Bloemkool Recepten: Verschillende Wijzen om Bloemkool te Roerbakken

Bloemkool is een veelzijdig en voedzaam ingrediënt dat in de keuken op talloze manieren tot zijn recht kan komen. Bij het roerbakken van bloemkool is het mogelijk om zowel gezonde als smaakvolle gerechten te bereiden. In dit artikel worden verschillende recepten en technieken behandeld die zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen, waarbij de nadruk ligt op de bereiding van bloemkool in combinatie met kruiden, sauzen, en andere ingrediënten. De bereidingen variëren van roerbakken in een wok tot het garen van bloemkool in een pindasaus, en het combineren van bloemkool met rijst of couscous.

Bloemkool in de keuken

Bloemkool is een groente die zich goed leent voor verschillende bereidingswijzen, waaronder roerbakken, stomen, roosteren en wokken. Het bevat veel vezels, vitamine B, antioxidanten en plantaardige voedingsstoffen die beschermen tegen kanker. Ook bevat bloemkool choline, dat essentieel is voor het leervermogen en het geheugen. Deze eigenschappen maken bloemkool niet alleen een gezonde, maar ook een functionele keuze in de keuken.

Wanneer bloemkool wordt gebruikt voor roerbakken, is het belangrijk om de bloemkool eerst in kleine roosjes te snijden. Dit zorgt voor een grotere oppervlakte die beter kan worden beïnvloed door olie, kruiden en sauzen. In het geval van roerbakken is het ook handig om eerst een klein deel van de bloemkool te koken, zodat het gaar genoeg is om snel in de pan te garen.

Roergebakken bloemkool met za'atar

Een bekende variant van roergebakken bloemkool is de bereiding met za'atar, een Midden-Oosters specerijenmengsel. Dit recept is snel te bereiden en eindigt in een gerecht dat zowel knapperig als smaakvol is. De bloemkool wordt eerst in kleine roosjes gesneden en 5 minuten gekookt. Vervolgens wordt deze in een wok geroerbakken met sjalotten, knoflook, za'atar, bosui en arachidolie. De bereiding duurt ongeveer 15 minuten en is geschikt als bijgerecht bij een lichtere maaltijd.

Ingrediënten en benodigdheden

Voor dit recept zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 bloemkool
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl za'atar
  • 1/4 tl zwarte peper
  • Snufje zout
  • 1 bosui
  • Scheutje arachidolie

Instructies

  1. Snijd de onderbladeren en de onderkant van de bloemkool af.
  2. Snijd van wat je overhoudt kleine roosjes.
  3. Zet een pan met kokend water op het vuur en kook de bloemkool 5 minuten. Spoel af met koud water.
  4. Snijd de sjalotten fijn.
  5. Zet een wok op hoog vuur en voeg een scheutje olie toe.
  6. Bak de sjalotten 1 minuut, voeg daarna de bloemkool toe.
  7. Pers de knoflook boven de pan uit en voeg de kruiden toe.
  8. Snijd de bosui fijn en wok deze nog 2 minuten mee.

Geroosterde bloemkool met pindasaus

Een andere methode om bloemkool te bereiden is het roosteren van de bloemkool in de oven, gevolgd door het mengen van de bloemkool met een pindasaus. Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook vol proteïnen door de gebruik van limabonen. De bloemkool wordt eerst in roosjes gesneden en 15 minuten in de oven geroosterd. Tijdens deze periode wordt een pindasaus bereid met gember, sojasaus, kokosmelk en andere kruiden. Na het roosteren wordt de bloemkool toegevoegd aan de saus en nog 1 minuut op het vuur gezet. Het gerecht wordt geserveerd met rijst en eventueel met garnituren zoals sesampitjes en bosui.

Ingrediënten

Voor dit gerecht zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • ½ bloemkool
  • 250 gram limabonen (uit blik)
  • 100 gram spinazie
  • 200 ml kokosmelk
  • ½ gele ui
  • 1 el sojasaus
  • ½ rode peper
  • ½ tl gember
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Sap van een ½ limoen
  • Olijfolie
  • Garnish: sesampitjes, bosui

Instructies

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven op 200 graden in heteluchtmodus.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en spreid deze op de bakplaat.
  3. Besprenkel met olijfolie en strooi kerrie, komijn, kurkuma en knoflookpoeder eroverheen.
  4. Rooster de bloemkool in de oven voor 15 minuten.
  5. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Snipper de ui en snijd de rode peper in kleine stukjes.
  7. Fruit de ui in olijfolie in een koekenpan.
  8. Voeg gember, sojasaus en limoensap toe en bak 2 minuten.
  9. Voeg pindakaas en kokosmelk toe, voeg spinazie en limabonen toe.
  10. Laat de saus 5 minuten pruttelen.
  11. Voeg de geroosterde bloemkoolroosjes toe aan de saus en laat nog 1 minuut pruttelen.
  12. Proef of er zout of peper aan ontbreekt.
  13. Serveer de rijst met de pindasaus, eventueel gegarneerd met sesampitjes en bosui.

Chinese bloemkool met gember en knoflook

In Chinese keukens wordt bloemkool vaak bereid in combinatie met gember en knoflook. Deze variant is gebaseerd op een recept uit The Omnivores Cookbook en bevat een saus met bouillon, sojasaus, Shaoxing wijn en suiker. De bloemkool wordt eerst in roosjes gesneden en kan apart worden geroerbakken of direct in de saus garen. Deze methode is geschikt voor gerechten met een Aziatisch karakter.

