Leuke en Kindvriendelijke Bloemkoolrecepten om te Proberen

Bloemkool is een veelzijdig ingrediënt dat niet alleen gezond is, maar ook heerlijk smaakt als het op de juiste manier wordt bereid. Voor ouders die op zoek zijn naar kindvriendelijke gerechten die ook nog eens goed zijn voor het lichaam, is bloemkool een uitstekende keuze. Het bevat veel vezels en vitamine C en kan op verschillende manieren worden verwerkt, zowel romig als knapperig. In dit artikel vind je een aantal leuke recepten en tips om bloemkool in kindvriendelijke varianten klaar te maken, gebaseerd op betrouwbare bronnen en recepten uit diverse bronnen.


Bloemkool als Kindvriendelijke Groente

Bloemkool is een groente die vaak wordt verward met broccoli of witlof, maar heeft zijn eigen karakteristieke smaak en textuur. Het is rijk aan vitamine C, foliumzuur en vezels, en is een goede optie om in te bouwen in gezonde maaltijden voor kinderen. Het is echter belangrijk om de bloemkool op een manier te bereiden die aansluit bij de smaakvoorkeuren van kinderen. Geroosterde bloemkool met een pindasaus is bijvoorbeeld een populaire optie die niet alleen smaakt, maar ook visueel aantrekkelijk is. Dit soort gerechten kan worden gevonden in de recepten van Romy op vakervrolijk.nl.


Geroosterde Bloemkool met Pindasaus

Een van de meest eenvoudige en kindvriendelijke manieren om bloemkool te bereiden, is om het te roosteren en te combineren met een pindasaus. Dit gerecht is eenvoudig te maken, snel klaar en smaakt heerlijk. De bloemkool wordt een beetje krokant en de pindasaus voegt een romige en smeuïge smaak toe die kinderen graag eten.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 hele bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
  • 2 eetlepels boter
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel peper
  • 1 ½ eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en leg deze op een bakplaat.
  2. Meng kurkuma, korianderzaad en peper en strooi dit mengsel over de bloemkool.
  3. Verdeel de boter over de roosjes.
  4. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 °C en laat de bloemkool ongeveer 15 minuten bakken tot deze een beetje krokant is.
  5. In een kom meng je pindakaas, kokosmelk en wat zout tot een romige saus ontstaat.
  6. Voeg de saus toe aan de geroosterde bloemkool en mix alles goed door elkaar.

Dit gerecht kan worden geverfd met wat extra pindakaas of een beetje verse koriander voor extra smaak. Het is ideaal als een lichte lunch of als een warme maaltijd die kinderen snel opeten.


Romige Bloemkool met Kerrie

Een ander kindvriendelijk recept is romige bloemkool met kerrie. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook smaakt het kinderen vaak goed. Het bevat kokosmelk, wat het gerecht romiger maakt, en een mengeling van kruiden zoals gember, kerrie en kurkuma. Deze kruiden geven het gerecht een heerlijke smaak die kinderen vaak appreciëren.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 1 theelepel pindakaas
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel peper
  • ½ rode peper (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel bouillon of water

Bereidingswijze:

  1. Bak de pindakaas in een pan op laag vuur tot het een lichtbruine kleur krijgt.
  2. Voeg de kokosmelk toe en meng dit goed door.
  3. Voeg gember, kerrie, kurkuma en peper toe en meng alles goed door.
  4. Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de pan en laat alles sudderen tot de bloemkool beetgaar is.
  5. Voeg eventueel een halve rode peper toe als je meer pit wil.
  6. Zorg dat je het gerecht goed proeft en breng eventueel extra zout of peper toe.

Dit gerecht is ideaal om te combineren met rijst of naanbrood. Het is een vullende maaltijd die niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zullen genieten.


Bloemkool als Ingredient in Mac & Cheese

Bloemkool kan ook worden verwerkt in bekende kindvriendelijke gerechten zoals Mac & Cheese. Door bloemkool in te voegen, wordt het gerecht gezonder zonder de smaak te verliezen. Hier is een tip van Madame Charlotte die in een receptieboek is opgenomen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 g pasta (kleine vormen)
  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 200 g kaas, fijngehakt
  • 1 eetlepel crème fraîche of volvette yoghurt
  • 1 theelepel verse peper
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  2. Kook de bloemkoolroosjes in een pan en laat ze sudderen tot ze beetgaar zijn.
  3. Meng de gekookte pasta en bloemkool in een kom en voeg de fijngehakte kaas toe.
  4. Meng crème fraîche of yoghurt door de kaas en voeg verse peper toe.
  5. Serveer het gerecht warm.

Dit gerecht is een uitstekende manier om kinderen een beetje bloemkool te laten eten zonder dat ze het echt merken. Het is vullend en smaakt goed, en het is snel klaar.


