Boeren Pannenkoeken Recept: Traditionele en Variatieve Wijzen van Bereiden

Pannenkoeken zijn een klassieke Nederlandse lekkernap, vaak geassocieerd met zaterdagsochtenden en gezellige maaltijden. Echter, de boerenpannenkoek brengt een rustgevende, traditionele keuken in het vooruit. Deze variant is niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan streekproducten, die de smaak versterken en de verbinding met de natuurlijke oorsprong van de ingrediënten benadrukken. Boeren pannenkoeken kunnen zowel in hun klassieke vorm als in innovatieve varianten gemaakt worden, afhankelijk van het seizoen, de beschikbaarheid van ingrediënten en de smaakvoorkeuren van de kookende.

Deze artikel biedt een overzicht van verschillende recepten voor boeren pannenkoeken, inclusief bereidingswijzen en variaties. Het doel is om zowel beginners als ervaren koks te inspireren met een breed spectrum aan opties, van de klassieke spekpannenkoek tot de gezondere, oerhollandse variant of zelfs een vegetarische toepassing.

Boeren Spekpannenkoeken

Een klassieke uitvoering van de boerenpannenkoek is de spekpannenkoek, waarin gerookt spek een essentiële rol speelt. Dit recept is afkomstig van de Valleiproeflokaal en maakt gebruik van streekproducten om het maximale uit de smaak te halen.

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 pannenkoeken:

  • 200 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram gerookt spek (in plakjes)
  • 2 eetlepels boter of plantaardige olie (om in te bakken)

Bereidingswijze

  1. Beslag voorbereiden: Zeef de bloem in een grote kom en voeg het zout toe. Klop de eieren in een aparte kom en voeg deze toe aan de bloem. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft kloppen tot je een glad beslag hebt.

  2. Spek bakken: Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de plakjes spek tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Houd het vet in de pan voor extra smaak.

  3. Pannenkoeken bakken: Voeg een klein beetje boter of olie toe aan dezelfde pan (als er niet genoeg spekvet over is). Giet een soeplepel beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is. Leg een paar plakjes gebakken spek op de nog natte bovenkant van de pannenkoek. Bak de pannenkoek tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna droog. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant nog 1-2 minuten tot hij gaar is.

  4. Serveren: Houd de pannenkoeken warm in een voorverwarmde oven (ongeveer 100 graden Celsius) terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt. Serveer de boeren spek pannenkoeken warm met stroop of een andere favoriete topping.

Tip: Voor een extra smaakvolle variant kunt u fijngehakte kruiden zoals bieslook of peterselie aan het beslag toevoegen.

Bierpannenkoeken

Een alternatieve manier van bereiden is door gebruik te maken van bier in de beslag. Dit recept is afkomstig van Visit Wadden en maakt gebruik van bier om de pannenkoeken extra luchtig te maken.

Ingrediënten

Voor 10 bierpannenkoeken:

  • 25 cl bier naar keuze
  • 300 gram bloem
  • 50 cl melk
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • 60 gram boter (om in te bakken)

Bereidingswijze

  1. Beslag maken: Doe het meel in een beslagkom en voeg de melk rustig toe terwijl je roert. Voeg als de melk is opgenomen het bier toe en als laatste de eieren en de boter. Meng het geheel goed door met een spatel en laat het minimaal een uur rusten. Doordat er gist en koolzuur in bier zit, worden de pannenkoeken extra luchtig.

  2. Bakken: Smelt een klontje boter in de pan en voeg een soeplepel vol met beslag toe aan de pan. Zorg dat de pan goed heet is voor je begint. Bak de pannenkoeken aan beide kanten tot ze goudbruin kleuren.

Oerhollands Boerenpannenkoek

Voor een gezondere en meer traditionele variant, is het recept voor de Oerhollands boerenpannenkoek uit de EetPaleo-website een uitstekende keuze. Deze variant is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een suikervrije maaltijd.

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels kokosmeel
  • 200 g spekblokjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 250 g champignons, in plakjes

Bereidingswijze

  1. Beslag voorbereiden: Klop de eieren los in een kom samen met kokosmelk en kokosmeel tot zich een glad beslag vormt. Zet apart.

  2. Spek bakken: Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Zet een ovenbestendige pan op middelhoog vuur en bak hierin de spekblokjes bijna krokant.

  3. Groenten toevoegen: Voeg prei, paprika en champignons toe en bak deze 2-3 minuten mee tot ze wat zachter zijn.

  4. Beslag toepassen: Schenk het beslag over de groenten in de pan, haal de pan van het vuur en zet deze in de oven.

  5. Bakken in de oven: Bak de pannenkoek in 30 minuten goudbruin en gaar.

Karnemelkpannenkoekjes

Een lichte variant op de traditionele pannenkoek zijn de karnemelkpannenkoekjes, die luchtig worden door de toevoeging van karnemelk. Dit recept is uit de Landleven-website.

Ingrediënten

Voor 6 personen:

  • 300 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 g)
  • Snufje zout
  • 400 ml karnemelk
  • 2 eieren

Bereidingswijze

  1. Beslag maken: Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven een kom. Meng in een andere kom de karnemelk met de eieren en klop deze los. Voeg beetje bij beetje de ‘natte’ ingrediënten toe aan de bloem, terwijl je blijft kloppen met een garde (of eventueel een mixer). Meng tot een klontvrij, redelijk dik beslag.

