Appel-Walnotentaart Recepten: Gouden Goudreinet, Gekaramelliseerde Appels en Notenmix in Actie

De appel-walnotentaart is een klassieker in de taartwereld, waarbij het smaakprofiel van rijpe appels, de crunch van walnoten en de zoetheid van karamel of honing zich samentrekken tot een heerlijk zoet gerecht. In dit artikel worden drie verschillende varianten van appel-walnotentaart besproken, gebaseerd op de rezepten uit betrouwbare bronnen. Deze recepten tonen niet alleen de variatie in smaken en texturen, maar ook in technieken zoals het bakken van een amandelmeelbodem, het karamelliseren van appels of het gebruiken van custardpoeder voor extra rijpheid. Binnen de beschikbare bronnen worden recepten beschreven die variëren van een klassieke nederlandse appel-walnotentaart tot Amerikaanse stijl met een deksel, of zelfs een tatin-variant. In het artikel worden ook tips gegeven over het kiezen van de juiste appelsoort, het mengen van de ingrediënten, het bakken en het serveren. Aan het einde van het artikel is een overzicht gegeven van de gebruikte bronnen.

Noten-appeltaart: Gezond en Lekker

In het eerste recept van rinekedijkinga.nl wordt een noten-appeltaart bereid met een gezonde twist. De basis van deze taart is gemaakt van amandelmeel of gemengde noten die tot meel gemalen zijn. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van zonnebloempitten, wat een extra crunch geeft aan de taartbodem. De appels worden geschild en in blokjes gesneden, waarna ze worden gemengd met citroensap om de oxidatie te voorkomen. Het recept maakt ook gebruik van eieren, specerijen zoals kardemom en speculaaskruiden, en zoetmakers zoals kokosbloesem of stevia. De taart wordt gebakken op een temperatuur van 140-150 graden gedurende ongeveer 40 minuten. Dit recept is geschikt voor zowel een bakplaat als een bakvorm, afhankelijk van de gewenste presentatie.

Ingrediënten

  • 650 gram geschilde, in stukjes gesneden appel (bij voorkeur Elstar of Goudreinet)
  • Flinke scheut citroensap
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 3 eieren
  • 300 gram amandelmeel (of 150 gram gemengde ongebrande noten gemalen en 150 gram amandelmeel)
  • 4 volle theelepels speculaaskruiden
  • 1 volle theelepel gemalen kardemom
  • Naar eigen smaak wat kokosbloesem- of palmsuiker of wat druppels stevia
  • 1 eetlepel roomboter of kokosolie

Bereiding

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de citroensap toe om de appels te beschermen tegen oxidatie.
  2. Hak de zonnebloempitten grof in een hakselaar of vijzel.
  3. Voeg de eieren, specerijen en zoetmakers toe aan het notenmeel en meng tot een homogene massa.
  4. Smelt de roomboter of kokosolie in de oven op 140-150 graden en voeg deze toe aan het mengsel.
  5. Voeg de appels toe en kneed het geheel met je handen tot een smeuïge massa.
  6. Verdeel de massa over een bakplaat of bakvorm en druk goed aan.
  7. Bak de taart gedurende ca. 40 minuten op 140-150 graden.

Appel-Notentaart met Honingrum en Custardpoeder

Het tweede recept, afkomstig van branderijjoost.nl, richt zich op een appel-notentaart met een mix van rauwe pecannoten en rozijnen, verwerkt in een mengsel van suiker, kaneel en custardpoeder. Deze taart wordt gemaakt met een rustend deeg dat op kamertemperatuur wordt gebruikt. De appels worden geroosterd zodat het vocht eruit kan, waarna ze worden gemengd met maïzena, appelmoes en rozijnen. De noten worden na het bakken van de taart erop gestrooid en verwerkt met een beetje honing.

