7 Chocoladetaart Recepten voor iedere Smak en Gelegenheid

Chocoladetaart is een klassieker die zowel bij kinderen als volwassenen in goede aarde valt. Het is een dessert dat zowel eenvoudig als luxueus kan zijn, afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze. In dit artikel presenteren we zeven verschillende chocoladetaart recepten, afkomstig van meerdere bronnen, die geschikt zijn voor verschillende smaken, gelegenheden en culinair niveau. Elk recept heeft zijn eigen kenmerken, van een traditionele Belgische taart tot een gezondere variant of een Argentijnse variant met dulce de leche.

Inhoud


Wat is chocoladetaart?

Chocoladetaart is een type taart waarbij de basiskern van de smaak voornamelijk uit cacaoproducten komt. De meeste recepten bevatten eieren, suiker, bloem, boter en soms bakpoeder of bakmeel. Deze ingrediënten worden in verschillende stappen gemengd tot een glad beslag, dat daarna wordt gebakken.

Hoewel de basis ingrediënten vergelijkbaar zijn, variëren recepten in complexiteit en gebruik van bijzondere ingrediënten, zoals cacaopoeder, ganache, glazuur of zelfs noten en vruchten. Sommige recepten zijn eenvoudiger en sneller in de uitvoering, andere vereisen meer tijd en aandacht voor detail.

Chocoladetaart is een veelzijdig dessert dat zowel informeel als formeel geschikt is. Het is ook een populaire keuze voor verjaardagen, jubilea, en feestdagen. Daarnaast is het mogelijk om het recept aan te passen aan gezondere varianten, zoals het gebruik van natuurlijke suikers of plantaardige vetten.


Ingrediënten en technieken

Bij de meeste chocoladetaart recepten komen de volgende ingrediënten terug:

  • Chocolade: meestal pure chocolade van 70% of meer. Deze verleent een intensere smaak.
  • Boter: verhoogt het vetgehalte en zorgt voor een romiger resultaat.
  • Eieren: fungeren als bindmiddel en geven de taart volume.
  • Suiker: kan variëren van fijne tafelsuiker tot poedersuiker of zelfs natuurlijke suikers zoals erythritol.
  • Bloem: meestal algemeen bakbloem, soms in combinatie met amandelmeel of andere notenmeels.
  • Bakpoeder of bakmeel: als het beslag extra luchtig moet worden.
  • Zout: om de smaak van de chocolade te accentueren.
  • Cacaopoeder: soms toegevoegd voor extra intensiteit.
  • Ganache of glazuur: vaak gebruikt als topping of vulling.

Technisch gezien vereisen de meeste recepten een zorgvuldige mengprocedure en een juiste ovenverhitting. Het is belangrijk om de ingrediënten op de juiste volgorde te mengen en de taart niet te lang te bakken, om te voorkomen dat het resultaat droog wordt.


Recept 1: Traditionele chocoladetaart

Ingrediënten

  • 250g pure chocolade (min. 70%)
  • 250g roomboter
  • 4 eieren
  • 1 snufje zout
  • 350g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 350g bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100g amandelen, fijngemalen (of 100g amandelmeel)
  • 350g diepvriesfruit

Bereidingswijze

  1. Bekleed een springvorm met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  3. Breek de chocolade in stukjes en laat deze samen met de boter smelten in een pannetje op laag vuur. Laat het mengsel afkoelen tot lauw.
  4. Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en het zout tot een dikke vla.
  5. Voeg de bloem, het bakpoeder en de gemalen amandelen toe en roer door totdat dit gemengd is met het eiermengsel.
  6. Spatel het afgekoelde chocolade-botermengsel erdoor totdat je een mooi egaal beslag hebt.
  7. Schep ongeveer 250 gram van het fruit door het beslag. Schenk het beslag in de springvorm en strooi de rest van het fruit erover.
  8. Bak de taart in 45 minuten in het midden van de oven. De taart is klaar wanneer de bovenkant stevig aanvoelt maar nog wel een beetje meegeeft.
  9. Laat de taart helemaal afkoelen en haal hem daarna pas uit de vorm.
  10. Serveer eventueel met vers fruit en ongezoete vers geklopte slagroom of Griekse yoghurt.

