Delicatesse uit Zee: Uitgebreid Overzicht van Kreeft Recepten en Bereidingsmethoden
Kreeft is een geliefde delicatesse die zowel in traditionele keukens als in moderne culinair creativiteit haar weg vindt. De sappige textuur en verfijnde smaak maken kreeft tot een uniek ingrediënt dat geschikt is voor diverse bereidingsmethoden. In dit artikel worden verschillende kreeft recepten en technieken besproken, gericht op zowel beginnende koks als ervaren culinair professionals.
De bereidingsmethoden variëren van klassieke gegrilde kreeft tot romige kreeftsoepen en kreeft Thermidor, een Franse specialiteit. Daarnaast worden ook Japanse en andere internationale kreeftgerechten behandeld. De recepten zijn gebaseerd op diverse bronnen en tonen aan hoe men kreeft kan verwerken in verschillende stijlen, van eenvoudig tot uitgebreid.
Klassieke Kreeftgerechten
Gegrilde Kreeft
Een klassieke manier om kreeft te bereiden is door hem te grilleren. Dit recept vereist vers boter, citroensap, zout, peper en verse peterselie. De kreeft wordt doormidden gesneden en het darmkanaal verwijderd. Vervolgens wordt de kreeft met boter besprenkeld en op smaak gebracht met zout en peper. De grill wordt op middelhoog vuur aangezet, en de kreeften worden op de grill geplaatst met de vleeskant naar beneden. Na 5 tot 6 minuten is het vlees gaar en lichtbruin. Het gerecht wordt geserveerd met citroensap en gehakte peterselie.
Een variatie van dit recept is gegrilde kreeft met roerbakgroenten en botersaus. Voor dit gerecht worden groenten zoals paprika, courgette, ui, champignons en Roma-tomaatjes gebruikt. De groenten worden in stukjes gesneden en in olijfolie gebakken. Tijdens het bereiden van de groenten wordt een botersaus gemaakt met sjalot, boter, tijm, laurierblad en witte wijn. De saus wordt gezeefd en op smaak gebracht met cayennepeper en zout. De kreeft wordt in 4 minuten gegrild aan de vleeszijde en vervolgens 6 minuten in de oven gegaar gemaakt. De groenten en saus worden samen geserveerd met de kreeft.
Romige Kreeftsoep
Een ander klassiek gerecht is romige kreeftsoep. Voor dit recept zijn verse kreeften, boter, ui, knoflook, bloem, visbouillon, room, zout, peper en verse bieslook nodig. De kreeften worden eerst in kokend water gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. Het vlees wordt in kleine stukjes gesneden en apart gezet. De soep wordt gemaakt door boter in een pan te laten smelten, gevolgd door fijngehakte ui en knoflook. Bloem wordt toegevoegd en verwerkt tot een brei. Viskokend water en room worden toegevoegd en het mengsel wordt gekookt tot een romige saus ontstaat. Het kreeftvlees wordt aan het einde toegevoegd en het gerecht wordt geserveerd met verse bieslook.
Moderne en Internationale Kreeftgerechten
Kreeft Thermidor
Kreeft Thermidor is een Franse specialiteit die simpel in uitvoering is, maar toch luxueus in smaak. Het recept vereist verse kreeften, visfond, room, citroensap, witte wijn, verse kruiden zoals bieslook, kervel en dragon, Engelse mosterd, Gruyère kaas en een Spaanse wijn zoals Naiades. De kreeften worden in kokend water gekookt en vervolgens doormidden gesneden. Het vlees wordt uit de schaal gehaald, het darmkanaal en maagje worden verwijderd. Een romige saus wordt gemaakt door visfond, room, citroensap en witte wijn te combineren. De saus wordt op smaak gebracht met peper en verse kruiden. Het kreeftvlees wordt in de saus gegoten en eventueel met Engelse mosterd verwerkt. De saus wordt over de lege schaal gegoten en met Gruyère kaas bestrooid. Het gerecht wordt 1 minuut onder de salamander of grill gegaar gemaakt tot de kaas krokant bruin is.
Japanse Gegrilde Kreeft (Onigara-Yaki)
In Japan wordt kreeft vaak op Nieuwjaarsdag geserveerd als een symbool van geluk. Een bekende variant is Onigara-Yaki, een gegrilde kreeft met een sancho-boter. Voor de boter zijn verse boter, rode miso, limoenzest en Japanse peper nodig. De boter wordt samengevoegd tot een luchtig mengsel en afgekoeld tot hij stevig is. De kreeften worden vooraf doormidden gesneden en bereid met shoyu, rode miso, mirin en limoensap. De kreeft wordt op de grill geplaatst en gegrild tot het vlees gaar is. De sancho-boter wordt bij de kreeft geserveerd.
Kreeftcocktails en Lichte Gerechten
Kreeftcocktail
Een lichte variant van kreeft is de kreeftcocktail. Voor dit gerecht zijn kreeftstukjes, gerookte zalm, gepocheerde eieren en Hollandaisesaus nodig. De kreeftstukjes worden op de gerookte zalm geplaatst, gevolgd door gepocheerde eieren. De Hollandaisesaus wordt over de eieren gelepel en het gerecht wordt bestrooid met bieslook, zout en peper. Het gerecht wordt direct geserveerd als een heerlijke brunchoptie.