Ingrediënten

  • 300 gram gezeefd speltmeel
  • 175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 15 gram lichte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 snufje zout
  • 100 gram rauwe pecannoten
  • 5 handappels, geschild en in blokjes gesneden
  • 50 gram rozijnen
  • 2 el Honingrum (of ander likeurtje naar smaak)
  • 2 theelepels kaneel
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 2 el custardpoeder

Bereiding

  1. Kneed een soepel deeg van speltmeel, roomboter, ei, suiker, vanillesuiker, kaneel en zout. Verpak het in vershoudfolie en laat rusten in de koelkast voor minstens 30 minuten.
  2. Hak de rauwe pecannoten grof en voeg ze toe in een grote kom.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de noten.
  4. Week de rozijnen gedurende 15 minuten in Honingrum of een ander likeurtje, dep ze droog en voeg ze toe aan het mengsel.
  5. Voeg nog 2 tl kaneel, 40 gram kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker en 2 el custardpoeder toe. Schep alles goed door elkaar.
  6. Verwarm de oven op 180 graden (of 160 graden bij heteluchtoven).
  7. Vet een 24 cm springvorm in en bekleed deze met het deeg.
  8. Verdeel het appel-notenmengsel in de taartvorm en druk licht aan.
  9. Bak de taart gedurende 50 minuten in het midden van de oven.
  10. Bak de noten in een droge pan tot ze beginnen te kleuren en voeg er honing aan toe. Verdeel de notenmix over de gebakken taart.

Appeltaart met Honingnoten en Amandelmeel

Het derde recept, afkomstig van tantefanny.nl, is een klassieke appeltaart met een amandelmeelbodem, appelblokjes en een notenmix met honing. Het deeg wordt hier al gemaakt, waardoor het recept ideaal is voor wie geen tijd wil of wil besteden aan het maken van hun eigen deeg. De appels worden eerst geroosterd om het vocht eruit te halen, waarna ze worden gemengd met maïzena, appelmoes, kaneel en rozijnen. De taart wordt gebakken op 180 graden gedurende 45 minuten. Na het bakken worden de noten gemengd met honing en over de taart gestrooid.

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg (300 g)
  • 3 appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 theelepel maizena
  • 4 eetlepels appelmoes
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 150 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, paranoten, hazelnoten)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel boter (voor het invetten van de bakvorm)

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden boven- en onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  2. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette bakvorm.
  3. Leg de appelblokjes op een bakplaat en bak ze ca. 5 minuten in de oven om het vocht eruit te halen. Laat de appels afkoelen.
  4. Meng de appelblokjes met maizena, appelmoes, kaneel en rozijnen.
  5. Vul de bakvorm met het appelmengsel en druk licht aan.
  6. Bak de taart gedurende ca. 45 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is.
  7. Bak de noten in een koekenpan en voeg er honing aan toe wanneer ze licht beginnen te kleuren.
  8. Verdeel de notenmix over de gebakken taart en laat afkoelen.

Amerikaanse Appeltaart met Deksel

Het vierde recept, afkomstig van carolabaktzoethoudertjes.nl, beschrijft een Amerikaanse appeltaart met een deksel. Deze taart is licht, met een amandelmeelbodem en een dekking van hetzelfde deeg dat gebruikt wordt voor de bodem. De taart wordt voorzien van geroosterde noten en honing. De oveninstellingen zijn iets hoger dan bij de vorige recepten, namelijk 170 graden bij heteluchtoven of 190 graden bij boven- en onderwarmte. De taart wordt in een springvorm gebakken, waarbij de bovenkant van het deksel geknipt wordt om het hete vocht te laten ontsnappen.

Ingrediënten

  • 2/3 van het deeg
  • 1/3 van het deeg (voor het deksel)
  • Amandelmeel
  • Appeltjes
  • Lemoncurd
  • Geschaafde amandelen
  • Suiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
  2. Smeer de springvorm in met boter en bedek het met bloem of bakpapier.
  3. Rol 2/3 van het deeg uit in een ronde vorm, hang het over je rolstok en verhuis het naar de springvorm.
  4. Verdeel de randen van het deeg in de zijkant van de vorm.
  5. Smeer de lemoncurd over de bodem en bedek het met het amandelmeel.
  6. Verdeel de appeltjes over de bodem en bedek de bovenkant met het deeg dat nog over is.
  7. Duw de randen langs de vorm iets aan.
  8. Snij 6-8 sneden over de bovenkant van het deksel van de taart.
  9. Strooi wat geschaafde amandelen en suiker over de bovenkant.
  10. Bak de Amerikaanse appeltaart in ongeveer 45-55 minuten goudbruin.