Recept 2: Amerikaanse chocoladetaart met gezonde ingrediënten

Ingrediënten

  • 100 gram kokosolie (of roomboter)
  • 200 gram zwarte chocola (min. 72%)
  • 200 gram (couverture) melkchocola
  • Eventueel wat sinaasappelolie of sinaasappelrasp
  • 50 gram erythritol
  • 75 gram dadels
  • 150 gram amandelmeel (of zeer fijngemalen amandelen/noten)
  • 200 gram zoete aardappel
  • Paar korrels zout
  • 4 eieren
  • Eventueel nog een paar druppels stevia

Bereidingswijze

  1. Kokosolie, chocola en erythritol au bain-marie smelten. De eventuele sinaasappelolie/rasp eraan toevoegen.
  2. De dadels kort in heel heet water wellen, weekwater weggooien en heel fijn pureren.
  3. Vervolgens de fijngesneden zoete aardappel (eerst schillen uiteraard) fijnblenderen of raspen.
  4. Proef even. Als je het echt zoeter wilt kun je nog een paar druppels stevia toevoegen.
  5. Klop de eieren een paar minuten, voeg de paar zoutkorreltjes toe en voeg het samen met de gepureerde dadels en het amandelmeel toe aan de gesmolten chocola/kokosolie. Meng heel goed door elkaar.
  6. Verwarm de oven voor op 140 graden. Doe een stuk bakpapier in een taartbodem en stort het beslag erin.
  7. Zet de taart 35 minuten in de oven op 140 graden. Heel goed af laten koelen voor je hem aansnijdt.
  8. Garneer met wat fruit, noten of wat je maar lekker vindt. Een suggestie is amandelsnippers en walnoten.
  9. Alternatief: maak er circa 20 muffins van. Je kunt ze ook prima invriezen.

Recept 3: Chocoladetaart met rood fruit

Ingrediënten

  • 250g pure Tony’s Chocolonely (of andere chocolade met minstens 70% cacao)
  • 250g roomboter
  • 4 eieren
  • 1 snufje zout
  • 350g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 350g bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100g amandelen, fijngemalen (of 100g amandelmeel)
  • 350g diepvriesfruit

Bereidingswijze

  1. Bekleed een springvorm (doorsnede 24cm) met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  3. Breek de chocolade in stukjes en laat die samen met de boter smelten in een pannetje op laag vuur. Laat het mengsel afkoelen tot lauw.
  4. Klop intussen de eieren met de suiker, vanillesuiker en het zout tot een dikke vla.
  5. Voeg de bloem, het bakpoeder en de gemalen amandelen toe en roer door totdat dit gemengd is met het eiermengsel.
  6. Spatel het afgekoelde chocolade-botermengsel erdoor totdat je een mooi egaal beslag hebt, maar roer niet meer dan nodig.
  7. Schep ongeveer 250 gram van het fruit door het beslag. Schenk het beslag in de springvorm en strooi de rest van het fruit erover.
  8. Bak de taart in 45 minuten in het midden van de oven. De taart is klaar wanneer de bovenkant stevig aanvoelt maar nog wel een beetje meegeeft.
  9. Laat de taart helemaal afkoelen en haal hem daarna pas uit de vorm.
  10. Serveer eventueel met vers fruit en ongezoete vers geklopte slagroom of Griekse yoghurt.

Recept 4: Eenvoudige chocoladetaart

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade
  • 200 g boter
  • 4 eieren
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • 60 g bloem
  • ½ pakje bakpoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Laat de chocolade met de boter smelten in de magnetron of au bain-marie.
  3. Klop de eieren met de fijne tafelsuiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Klop er dan losjes de bloem en het bakpoeder door.
  4. Meng de twee mengsels door elkaar en giet over in de met boter ingevette en met bloem bestoven bakvorm.
  5. Bak 20-25 minuten in de oven. De taart moet na die tijd in het midden net gaar zijn.
  6. Neem de taart uit de oven. Laat de taart eerst een kwartiertje afkoelen voor je hem uit de vorm stort.

Recept 5: Ouderwetse chocoladetaart met glazuur

Ingrediënten voor de taart:

  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder (5 ml)
  • halve theelepel dubbelkoolzure soda (2,5 ml)
  • 40 gram cacao
  • 175 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels puur vanille-extract
  • 1,5 dl zure room

Ingrediënten voor de glazuur:

  • 75 gram ongezouten boter
  • 175 gram pure chocolade (beste kwaliteit)
  • 300 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel golden syrup (glucosesiroop) (15 ml)

Bereidingswijze

  1. Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, dubbelkoolzure soda, cacao) in een kom.
  2. Voeg de boter toe en meng tot een kruimelig deeg.
  3. Voeg de eieren, vanille-extract en zure room toe en meng tot een glad beslag.
  4. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 °C tot de bovenkant goudbruin is.
  5. Voor de glazuur smelt de chocolade en boter au bain-marie. Voeg de poedersuiker en golden syrup toe en meng tot een gladde massa.
  6. Smeer de glazuur over de taart en laat het aanharden in de koelkast.
  7. Bewaar de taart maximaal 2 dagen in de koelkast.