Kreeftsalade
Een andere lichte optie is kreeftsalade. Voor dit gerecht zijn kreeften, groenten zoals tomaat, olijven, wortel en selderij, en een dressing van olijfolie, azijn en zout nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en in stukjes gehakt. De groenten worden gewassen en snijden. De dressing wordt samengesteld en over het gerecht gegoten. Het gerecht wordt bestrooid met zout en eventueel met verse kruiden.
Kreeften in Roomsaus
Kreeft in Roomsaus
Een klassieke bereiding is kreeft in roomsaus. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, bloem, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De roomsaus wordt gemaakt door boter en bloem te breien en room toe te voegen. Het kreeftvlees wordt aan het einde toegevoegd en het gerecht wordt geserveerd met een schaal of in een pan.
Kreeftenroomsaus met Pasta
Een andere variant is kreeftenroomsaus met pasta. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, bloem, room, zout, peper, pasta en verse kruiden nodig. De kreeften worden bereid zoals in het kreeft in roomsaus gerecht. De roomsaus wordt gemaakt en over de pasta gegoten. Het kreeftvlees wordt over de pasta geschept en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Groenten
Gegrilde Kreeft met Roerbakgroenten
Een uitgebreide variant is gegrilde kreeft met roerbakgroenten en botersaus. Voor dit gerecht zijn groenten zoals paprika, courgette, ui, champignons en Roma-tomaatjes nodig. De groenten worden in stukjes gesneden en in olijfolie gebakken. Tijdens het bereiden van de groenten wordt een botersaus gemaakt met sjalot, boter, tijm, laurierblad en witte wijn. De saus wordt gezeefd en op smaak gebracht. De kreeft wordt gegrild en daarna in de oven gegaar gemaakt. De groenten en saus worden samen geserveerd met de kreeft.
Kreeft met Gebakken Aardappeltjes
Een eenvoudige, maar heerlijke bereiding is kreeft met gebakken aardappeltjes. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, zout, peper en aardappeltjes nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De aardappeltjes worden gesneden en gebakken. Het kreeftvlees wordt op de aardappeltjes gelegd en het gerecht wordt bestrooid met zout en peper.
Kreeftgerechten met Vissaus
Kreeften in Kreeftensaus
Een andere variant is kreeften in kreeftensaus. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, bloem, visbouillon, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De kreeftensaus wordt gemaakt door boter en bloem te breien en visbouillon en room toe te voegen. Het kreeftvlees wordt aan het einde toegevoegd en het gerecht wordt geserveerd met een schaal of in een pan.
Zalm in Kreeftensaus
Een andere variant is zalm in kreeftensaus. Voor dit gerecht zijn zalmfilets, boter, bloem, visbouillon, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De zalm wordt gebakken en de kreeftensaus wordt gemaakt zoals in het kreeften in kreeftensaus gerecht. De saus wordt over de zalm gegoten en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Tussengerechten
Rode Mul met Kreeftensaus
Een tussengerecht is rode mul met kreeftensaus. Voor dit gerecht zijn rode mulfilets, boter, bloem, visbouillon, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De rode mul wordt gebakken en de kreeftensaus wordt gemaakt zoals in het kreeften in kreeftensaus gerecht. De saus wordt over de rode mul gegoten en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kabeljauw en Scampi’s in Kreeftensaus
Een andere tussengerecht is kabeljauw en scampi’s in kreeftensaus. Voor dit gerecht zijn kabeljauwfilets, scampi’s, boter, bloem, visbouillon, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De kabeljauw en scampi’s worden gebakken en de kreeftensaus wordt gemaakt zoals in het kreeften in kreeftensaus gerecht. De saus wordt over de vissen gegoten en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Aardappelen
Kreeft in Roomsaus met Aardappelen
Een eenvoudige bereiding is kreeft in roomsaus met aardappelen. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, bloem, room, zout, peper, aardappelen en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De aardappelen worden gekookt en gesneden. De roomsaus wordt gemaakt en over de aardappelen gegoten. Het kreeftvlees wordt over de aardappelen geschept en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Pasta
Garnalen in Kreeftenroomsaus met Pasta
Een andere variant is garnalen in kreeftenroomsaus met pasta. Voor dit gerecht zijn garnalen, boter, bloem, room, zout, peper, pasta en verse kruiden nodig. De garnalen worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De kreeftenroomsaus wordt gemaakt en over de pasta gegoten. De garnalen worden over de pasta geschept en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Brood
Kreeft en Brood
Een eenvoudige bereiding is kreeft en brood. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, zout, peper en brood nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. Het brood wordt gebakken en het kreeftvlees wordt over het brood geschept. Het gerecht wordt bestrooid met zout en peper.