  2. Bakken: Verwarm een koekenpan en doe er een klontje boter of scheutje olie in. Bak kleine pannenkoekjes, er passen er steeds twee à drie in een pan. Als er aan de bovenkant luchtbelletjes verschijnen, kun je de karnemelkpannenkoeken omdraaien en de andere kant bakken.

Westerwoldse Pannenkoek met Sinaasappeldressing

Voor een innovatieve, luchtige variant van de boerenpannenkoek, is dit recept uit het blog van Rineke Dijkinga een must-try. Het is ideaal voor vegetariërs of voor mensen die een lichtere maaltijd prefereren.

Ingrediënten voor de dressing:

  • 500 ml (kokos)yoghurt of kefir hangop
  • Rasp van een bio sinaasappel
  • Rasp van ca. 2 cm verse gemberwortel
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel honing
  • Flinke scheut olijfolie

Ingrediënten voor de pannenkoeken:

  • 200 gram volkoren meelmix (bestaande uit naakte haver en boekweit)

Bereidingswijze

  1. Dressing maken: Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Als je de saus te vloeibaar vindt, kun je die eventueel binden met wat aardappelzetmeel, psyllium of johannesbroodpitmeel.

  2. Pannenkoeken maken: Gebruik het basisrecept van Rineke Dijkinga voor de pannenkoeken. De meelmix bestaat uit naakte haver en boekweit. Meng deze met de gewenste vloeistof (zoals melk of water) en laat het beslag rusten.

  3. Beleggen: Beleg de pannenkoek met de sinaasappeldressing en verdeel vervolgens de groenten erover. Eindig met een crunch (zoals walnoten of zaden).

  4. Groenten: Kies voor circa 300-400 gram groenten per persoon, zoals wortelen, pastinaken of pompoen. Kook ze beetgaar en verdeel ze over de pannenkoek.

  5. Finishing touch: Kies vervolgens je eiwitbron. Voor bijvoorbeeld een flinke hand walnoten, zaden, pitten en geroosterde boekweit is een heerlijke crunch.

Pannenkoeken in andere vormen

Niet alleen pannenkoeken op het fornuis zijn mogelijk. Ook taarten, wraps en zelfs canneloni kunnen gemaakt worden met pannenkoeken als basis. Deze recepten zijn afkomstig van Shop Land van ONS.

Pannenkoekentaart met groene seizoensgroenten

Voor 4-6 personen:

  • 8 pannenkoeken
  • 2 eetlepels olie + extra voor de vorm
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kg panklare boerenkool of 1,5 kilo spinazie/snijbiet
  • 150 g rasperde (plantaardige) kaas naar keuze

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Verwarm de oven op 180 graden en vet een ronde springvorm met de diameter van je pannenkoeken in met olie.

  2. Groenten bakken: Fruit in een ruime koekenpan de ui en knoflook in de olie tot glazig en geurig. Voeg in delen de gekozen groente toe tot alles is geslonken en breng op smaak met peper en zout. Als het erg vochtig lijkt, schepp alles even met een schuimspaan in een vergiet en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.

  3. Laagjes maken: Leg een pannenkoek in de taartvorm. Verdeel daarover 1/8 deel groente en daarover 1/8 deel kaas. Ga zo door met laagjes maken; je eindigt met groente en kaas.

  4. Bakken: Bak 20 minuten tot alles warm is en de kaas bubbelt. Serveer met een rauwkostsalade.

Pannenkoeken wraps

Voor 8 wraps / 4 of 8 personen:

  • 8 pannenkoeken
  • 400 gram kapucijners of bruine bonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • 2-3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 250 g (plantaardige) skyr, griekse yoghurt of cottage cheese
  • 150 g geraspte (plantaardige) kaas of 8 eetlepels edelgistvlokken
  • 600-800 g andijvie of groenlof, in reepjes en aangemaakt met huttentutolie, azijn, peper en zout

Bereidingswijze

  1. Beleg voorbereiden: Meng de bonen, lente-uitjes en skyr of yoghurt tot een cremige maïs-salsa.

  2. Wrap maken: Leg een pannenkoek plat en verdeel het beleg in het midden. Rol de pannenkoek tot een sluitende wrap.

  3. Serveer: Serveer warm of koud met extra dressing of saus.

Samenvatting

Boeren pannenkoeken zijn een rijke en veelzijdige maaltijd die zich goed leent voor variaties. Of je nu de klassieke spekpannenkoek wilt maken of een gezondere variant, de ingrediënten zijn eenvoudig te vinden en de bereiding is eenvoudig. Deze recepten tonen aan hoe flexibel de boerenpannenkoek is, van traditioneel tot innovatief. Door gebruik te maken van streekproducten en seizoensgroenten, worden de pannenkoeken niet alleen luchtiger, maar ook volwassener in smaak.

De variaties die in dit artikel beschreven zijn, kunnen worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren en dieetbeperkingen, zoals vegetarische of veganistische varianten. De bereiding is eenvoudig genoeg voor beginners, maar biedt ook voldoende ruimte voor creativiteit bij het beleggen.

Bronnen

  1. Boeren Spekpannenkoeken
  2. Groninger Bierpannenkoeken
  3. Oerhollands Boerenpannenkoek
  4. Karnemelkpannenkoekjes
  5. Westerwoldse Pannenkoek met Sinaasappeldressing
  6. Pannenkoeken Taart, Wraps en Canneloni

Related Posts