstfilets. Masseer het kruidenmengsel in de filets, zorg dat er ook kruiden in de inkepingen in de huid komen.
- Verhit een ovenbestendige koekenpan over middelhoog vuur (geen vet toevoegen) en bak de eendenborstfilets in de hete pan 3 minuten op de huidkant tot er veel vet uit de filets in de pan is gelopen.
- Keer de filets om en bak ze 1 minuut aan de andere kant. Zet vervolgens de pan in de oven en laat de filets nog 3 tot 5 minuten doorgaren.
- Haal de eendenborstfilets vervolgens uit de oven, leg ze op een bord en dek dit af met aluminiumfolie om ze te laten rusten. Bewaar de pan met het vet erin.
- Verhit in de tussentijd 3 el kokosolie in een andere pan en bak hierin de plakjes bakbanaan aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Verhit de pan met vet waarin de filets zijn gebakken opnieuw over middelhoog vuur en bak hierin snel de postelein tot deze net is geslonken (ca. 1 minuut).
- Verdeel de postelein over 2 borden, leg er een eendenborstfilet op en verdeel er de plakjes gebakken banaan overheen. Schep vervolgens wat van de koriander-muntsaus op de bakbanaan.
Recept: Gerookte eendenborstfilet op de Big Green Egg
Een andere bereiding van eendenborstfilet is het roken ervan op een Big Green Egg. Dit recept vereist een rookoven en specifieke ingrediënten, zoals rooksnippers en een marinade.
Ingrediënten
- 2 eendenborstfilet
- 50g gemengde sla
- 4 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 1 el honing
- 8 el Kikkoman sojasaus
- 2 el Franse mosterd
- 1 el honing
- Sap van 1⁄2 sinaasappel
Bereidingsstappen
- Maak de marinade door de sojasaus, Franse mosterd, honing en sinaasappelsap te mengen in een kom.
- Leg de eendenborstfilets in de marinade en laat ze marineren voor minstens 30 minuten.
- Verhit de Big Green Egg op een temperatuur van ongeveer 180 graden Celsius.
- Leg de eendenborstfilets op de rooster en voeg de rooksnippers toe.
- Rook de eendenborstfilets gedurende ca. 1 uur tot de vleeskant mooi goudbruin is.
- Serveer met gemengde sla, knoflook, tijm en honing.
Conclusie
Eendenborstfilet is een luxere keuze die smaakvol en eenvoudig kan worden bereid. De verschillende recepten die in dit artikel zijn besproken tonen aan dat eendenborstfilet geschikt is voor verschillende bereidingsmethoden, variërend van bakken tot roken. De ingrediënten en technieken die worden gebruikt in deze recepten zorgen voor een smaakvol gerecht dat geschikt is voor zowel beginners als ervaren koks. Of je nu voorkeur hebt aan een Vietnamese bereiding, een gekruide variant of een oosterse saus, eendenborstfilet is een uitstekende keuze voor een smaakvolle maaltijd.