Recept 6: Chocoladetaart met ganache

Ingrediënten

Chocoladetaart - 200 g boter - 200 g gehakte pure chocolade - 4 eieren - 100 g poedersuiker - 120 g algemeen bloem - 1 snufje zout

Ganache - 50 g boter - 100 ml volvette room - 150 g gehakte pure chocolade

Serveren met - 200 ml volvette room - Gemengde verse bessen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng de boter en de gehakte chocolade tot een gladde massa.
  3. Klop de eieren met de poedersuiker tot het mengsel lichtgeel is.
  4. Voeg de bloem en het zout toe en meng alles tot een glad beslag.
  5. Bak het beslag in een voorverwarmde oven tot de taart goudbruin is.
  6. Voor de ganache smelt de boter, room en chocolade au bain-marie. Meng tot een gladde massa.
  7. Smeer de ganache over de taart.
  8. Serveer met vers fruit en vers geklopte room.

Recept 7: Argentijnse chocoladetaart met dulce de leche

Ingrediënten

  • 400 g pure chocolade van goede kwaliteit
  • 170 g zachte boter
  • 350 g bruine basterdsuiker
  • 3 eieren, gesplitst
  • 375 g bloem
  • 2½ tl bakpoeder
  • 500 ml karnemelk
  • 2 tl vanillearoma
  • 450 g dulce de leche
  • 60 g hazelnoten, geroosterd en gehakt

Chocoladenvulling - 200 g pure chocolade - 225 g zachte boter - 250 g poedersuiker, gezeefd - 1 el karnemelk - 1 tl vanillearoma

Bereidingswijze

  1. Meng de boter, suiker en gehakte chocolade tot een gladde massa.
  2. Klop de eieren los en voeg deze langzaam toe aan het mengsel.
  3. Voeg de bloem, bakpoeder, karnemelk en vanillearoma toe en meng tot een glad beslag.
  4. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 °C.
  5. Voor de vulling meng de boter, poedersuiker, chocolade, karnemelk en vanillearoma tot een gladde massa.
  6. Smeer de vulling tussen de taartlagen en op de zijkanten.
  7. Garnisje met geroosterde hazelnoten en verse bessen.

Tips voor het bakken van chocoladetaart

  1. Kwaliteit van de chocolade: Gebruik altijd pure chocolade van minimaal 70% cacao voor intensere smaak.
  2. Afkoelen: Laat de taart altijd goed afkoelen vooraleer hem uit de vorm te halen, om te voorkomen dat hij breekt.
  3. Niet te lang bakken: Een droog resultaat ontstaat vaak door te veel bloem of te weinig vet of door te lang bakken.
  4. Gebruik van ganache of glazuur: Dit verhoogt de smaak en het uiterlijk van de taart.
  5. Invriezen: Sommige varianten kunnen worden ingevroren. Zorg dat de taart goed is afgekoeld voordat je hem invriest.

Conclusie

Chocoladetaart is een veelzijdig en geliefd dessert dat geschikt is voor alle gelegenheden. Of je nu houdt van een klassieke Belgische taart, een gezondere variant of een exotische Argentijnse versie met dulce de leche, er is voor iedereen iets te vinden. Elk recept heeft zijn eigen kenmerken en technieken, maar de kern blijft: een smeuïge, romige taart met intensieve chocoladesmaak. Door het juiste recept te kiezen en aandacht te besteden aan de bereiding, kun je een heerlijke chocoladetaart maken die niet alleen goed smaakt, maar ook een aanklacht is voor het oog.


Bronnen

  1. Souvy.nl – Zelf chocoladetaart maken
  2. Rinekedijkinga.nl – Amerikaanse chocoladetaart
  3. Uitdepanvansan.nl – Chocoladetaart met rood fruit
  4. Okokorecepten.nl – Eenvoudige chocoladetaart
  5. Brendakookt.nl – Oudewetse chocoladetaart
  6. Arla.nl – Chocoladetaart
  7. Vorsten.nl – Argentijnse chocoladetaart

Related Posts