Appelpulp koken: Recepten en ideeën voor verwerken van restjes

Het koken met appelpulp is een geweldige manier om restjes van sap of groentesap verwerken en tegelijkertijd voedzaam en smaakvol eten te maken. Appelpulp bevat namelijk nog steeds veel smaak, vezels en voedingsstoffen, ook al is het sap er al uit. In dit artikel worden verschillende recepten en technieken beschreven voor het koken met appelpulp, zodat je dit restmateriaal niet meer weggooit, maar kunt gebruiken voor heerlijke gerechten.

Waarom appelpulp gebruiken?

Appelpulp is het restant dat overblijft na het juicen van appels of groentesap. Vaak wordt dit weggeworpen, terwijl het nog steeds een waardevolle ingrediënt is. Appelpulp bevat namelijk nog veel smaak, voedingsstoffen en vezels. Het is dus zonde om het te weggooien.

Appelpulp kan op verschillende manieren verwerkt worden. In de onderstaande recepten wordt uitgebreid ingegaan op hoe je appelpulp kunt gebruiken in pannenkoekjes, snacks, en zelfs in een cake. Deze gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar ook gezond.

Pannenkoekjes van appel- en peer-pulp

Een van de meest populaire manieren om appelpulp te verwerken is het maken van pannenkoekjes. Het recept uit bron [1] is een uitstekende keuze. Deze pannenkoekjes zijn gemaakt met appel-, peer- en gemberpulp en worden geserveerd met een gezonde salted caramelsaus. Het resultaat is een luchtig en voedzaam gerecht dat ideaal is voor ontbijt of brunch.

Ingrediënten voor de pannenkoekjes

  • 150 gram appel-, peer- en gemberpulp (gemaakt door 2 appels, 2 peren en 5 cm gember te juicen)
  • 125 gram speltbloem
  • 40 gram havermout
  • 1 snuf zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 ei
  • 240 milliliter melk naar keuze
  • 2 eetlepels honing
  • 60 gram Griekse yoghurt
  • Boter of olie (voor het bakken)

Ingrediënten voor de salted caramelsaus

  • 5 grote medjool dadels (~150 gram)
  • Snuf grof zeezout
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze voor de pannenkoekjes

  1. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed.
  2. In een andere kom meng je de melk, het ei, de Griekse yoghurt en de honing.
  3. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en voeg de natte ingrediënten toe. Roer goed door, maar niet te lang, zodat de pannenkoekjes niet taai worden.
  4. Voeg nu de pulp toe aan het mengsel.
  5. Verhit een scheut olie of klont boter in een koekenpan.
  6. Schep voor elk pannenkoekje 1 of 1½ eetlepels beslag in de pan. Plet iets en bak aan beide kanten goudbruin.
  7. Herhaal tot alles is opgebruikt.

De pannenkoekjes worden geserveerd met een gezonde salted caramelsaus.

Bereidingswijze voor de salted caramelsaus

  1. Week de dadels in kokend water minstens 3 uur.
  2. Haal de dadels uit het water (de weekwater wordt gebruikt om de saus te verdunnen).
  3. Doe de dadels in de keukenmachine en voeg het zeezout en citroensap toe. Laat draaien tot een egaal mengsel ontstaat.
  4. Voeg nu het weekwater toe, eetlepel voor eetlepel, tot de gewenste dikte is bereikt.

Deze saus is niet alleen gezond, maar ook smaakvol en geschikt om erover te schenken op de pannenkoekjes.

Gezonde appel- of perensnacks

Een andere manier om appelpulp te gebruiken is in het maken van gezonde snacks. Bron [3] beschrijft een eenvoudig recept voor appelsnacks die ideaal zijn als tussendoor.

Ingrediënten

  • 1 appel of peer
  • 1 laagje notenpasta
  • 1 strooisel naar keuze
  • Citroensap (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Snijd de appel of peer in 8 parten en verwijder het klokhuis.
  2. Besmeer de onderste helft van de parten met een laagje notenpasta.
  3. Bestrooi iedere part met een strooisel naar keuze.
  4. Besprenkel eventueel met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  5. Serveer of koel af in de koelkast voor later.

Deze snacks zijn niet alleen gezond, maar ook smaakvol en ideaal om mee te nemen.

Carrotcake van wortelpulp

Appelpulp is niet de enige restpulp die gebruikt kan worden in recepten. Ook wortelpulp is een waardevolle ingrediënt. Bron [2] en bron [4] beschrijven hoe wortelpulp gebruikt kan worden in een carrotcake.

Ingrediënten

  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Lekker veel kaneel en speculaaskruiden
  • 100 gram noten, gehakt, ongezout en ongebrand
  • Wortelpulp (afkomstig van een groentesap)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier.
  2. Meng de kokosolie met de losgeklopte eieren.
  3. In een andere kom meng je de speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, zout en specerijen.
  4. Voeg de wortelpulp toe aan het mengsel en meng goed.
  5. Voeg ook de gehakte noten toe en meng goed.
  6. Schep het beslag in de cakevorm en zet in de oven voor 45 tot 60 minuten.
  7. Prik met een sateprikker in het beslag. Als de prikker schoon komt, is de cake gaar.

Dit recept is een gezonde variant van de traditionele carrotcake en is ideaal om restpulp te gebruiken.

Gebruik van appelpulp in groentesappen

Niet alleen in pannenkoekjes en snacks, appelpulp kan ook gebruikt worden in groentesappen. Bron [2] beschrijft hoe appelpulp en wortelpulp gebruikt kunnen worden in een wortel-bleekselderij-appelsap.

Ingrediënten

  • 5 winterpenen
  • 1 appel
  • 5 stengels bleekselderij

Bereidingswijze

  1. Snijd de uiteinden van de winterpenen en schil ze met een dunschiller.
  2. Snijd de appel in kwarten en verwijder het klokhuis.
  3. Snijd de bittere uiteinden van de bleekselderij en spoel af met koud water.
  4. Doe alle ingrediënten in een sapcentrifuge of juicer.
  5. Serveer direct of invriezen voor later.

Na het juicen kan de pulp gebruikt worden om pannenkoekjes of cake te maken, zoals al eerder beschreven.

Conclusie

Appelpulp is een waardevolle ingrediënt dat vaak wordt weggeworpen, terwijl het nog steeds veel smaak, voedingsstoffen en vezels bevat. In dit artikel zijn verschillende recepten beschreven die laten zien hoe appelpulp verwerkt kan worden in pannenkoekjes, snacks, en zelfs in een cake. Deze gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar ook gezond en ideaal om restmateriaal te gebruiken.

Door deze recepten te volgen, kun je ervoor zorgen dat je geen enkel restant weggooit, maar dat je dit verwerkt in heerlijke gerechten. Appelpulp is dus niet alleen nuttig, maar ook smaakvol en een inspiratiebron voor creatieve keukens.

Bronnen

  1. Pannenkoekjes van appel-, peer- en gemberpulp
  2. Wortel-bleekselderij-appelsap
  3. Gezonde appel- of perensnacks
  4. Carrotcake van wortelpulp

Related Posts