Appeltaart met Krokant Laagje van Amandelsnippers

Het vijfde recept, afkomstig van fransrecept.nl, beschrijft een appeltaart met een krokant laagje van amandelsnippers. Deze taart is licht, met niet al te veel suiker en bloem. Het recept is aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke, met iets meer melk en een bredere springvorm. De taart wordt bereid met een mengsel van ei, suiker en boter, wat een lichte en luchtige texture geeft aan de taart. De krokant laag is gemaakt van amandelsnippers, die na het bakken van de taart erop worden gestrooid.

Ingrediënten

  • 6-9 stevige appels (bijvoorbeeld Elstar of Golden)
  • 70 gram tarwebloem
  • 70 gram (vanille)kristalsuiker
  • 100 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 ei
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 70 gram (vanille)kristalsuiker
  • 30 gram amandelschaafsel

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Smeer een springvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  3. Doe de suiker, eieren, olie en vanille-extract in de kom van een standmixer en klop tot het mengsel goed gemengd en luchtig is.
  4. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en zout.
  5. Voeg dit stapsgewijs toe aan het beslag en klop rustig verder tot alles homogeen is.
  6. Schep de geraspte appel en fijngehakte walnoten erdoor tot alles goed gemengd is.
  7. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen.
  8. Bak ca. 30 min of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
  9. Laat de cakes goed afkoelen en snijd ze beiden eenmaal horizontaal door.
  10. Strooi amandelschaafsel over de afgekoelde cakes.

Karameltaart met Appel en Walnoten

Het zesde recept, afkomstig van culinaireambiance.com, beschrijft een karameltaart met appel en walnoten. Deze taart is gemaakt van een amandelmeelbodem, geraspte appels en fijngehakte walnoten. De taart wordt gebakken op 180 graden gedurende 30 minuten. Na het bakken wordt een karamel gemaakt van suiker en boter, waarin de appels worden geroosterd. De appels worden daarna uit de karamel gehaald en over de taart gestrooid.

Ingrediënten

  • 2 bakvormen van 15 cm
  • Suiker
  • Eieren
  • Olijfolie
  • Vanille-extract
  • Bloem
  • Bakpoeder
  • Kaneel
  • Zout
  • Geraspte appel
  • Fijngehakte walnoten
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g gesmolten roomboter
  • Appels

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Vet 2 bakvormen van 15 cm in en bekleed met bakpapier.
  3. Doe de suiker, eieren, olie en vanille-extract in de kom van een standmixer en klop tot het mengsel goed gemengd en luchtig is.
  4. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en zout.
  5. Voeg dit stapsgewijs toe aan het beslag en klop rustig verder tot alles homogeen is.
  6. Schep de geraspte appel en fijngehakte walnoten erdoor tot alles goed gemengd is.
  7. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en bak ca. 30 min of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
  8. Laat de cakes goed afkoelen en haal ze uit de bakvormen.
  9. Verhit de suiker in een pan tot een mooie karamel en voeg de boter toe.
  10. Giet het in een bakvorm of braadslee.
  11. Schil de appels en snijd in kwarten.
  12. Leg op de karamel en dek losjes af met aluminiumfolie.
  13. Bak de tatin appels ongeveer 30 min in de oven op 180 °C.
  14. Controleer halverwege of de appels goed garen.
  15. Keer ze indien nodig om zodat ze goed bedekt blijven in de karamel.
  16. Laat volledig afkoelen en haal de appels uit het karamelvocht.

Conclusie

Appel-walnotentaart is een veelzijdig en smakelijk gerecht dat geschikt is voor zowel casual gezelschap als formele gelegenheden. De beschreven recepten tonen de variatie in smaken, texturen en bereidingswijzen, van de gezonde noten-appeltaart tot de klassieke appeltaart met honingnoten en zelfs een tatin-variant met gekaramelliseerde appels. De keuze van de appelsoort, het mengen van de ingrediënten, en het bakken zijn cruciale stappen in de bereiding van deze taarten. Met deze recepten is het mogelijk om een heerlijk zoet gerecht te maken dat zowel gezond als smakelijk is. De recepten zijn eenvoudig en snel te maken, waardoor ze ideaal zijn voor wie geen veel tijd wil of wil besteden aan het bakken van taarten.

Bronnen

  1. Noten-appeltaart
  2. Appel-notentaart
  3. Appeltaart met honingnoten
  4. Amerikaanse appeltaart met deksel
  5. Appeltaart met krokant laagje
  6. Karameltaart met appel en walnoten

Related Posts