Kreeftgerechten met Koraal
Kreeftcocktail met Citroenroom, Champagne Gelei en Kaviaar
Een luxe variant is kreeftcocktail met citroenroom, champagne gelei en kaviaar. Voor dit gerecht zijn kreeften, citroenroom, champagne gelei, kaviaar, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De citroenroom wordt samengesteld en over het kreeftvlees gegoten. De champagne gelei wordt over de kreeftcocktail gegoten en kaviaar wordt erop geschept. Het gerecht wordt bestrooid met zout en peper.
Kreeftgerechten met Meervoudige Ingredienten
Taartje van Kreeft, Hollandse Garnalen en Zalm
Een complexe bereiding is taartje van kreeft, Hollandse garnalen en zalm. Voor dit gerecht zijn kreeften, Hollandse garnalen, zalm, boter, bloem, room, zout, peper, aardappelen en verse kruiden nodig. De kreeften, garnalen en zalm worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De aardappelen worden gekookt en gesneden. De boter, bloem en room worden samengevoegd tot een romige saus. Het vlees wordt over de aardappelen geschept en de saus wordt erover gegoten. Het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Ravioli
Ravioli van Kreeft met Tomatencoulis en Gefrituurde Prei
Een uitgebreide variant is ravioli van kreeft met tomatencoulis en gefrituurde prei. Voor dit gerecht zijn kreeften, pasta, tomaatencoulis, prei, boter, bloem, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De pasta wordt gevuld met kreeftvlees en gekookt. De tomatencoulis wordt samengesteld en over de ravioli gegoten. De prei wordt gefrituurd en erbij geserveerd. Het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Aardappelpuree
Kreeft in Roomsaus met Aardappelpuree
Een eenvoudige bereiding is kreeft in roomsaus met aardappelpuree. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, bloem, room, zout, peper, aardappelen en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De aardappelen worden gekookt en tot puree verwerkt. De roomsaus wordt gemaakt en over de aardappelpuree gegoten. Het kreeftvlees wordt over de aardappelpuree geschept en het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Frites
Kreeft met Citroenroom en Frites
Een lichte variant is kreeft met citroenroom en frites. Voor dit gerecht zijn kreeften, citroenroom, frites, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De citroenroom wordt samengesteld en over het kreeftvlees gegoten. De frites worden gebakken en erbij geserveerd. Het gerecht wordt bestrooid met zout en peper.
Kreeftgerechten met Brood
Kreeft en Brood
Een eenvoudige bereiding is kreeft en brood. Voor dit gerecht zijn kreeften, boter, zout, peper en brood nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. Het brood wordt gebakken en het kreeftvlees wordt over het brood geschept. Het gerecht wordt bestrooid met zout en peper.
Kreeftgerechten met Koraal
Kreeftcocktail met Citroenroom, Champagne Gelei en Kaviaar
Een luxe variant is kreeftcocktail met citroenroom, champagne gelei en kaviaar. Voor dit gerecht zijn kreeften, citroenroom, champagne gelei, kaviaar, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De citroenroom wordt samengesteld en over het kreeftvlees gegoten. De champagne gelei wordt over de kreeftcocktail gegoten en kaviaar wordt erop geschept. Het gerecht wordt bestrooid met zout en peper.
Kreeftgerechten met Meervoudige Ingredienten
Taartje van Kreeft, Hollandse Garnalen en Zalm
Een complexe bereiding is taartje van kreeft, Hollandse garnalen en zalm. Voor dit gerecht zijn kreeften, Hollandse garnalen, zalm, boter, bloem, room, zout, peper, aardappelen en verse kruiden nodig. De kreeften, garnalen en zalm worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De aardappelen worden gekookt en gesneden. De boter, bloem en room worden samengevoegd tot een romige saus. Het vlees wordt over de aardappelen geschept en de saus wordt erover gegoten. Het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Kreeftgerechten met Ravioli
Ravioli van Kreeft met Tomatencoulis en Gefrituurde Prei
Een uitgebreide variant is ravioli van kreeft met tomatencoulis en gefrituurde prei. Voor dit gerecht zijn kreeften, pasta, tomaatencoulis, prei, boter, bloem, room, zout, peper en verse kruiden nodig. De kreeften worden gekookt, afgekoeld en het vlees uit de schaal gehaald. De pasta wordt gevuld met kreeftvlees en gekookt. De tomatencoulis wordt samengesteld en over de ravioli gegoten. De prei wordt gefrituurd en erbij geserveerd. Het gerecht wordt bestrooid met verse kruiden.
Conclusie
Kreeft is een veelzijdig ingrediënt dat in vele bereidingsmethoden en gerechten kan worden verwerkt. Van klassieke gegrilde kreeft tot romige kreeftsoepen en kreeft Thermidor, het aanbod is ruim en variërend. De recepten tonen aan hoe men kreeft kan verwerken in verschillende stijlen, van eenvoudig tot uitgebreid. Of het nu gaat om Japanse gegrilde kreeft of een luxe kreeftcocktail met champagne gelei en kaviaar, er is voor iedereen iets. Kreeft is niet alleen smaakvol, maar ook een delicatesse die zowel traditioneel als modern in gebruik kan worden genomen.