Ingrediënten

  • 400 g Chinese of gewone bloemkool in roosjes
  • 2 el gehakte gember
  • 1 el gehakte knoflook
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 60 ml bouillon of water
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 400 g bloemkoolroosjes
  • 1 kleine paprika in reepjes
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl zout
  • ¼ tl suiker
  • ½ tl gemalen witte peper
  • ½ cup water

Instructies

  1. Verhit de olie in een pan.
  2. Fruit de gember en knoflook al roerend.
  3. Blus af met Shaoxing wijn.
  4. Voeg bouillon of water, sojasaus en suiker toe.
  5. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak tot de bloemkool gaar is.
  6. Voeg eventueel gebakken spekjes of charsui toe.
  7. Bak de paprikareepjes voor 2 minuten.
  8. Voeg daarna de saus toe en laat de bloemkool zo lang als nodig is op sudderen.
  9. Serveer de gerecht met rijst of brood.

Bloemkoolcurry met kruidenmengsel

Een interessante variant is de bloemkoolcurry, waarbij bloemkool wordt bereid in combinatie met kruiden en kokosmelk. Deze curry is smeuïg en smaakvol, en kan worden geserveerd met rijst of naanbrood. Het recept bevat een kruidenmengsel dat bestaat uit venkelzaad, komijn, zwarte komijn, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad. De bloemkool wordt samengekookt met wortel, aardappelen, courgette en tomaten in een kokosmelk-bouillonmengsel. Het gerecht is geschikt voor dagelijks gebruik en is een goede bron van plantaardige proteïnen.

Ingrediënten

  • 400 g bloemkool in roosjes
  • 2 el kruidenmengsel (zie receptnoot)
  • 1 el gember
  • 1 el knoflook
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 60 ml bouillon of water
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 400 g bloemkoolroosjes
  • 1 kleine paprika in reepjes
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl zout
  • ¼ tl suiker
  • ½ tl gemalen witte peper
  • ½ cup water

Instructies

  1. Verhit olie in een wok of pan.
  2. Fruit de kruidenpasta.
  3. Voeg de bloemkool en wortel toe en roerbak 4-5 minuten.
  4. Breng op smaak met zout, peper, kerriepoeder en limoensap.
  5. Giet kokosmelk en bouillon erbij en laat 10 minuten sudderen.
  6. Voeg aardappelen en suikererwt toe en kook nog 10 minuten.
  7. Voeg courgette en tomaten toe en kook 5 minuten.
  8. Kruid opnieuw en serveer met koriander.

Receptnoot

Serveer de heerlijke bloemkoolcurry met gestoomde rijst of naanbrood. Dit gerecht is ook lekker met wat yoghurt of raita aan de kant om de pittigheid van de curry te verzachten.

Kung Pao bloemkool met rijstnoedels

Een Sichuaanse variant is de Kung Pao bloemkool met rijstnoedels. Deze bereiding is karakteristiek voor de Chinese keuken en bevat pittige en zoete smaken. Het gerecht bevat verse bloemkoolroosjes die worden gewokt in een saus met pijnboompitten, uien en lente-uitjes. Het gerecht wordt gegarneerd met donkere sojasaus.

Ingrediënten

  • 400 g bloemkool in roosjes
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 el uien
  • 1 el lente-uitjes
  • Lee Kum Kee Kung Pao roerbaksaus
  • Lee Kum Kee Premium donkere sojasaus

Instructies

  1. Verhit olie in een wok.
  2. Fruit de uien en lente-uitjes.
  3. Voeg de pijnboompitten toe en bak kort.
  4. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak tot deze gaar is.
  5. Voeg de Kung Pao roerbaksaus toe en laat kort sudderen.
  6. Garneer met donkere sojasaus en serveer.

Couscous met bloemkool

Een eenvoudige, maar smaakvolle variant is couscous met bloemkool. De couscous wordt gekookt in combinatie met bloemkool, gember, komijn en citroensap. Het gerecht is smeuïg en licht en kan worden geserveerd met koriander. De bloemkool wordt eerst in roosjes gesneden en samengekookt met groentebouillon, doperwten en gember. Het gerecht is geschikt als maaltijd bij een lichte lunch of diner.

Ingrediënten

  • 2 koppen couscous
  • 4 koppen water
  • 1 blokje groentebouillon
  • ½ bloemkool in roosjes
  • 1 kop doperwten
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 el verse koriander
  • ½ tl verse gember
  • 1 el citroensap

Instructies

  1. Verhit olijfolie in een pan.
  2. Voeg komijn toe en laat sissen.
  3. Voeg gember en bloemkool toe en roerbak.
  4. Voeg water, bouillon en doperwten toe.
  5. Laat sudderen op zacht vuur voor 10 minuten.
  6. Voeg couscous toe en laat 1-2 minuten meekoken.
  7. Voeg citroensap toe en laat de pan nog 15 minuten staan.
  8. Voeg koriander toe en roer los met een vork.
  9. Serveer het gerecht.

Conclusie

Bloemkool is een veelzijdige groente die in de keuken op verschillende manieren tot zijn recht kan komen. Of je nu roerbak, stoom, rooster of wokt – bloemkool is een smaakvolle en gezonde keuze. In dit artikel zijn verschillende recepten behandeld, waaronder roergebakken bloemkool met za'atar, geroosterde bloemkool met pindasaus, Chinese bloemkool met gember en knoflook, bloemkoolcurry met kruidenmengsel, Kung Pao bloemkool met rijstnoedels en couscous met bloemkool. Deze recepten tonen aan hoe bloemkool kan worden gebruikt om smaakvolle en gezonde gerechten te bereiden die geschikt zijn voor elke gelegenheid.

Bronnen

  1. Roergebakken bloemkool
  2. Geroosterde bloemkool met pindasaus
  3. Chinese bloemkool
  4. Curry met bloemkool
  5. Kung Pao bloemkool met rijstnoedels
  6. Couscous met bloemkool

Related Posts