Bloemkoolrijst als Alternatief voor Gerechtelijke Rijst

Een andere manier om bloemkool in kindvriendelijke maaltijden te verwerken, is om het te gebruiken als bloemkoolrijst. Deze optie is niet alleen gezonder dan normale rijst, maar ook een leuke manier om bloemkool in te voeren als basis voor andere gerechten. Met een keukenmachine kun je de bloemkool fijnhakken en daarna opwarmen of verwerken in andere gerechten.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel kokosmelk of boter (optioneel)
  • ½ theelepel kerrie of andere kruiden
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en haal deze door een keukenmachine tot een rijstachtige textuur ontstaat.
  2. Verwarm de bloemkoolrijst in een pan op laag vuur.
  3. Voeg eventueel kokosmelk of boter toe en meng kruiden door.
  4. Serveer het gerecht als basis voor andere groenten of sauzen.

Dit gerecht is een eenvoudige manier om bloemkool in te bouwen in dagelijks eten en is ideaal voor kinderen die liever geen normale rijst eten.


Bloemkool in de Vorm van een ‘Curry’

Bloemkool is ook uitstekend geschikt om te gebruiken in curry’s. Een populaire variant is curry met bloemkool, kikkererwten en spinazie. Het is een gerecht dat rijk is aan groenten en smaakt heerlijk. Het is ook makkelijk aan te passen aan de smaakvoorkeuren van kinderen.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 100 g kikkererwten (gekookt of uit blik)
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 g spinazie
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper

Bereidingswijze:

  1. Voeg kikkererwten, bloemkoolroosjes, kokosmelk en wat zout toe aan een pan.
  2. Laat alles sudderen met een deksel op de pan gedurende 7-10 minuten tot de bloemkoolroosjes beetgaar zijn.
  3. Meng de spinazie door en roer tot de groente net is geslonken.
  4. Proef en breng eventueel extra zout en peper toe.
  5. Serveer met naanbrood of rijst.

Dit gerecht kan ook worden gevarieerd met extra groenten of kruiden. Het is ideaal om te combineren met een lekkere saus of een beetje chutney.


Bloemkool in de Vorm van een ‘Taart’ of ‘Schotel’

Een andere manier om bloemkool in kindvriendelijke maaltijden te verwerken, is om het in een ovenschotel of als taart te bereiden. Deze manier is niet alleen smaakvol, maar ook visueel aantrekkelijk voor kinderen.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 100 g kikkererwten
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel pindakaas
  • 1 eetlepel kokosmelk
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel rijst of bloemkoolrijst

Bereidingswijze:

  1. Verhit de boter in een pan en bak de kruiden licht aan.
  2. Voeg de bloemkoolroosjes en kikkererwten toe en meng dit goed door.
  3. Voeg kokosmelk en pindakaas toe en meng alles goed door.
  4. Voeg eventueel rijst of bloemkoolrijst toe als basis.
  5. Laat het gerecht sudderen tot alles heerlijk romig is.
  6. Serveer warm met een beetje extra zout en eventueel koriander.

Dit gerecht is ideaal als een lichte lunch of als een vullende maaltijd. Het bevat veel groenten en smaakt heerlijk.


Bloemkool als Ingredient in ‘Bang Bang’-stijl

Een andere manier om bloemkool te bereiden is in de zogenaamde ‘Bang Bang’-stijl. Deze manier is zeer populair in de kookwereld en is ook kindvriendelijk. Het gerecht is romig, knapperig en smaakt heerlijk.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel peper
  • 1 ½ eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en leg deze op een bakplaat.
  2. Meng kurkuma, korianderzaad en peper en strooi dit mengsel over de bloemkool.
  3. Verdeel de boter over de roosjes.
  4. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 °C en laat de bloemkool ongeveer 15 minuten bakken tot deze een beetje krokant is.
  5. In een kom meng je pindakaas, kokosmelk en wat zout tot een romige saus ontstaat.
  6. Voeg de saus toe aan de geroosterde bloemkool en mix alles goed door elkaar.

Dit gerecht is ideaal als een lichte lunch of als een warme maaltijd die kinderen snel opeten.


Conclusie

Bloemkool is een veelzijdig en gezond ingrediënt dat makkelijk in kindvriendelijke gerechten kan worden verwerkt. Of je nu kiest voor geroosterde bloemkool met pindasaus, romige bloemkool met kerrie, of bloemkool in de vorm van Mac & Cheese, er zijn veel manieren om dit gerecht heerlijk te maken voor kinderen. Bloemkool is niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan vezels en vitamine C. Door het op de juiste manier te bereiden, kan bloemkool een waardevolle toevoeging worden aan de kindermaaltijd. Het is een ingrediënt dat makkelijk te variëren is en dat kinderen vaak goed accepteren. Probeer een van de hierboven genoemde recepten uit en zie hoe jouw kinderen bloemkool als een lekkere maaltijd ervaren.


Bronnen

  1. Curry met bloemkool en kikkererwten
  2. 11 fijne bloemkoolrecepten
  3. Romige bloemkool met kerrie
  4. Geroosterde bloemkool met pindasaus

Related Posts